szpinak - 15265 przepisów (strona:282/1018)

Jesienna sałatka obfitości z figami i pieczoną dynią 126

menu ciepła sałatka z pieczoną dynią i batatami, a do tego chrupiąca szynka serrano, świeże, słodkie figi i soczysta, grillowana brzoskwinia. Całość umoszczona na poduszce z liści świeżego szpinaku i skropiona odrobiną oliwy. Tu przeplata się złota słodycz jesiennych owoców z ciepłem krągłej i bogatej w karoten królowej sezonu, tu też chrupią kwałeczki charakternego serrano, które podbija całość wędzonym romatem(...)łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 1/3 łyżeczki pieprzu Do tego: 2 dojrzałe figi 1 brzoskwinia 1 łyżeczka oleju 3 plasterki szynki serrano 2-3 garści świeżego szpinaku Sposób przyrządzenia: 1. Dynię, bataty i cebulę obierz ze skóry, pokrój w kawałki wielkości kęsa, a cebulę w ósemki. 2. Oprósz warzywa ziołami, solą, pieprzem i skrom olejem - wymieszaj dokładnie

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Szpinak duszony z orzeszkami ziemnymi - Ndole 119

Przepis na tak przyrządzony szpinak pochodzi z Kamerunu a znalazłam go w książce "Kuchnie świata" Mirosławy Bernardes - Rusin. Szpinak tak podany rozpływa się w ustach, chrupiące orzeszki nadają daniu charakteru. Polecam do wypróbowania. Szpinak z orzechami. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dorsz w sosie paprykowym ze szpinakiem 111

Przy piątku dobrze zjeść smakowitą rybkę. Delikatny dorsz występuje w tym daniu w towarzystwie pełnego smaku sosu z pieczonej papryki i szpinaku. Pysznie i zdrowo :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (2 porcje): 2 filety(...)dorsza po 200 g. 2 czerwone papryki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 50 g. szpinaku 250 ml. śmietanki 30-36% 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Filety z dorsza oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Całe papryki piecz przez 30 minut. W połowie

Delicious Place
Zupa jarzynowa ze szpinakiem 125

Zapraszam do przygotowania pysznej i super zdrowej zupy ze szpinakiem. Poszłam nieco na łatwiznę i wykorzystałam mrożony szpinak. Wartości odżywcze te same, a pracy dużo, dużo mniej. Wystarczy 30 minut i parująca zupka wjeżdża na stół. Szczególnie polecam tym, którzy za smakiem szpinaku specjalnie nie przepadają.W tym wydaniu jest ledwie wyczuwalny, w porównaniu ze szpinakową zupą krem gdzie mocno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto arbuz 126

Ciasto arbuz Czas przygotowania: 90 minut +czas oczekiwania Proporcje na formę 24 x 24 cm Składniki: Galaretka arbuzowa 1100 g arbuza 3 galaretki arbuzowe Ciasto 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka 200 g cukru 250 ml oleju 1,5 łyżeczki esencji waniliowej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 420 g mąki krupczatki  Masa śmietankowa (przygotujesz ją w 2 częściach(...)stopni. Wrzuć galaretki i mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Odstaw do wystudzenia, a potem wstaw do lodówki. Wykorzystasz go, jak już się zacznie ścinać. W międzyczasie upiecz ciasto. Szpinak dobrze odparuj na suchej patelni, a następnie go zblenduj i wystudź.  Jajka utrzyj z cukrem na puszysta masę, wlewaj cienkim strumykiem olej, cały czas miksując. Mąkę przesiej z proszkiem

Kulinarne przygody Gatity
Warzywna lasagne z bakłażanem i indykiem 96

zwykle, w przygotowaniach pomagała Zosieńka Przed upieczeniem… …i po upieczeniu Składniki (4 porcje): 2 bakłażany, 400g mielonego mięsa z indyka, 250g pieczarek, 500g passaty pomidorowej, 150g świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 cebulka, 100g sera cheddar, 1 papryka, ser twarogowy półtłusty, 300g, łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, pieprzu, słodkiej papryki, majeranku, tymianku i ziół prowansalskich. Sposób przygotowania(...)oliwek i przesmaż czosnek z cebulką oraz mięso. Tylko chwilę, chodzi o to aby mięso nabrało aromatu. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, słodką papryką i tymiankiem. Później w misce wymieszaj szpinak z tartym cheddarem (użyj połowę sera) i twarogiem. Dopraw solą i pieprzem. W drugiej misce wymieszaj pokrojone pieczarki z papryką oraz passatą. Dopraw ziołami prowansalskimi. Następnie na dno naczynia

Natka Pietruszki
Rolada szpinakowo serowa 89

Dziś proponuję Wam wegetariańską roladę z nadzieniem przygotowanym ze szpinaku i ricotty. Pyszne i lekkie danie obiadowe, a przy tym bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Zaczął się już sezon na świeży szpinak, warto więc wykorzystać te zielone zdrowe listki do przygotowania fantastycznego farszu. Do farszu ze szpinaku użyłam również serka ricotta, jeśli będziecie mieć... Read More Artykuł Rolada szpinakowo

SprawdzonaKuchnia.pl
Rukola ze szpinakiem pod bakłażanem z serem wędzonym 102

Lato trwa, serwujemy lżejsze dania! Taka mieszanka idealnie sprawdzi się na kolację, przystawkę czy nawet do grilla Co nam trzeba? 2-3 garście rukoli 2-3 garście listków szpinaku 200 g sera wędzonego- może być kozi 3 łyżki pestek słonecznika dressing: 50ml wody, 50ml oliwy, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Średni bakłażan płatki suszonego czosnku(...)łyżki Robimy! Rukolę mieszamy ze szpinakiem i z dressingiem (zostawcie tak 1/4). Bakłażana kroimy na plasterki, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 min by zmiękł i puścił wodę. Plasterki układamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Do miski wrzucamy sałatę, na to wędzony ser lekko mieszając. Na wierzch układamy plasterki bakłażana i posypujemy uprażonymi pestkami

Latosiowydom
Rolsy sushi jajeczne. Świetna przekąska, która pierwsza znika na imprezach. PRZEPIS 123

imprezę i to właśnie one zniknęły jako pierwsze. Przepis na rolsy jajeczne Składniki: 6 jajek, 100 gramów białego ryżu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach (170 gramów), 2 garście świeżego szpinaku sałatkowego baby , Sos sambal lub inny ostry sos z papryczek chili, Olej do smażenia. Sól. *Składniki na 2 rolki. Jak zrobić rolsy jajeczne? Jajka wbij do miseczki, dodaj szczyptę soli(...)deskę, przykryj ręcznikiem papierowym i lekko spłaszcz. Ryż ugotuj na sypko. Mniej więcej 4 cm od krawędzi omleta na całej długości wyłóż pasek z połowy ryżu, tuńczyka i listków szpinaku. Dodaj też sos chili. Delikatnie zwiń bardzo ciasno w rolkę, następnie pokrój ją w około 2-3 cm plastry, delikatnie przełóż na półmisek. Można podawać na ciepło lub w temperaturze

Kulinarna Polska
Naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem feta 123

razem naleśniki, ale w wersji na wytrawnie, z nadzieniem z kurczaka, szpinaku i sera feta. Takie naleśniki są fajną opcja na obiad, zwłaszcza latem. Robi się je szybko i są bardzo pożywne. Ciasto zrobiłam z mąk bezglutenowych, robiłam je pierwszy raz z przepisu ze strony wilkuchnia.pl (link do przepisu wrzucam poniżej) i naprawdę wyszły idealne. Naleśniki smażyłam na dużej patelni(...)mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 1/2 łyżeczki oregano lub innych ulubionych ziół/przypraw Farsz: 350 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 300 g piersi kurczaka 1/2 łyżeczki przyprawy gyros lub innej do kurczaka 100 g sera feta Wykonanie: Naleśniki : Wszystkie składniki zmiksować lub zmieszać za pomocą ą trzepaczki/r

Healthy food explorer
Ciasto filo ze szpinakiem i serem feta 131

ciasta filo 500 g szpinaku mrożonego 1 op sera sałatkowego  pół op serka ricotta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula sól pieprz papryka słodka olej do smażenia  dodatkowo; masło  Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmazamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy smaząc aż odparuje płyn.  Szpinak studzimy, dodajemu serki i przyprawy

Gotowanie jest łatwe
Pyszna bezmięsna kolacja 121

łatwe kolacje. Słoneczna pogoda kusi, komu chce się stać w kuchni, kiedy ma makaron pod ręką. Na pewno nie ja. Makaron w wersji wegetariańskiej z fasolką, porem, szparagami i szpinakiem smakuje na ciepło jak i jako letnia makaronowa sałatka. Proste wiosenne składniki dodają daniu świeżości i aromatu. Fasolka cannellini to biała fasola, która lekko się rozpada i tworzy kremowy(...)wersji wegańskiej to polecam użyć płatki drożdżowe nieaktywne. Makaron na kolację 4 porcje Składniki: 200 g makaronu fusilli 1 por średniej wielkości 1 puszka białej fasoli 150 g szpinaku 350 g zielonych szparagów 1 czosnek solo 200 ml wody od makaronu 1 łyżka świeżego tymianku otarta skórka z 1 cytryny i sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku

codojedzenia
Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem 132

Szybki przepis na Sałatkę śmieciową Składniki: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 łyżka ulubionej musztardy 1 łyżka miodu lub syropu klonowego 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy opakowanie szpinaku baby owoc granatu grubo zmielony pieprz sól Sałatka z miodowo-musztardowym kurczakiem i granatem – przepis Przygotuj marynatę do kurczaka. W tym celu wymieszaj ze sobą olej, musztardę oraz miód(...)pokrój na mniejsze kawałki, dokładnie pokryj marynatą i odstaw przykryte do lodówki na około dwie godziny (a najlepiej na całą noc). Wyciągnij na około godzinę przed przystąpieniem do smażenia. Szpinak dokładnie opłucz i osusz, następnie ułóż w ozdobnej salaterce. Dobrze rozgrzej patelnię, mięso odsącz z nadmiaru marynaty i smaż z obu stron do zarumienienia. W razie potrzeby dopraw solą. Gotowego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kurczakiem i winogronami 126

smakowała mi najbardziej. Wyszła lekka i soczysta. Zdjęcie mam tylko jedno, i to takie zrobione na szybko, 5 minut przed przyjściem gości Bazę sałatki stanowi tutaj zielenina, liście świeżego szpinaku oraz roszponka skropione kremem z fig i daktyli z octem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie(...)sałatki Całość wyszła świetna, dlatego polecam. PS. A na zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki) 50 g roszponki 1 duża pierś kurczaka po 130-150 g winogron zielonych i różowych/lub ciemnych, najlepiej bezpestkowych garść/dwie orzechów – u mnie po trochę

Smaki Na Talerzu
Łosoś z warzywami w balsamicznym sosie 128

cztery porcje. Składniki: 4 kawałki łososia (filety) bez skóry 1 duży ogórek szklarniowy 1 mięsisty, duży pomidor cebula dymka (biała i zielona część) kilka gałązek koperku opakowanie świeżego szpinaku 2 łyżki octu balsamicznego 5 łyżek oliwy z oliwek 1-2 łyżeczki miodu masło klarowane do smażenia pieprz, sól Łosoś z warzywami w balsamicznym sosie – przepis Na początku dobrze będzie(...)powinien już być wystarczająco gęsty. W tym czasie pokroić warzywa i posiekać koperek oraz cebulę dymkę. Wymieszać w niewielkiej miseczce wraz z odrobiną oliwy, soli oraz pieprzu. Dokładnie wypłukać szpinak pod bieżącą wodą, a następnie go osuszyć. Podobnie postąpić z łososiem, po czym oprószyć rybę z obu stron solą i pieprzem. Na dwóch patelniach rozgrzać nieco masła klarowanego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!