Zupa krem ze szpinakiem i awokado Wiosna coraz bliżej, dlatego czas na lekki, smaczny oraz pożywny posiłek jakim jest zupa krem ze szpinakiem i awokado. Danie, które jest doskonałym źródłem wielu witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Składniki: - szpinak świeży lub mrożony - 2 opakowania - awokado - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - czosnek(...)naturalny - świeża bazylia - pieprz, sos sojowy, gałka muszkatołowa - oliwa - 1 łyżka - płatki migdałów Sposób przygotowania: W rondelu, podsmażyć posiekaną cebulę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, sos sojowy oraz pieprz. Całość razem poddusić, a następnie dodać drobno posiekane awokado oraz bazylię. Wszystko zalać uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym. Zupę zmiksować blenderem. Podawać z prażonymi
Fit-aminadobrze firmy Super Fish, niedawno wypuścili ekskluzywną linię Prestige i ten własnie produkt znalazł się na talerzu. Do tego zapiekane z oliwą z oliwek pomidorki śliwkowe, siekany świeży szpinak, oryginalny włoski makaron spaghetti o moim ulubionym kształcie Bucatini i cienka wstążka zielonego ogórka sprawiły, że nasze kubki smakowe oszalały, a my na czas jedzenia przenieśliśmy się w inny wymiar. Często(...)listków bazylii 4 nieduże ząbki czosnku 50 g orzeszków pinii 1/2 szklanki parmezanu sól oliwa z oliwek pieprz kilka pomidorków śliwkowych 1 nieduży ogórek 1 garś ć świeżego szpinaku Wykonanie: Od czego zaczynamy? Oczywiście od pesto! Na suchej i gorącej patelni lekko rumienimy orzeszki pinii. Liście bazylii siekamy, po czym wkładamy częś ć do moździerza i rozcieramy. W trakcie
Blondynka Gotujeświętami, ale trzeba zjeść coś lżejszego :) Uwielbiam takie kolory na talerzu. Do tego domowy chleb, zbożowa kawa i śniadanie takie, że hoho :) Składniki: 2 jajka 4 kostki mrożonego szpinaku rozdrobnionego 4 pomidorki koktajlowe 1 szalotka 1/4 czerwonej papryki 1 łyżka posiekanej dymki 1 łyżka oliwy z oliwek sól pieprz ziołowy 1 kromka domowego chleba pełnoziarnistego Warzywa umyć, pomidorki sparzyć(...)paprykę i pomidorki - doprawić Nagrzać piekarnik do 190 stopni C Jajka roztrzepać w miseczce, doprawić i przesypać do nich warzywa Na patelni, na której były podsmażane warzywa rozmrozić kostki szpinaku Naczynie żaroodporne wyłożyć szpinakiem Na szpinak wylać rozkłócone jajka z warzywami Piec ok. 20 minut aż jajka się zetną, wówczas bardzo ładnie będą się kroić Posypać z wierzchu posiekaną
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko zniknęły z talerza, a rodzinka odeszła od stołu najedzona. Prezentują się bardzo szykownie. Ziemniaczki boczkiem otulone SKŁADNIKI: 6-7 ziemniaków 6-7 plastrów boczku surowego masło sól przyprawa do sałatek bądź inna mieszanka ziół(...)papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipodstawowych składników jest warzywo. Szpinakowe ciasto robi furorę w mojej rodzinie jak i w kręgu przyjaciół i znajomych. Niejedna osoba nie uwierzyła, że w słodkich wypiekach można "przemycić" szpinak :) Sami oceńcie jak wygląda i koniecznie skuście się by je przygotować ... będziecie zadowoleni. Leśny mech z owocami granatu SKŁADNIKI: 1 ½ szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki mąki tortowej 3 jajka 1 szklanka(...)cukru białego 1 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g szpinaku mrożonego 350 ml śmietany 30% 2 łyżeczki żelatyny 2 – 3 łyżki cukru pudru 1 owoc granatu PRZYGOTOWANIE: Szpinak przekładamy na sito i dokładnie odsączamy. Do miski wbijamy jajka, ucieramy je dodając cukier i cukier waniliowy, następnie dodajemy mąkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikolorowa i wiosennie wyglądająca sałatka, której cała filozofia polega na ładnym ułożeniu na talerzu wszystkich składników. Polecam na niezapowiedzianych gości, wiosenne spotkania i letnie pikniki. Sałatka na liściach świeżego szpinaku SKŁADNIKI: liście świeżego szpinaku 2 jajka 8 małych kulek mozzarelli 8 pomidorków koktajlowych 1 wędzone udko z kurczaka 1/2 czerwonej papryki zielona cebulka oliwa z oliwek pieprz, sól 1 opakowanie(...)mini bruschetta PRZYGOTOWANIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Liście szpinaku myjemy, osuszamy, urywamy ogonki i układamy na talerzu. Kulki mozzarelli kroimy na ćwiartki a pomidorki kroimy na połówki. Mięso z wędzonego udka dzielimy na kawałki i układamy na szpinaku, na przemian z paskami czerwonej papryki. Jajka kroimy na małe części i układamy na talerzu razem z serem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPolecany jest do spożywania przez wielu dietetyków. Czosnek i ser camembert podkreślą smak całego dania. Obiad ten jest smacznym, szybkim i cieszącym podniebienie pomysłem. Makaron ze szpinakiem, camembertem i czosnkiem SKŁADNIKI: 110 g świeżego szpinaku 125 g sera camembert 2 łyżeczki masła 2 ząbki czosnku sól ziołowa sól 200 g makaronu spaghetti durum PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy(...)dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy przepłukując zimną wodą. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek po chwili dodajemy szpinak i wszystko dusimy razem przez 7-8 minut doprawiając solą ziołową. Ser camembert kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku i mieszamy podgrzewając na niewielkim ogniu do roztopienia sera. Następnie dodajemy makaron, mieszamy i podajemy tuż
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCałość okazała się strzałem w dziesiątkę - smakowały świetnie, mąż prosił o dokładkę, a córcia zjadła z wielkim apetytem. Drobiowe kotleciki z kaszą pęczak i szpinakiem SKŁADNIKI: 1 duża pierś z kurczaka 5 ugotowanych łyżek kaszy pęczak 1 jajko ½ namoczonej w wodzie czerstwej kajzerki 1 szklanka bułki tartej sól ziołowa pieprz tłuszcz do smażenia 1 garść(...)świeżego szpinaku 70 g boczku wędzonego czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Boczek kroimy w paseczki, następnie go podsmażamy i dodajemy umyty i osuszony szpinak. Całość mieszamy podsmażamy 5 minut, doprawiamy czosnkiem i pieprzem. Kurczaka mielimy, a następnie dodajemy do niego ugotowaną kaszę pęczak, odciśniętą czerstwą bułkę, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem - dodajemy podsmażony szpinak
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijajeczko do obiadu. Klasyczne sadzone gości zapewne u większości z nas, jednak my proponujemy by na Waszych stołach zagościły jajka na ziemniaczanym puree, podane ze szpinakiem i boczkiem. Pomysł prosty i łatwy ale jakże apetyczny ... Oceńcie sami :) Ziemniaczane puree z jajkiem sadzonym SKŁADNIKI : około 60 dag ziemniaków 6 jajek 2 łyżki masła gałka muszkatołowa(...)sól szpinak świeży 10-15 dag boczku surowego PRZYGOTOWANIE: Obrane ziemniaki płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Następnie ziemniaki przekładamy do malaksera i z dodatkiem masła i gałki muszkatołowej rozdrabniamy całość na puree. Szpinak płuczemy, obgotowujemy w lekko osolonej wodzie około 5 minut, odcedzamy. Boczek kroimy w kosteczkę bądź paski i podsmażamy na złoto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwierzyłam, że to może się udać. Okazało się jednak że taką roladkę bardzo szybko się przygotowuje i jest naprawdę smaczna. Rolada szpinakowa z serkiem i łososiem Składniki: 450g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku sól pieprz 150 g serka chrzanowego 100 g łososia wędzonego PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelni roztapiamy masło(...)dodajemy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i podsmażamy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy żółtka jaj. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do szpinaku i mieszamy łyżką. Masę szpinakową przekładamy na blaszkę (u mnie miała wymiary 24 na 28 cm), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy ok 15 minut w piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiktóry świetnie się komponuje z serem feta oraz musztardą francuską. Przygotowanie tej sałatki zajmuje zaledwie kilka minut i nie wymaga zdolności kulinarnych. Sałatka z wędzonym łososiem i fetą na szpinaku SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 70 g wędzonego łososia 50 g sera feta 1 łyżeczka oliwy koperek 1 łyżeczka musztardy francuskiej pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy, osuszamy i układamy(...)talerzu. Łososia dzielimy na małe kawałeczki i układamy na szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy między łososiem. Koperek myjemy i drobno siekamy. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy musztardę francuską oraz koperek. Całość mieszamy i polewamy tym sałatkę. Posypujemy z wierzchu świeżo zmielonym kolorowym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszamy na sałatkę. Połączyłyśmy tu świeży szpinak z gotowanym kurczakiem, serem feta, oliwkami i uwielbianym przeze mnie awokado. Nam to połączenie bardzo pasowało, więc zachęcamy również do wypróbowania. Sałatka z awokado i gotowanym kurczakiem SKŁADNIKI: 2 garście świeżego szpinaku 1 ugotowany filet z kurczaka (np z zupy) 15 oliwek zielonych 150 g sera feta(...)awokado pieprz kolorowy oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE: Szpinak myjemy i osuszamy a następnie rozkładamy na talerzu. Filet z kurczaka kroimy na małe kawałeczki, oliwki na plasterki, a fetę w kostkę. Oliwki, fetę i filet układamy na szpinaku. Awokado obieramy ze skórki, usuwamy pestkę i kroimy na plasterki, po czym układamy na około talerza. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem najlepiej kolorowym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBardzo lubię cannelloni, ale w wersji tradycyjnej nieco mi się już znudziło. Modyfikacja i powiew świeżości były mi potrzebne i tak powstało cannelloni z mięsem mielonym, szpinakiem, serem feta. Ze starej wersji zostawiłam sos pomidorowy, który jest nie tylko zdrowy, niskokaloryczny, ale i smaczny. :-) Nadzienie rurek: 1 cebula 500g mielonego mięsa 450g mrożonego szpinaku 1/2 kostki sera feta 100ml mleka(...)feta do posypania olej 1. Nadzienie: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy mięso mielone obsypane solą i pieprzem. Dorzucamy czosnek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy szpinak, pokrojony w małe kawałki ser feta i mleko. Dusimy na niewielkim ogniu, około 10 minut od momentu kiedy szpinak się rozmrozi. 2. Sos pomidorowy: na patelni podsmażamy cebulę. Kiedy się
Szefowa kuchnitylko – ja za nimi nie przepadam, a roladki bardzo mi smakowały. Roladki z indyka: 2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy(...)gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 sznycle z piersi indyka (2 x 150 g) 2 garści świeżego szpinaku baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz
Poezja smakukostkę. I po ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Składniki na zupę do gotowego bulionu: 750 g świeżego szpinaku 1 kostka sera feta "chudego" (napisałam kostka bo zupełnie zapomniałam ile ona ma gram :)) 1 łyżka masła czosnkowego 1/2 chochelki bulionu różowa sól himalajska świeżo zmielony pieprz 1 łyżka przyprawy(...)porcini, olive, farina di riso ---- wy możecie użyć każdej dowolnej 1 czubata łyżeczka czosnku niedźwiedziego Przygotowanie: W głębokiej patelni roztapiamy masło i dodajemy bulion (1 chochelka). Dodajemy stopniowo szpinak, oczywiście umyty. Gdy szpinak zmniejszy swoja objętość dodajemy kolejne składniki z listy. Dusimy jakieś 5 minut. Odcedzamy i przekładamy szpinak do garnka z bulionem. Gotujemy kilka minut pod przykryciem. Miksujemy
ClauditteMissCooking