Składniki: 450 g mrożonego szpinaku z ąbek czosnku łyżka masła sól, pieprz, parę kropel cytryny gorgonzola wędzony łosoś serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi ) 4 białka Przygotowanie: Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i wylać
Gaździnka warzySkładniki: 450 g mrożonego szpinaku 250 ml bulionu warzywnego 50 g masła 200 g selera naciowego 1 cebula 50 g Mascarpone ząbek czosnku Przygotowanie: Seler umyć, poobierać z nitek ( tak jak rabarbar ), cebulę posiekać w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić seler posiekany ( niezbyt drobno ) w paski i cebulę, zeszklić warzywa i dodać szpinak ( trzymać na wolnym ogniu(...)szpinak się roztopi, przyprawić go rozgniecionym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić. Zblenderować szpinak z selerem i cebulą na gładki krem i wlać bulion warzywny, a na końcu dodać Mascarpone. Podawać ciepły z grzankami................... Smacznego
Gaździnka warzyszukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była to odpowiednia pora. Albo nie miałam wtedy zapasu fety, a może świeżych drożdży.... (bo szpinak mam zawsze). Ale w miniony piątkowy wieczór KUCHNIA TURECKA była pierwszą książką ściągniętą z półki na kolejną wyprawę kulinarną. Tym razem byłam gotowa, moja lodówka także. Po sobotnim spacerze poznaliśmy(...)Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki 300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera feta 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Szpinak rozmrozić i odparować, połączyć z dymką, doprawić do smaku czosnkiem
KUCHARNIAdługiego czasu robi furorę w internetowym świecie ciastowypiekaczy. W końcu i ja postanowiłam się skusić i zagrać w zielone :) Ciasto kusi swoim pięknym zielonym kolorem , którego sprawcą jest szpinak . Tak tak , ten sam którego wiele osób nawet nie chce spróbować . Tutaj jego smak jest zupełnie nie wyczuwalny , Składniki : Ciasto : 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka(...)300g białego sera (homogenizowany lub sernikowy -wiaderkowy) 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka agrestowa 1/3 szklanki wrzacej wody. Dodatkowo pół szklanki owoców ( u mnie jagody i maliny) Wykonanie : Szpinak rozmrozic i odcisnąć nadmiar wody. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę , wlać olej ,wsypać mąkę i proszek do pieczenia . Zmiksować . Dodać szpinak i dokładnie wymieszać
Malinowa Kawiarenkaopakowanie (450 g) mrożonego szpinaku – rozmrożonego i odsączonego na sitku(...)Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni. Odsączony szpinak smażyć przez 10 minut na 2 łyżkach oliwy. Połączyć z masłem. Odstawić do wystygnięcia. Formę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier delikatnie natłuścić oliwą. Szpinak połączyć z żółtkami oraz gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem
w mojej kuchniKupiłam sobie tytułowe ciasto filo i nie mogłam się za nie zabrać. Rozmyślałam jaki farsz wybrać, jest tyle możliwości. W końcu stanęło na tradycyjnym połączeniu szpinaku z białym serem, następne będą z farszem meksykańskim ;). Składniki: 7 arkuszy ciasta filo, 200g mrożonego szpinaku, 200g białego sera, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku, oliwa do smarowania ciasta. Szpinak rozmrażamy(...)rozdrabniamy widelcem, dodajemy rozmrożony szpinak, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Arkusze (jeden na drugim) dzielimy na 6 równych kwadratów. Każdy z arkuszy smarujemy oliwą ( ew. wodą) i nakładamy kolejne warstwy po przekątnej uzyskując wiele rogów ( każdy kwadrat-7 arkuszy) i układamy w formie do muffinek. Do środka każdego koszyczków nakładam farsz delikatnie przymykamy koszyczki. Pieczemy
Pudełko rozmaitościmojej głowie mam same pomysły na dania, które świetnie wpisują się w wiosenny klimat. Tak też było dzisiaj rano, kontynuujemy temat kaszy gryczanej! Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Składniki: 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście szpinaku baby 1 jajko 2 łyżki masła ocet balsamiczny, w sprayu 1/4 cytryny sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu(...)układamy listki szpinaku, spryskujemy octem balsamicznym, przygotowujemy na maśle jajko sadzone. Na listkach szpinaku układamy kaszę gryczaną, na wierzchu jajko sadzone, spryskujemy octem balsamicznym, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy do smaku
Moja smaczna kuchniaKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy mojego cezara :). Zapraszam i polecam na genialną kolację! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: ok. 75g kurczaka przesmażonego w ulubionych przyprawach i pokrojonego w kostkę Garść świeżych liści szpinaku Kilkanaście kostek(...)kostki chleba orkiszowego, podgrzewamy do wyschnięcia podlewając oliwą z oliwek i soląc je 2/ W małym garnku w osolonej wodzie gotujemy jajko na miękko 3/ Opłukany świeży szpinak układamy na talerzu, dodajemy zrobione grzanki, kawałki kurczaka, pokrojony pomidor, oraz ugotowane jajko tak jak na zdjęciu. Na koniec posypujemy startym serem. 4/ Z jogurtu, majonezu i kremówki robi
Kuchnia PROzdrowotnaBardzo popularne w ostatnim czasie na różnych stronach kulinarnych stało się ciasto pod ciekawą nazwą Leśny Mech. Szpinak, poza odmianą baby, którego używam do sałatek, mnie nie przekonuje. Tym bardziej, że ten zamrożony w formie posiekanej kojarzy mi się ze zmuszaniem mnie do jedzenia na obiad w przedszkolu,. A fuj! Tak, czy siak postanowiłem spróbować. Troszkę zmodyfikowałem przepis, dodałem swoją(...)masę i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czego użyłem? Do ciasta: -450 gram szpinaku posiekanego zamrożonego; szpinak rozmrażamy i odciskamy na maks z wody -szklanka cukru trzcinowego -szklanka oleju rzepakowego -dwie szklanki krupczatki przesianej z dużą łyżką proszku do pieczenia -3 jajka -pasta migdałowa, łyżeczka Masa: -dwa kubki śmietany 36% po 200 gram -duża łyżka cukru pudru -galaretka, smak
BaRepasochotę na dania bezmięsne. Lubię takie szybkie obiady, zrobiłam zakupy, wróciłam do domu, przygotowałam składniki i za 10 minut obiad był gotowy. Koniecznie muszę powtórzyć to danie. Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Składniki: makaron spaghetti na 1 osobę 4 garście szpinaku baby 3 małe ząbki czosnku 2 łyżki sera ricotta oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku, dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu. Do szpinaku z czosnkiem dodajemy ricottę, starannie mieszamy i do tak przygotowanego sosu dodajemy odcedzony makaron, doprawiamy do smaku, mieszamy, podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniaRumiane, chrupiące pierogi z fetą i szpinakiem. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym. Ciasto: 5 dag drożdży szklanka mleka 2 szklanki mąki łyżeczka cukru szczypta soli Farsz: 450 g szpinaku 150 g sera feta ząbek czosnku szczypta soli pieprz do smaku 50 dag parmezanu łyżka masła Dodatkowo: 1 jajko, pestki dyni. Sos czosnkowy: 200 g śmietany 18% łyżka majonezu pieprz(...)cukier, sól oraz mąkę. Wyrobić ciasto, które należy przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około pół godziny). W tym czasie przygotować farsz. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go wcześniej rozmrozić i odlać nadmiar wody. Na patelni rozgrzać łyżkę masła. Wrzucić szpinak, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, sól oraz pieprz. Po chwili smażenia dorzucić rozdrobniony ser feta oraz
BullioPyszna wariacja w temacie "sałatka Cezara" - sałatę rzymską zamieniłam na mieszankę sałaty lodowej, szpinaku i rukoli. Efekt ? Oceńcie sami - nam baardzo smakowało. Sałatka w tej wersji może spokojnie pełnić funkcję obiadu dla dwóch osób :) SKŁADNIKI garść rukoli garść szpinaku "baby" 1/2 główki niewielkiej sałaty lodowej duża pierś z kurczaka oliwa czosnkowa świeży lub suszony tymianek oliwa/olej do smażenia(...)Przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem (suszonym lub posiekanym świeżym) i dwiema łyżeczkami soku z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy kurczaka na dużym ogniu na złoto-brązowo. Szpinak, rukolę i drobno porwaną/posiekaną sałatę mieszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki. Przygotowujemy dressing- jogurt mieszamy z musztardą, 2 łyżeczkami czosnkowej oliwy i kilkoma kroplami soku
Moje Kuchenne RewelacjeDziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :) składniki: 250 g pomidorków cherry 250 g sera ricotta ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia(...)dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak i dusimy. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki. Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem. W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami. Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę przekładamy do ricotty, doprawiamy. Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki
Cukier&PuderHejka dziś szybki przepis na coś co ostatnio mogłabym jeść codziennie czyli makaron z łososiem i szpinakiem!!! ;-) łosoś w plastrach 150g 10 kostek szpinaku 2 ząbki czosnku makaron z czosnkiem niedźwiedzim lub makaron pełnoziarnisty tagliatelle sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Czosnek przeciskamy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem, chwilę podsmażamy i dorzucamy szpinak, dusimy(...)momentu rozmrożenia szpinaku i pozbycia się wody. Następnie dorzucamy rozdrobnionego łososia. Podsmażamy na koniec możemy dodać łyżkę śmietanki , ale nie jest to konieczne. Doprawiamy mieszamy i przekładamy na porcję makaronu. Smacznego! Kasia
Cukier&PuderPrzepis podejrzałam na stronie Alexadnra's Kitchen. Tam widać też dokładnie jak składać ciasto i jak je smarować. Składniki (na 4 sztuki): ok 190-200 g szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło Wykonanie: Jeżeli(...)używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody. Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku. Jeżeli używamy świeżego to po umyciu siekamy go w blenderze. Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami. Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta
Sto kolorów kuchni