suszonymi pomidorami i kurczakiem i serem pleśniowym to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń. Szczerze polecam! Jak widzicie na zdjęciach, do przygotowania dania użyłam nietypowego w kształcie makaronu szpinakowego (kupiłam w Lidlu), ale każdy rodzaj makaronu będzie się nadawał. Jednak najbardziej polecę Wam mój ulubiony rodzaj “penne”, który jest według mnie idealny do śmietanowych sosów, bo sos zostaje
Kuchnia BazyliiNIEDZIELA: > warsztat kulinarny "Niedzielne Śniadanie", gdzie przygotowaliśmy m.in. smoothie jabłkowo- pietruszkowe oraz smoothie buraczane, naleśniki w dwóch wersjach: z nadzieniem serowym z miodem i orzechami oraz z nadzieniem szpinakowym z serem feta i suszonymi pomidorami, placuszki owsiane z masłem bananowym, białą i ciemną domową Nutellę oraz marokański kuskus z domowym jogurtem. > warsztat "Pokołczuj Mnie Trochę", czyli jak Michalina
Nastoletnie WypiekanieCudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy i sprawdzony. Czas przygotowywania: 10 minut Czas leżakowania ciasta: 10 minut Czas smażenia: 20 minut Ilość naleśników: 15 sztuk średnicy 24 cm Składniki: • 3 jajka • 250 g mąki pszennej • 100 g świeżego szpinaku baby • 200 ml wody • 250 ml mleka
AniaGotuje.plpomysł na niecodzienną wersję racuchów. Nie będą one jak zazwyczaj się wszystkim kojarzą w wersji słodkiej, ale wytrawnej ze szpinakiem i z sosem pomidorowym oraz pomidorkami koktajlowymi. RACUCHY JOGURTOWO-SZPINAKOWE z SOSEM AURORA Składniki : racuchy: 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 160 g mąki 100 g szpinaku baby sól i pieprz oliwa do smażenia sos: 1 łyżka masła 1 łyżka
Bon appetit mon amieJakiś czas temu prezentowałam zupkę szpinakową a teraz polecam zupę krem ze szpinaku. Do kremu również dodałam trochę szczawiu bo z jego dodatkiem zupa zdecydowanie lepiej smakuje. Wyszła pyszna, gęsta i w pięknym zielonym kolorze. Gotowy krem można podać z ulubionymi dodatkami. składniki: 200 g szpinaku 50 g szczawiu 500 g obranych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka masła
Monia miesza i gotujeKURCZAKOWO SZPINAKOWE TAGLIATELLE / CHICKEN SPINACH TAGLIATELLE Kolejne wydanie włoskiej prostoty! Makaron, sos z kilku składników i fenomenalne danie gotowe w pół godziny. Banalnie proste i do zrobienia przez każdego, smakuje za każdym razem zaskakująco – taka mała ilość składników i pracy a taki efekt! Another edition of Italian simplicity! Pasta, sauce made of few ingredients and a phenomenal dish
Martyna CooksTaki wytrawny tort można przygotować na Wielkanocny stół lub niedzielne wiosenne śniadanie. Ciasto szpinakowe, twarożek ze świeżymi warzywami, jajko i moje ulubione awokado to bardzo pyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka
Izabelawkuchniuwielbiam pierogi ze szpinakiem. Chyba nie ma lepszych...no może od tych z kiszoną kapustą i ruskich. W sumie to wszystkie pierogi są pyszne. A teraz wrócę do moich szpinakowych, a więc, do farszu dałam sera żółtego i to był super pomysł, dzięki temu zyskał on ciekawy smak. Takie pierogi polecam na bezmięsny obiad i dla wielbicieli pierogów. Zapraszam :) Składniki
Izabelawkuchniminut, co jakiś czas mieszając, w połowie gotowania dolać białe wino. Po 15 minutach dolać śmietankę i zmiksować blenderem na gładką masę. Ryż risotto ugotować wg przepisu. Sos szpinakowy doprawić solą i pieprzem, dodać pokrojonego kurczaka. Ryż wymieszać lub polać sosem (my wolimy polane sosem). Całość posypać serem. Smacznego
TrufelkowoSłodkie muffiny urzekające swoim kolorem, który zawdzięczamy szpinakowi (totalnie niewyczuwalnym w smaku!). Oprócz pięknego koloru ciasto zostało wzbogacone o waniliową nutę oraz nadziane orzeźwiającą, serowo-limonkową masą. Bardzo smaczne, mięciutkie i mięsiste, idealne w sam raz na 3-4 kęsy 😋 Muffinki, 12 szt.: * mrożony szpinak w liściach- 200 g* * jajka- 2 szt. * mąka pszenna- 1 szklanka + 1 czubata łyżka * cukier
Kraina Miodem Płynącapełnymi sałatki Panzanella, a dziś już na ojczystej ziemi serwuję Wam pyszne naleśniki :) Wypełnione sezonową dynią, cudowną soczewicą, która jak nic innego potrafi wypełnić brzuchy ciepłem i troską oraz szpinakowymi liśćmi w kolorze nadziei. Pyszne, proste i całkiem szybkie...a jak pachną! Możecie dodać do nich jogurt, kwaśną śmietanę albo zaszaleć i polać aromatycznym sosem pomidorowym. Będą wyborne z każdym
Kuchnia w Słońcu Skąpanagalaretki, mieszamy. Na jeden blat ciasta wlewamy masę. 3. Drugi lat ciasta kruszymy na drobne kawałeczki i układamy na masie (ciasto można również położyć w całości). 4. Pokruszone ciasto szpinakowe posypujemy suszoną żurawiną. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. SMACZNEGO
Kuchnia u BietkiPomimo, że blog miał być tylko moim małym zbiorem sprawdzonych i lubianych przepisów, to trochę głupio publikować mi ciemne i nieostre zdjęcia. Natknęłam się jakiś czas temu na wyśmienitą szpinakową zupę, której wciąż nie mogę się oprzeć. Gotuję któryś raz z kolei i jeszcze nie mam dość... Składniki -pół paczki mrożonego rozdrobnionego szpinaku -4 kotlety sojowe -kostka rosołowa -czubata łyżka
Zielona KuchniaWrzucić na patelnię, podlać wodą i dusić aż zmiękną. Szpinak rozmrozić, odparować. Dodać zgnieciony czosnek, 3 łyżki śmietany. Wymieszać doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Do masy szpinakowej wrzucić makaron, dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na makaron przełożyć podduszone wcześniej warzywa. Jajka rozbić widelcem, dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać. Można doprawić. Powstałym 'sosem' polać zapiekankę
Zielona KuchniaZapiekanka ziemniaczano-szpinakowa, czyli sposób na tani i pyszny obiad. Zawarte w niej pomidory idealnie przełamują delikatny smak ziemniaków i szpinaku. Chociaż w wersji bez pomidorów jest równie smaczna! Składniki -450g rozdrobnionego szpinaku -ok. 6 dużych ziemniaków -3-4 pomidory -350 g żółtego sera -400 g gęstej śmietany -pieprz, sól -ulubione zioła -4 ząbki czosnku Przygotowanie Ziemniaki ugotować
Zielona Kuchnia