Dziś przepis w którym użyłam mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Nie jest to potrawa skomplikowana, tylko taka by każdy mógł sam ją przyrządzić i przekonać się o walorach smakowych szpinaku. Bo w tej zupie najważniejszym składnikiem jest właśnie szpinak. Ja robiłam ją pierwszy raz, ale przypadła mi do smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się(...)niej sprawdził. Zachęcam do ugotowania tej prostej potrawy :) Składniki : 2 cebule, 4-5 ząbków czosnku 1 litr rosołu szpinak- 750 g, wystarczy 3/4 opakowania "Szpinak 1000 Listków" Bonduelle olej do smażenia ewentualnie śmietana i cytryna Jeśli nie mamy gotowego rosołu, ugotujmy sami wywar do którego wrzucimy listek laurowy, pieprz ziarnisty, sól i odrobinę vegety (jeśli używacie) do smaku. Przygotowanie
Proste PotrawyOstatnio, dzięki pysznej tarcie mojej koleżanki przekonałam się na nowo do szpinaku. Wcześniej kosztowałam go kilka razy, ale jakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze(...)lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania. Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sosu sojowego słodka papryka mielona papryka mielona ostra zioła prowansalskie tymianek sól, pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy
Mania GotowaniaLasagne to jeden z naszych ulubionych obiadów. Przygotowuję ją bardzo często, dlatego postanowiłam nieco urozmaicić moją podstawową wersję. Przeglądając przepisy na lasagne ze szpinakiem, praktycznie zawsze występuje on w kombinacji z kurczakiem i białym sosem. Ja zachęcam do wypróbowania mojej wersji, zbliżonej do oryginały, czyli z mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko(...)idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki 400 g mrożonego szpinaku sól, pieprz gałka muszkatołowa Sos beszamelowy: 2 łyżki
Mania GotowaniaMakaron ze szpinakiem to jest to co tygryski lubią najbardziej... Zdrowo, smacznie i dietetycznie. Może być samodzielnym daniem, ale doskonale smakuje z grillowaną piersią kurczaka. Makaron ze szpinakiem. Składniki dla 2 osób: pokaźna wiązka świeżego szpinaku lub opakowanie mrożonego; 200 g makaronu najlepiej pełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki(...)czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego dodajemy kilka kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie, a z mrożonego odparuje woda dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Na koniec dodajemy serek i mieszamy
Miksturownikpogoda jeszcze się poprawi, bo ta mgła za oknem zniechęca do wszystkiego. W każdym razie miałam dużo czasu na przygotowanie dzisiejszego obiadu. Tym razem zdecydowałam się na rewelacyjne połączenie szpinaku z fetą, a do tego delikatne mięso z kurczaka. Jedno z moich ulubionych dań :) ROLADKI DROBIOWE ZE SZPINAKIEM I FETĄ (składniki na 4 roladki) - 2 piersi z kurczaka - 200 gram(...)świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego) - 50 gram sera typu feta - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - oliwa z oliwek do smażenia - wykałaczki do zwijania roladek Piersi z kurczaka filetujemy, tak żeby z jednej powstały 2 kotlety. Następnie rozbijamy tłuczkiem. Filety muszą być cienkie, należy jednak uważać, żeby ich nie przedziurawić, kurczak jest bardzo delikatny. Następnie
Zgrabne Gotowaniekurczaka, albo 2 małe kasza manna lub mąka (ja użyłam kaszę) 1 łyżka oleju Sos z gorgonzoli: 1 łyżka masła 80 g sera gorgonzola 1 łyżka śmietanki kremówki Szpinak: 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 80 g szpinaku najlepiej świeżego Dodatki: woreczek ryżu jaśminowego 1/4 szklanki orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni listki świeżych ziół do dekoracji (ja użyłam tymianku(...)Wykonanie: Szpinak opłukać, poodcinać łodyżki, osuszyć. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozpuścić masło, dodać czosnek, a na końcu szpinak. Smażymy na małym ogniu, aż szpinak "zwiędnie", solimy odrobinkę. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i ewentualnych kości. Solimy i obtaczamy w mące lub kaszy. Smażymy na patelni (jedną stronę ok 6 minut, drugą ok 4 minuty
Blondynka Gotujewiele emocji w kuchni przy jego przygotowaniu, jako że każde z nas ma własną wizję jego przygotowania. Wersję mojej żony i autorki bloga znajdziecie tutaj: Spaghetti ze szpinakiem i fetą . Oba przepisy sprawdziliśmy kilkukrotnie i są to jedne z naszych ulubionych "szybkich" obiadów na wielki głód (kiedy nawet Danio nie pomaga). Zgodnie z poniższym przepisem można nakarmić 3-4 osoby(...)całości za jednym podejściem. Wszystkie składniki najlepiej przygotować sobie wcześniej, bo przy samym gotowaniu nie ma już czasu na krojenie, siekanie i zastanawianie się nad składnikami. Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym PRZEPIS (dla 3-4 osób) Składniki 250 g dowolnego makaronu, np. penne (ja preferuję makarony pełnoziarniste ze względu na ich bardziej zdecydowany i ciekawszy smak) 1 duża cebula
coolinarnastrefa.blogspot.comKolejny szpinakowy przepis. Tym razem małe tarty z zielonym nadzieniem. Do farszu użyłam mieszanki różnych listków ale można również użyć samego szpinaku. składniki: kruche ciasto 125 g mąki pszennej 125 g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 g margaryny lub masła 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 400 g młodych liści pokrzywy,szpinaku,mizuny i lebiody (komosa biała) + dodatkowo 2 garście szpinaku(...)przesmażyć na patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujetortellini, pieczarkami i całą ferajną dobroci. Pękate pierożki wypełnione mięsnym nadzieniem kręcą rozkoszne piruety w zupie na bazie pomidorów. Do tego śmietanka lub mascarpone, porządna garść lub dwie liści szpinaku i suszone oregano i bazylia, które latem na balkonie dumnie wystawiały zielone policzki do słońca. Za każdym razem, gdy korzystam z ziół lub przetworów i wiem, że rosły w balkonowych(...)mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 6 pieczarek 500ml passaty pomidorowej 500ml bulionu warzywnego lub wody 250g świeżego tortellini (u mnie z prosciutto) 2 garści świeżego szpinaku 150ml śmietanki kremówki / 2 łyżki mascarpone 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Pora, cebulę
Kuchnia w Słońcu Skąpanaskładniki na ciasto szpinakowe: 150 g mąki 200 g świeżego szpinaku 120 g cukru 3 jajka 125 ml oleju 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z 60 ml oleju. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajecznej wlewamy powoli pozostały olej cały czas miksując. Następnie dodajemy zmiksowany szpinak oraz ekstrakt
Domowy Smak Jedzeniabardzo mi smakowały. Odtworzyłam je po swojemu i wyszło pyszniutko! Składniki: Placki: 5-6 ziemniaków 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki mąki sól, pieprz Dodatkowo: szpinak, może być mrożony sól, pieprz ząbki czosnku 1 jajko na każdy placek olej do smażenia koperek do posypania Sposób przygotowania: 1. Szpinak przełożyć na patelnię, smażyć do uzyskania pożądanej(...)dodać mąkę, jajko, sól, pieprz i wymieszać. 3. Na oleju usmażyć placki na rumiano, a następnie zrobić jajka sadzone. 4. Na talerzu umieścić placki, na to wyłożyć szpinak i jajko sadzone. Oprószyć koperkiem. Smacznego!!! Wcześniej wspomniany Bar Mleczny znajduje się w Warszawie przy ulicy Lindleya 14. Jedzenie mają tam przepyszne i polecam Wam serdecznie
Kuchnia domowa Animała cukinia, pokrojona w cienkie plasterki 1 mała cebula, drobno posiekana 1 niewielka czerwona papryka, pokrojona w kostkę lub cienkie paseczki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 garść świeżego szpinaku 2 łyżki świeżych ziół (np. bazylia, tymianek, pietruszka) 2 łyżki masła lub oliwy sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Na dużej(...)patelni rozgrzać masło lub oliwę. Dodać cebulę i czosnek, smażyć przez 2-3 minuty. Następnie dodać cukinię, paprykę - smażyć, mieszając, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać szpinak podgrzewać do momentu, aż zwiędnie. W dużej misce roztrzepać jajka ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną mozzarellę i świeże zioła, wymieszać. Dodać mieszankę jajek do warzyw na patelni. Mieszać delikatnie
Moja Książka KucharskaDanie dla fana makaronu, bez mięsa, ale z pysznym farszem! Co nam trzeba? 400g szpinaku- ja użyłam mrożonego. 1 łyżka oleju 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka masła sól i pieprz Makaron muszle 300g sos: jedno jajko, sól, pieprz po 1/3 łyżeczki, 200ml mleka, 2 łyżki śmietany 300g tarkowanego sera Robimy! Makaron lekko obgotowujemy w solonym wrzątku. Ma być lekko miękki(...)wystarczą 3-4 minutki. W tym czasie szpinak rozmrażamy, podduszamy na łyżce na oleju, gdy już będzie miękki dodajemy masło, śmietanę i sól i pieprz do smaku. Układamy w brytfance muszle koło siebie, do każdej nakładamy szpinak. Robimy sos: jajko roztrzepujemy i zalewamy mlekiem, dodajemy śmietanę i przyprawy, całość mieszamy i na każdą muszę wylewamy trochę sosu. Obficie posypujemy serem
Latosiowydomprzygotowaniu. Jeśli jesteście miłośnikami serów pleśniowych, to danie powinno wam przypaść do gustu. Składniki: 200-250 g dowolnego makaronu 100-150 g sera gorgonzola 1-2 szklanki świeżego szpinaku 1/2 niedużej cebuli (u mnie czerwona) 1-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz olej do smażenia parmezan do posypania Sposób przygotowania: 1. Makaron ugotować(...)oleju. Dodać gorgonzolę, troszkę wody z gotującego się makaronu oraz śmietanę. Mieszać, aż ser się rozpuści. Dodać trochę soli i pieprzu. 3. Do sosu dorzucić ugotowany makaron oraz szpinak. Chwilę jeszcze całość dusić, aż szpinak się podgrzeje. 4. Podawać z startym parmezanem i ewentualnie listkami świeżej bazylii. Smacznego!!! Inspiracja: Nie tylko pasta
Kuchnia domowa AniKurczak po toskańsku to fajny pomysł na obiad dla całej rodziny. Delikatny i aromatyczny sos, soczyste mięso, suszone pomidory i szpinak – połączenie idealne! A całe danie można przygotować w bardzo szybki i prosty sposób. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kurczaka po toskańsku jest naprawdę bardzo prosty. W tym daniu nie ma nic trudnego, zawsze wychodzi pyszne(...)pewno będziecie zachwyceni jego smakiem, a także prostym przepisem. KURCZAK PO TOSKAŃSKU – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 1/2 słoika suszonych pomidorów 2 garści świeżego szpinaku 250 ml bulionu 50 ml śmietanki kremówki 30% 50 ml mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka (u mnie gyros) 1 łyżeczka słodkiej papryki sól pieprz mąka
Przepiski.pl