Banalnie prosty i treściwy obiad, idealny dla fanów dań z makaronem. Delikatna pierś z kurczaka w połączeniu ze świeżym szpinakiem i kremowym sosem śmietanowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok 350 gram makaronu, mogą być rurki lub świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 400 ml śmietany 12 lub 18% ser grana(...)oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, gdy ładnie się zeszkli dodajemy kurczaka, gdy kurczak się usmaży dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem, dusimy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy szpinak, dokładnie mieszamy i dusimy kolejne 2-3 minuty w międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy ugotowany makaron łączymy z sosem, całość dokładnie mieszamy, podajemy ze startym
Blog kulinarny S9.PLowoców na ziemi. O jego właściwościach można znaleźć wiele informacji w internecie więc możecie sobie poczytać, a ja już przechodzę do przepisu na zdrową sałatkę. Składniki: 1 paczka świeżego szpinaku typu baby 1 paczka zielonych oliwek 1 nieduży ogórek wężowy pomidorki koktajlowe 1/2 czerwonej cebuli dowolny serek sałatkowy ( u mnie ser od Kwolka z ziołami) 1/2 niedużego owocu granatu Dressing(...)szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 płaska łyżeczka miodu 1 płaska łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu winnego jasnego Sposób wykonania: 1. Szpinak umyć, osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym. Składniki dressingu włożyć do słoiczka, zakręcić wieczko i porządnie wstrząsnąć. 2. Pomidorki umyć, pokroić na połówki, ogórka obrać, pokroić w dużą kostkę, ser pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Animakaronu tagliatelle z soczystą, delikatnie jeszcze różową w środku wołowiną. Idealnie jest podać to danie na dużej patelni, tak aby każdy mógł sam sobie nałożyć odpowiednią porcję. Dodatek świeżego szpinaku sprawi, że potrawa nabierze odpowiedniego koloru. Przeczytaj również: Włoskie tagliatelle z krewetkami Składniki 250g wołowiny makaron tagliatelle 10-12 pomidorków koktajlowych oliwa z oliwek mała cebulka 2 ząbki czosnku(...)pieczarek garść szpinaku sól pieprz szczypta ziół prowansalskich Szybki pomysł na: Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami Tagliatelle z wołowiną i pomidorkami – przepis Makaron tagliatelle gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelnie na odrobinie oliwy szklimy cebulkę. Jak cebula będzie szklista dodajemy pokrojoną w dużą kostkę wołowinę i smażymy ok. 3 minut z każdej strony. Następnie dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ryżu 150 g czekolady mlecznej 150 g śmietanki 30% 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Krem szpinakowy: 1 paczka (100 g) ugotowanego na miękko białego ryżu 100 g rozdrobnionego szpinaku 75 g śmietanki 30% 1 czekolada biała 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwy z galaretką: 2 galaretki malinowe 800 ml gorącej wody 200 g malin(...)podgrzewam i wrzucam do niej białą czekoladę. Chwilkę czekam, aż czekolada się rozpuści i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i zostawiam do przestygnięcia. Jeśli szpinak jest mrożony odciskam nadmiar wody. W misce umieszczam ugotowany ryż, rozpuszczoną czekoladę, cukier waniliowy, szpinak i żelatynę i wszystko mieszam. Krem szpinakowy wylewam na ciasto i wstawiam ponownie na ½ godziny
Słodki sentymentWegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych(...)posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu... Składniki: 1 cebula 3 cm imbiru świeżego 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki czerwonej soczewicy 150 g liści szpinaku 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenyWegetariańska zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem pomidorów oraz szpinaku, przygotowana na wzór indyjskiego dania dahl. Jest to zupa niezwykle aromatyczna, a to za sprawą przypraw, takich jak: świeży imbir, kumin mielony oraz kurkuma. Do tego świetnie rozgrzewa od środka i jest gęsta, sycąca, pożywna, a przede wszystkim zdrowa. Poza tym, jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste - z ogólnodostępnych(...)posmakujesz, to już na stałe zagości w Twoim menu... Składniki: 1 cebula 3 cm imbiru świeżego 1 puszka krojonych pomidorów 2 szklanki czerwonej soczewicy 150 g liści szpinaku 2 litry bulionu warzywnego 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płynnego miodu 2 łyżki oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Kuchnia MagdaLenyspaghetti bezglutenowe, które jest proste, szybkie, smaczne i zdrowe. Składniki: 200 g spaghetti bezglutenowego z mąki kukurydzianej, 1 cebula dymka ze szczypiorkiem, 2 ząbki czosnku, 3 duże garście świeżego szpinaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 100 g mozzarelli (1 kula), 1 płaska łyżeczka suszonej mięty, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, ponadto: sok z limonki. Przygotowanie: Makaron gotujemy(...)podsmażamy na nim cebulkę z czosnkiem. Dodajemy miętę i 2-3 szczypty soli. Kiedy makaron jest gotowy, bezpośrednio z garnka przekładamy na patelnię. Dolewamy chochelkę wody z makaronu, dodajemy szpinak, mozzarellę i delikatnie mieszamy (kilka sekund żeby ser delikatnie się podgrzał, szpinak zmiękł). Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, posypujemy szczypiorkiem. Spaghetti można skropić sokiem z limonki, ale to nie jest
Moniki SmakołykiKoktajl winogronowy ze szpinakiem, imbirem i wodą kokosową zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Zawarte w napoju winogrona doskonale wpływają na nasze zdrowie, jak również znakomicie działają na urodę. Ale, uwaga! Nie rezygnujmy z pestek winogron, to bardzo ważna część owocu. Owszem pestki zmieniają smak i konsystencję koktajlu, ale w pestkach winogron znajdują się polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Taniny(...)tylko niektóre dobroczynne właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie winogron z pestkami. Składniki na 1 – 2 porcje 2 garści ciemnych winogron 5 g świeżego imbiru garść świeżych liści szpinaku 100 + 150 ml wody kokosowej 5 kostek lodu Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy, imbir obieramy ze skórki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, winogrona, imbir, kostki lodu i wlewamy
Tajemnice SmakuChrupiące grzanki z kremowym pleśniowym serem, szpinakiem, świeżymi figami i miodem. Jest to świetny pomysł na szybką i przepyszną kanapkę. Grzanki możemy przygotować z chleba, bułek, bagietek lub z ciabatty. Połączenie słodkich dojrzałych fig z intensywnym w smaku kremowym serem z niebieską pleśnią – dla fanów i fanatyków takiego sera – delicje. Przy okazji dodatku sera z niebieską pleśnią, taka(...)jest niebezpieczna dla ludzi. Składniki 12 kromek pieczywa (bagietka, ciabatta) 150 g sera pleśniowego z niebieska pleśnią (u mnie Castello Creamy Blue) 4 świeże figi garść liści szpinaku miód orzechy włoskie oliwa z oliwek Wykonanie Kromki pieczywa obsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy, do czasu, aż będą złociste i chrupiące. Możemy pieczywo podpiec również w opiekaczu lub tosterze
Tajemnice Smakulubię i polecam japońską panierkę panko*. Składniki 600 g ugotowanych ziemniaków 300 g twarogu półtłustego 100 g wędzonego boczku ( w wersji wegetariańskiej pomijamy) 100 g cebuli 200 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 – 3 jaja panko do panierowania olej do smażenia Wykonanie Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub jeśli są jeszcze gorące tłuczemy tłuczkiem(...)obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek, dodajemy cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Zdejmujemy boczek i cebulę z patelni i na pozostałym tłuszczu obsmażamy krótko szpinak razem ze zmiażdżonym czosnkiem. W razie konieczności możemy podlać odrobinę oleju. W misce mieszamy ze sobą ziemniaki, ser, szpinak, boczek z cebulą i roztrzepane jedno jajko, doprawiamy solą i pieprzem
Tajemnice SmakuGłosów:0 Średnia:0/5] składniki: 1 arkusz wafla 300 g ziemniaków ugotowanych 1 małe jajko 40 g mąki ziemniaczanej 250 g szpinaku rozdrobnionego, mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy, gałka muszkatołowa dodatkowo: 1 jajko mąka orkiszowa lub pszenna bułka tarta wykonanie: Na patelni podsmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą oraz gałką muszkatołową i smaży(...)ziemniaczaną, jajko, doprawiamy pieprzem ziołowym, solą i mieszamy na jednolitą masę. Ciepłe wykładamy równomiernie na arkusz wafla (na grubej kratce). Pod wpływem ciepła wafel powinien zmięknąć. Na ziemniaki wykładamy szpinak. Całość zwijamy w roladę. Kroimy na ok. 2 cm kawałki. Każdy panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rumiano. Podajemy np. z mięsem duszonym, pieczonym
Domowy Smak JedzeniaKolejna już odsłona kotleta mielonego. Tym razem wzbogaciłam go o szpinak. Składniki: 5-6 kostek mielonego mrożonego szpinaku 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka + mleko / woda do namoczenia 1-2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 mała cebulka suszony majeranek bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Szpinak rozmrozić, udusić na patelni
Kuchnia domowa AniZupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca, a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje. Składniki: 1 duża marchew, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonka), 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej(...)Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, marchew w średniej wielkości. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim marchew z cebulą i czosnkiem. Cały czas mieszamy Zlewamy bulionem, dodajemy szpinak, kaszę, sos sojowy i gotujemy ok. 15 min. Na koniec dodajemy miętę, chili i pieprz do smaku. W razie potrzeby doprawiamy solą
Moniki Smakołykisami spróbują je zrobić! Spróbujcie! Czekam na Wasze zdjęcia! SKŁADNIKI: ( 24 X 26 ) BISZKOPT SZPINAKOWY: * jajko L – 5 szt * cukier – 150 g * olej np. rzepakowy – 150 ml * świeży szpinak ( liście ) – 120 g * mąka pszenna- 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka KREM: * serek „Danio” – 560 g * śmietana 30% słodka – 600 ml * galaretka cytrynowa – 1 op BISZKOPT SZPINAKOWY: Pamiętajcie, żeby składniki(...)były w temperaturze pokojowej! Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko. Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką. Pieczemy ok. 35-40 minut/160C. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 blaty. KREM: Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, nie przerywając miksowania dodajemy serki
Ostra na Słodkoroladki ;) Jeśli nie macie dostępu do pokrzywy jakiejkolwiek pomińcie ją w przepisie, a roladki i tak będą smaczne :) Składniki 4 osoby: 2 pojedyncze filety z kurczaka 180 g mrożonego szpinaku np. w kostkach około 100 g sera feta lub sałatkowego Islos 2 ząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik sól, pieprz(...)słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy je wrzącą wodą i gotujemy przez około 5 minut, następnie siekamy je drobno. Liście pasteryzowane płuczemy z soli i również siekamy
Gotowanie...to proste !