szpinak - 15265 przepisów (strona:280/1018)

Wędzony łosoś i gorgonzola 94

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i  wylać

Gaździnka warzy
Krem szpinakowo selerowy z Mascarpone. 74

Składniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml  bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone  ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu(...)szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone. Podawać ciepły z grzankami................... Smacznego

Gaździnka warzy
Poznajcie PIDE.... 286

szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była to odpowiednia pora. Albo nie miałam wtedy zapasu fety, a może świeżych drożdży.... (bo szpinak mam zawsze). Ale w miniony piątkowy wieczór KUCHNIA TURECKA była pierwszą książką ściągniętą z półki na kolejną wyprawę kulinarną. Tym razem byłam gotowa, moja lodówka także. Po sobotnim spacerze poznaliśmy(...)Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki  300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera feta 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Szpinak rozmrozić i odparować, połączyć z dymką, doprawić do smaku czosnkiem

KUCHARNIA
Zielono mi czyli ciasto "Leśny mech" 5410

długiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy. W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone  :) Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak . Tak tak  , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny ,  Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka(...)300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców  ( u mnie jagody i maliny) Wykonanie : Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę  , wlać olej  ,wsypać  mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować  . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać

Malinowa Kawiarenka
ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIE 265

opakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą.  Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem

w mojej kuchni
Koszyczki z ciasta filo z serem i szpinakiem 165

Kupiłam sobie tytułowe ciasto filo i nie mogłam się za nie zabrać. Rozmyślałam jaki farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą z farszem meksykańskim ;). Składniki: 7 arkuszy ciasta filo, 200g mrożonego szpinaku, 200g białego sera, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, oliwa do smarowania ciasta. Szpinak rozmrażamy(...)rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozmrożony szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Arkusze (jeden na drugim) dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z arkuszy smarujemy oliwą ( ew. wodą) i nakładamy kolejne warstwy po przekątnej uzyskując wiele rogów ( każdy kwadrat-7 arkuszy) i układamy w formie do muffinek. Do środka każdego  koszyczków nakładam farsz delikatnie przymykamy koszyczki. Pieczemy

Pudełko rozmaitości
Sałatka na dzień dobry! 384

mojej głowie mam same pomysły na dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy gryczanej! Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście szpinaku baby 1 jajko 2 łyżki masła ocet balsamiczny, w sprayu 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu(...)układamy listki szpinaku, spryskujemy octem balsamicznym, przygotowujemy na maśle jajko sadzone. Na listkach szpinaku układamy kaszę gryczaną, na wierzchu jajko sadzone, spryskujemy octem balsamicznym, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka Cezar na szpinaku 362

Klasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy mojego cezara :). Zapraszam i polecam na genialną kolację!  Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: ok. 75g kurczaka przesmażonego w ulubionych przyprawach i pokrojonego w kostkę Garść świeżych liści szpinaku Kilkanaście kostek(...)kostki chleba orkiszowego, podgrzewamy do wyschnięcia podlewając oliwą z oliwek i soląc je    2/ W małym garnku w osolonej wodzie gotujemy jajko na miękko 3/ Opłukany świeży szpinak układamy na talerzu, dodajemy zrobione grzanki, kawałki kurczaka, pokrojony pomidor, oraz ugotowane jajko tak jak na zdjęciu. Na koniec posypujemy startym serem. 4/ Z jogurtu, majonezu i kremówki robi

Kuchnia PROzdrowotna
Leśny mech - słodkie ciasto szpinakowe z egzotyczną nutą. 194

Bardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją(...)masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak

BaRepas
Spaghetti, szpinak i ricotta 240

ochotę na dania bezmięsne. Lubię takie szybkie obiady, zrobiłam zakupy, wróciłam do domu, przygotowałam składniki i za 10 minut obiad był gotowy. Koniecznie muszę powtórzyć to danie. Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Składniki: makaron spaghetti na 1 osobę 4 garście szpinaku baby 3 małe ząbki czosnku 2 łyżki sera ricotta oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu. Do szpinaku z czosnkiem dodajemy ricottę, starannie mieszamy i do tak przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Pierogi z pieca ze szpinakiem 350

Rumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz(...)cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz

Bullio
Sałatka Cezar ze szpinakiem i rukolą 387

Pyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ?  Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa  świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo.  Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki.  Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy  i kilkoma kroplami soku

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta z pomidorkami cherry 171

Dziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :) składniki: 250 g pomidorków cherry 250 g sera ricotta  ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia(...)dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy.  Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki.  Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem. W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami. Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę przekładamy do ricotty, doprawiamy. Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki

Cukier&Puder
Makaron z łososiem i szpinakiem 125

Hejka dziś szybki przepis na coś co ostatnio mogłabym jeść codziennie czyli makaron z łososiem i szpinakiem!!! ;-) łosoś w plastrach 150g 10 kostek szpinaku 2 ząbki czosnku makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub makaron pełnoziarnisty  tagliatelle sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek przeciskamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę podsmażamy i dorzucamy szpinak,  dusimy(...)momentu rozmrożenia szpinaku i pozbycia się wody. Następnie dorzucamy rozdrobnionego łososia.  Podsmażamy na koniec możemy dodać łyżkę śmietanki , ale nie jest to konieczne. Doprawiamy mieszamy i przekładamy na porcję makaronu. Smacznego! Kasia

Cukier&Puder
Spanakopita 181

Przepis podejrzałam na stronie Alexadnra's Kitchen.   Tam widać też dokładnie jak składać ciasto i jak je smarować.   Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło   Wykonanie: Jeżeli(...)używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody.  Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze.  Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami.  Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta

Sto kolorów kuchni

Proponowane wyszukiwania