coś tam z tym ciastem francuskim wywija. Na stole już stoją rogale z ciasta francuskiego (przepis w kolejnym poście), a Madzia zawija takie fajne małe poduszeczki ze szpinakiem. Jak się chwilę później okazało były niesamowite! A jeszcze szybciej przekonałem się o niesamowitości rogali - ale o tym niedługo. Teraz szpinakowe poduszeczki: ciasto francuskie szpinak czosnek ser feta pieprz Szpinak dusimy(...)czosnkiem i pieprzem. I czekamy aż wystygnie. W międzyczasie rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy na 8 części. Na połowę każdego małego prostokąta nakładamy szpinak, na niego pokruszony ser feta, zakrywamy drugą połową ciasta i krawędzie zagniatamy widelcem. Tak żeby taka poduszeczka właśnie wyszła. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Smacznego :) A w następnym wpisie rogale z ciasta francuskiego. --------------------------------------------------------------------- Chcesz
Marder&Marder ManufactureJeśli w miarę regularnie śledzicie moje wpisy to pamiętacie pewnie, że w poprzednim poście rozpocząłem temat calzone. Wtedy było z szynką i papryką, teraz zatem ze szpinakiem i pieczarkami. Nie ma sensu żebym jakoś specjalnie powtarzał przepis, wszystko jest w poprzednim poście. Tylko farsz inny. I tak samo jak poprzednio dziękuję za mąkę Gdańskim Młynom . szpinak ser camembert pieczarki(...)pecorino 2 ząbki czosnku Szpinak (u mnie mrożony, ale równie dobrze może być świeży) dusimy z czosnkiem na patelni. Na drugiej patelni dusimy pokrojone w plasterki pieczarki. I tak jak poprzednio robimy pieroga tylko do środka dajemy: warstwę szpinaku, warstwę pieczarek, pokrojony w plasterki camembert i zasypujemy drobno startym serem pecorino. Lepimy pieroga i pieczemy w 220-230 stopniach przez
Marder&Marder Manufacturestanęła na wysokości zadania. Jak zwykle zresztą. Po pracy poleciała na zakupy, kupiła co trzeba i wykręciła tort szpinakowy! Ha, wiecie jaki dobry? Serio! Takie jakby połączenie biszkoptu ze szpinakiem, naprawdę niesamowity smak. Madzia ma ostatnio klimaty na takie dziwne i niezwykle trafne łączenie smaków. Ale przejdźmy do rzecz, bo tak jak pisałem na początku, mam sporo pracy jeszcze dzisiaj(...)Zatem przepis (Madzia podejrzała go na blogu Przyjemność z pieczenia i lekko zmodyfikowała): 450 g mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 3 jajka 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g śmietany 30% 1 łyżeczka cukru waniliowego (do bitej śmietany) 1 łyżeczka cukru pudru (do bitej śmietany
Marder&Marder Manufacturejest ten lepszy. I ten akurat był naprawdę dobry. I pomysł i efekt pomysłu. Świetne połączenie smaków, które zresztą Madzia sama wymyśliła. Właściwie składników było naprawdę minimum, bo tylko szpinak, kozi ser i przepiórcze jajko. I sos śmietanowy. Ale właśnie odpowiednie połączenie tych niewielu smaków dało genialny efekt. Idealna przekąska na leniwy wieczór w domu. Siedzieliśmy, oglądaliśmy kolejny odcinek Hannibala(...)efekt całkiem niezły. Ciasto: 250 g mąki pszennej 160 ml wody 15 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru pół łyżeczki soli Wierzch: świeży szpinak kozi ser przepiórcze jajka Sos: 200 ml śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kilka gałązek świeżego tymianku sól Najpierw robimy sos, żeby trochę odstał, żeby składniki
Marder&Marder ManufactureLato powoli się kończy, niedługo trzeba będzie grille pochować. Ale póki słońce jeszcze świeci to trzeba korzystać. A my staramy się nie przepuszczać okazji. Więc dzisiaj proponujemy pomidory faszerowane szpinakiem i mozzarellą. Taka mała odskocznia od tego wszędobylskiego mięsa z grilla. A niech wegetarianie też się nacieszą grillem. Jedzonko proste i szybkie, fajna przekąska na grillowe przyjęcie. 4 spore(...)twarde pomidory 250 g świeżego szpinaku 150 g mozzarelli garść ziaren słonecznika 3 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól sok z cytryny oliwa z oliwek Z pomidorów ścinamy wierzchołki i wydrążamy gniazda nasienne, czyli ogólnie cały środek. Ten środek już nam nie będzie potrzebny, możemy go przerobić później na jakiś sos pomidorowy. W środku wydrążone pomidory posypujemy solą
Marder&Marder Manufacturemoże wy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Lepszy taki drewniany, z bali, murowany? A może lepiej zostać w mieszkaniu w bloku? :) Potrzebujemy: 2 opakowania ciasta francuskiego 200 g szpinaku 200 g fety 150 g wędzonego łososia 2 łyżki masła + masło do posmarowania foremek 1 łyżka śmietany 20 g obranych pistacji sól, pieprz Szpinak myjemy i osuszamy. Smażymy na maśle(...)dodajemy łyżkę śmietany, doprawiamy pieprzem i lekko solimy. Fetę kroimy w małą kostkę, a szpinak w cienkie paseczki. Ciasto francuskie kroimy w kwadraty i wykładamy nim posmarowane masłem foremki do babeczek, tak aby ciasto wystawało ponad nie. Wkładamy do środka łyżkę szpinaku, kosteczkę lub dwie fety oraz trochę łososia. Posypujemy pokruszonymi pistacjami i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnia
Marder&Marder Manufacturezdrowo? Dodatkowo jeszcze, co zrobić żeby dzieci nie marudziły przy jedzeniu? Moja propozycja na obiad to prosty i fajnie wyglądający torcik szpinakowy :) Jak go zrobić? Farsz: Opakowanie szpinaku mrożonego lub 0,5 kg brykietu 2 łyzki mąki masło przyprawy do smaku 3 ząbki czosnku żółty ser opcjonalnie ser feta Ciasto naleśnikowe: mąka mleko woda 2 jajka sól pieprz odrobina(...)sztuk. Najlepszą zasadą robienia ciasta jest zasada :" potrzebny jest mężczyzna do zrobienia dobrego ciasta naeśnikowego" ;) Farsz szpinakowy- na rozgrzanym maśle podsmażyć 2 łyżki mąki i dodać pół kg szpinaku rozmrożonego. Poddusić, przyprawić do smaku (bazylia, oregano, pieprz,sól, 3 ząbki czosnku, papryka ostra itp). Szpinak bardzo dobrze smakuje w połaczeniu z serem feta (nie jest to konieczne). Przekładać naleśniki
ChilliJemyulubionych form podania łososia to własnie ten zapiekany w cieście francuskim. Zawsze delikatny, a z ulubionymi dodatkami, tworzy harmonijną formę obiadu. Spróbujcie :) Składniki: płat łososia 500g szpinaku 6 pomidorów suszonych 2 zżbki czosnku płat ciasta francuskiego garść sałaty pomidor 3 rzodkiewki pęczek szcypiorku dymka 2 łyżki oliwy bazylia pieprz czerwony sól Przygotowanie: Czosnek obieramy i drobno(...)siekamy. Wrzucamy na rozgrzana patelnię i smażymy delikatnie ok pół minuty. Dodajemy szpinak i dusimy przez ok 5 minut. Pod koniec duszenia ( po wyparowaniu wody ze szpinaku) dodajemy pokrojone w plastry pomidory suszone. Solimy i pieprzymy do skamu. Z łososia usuwamy skórkę. Rozkładamy płat ciasta francuskiego na pergaminie wyłożonym na blaszce ( nie musimy smarować tłuszczem). Rozsmarowujemy szpinak dokładnie po całym
ChilliJemyNiesamowite jak wiele osób nigdy nie jadło świeżego szpinaku. Wciąż mnie to dziwi, bo jest niezwykle smaczny :) Ponadto zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - witaminę C, karoteny, lutein, magnez, kwas foliowy oraz oczywiście żelazo. Duża część tych substancji ulega niszczeniu pod wpływem gotowania dlatego zachęcam do spożywania szpinaku w postaci surowej. Bardzo dobrze komponuje się z np. pomidorami, oliwkami(...)kozimi serami. Przyprawiac można dowolnie. Tutaj nie dodałam żadnych przypraw, użyte składniki są wystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :) Składniki: 150 g świeżych liści szpinaku 4 łyżki kaparów 100 g zielonych oliwek 1/4 słoiczka suszonych pomidorów garść mieszanki pestek słonecznika i dyni 4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) Przygotowanie : Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać
pyszne zdrowościzimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 250 ml mleka ok.250 ml zimnej wody (może być gazowana) 3 jajka surowe kurze ok.220(...)mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników Przygotowanie ciasta: - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli ok. 200 g mąki pszennej szczypta
Czerwień i błękitKolejna moja frittata z piekarnika tym razem w wersji wiosennej z dodatkiem świeżego szpinaku, rzodkiewek i kwiatów szczypiorku. Do tego serek solankowy, który nadaje fajnego posmaku i sprawia, że frittata fajnie się prezentuje. składniki: 8 jajek 5 dużych rzodkiewek 2 spore garście szpinaku 100 g sera sałatkowego w kostkach w zalewie solankowej, u mnie Apetina czosnek i pietruszka kilka kwiatów(...)szczypiorku 2 łyżki mąki sól,pieprz masło do posmarowania formy Rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szpinak drobno pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąkę oraz startą rzodkiewkę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i ponownie wymieszać. Naczynie do tarty posmarować masłem i przelać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć kostki sera oraz posypać
Monia miesza i gotujeSłońce na Niebie jest gorące, a moje danie jest słoneczne i pachnące. Tartę ze szpinakiem przygotowałam do której serek śródziemnomorski dodałam, jajko na środku Słońce imituje i całość świetnie smakuje. Składniki: na ciasto kruche: 1 łyżka oleju rzepakowego, 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, ponadto: 100 g sera białego śródziemnomorskiego w drobnej kostce(...)świeżego szpinaku, 2 jaja, 100 g gęstej śmietany 30%, mielony suszony czosnek do smaku, świeżo mielona suszona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, świeży tymianek. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone schłodzone masło, olej i jajko. Miksujemy robotem ok. 2-3 min, do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy do lodówki
Moniki SmakołykiSzpinak+ łosoś+ ziemniak = pyszne kotleciki. Smacznego! Składniki 30 dag szpinaku 30 dag wędzonego łososia 1 cebula, 1 jajo, 1kg ziemniaków Sól, pieprz, 2 ząbki czosnku Galka muszkatołowa 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki Olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Łososia rozgnieść widelcem, szpinak sparzyć i zmielić. Następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać(...)ząbki zmiażdżonego czosnku i dusić na patelni około 15 minut. Jeszcze ciepłe ugotowane ziemniaki obrać ze skórki, zmielić lub dobrze zdusić. Następnie dodać rybę, szpinak i jajo. Jeżeli jest taka konieczność dodać bułkę tartą i mąkę (aby uzyskać lepszą konsystencję). Formować kotleciki, obtoczyć w jajku i panierce. Smażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju
Tradycyjna KuchniaProste i szybkie danie, nie byłam pewna czy polewa serowa wyjdzie, ale spełniła moje oczekiwania i z czystym sumieniem polecam ;) Składniki: 450g szpinaku mrożonego 60g makaronu razowego/żytniego 250g serka wiejskiego lekkiego 1 jajko sól, pieprz do smaku ewentualnie czosnek jak ktoś lubi Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie szpinak wrzucamy na teflonową patelnię i smażymy z niewielką ilością(...)wody, aż się rozmrozi doprawiamy solą i pieprzem do szpinaku dodajemy 50g serka wiejskiego i smażymy, aż połączą się w jedną całość następnie dodajemy makaron i wszytko mieszamy wykładamy do małego żaroodpornego naczynia pozostały serek (200 g) miksujemy na jednolitą masę przy pomocy blendera (nie może być grudek) dodajemy jajko i jeszcze chwilę "blendujemy" wylewamy masę serową
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmnie nowość :) Dziś odpoczywam, bo chyba jakieś choróbsko mnie bierze ;( Składniki (na dwie lub jedną wygłodniałą osobę;)): 1 pierś z kurczaka (moja była dość spora) 24 kostki szpinaku w brykiecie (niecała paczka) 0,5 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu sól, pieprz do smaku, ewentualnie czosnek do szpinaku jak ktoś lubi Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w cienkie plastry posypujemy solą(...)obsmażamy z każdej strony, aż nie będzie surowy kiedy kurczak będzie dobry wlewamy na patelnie 0,5 szklanki mleka smażymy mieszając, aż mleko wyparuję, obklei kurczaka szpinak rozmrażamy dodajemy jogurt i przyprawiamy wg. naszych upodobań;) ładnie wykładamy na talerz szpinak a na to kurczaka;) lub jak ktoś woli mieszamy jedno z drugim;) SMACZNEGO ! ! ! :) lubię tego słuchać przed
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość