kiedy polubiłam szpinak, często dodaję go do mięs. Tym razem były to pulpeciki w kremowym sosie koperkowym. 250 g mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 250 g szpinaku (mrożonego) 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 szklanki wody 1 kostka rosołowa 1 łyżka Vegety 150 g śmietany 18% 3 łyżki koperku 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy. W misce mieszamy mielone mięso, jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szpinak. Doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Formujemy pulpeciki. Na patelni gotujemy wodę z kostka rosołowa i Vegetą. Wkładamy pulpeciki, gotujemy około 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczana i koperkiem. Wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy
VioletoweKucharzeniewariacja na temat pizzy białkowej , którą pokazywałam niedawno. Tamta tak mi posmakowała, że spróbowałam przygotować podobną. Tym razem zamiast typowych pizzowych składników poszłam w kierunku cudownego połączenia szpinaku i fety. Wyszło fantastycznie. Omlet zabrałam ze sobą do pracy (chociaż już tam zorientowałam się, że spora ilość czosnku, to jednak nie był dobry pomysł(...)Składniki: 4 białka 2 jajka ok 150 g mrożonego szpinaku 1/4 opakowania fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Całe jajka zmiksować z 1 ząbkiem czosnku. Dodać do białek i wymieszać. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok 20 x 10 cm). Wstawić
Sto kolorów kuchniwytłumaczenia tubylcom tajemnicy Trójcy Przenajświętszej wykorzystał trójlistną koniczynkę :) Ja osobiście nigdy nie byłam na tej pięknej wyspie, ale to danie od razu z nią mi się skojarzyło :) Jeśli lubcie szpinak i bezmięsne obiady, jest to coś dla Was :) Składniki: 250g makaronu np. kolanka 1 łyżeczka soli Sos szpinakowy: 400g mrożonego szpinaku (brykiet) 30g margaryny lub masła 2 średnie ząbki czosnku(...)100ml słodkiej śmietanki 100ml wody Sól Pieprz Dodatkowo: ½ szklanki wody 1 płaska łyżka mąki Tłuszcz rozpuszczamy w rondelku, następnie dodajemy zamrożony szpinak, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, co pewien czas mieszając. Gdy szpinak się całkowicie rozpuści, dodajemy śmietanę i dusimy około 5 minut, po czym dodajemy rozmieszaną wodę z mąką i mieszamy do czasu gdy się zagotuje. Na koniec
Smakowy RajMakaron sam w sobie jest bardzo sycący, nie zawsze potrzeba więc do niego mięsa. Oblepiony pysznym szpinakiem z suszonymi pomidorami gwarantuje nam smaczny, zdrowy i wartościowy posiłek. Moja ulubiona wersja szpinaku. :-) 200g suchego makaronu spaghetti 450g mrożonego szpinaku 2 duże cebule 12 suszonych pomidorów z oliwy 150ml śmietanki 18% 3 ząbki czosnku sól, pieprz 1. Cebulę i pomidory kroimy(...)trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. 3. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 4. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około
Szefowa kuchnimiłośników szpinaku polecam ekspresową sałatkę z tym oto składnikiem. Lekka ale jednocześnie syta, fajna jako przystawka do obiadu, lub mała kolacja ;) Składniki: 1 paczka świeżego młodego szpinaku pomidorki koktajlowe czarne oliwki 1 ser camebert oliwa z oliwek sok z cytryny Sposób przygotowania: Szpinak wykładamy na talerz, rzucamy czarne oliwki bez pestek, pomidorki koktajlowe(...)przekrawamy na pół, ser camembert kroimy na mniejsze kawałki, robimy dresing z oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatkę polewamy dresingiem tuz przed podaniem aby szpinak nam nie zwiądł. kolorowo i smacznie polecam
W kuchennej krainieTortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki (na 3 porcje) 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka(...)rozgrzaną oliwą. Dodać pokrojone w plastry ziemniaki i smażyć je, do momentu aż będą miękkie i chrupiące na zewnątrz. Następnie zdjąć z patelni i przełożyć na talerzyk. Liście szpinaku przełożyć na sitko i przepłukać zagotowaną i ciepłą wodą. W oddzielnej dużej misce rozbełtać jajka z mlekiem, dodać cebulę, zmiażdżony czosnek, zioła, sól, pieprz i wymieszać. Na tej samej patelni (robiłam
pink envelopeSzpinak omijany szeroki łukiem wraca do łask za sprawą zdrowych i dietetycznych smoothie przyrządzanych z jego udziałem. Źle przyrządzony szpinak był dla wielu zmorą dzieciństwa. Dziś przedstawie Wam przepis na smoothie z wykorzystaniem szpinaku. Gwarantuje, że złe wspomnienia pójdą w zapomnienie ! Składniki: -garść szpinaku - średniej wielkości banan - 1 jabłko -1 pomarańcza -pół awokado -mleko lib kilka łyżek jogurtu naturalnego Przygotowanie
Zdrowo kolorowo lifestylowoSmaczna i sycąca zapiekana z dwoma rodzajami makaronu. Uwielbiam połączenie szpinaku, kurczaka i sosu beszamelowego. 11 rurek makaronu Cannelloni 150 g makaronu Casarecce 1 puszka kukurydzy (285 g) 150 g czerwonej fasoli z puszki 300 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła Sól Pieprz 500 g piersi z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sos beszamelowy: 1 łyżka masła(...)piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. Makaron Casarecce gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak dusimy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na rozgrzanym maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy szpinak, kurczaka, kukurydzę oraz fasolę. Przygotowanym farszem napełniamy surowe rurki cannelloni. Formę lub naczynie żaroodporne smarujemy
VioletoweKucharzenieDziwi mnie ta wszechobecna niechęć do szpinaku. Dobrze doprawiony może być świetnym dodatkiem do obiadu czy makaronu a witamin i składników odżywczych ma tyle, że gdybym zaczęła je wymieniać wstęp byłby dłuższy niż sam przepis. ;-) Dlatego warto jeść szpinak a metodą prób i błędów możemy dojść do tego w jakiej wersji smakuje nam najbardziej. 450g mrożonego szpinaku 2 duże(...)kostkę. Pomidorów nie musimy ich odsączać, nie trzeba będzie dolewać już oleju na patelnię. 2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy pomidory i cebulę. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy zamrożony szpinak. Trzymamy na ogniu do momentu aż lód stopnieje, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy jeszcze około
Szefowa kuchniodrobiną kiełków rzodkiewki. Jeśli lubicie nieco ostrzejsze dania możecie dołożyć plasterek jalapenio lub chili. Doprawiamy wszystko do smaku. Oczywiście pamiętając o jak najmniejszej ilości soli :) OBIAD : Makaron ze szpinakiem ( 4-5 osób) Składniki: opakowanie makaronu penne świeży szpinak puszka pomidorów krojonych 1 cebula 1-2 ząbki czosnku (wg uznania) oliwa z oliwek przyprawy: tymianek, pieprz, zioła prowansalskie Makaron ugotować(...)lekko osolonej wodzie „al dente”, odcedzić. Można przelać zimną wodą. Szpinak umyć, odciąć łodyżki. Na rozgrzanej oliwie zeszklić pokrojoną w grubszą kostkę cebulę, dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić 10 minut. Dodać nie pokrojony szpinak oraz przyprawy. Dusić jeszcze 5 minut. Wymieszać z makaronem, można posypać tartym żółtym serem. Serwować z białym schłodzonym winem wytrawnym, np. Chardonnay, Sauvignon
vegetaniedodajemy jajka :) a dalej jak kto lubi, albo luźna, albo spieczona jajecznica. Na koniec posypujemy twarogiem. Dzisiaj jeszcze coś wzmacniającego, ponieważ weekend był zapewne męczący :) Pasta twarogowa ze szpinakiem i czerwoną fasolą :) twaróg fasola czerwona szpinak (mrożony brykiet) tymianek sól pieprz ostra papryka Szpinak przesmażamy na patelni z odrobiną oliwy, dodajemy sporą ilość pieprzu i roztartego w dłoniach tymianku. Twaróg(...)rozdrabniamy w misce i dodajemy jedną dużą łyżkę fasoli czerwonej. Wszystko dobrze rozgniatamy widelcem. Na koniec dodajemy szpinak, posypujemy lekko solą i ostrą papryką. Jeśli macie dość suchy twaróg, dodajcie trochę jogurtu naturalnego. Smacznego i życzymy miłego dnia
vegetanieWitajcie :) Dzisiaj danie, które wszyscy zapewne jedliście lubicie lub wspominacie z dzieciństwa. Nasz przepis oczywiści zmodernizowaliśmy nieco i do klasycznych kopytek dodaliśmy szpinak co dało fajny efekt kolorystyczny i smakowy :) Zobaczcie jak fajnie wyszły :) Zielone kopytka ze szpinakiem (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/4 opakowania szpinaku mrożonego pieprz Ziemniaki(...)ugotować w osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy
vegetaniepewno wyśmienite. Wiadomo przecież, że ciasto francuskie pasuje do wszystkiego. Tak też zrobiliśmy i wyszły przepyszne wspaniałe roladki. Przepis bardzo prosty, zobaczcie sami :) Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem, do tego sos imbirowy z kalarepą (4 osoby) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie szpinaku typu brykiet 10 średnich pieczarek 1 cebula 15 dkg żółtego sera oliwa z oliwek pieprz(...)sojowy grzybowy, oregano, bazylia, czarnuszka Szpinak odparowujemy dobrze na patelni, aby pozbyć się wody. Odstawiamy i odciskamy nadmiar wody, jeśli jeszcze jest. Pieczarki i cebulę kroimy w grubszą kostkę i przesmażamy razem na oliwie z oliwek z dodatkiem sosu sojowego grzybowego. Ważne ! grzybowy sos sojowy jest mocno esencjonalny, więc tylko odrobina wystarczy. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym mieszamy ze szpinakiem
vegetanieDzisiaj propozycja nasza to kopytka z marchewką zrobione a'la gnocchi. Bardzo fajny smak, bo są nieco słodkawe i do tego zrobiliśmy sos pomidorowy z pesto bazyliowym i szpinakiem. Wyszło wyśmienicie. Zapraszamy do skorzystania z tego przepisu. Super kluski z marchewką i sosem pomidorowym (4 osoby) Składniki : 3/4 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)minuty. Kluski odcedzić na sicie i lekko przelać zimną wodą. Starajcie się gotować kluski w szerokim garnku, aby miały luz :) Sos: 1 opakowanie passaty 4 brykiety szpinaku 1 małe opakowanie pesto bazyliowego 2 ząbki czosnku 1 gałązka selera naciowego 1 szalotka oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, oregano Rozgrzewamy oliwę, na którą wrzucamy seler i szalotkę, wcześniej pokrojone
vegetaniedomyśleć się, że na pewno wzmożenie przyjęć jest faktem i przyda się coś nowego, ciekawego na stół. No to do roboty, bo przepis jest nieco pracochłonny. Bułeczki drożdżowe ze szpinakiem i białym serem. Składniki ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 2 jajka 50 g drożdży 3/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru pieprz, gałka muszkatołowa Z drożdży, 1/4 szklanki ciepłego mleka(...)ciasto. Najlepiej w dużej misce. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W czasie kiedy ciasto spokojnie sobie rośnie my możemy zrobić farsz. Składniki farsz: 1 opakowanie świeżego szpinaku 300 g twarogu 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 jajko oliwa z oliwek pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, tymianek, sos sojowy Seler naciowy kroimy w drobną kostkę
vegetanie