minut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę. Ryż risotto ugotować wg przepisu. Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka. Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem. Smacznego
TrufelkowoSłodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową masą. Bardzo smaczne, mięciutkie i mięsiste, idealne w sam raz na 3-4 kęsy 😋 Muffinki, 12 szt.: * mrożony szpinak w liściach- 200 g* * jajka- 2 szt. * mąka pszenna- 1 szklanka + 1 czubata łyżka * cukier
Kraina Miodem Płynącapełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne, proste i całkiem szybkie...a jak pachną! Możecie dodać do nich jogurt, kwaśną śmietanę albo zaszaleć i polać aromatycznym sosem pomidorowym. Będą wyborne z każdym
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę. 3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości). 4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPomimo, że blog miał być tylko moim małym zbiorem sprawdzonych i lubianych przepisów, to trochę głupio publikować mi ciemne i nieostre zdjęcia. Natknęłam się jakiś czas temu na wyśmienitą szpinakową zupę, której wciąż nie mogę się oprzeć. Gotuję któryś raz z kolei i jeszcze nie mam dość... Składniki -pół paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku -4 kotlety sojowe -kostka rosołowa -czubata łyżka
Zielona KuchniaWrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę
Zielona KuchniaZapiekanka ziemniaczano-szpinakowa, czyli sposób na tani i pyszny obiad. Zawarte w niej pomidory idealnie przełamują delikatny smak ziemniaków i szpinaku. Chociaż w wersji bez pomidorów jest równie smaczna! Składniki -450g rozdrobnionego szpinaku -ok. 6 dużych ziemniaków -3-4 pomidory -350 g żółtego sera -400 g gęstej śmietany -pieprz, sól -ulubione zioła -4 ząbki czosnku Przygotowanie Ziemniaki ugotować
Zielona Kuchniapostanowiłam potraktować bardzo dosłownie;) Poza tradycyjną lazanią, z mięsem mielonym i beszamelem, ta ze szpinakiem jest bowiem moją ULUBIONĄ. Kilka warstw makaronu lasagne Lubella przełożone są dobrze doprawioną warstwą szpinakową z serem ricotta, ementalerem oraz kukurydzą. Dodałam również do jednej w warstw kilka suszonych pomidorów – tak dla smaku, aromatu i koloru:) Taka lasagne ze szpinakiem w niczym nie ustępuje
Smaki Na Talerzusałatka z tortellini, ogórkiem i koperkiem w sosie czosnkowym sprawdzi się na każdą okazję. Jest pyszna i uniwersalna, dlatego powinna zasmakować każdemu. Składniki: opakowanie makaronu tortellini (dałam z nadzieniem szpinakowym) ogórek długi 200 g szynki konserwowej bądź schabu pieczonego puszka kukurydzy mały pęczek kopru 3 łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy
e-PrzepisyKulinarneZUPA Z DYNI PODANA Z JARMUŻEM AMUR ZE SMAŻONĄ DYNIĄ CHLEBEK DYNIOWY Z KREMEM SZAFRANOWO-DYNIOWYM / PUMPKIN BREAD PUMPKIN SPICE LATTE BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Z CYNAMONU BEZGLUTENOWE KLUSECZKI SZPINAKOWE Z DYNIOWĄ ZUPĄ! SPAGHETTI IDEALNE NALEŚNIKI GRYCZANE Z SOSEM DYNIOWYM I GRILLOWANĄ KUKURYDZĄ. PYCHA! SAŁATKA Z DYNIĄ PIECZONĄ! TARTA Z DYNIĄ I ŁOSOSIEM! KOPYTKA Z DYNI! DYNIOWO- TWAROGOWE KLUSECZKI
SMYKWKUCHNImasła 1 jajko 1 łyżeczka soli farsz: 450 g szpinaku mrożonego w brykiecie 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz gałka muszkatołowa … Czytaj dalej Szwajcarska tarta szpinakowa
czarrna od kuchniSzpinakowa jest przyjemnie lekką, smaczną i łatwą w przygotowaniu zupą. Wystarczy kilka składników i kilkanaście minut gotowania. Zupa ma delikatnie warzywny smak i można zjeść jej dużą ilośći nie czuć się objedzonym. Składniki: 150 g szpinaku (użyłam szpinak baby) 1 duży ziemniak 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki oleju
Codziennik Kuchennyszpinak osączyć z nadmiaru wody i wszystko połączyć z pieczarkami. Doprawić i dusić około 10 minut. Ryż połączyć z połową rodzynek i posiekanymi orzechami. Na płatach mięsa rozłożyć masę szpinakową a potem ryż z rodzynkami. Zwinąć roladki i w razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na rumiano, podlać bulionem, dodać masło i resztę rodzynek. Dusić około 30 min. Podawać z ryżem
Pieguskowa Kuchniaostudzenia. Pierś drobiową pokroić na niewielkie plastry i rozbić cienko tłuczkiem (między dwoma kawałkami folii, aby mięso się nie porozrywało). Gotowe plastry przyprawić wedle upodobania, nałożyć porcję farszu szpinakowego i zwinąć w roladki. Każdą przełożyć na pasek foli i pozawijać dość ciasno, skręcając końce jak cukierki. Piec w nagrzanym do 175 st piekarniku przez 30 minut. Po upieczeniu porozwijać
Pieguskowa Kuchniamaśle podsmaż czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj szpinak i serek śmietankowy, dopraw całość solą i pieprzem. Dodaj ugotowaną komosę ryżową i 2 jajka, całość wymieszaj. Wydryluj cukinię, nadziej masą szpinakową, zrób wgłębienie i wbij jajko. Na wysmarowaną masłem formę, ułóż cukinie i zapiekaj przez 35- 45 minut w temp. 180 stopni C. Całość możesz oprószyć też serem np. mozzarellą
SMYKWKUCHNI