więcej babeczek? ↓ Babeczki cytrynowo-borówkowe Kruche babeczki z kremem i truskawkami Kokosowe babeczki z wiśniami Babeczki z mietą i rabarbarem Wielkanocne babeczki majonezowe Składniki (9 sztuk): 150 g. świeżego szpinaku 3 jajka 100 g. cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 szkl. oleju rzepakowego 180 g. mąki pszennej 30 g. mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia skórki otarte(...)pomarańczy Krem: 250 g. schłodzonej śmietanki 36% 200 g. schłodzonego serka mascarpone 50 g. cukru pudru Oraz: ok. 5 łyżeczek ulubionego dżemu cukrowe oczka żelki paski o smaku jabłkowym Szpinak umyj i dobrze osusz. Włóż do wąskiego i wysokiego naczynia, wlej olej i zmiksuj dokładnie blenderem, aż powstanie gładki zielony sos. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Całe jajka wbij
Delicious Placebyło tyle na temat spodu. A wierzch? No tutaj musicie dać się ponieść swojej wyobraźni… Ja postawiłam na prostotę i na mojej pizzy znalazł się jedynie sos pomidorowy , szpinak i ser mozzarella. W planie jest już następna wersja z salami i czerwoną cebulą, czyli moja ulubiona. Możliwości są wręcz nieskończone. Hawajska, capricciosa, a może quattro fromaggi? Istnieje mnóstwo tradycyjnych włoskich(...)łyżki oliwy 0,5 łyżeczki soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej; lub więcej do smaku 1 kulka mozzarelli startej 2 garści szpinaku w liściach Instructions Spód do pizzy Drożdże wymieszać z cukrem, zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut. Pozostałe składniki wymieszać w misce, dodać ocet i zalać aktywnym zaczynem drożdżowym
Modern Cave Girldobra, tym razem sposób na szpinak! Kosmiczny chlebek szpinakowy, który jest bardzo prosty w przygotowaniu, pyszny i zdumiewa swym fantastycznym kolorem. Nie jest to mój autorski przepis, dowiedziałam się o nim na jednej z kulinarnych grup. Zmodyfikowałam jednak nieco wersję używając bardziej wartościowych rodzajów mąk. W każdym razie serdecznie polecam Wam wypróbować ten przepis, jeśli chcecie zaskoczyć wszystkich domowników(...)zatem będzie to także fajna propozycja dla najmłodszych. Zdrowa i bogata w żelazo. Mój mały kosmitek Antoś poleca ten chlebek wszystkim dzieciaczkom Składniki (keksówka 30x10cm; 12 porcji): 150g świeżego szpinaku, 180ml mleka 2%, łyżka octu jabłkowego, płaska łyżka cukru, 3/4 łyżeczki soli, 360g mąki (ja dałam pół na pół mąkę owsianą oraz orkiszową jasną ), płaska łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
Natka PietruszkiSkładniki: 450-480 g białej, odsączonej ciecierzycy z puszki 200 g kiełbasy ostrej chorizo 1 duża marchewka 1 cebula 2 średniej wielkości bataty 150 g liści szpinaku "baby" 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g pokrojonych pomidorów z puszki 0,4 litra bulionu warzywnego 1 liść laurowy 2 łyżki papryki wędzonej sól, pieprz Sposób wykonania: Obraną marchewkę(...)wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut (do miękkości batatów). Chorizo przesmażamy z każdej strony na suchej patelni i dodajemy do gulaszu razem z odsączoną ciecierzycą i listkami szpinaku. Podgrzewamy mieszając do momentu aż liście szpinaku zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem
Qchnia po prostuMarzec rozpoczynam na zielono 😀💚💚💚 3 jajka 1/2 szklanki cukru trzcinowego 100 g świeżego szpinaku 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka i sok z 1 cytryny lukier: sok z połówki cytryny ok. 1 szklankę cukru pudru kilka kropel zielonego barwnika Cytrynę porządnie umyć,sparzyć,zetrzeć skórkę i wycisnąć(...)Liście szpinaku, sok z cytryny i olej zmiksować blenderem aż powstanie jednolity zielony kolor. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na puszystą i gęstą masę. Dodać zmiksowany szpinak, mąkę przesianą z proszkiem i startą skórkę. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto przełożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej bułką
Kolorowa kuchnia ElkiCóż lepszego na zimę niż witaminowe smoothie z banana, kiwi, szpinaku, z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, migdałów, płatków owsianych, pestek dyni, jagód goji, ziaren amarantusa i ziaren chia. Zapraszam do skorzystania z przepisu! Przygotowanie: 30 min. Proporcje dla 4 osób: ● 80 g płatków owsianych ● 80 g płatków migdałowych ● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 40 g wyłuskanych orzechów laskowych(...)liści szpinaku ● 4 kiwi ● 2 banany ● 5 cl soku z limonki ● 3 łyżki pestek dyni ● 3 łyżki jagód goji (lub suszonej żurawiny) ● 2 łyżki ziaren amarantusa ● 1 łyżka ziaren chia ● 3 łyżki syropu klonowego (lub syropu z agawy) Przygotowanie: Orzechy włoskie i laskowe grubo posiekaj, upraż na suchej patelni wraz z płatkami migdałowymi. Odstaw do ostudzenia. Kiwi obierz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszpinakowy z suszonymi pomidorami. Pewnie doskonale Wam znany i lubiany. W mojej kuchni gości on często, bo jestem fanką szpinaku. Ten sos zawsze wychodzi mi przepysznie, a to za sprawą dodatku sera mascarpone. To właśnie on nadaje gładkiej, kremowej konsystencji. Zapraszam do przepisu Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami to świetna baza do wielu różnych dań. Składniki (4 porcje): szpinak(...)łyżki sera mascarpone, 1/4 szklanki mleka 2%, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane i przesmaż posiekaną cebulkę i czosnek. Po chwili dodaj liście szpinaku i przesmażaj aż stracą swoją objętość. Następnie dodaj także posiekane suszone pomidory. Później dodaj jeszcze ser mascarpone, mleko i przyprawy. Zamieszaj i gotuj całość przez 2-3 minuty. Gotowy
Natka Pietruszkitrzech wersjach kolorystycznych Jeśli zastanawiacie się skąd się wzięła zielona i różowa wersja kolorystyczna, to spieszę donieść, że pomogły mi w tym pewne warzywa (!). A mianowicie sproszkowany szpinak i sproszkowany burak . Prawda, że nadały polewie urocze pastelowe odcienie? Jeśli obawiacie się węglowodanów z buraka, to bez obaw – do zabarwienia polewy używa się go w mikroskopijnych wręcz ilościach. Wracając do białej(...)czekolady bezcukrowej (u mnie ChocZero chocolate chips) 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego 1 g sproszkowanego buraka (opcjonalnie) 1 g sproszkowanego szpinaku (opcjonalnie) Instructions Magdalenki Jajko ubić z erytrytolem aż do uzyskania puszystej białej masy. Pod koniec ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Suche składniki wymieszać ze sobą i dodać do masy
Modern Cave GirlJajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem to pyszna propozycja na... Artykuł JAJKA ZAPIEKANE Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEpromocji w jednym z supermarketów Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, bardzo sycące. Myślę, że wszyscy miłośnicy makaronów będą zachwyceni! Składniki (2 porcje): 1 por, 200g szpinaku, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 200g śmietany 18%, 1/2 szklanki wywaru warzywnego, szczypta soli, pieprzu, suszonej bazylii i oregano, łyżka oleju rzepakowego, łyżeczka masła klarowanego, 140g makaronu żytniego pełnoziarnistego. Sposób przygotowania Najpierw(...)pora pokrój w talarki, a cebulkę i czosnek posiekaj. Następnie przesmaż warzywa na rozgrzanym oleju i maśle klarowanym. Po chwili dodaj także szpinak i podgrzewaj wszystko do czasu aż szpinak straci swą objętość. Na koniec zalej wszystko wywarem warzywnym i śmietaną. Dodaj przyprawy, zamieszaj. Gotuj przez około 10 minut. Podawaj z ugotowanym makaronem. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 577kcal
Natka PietruszkiDrodzy, czy wiecie, że szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw? Jego włączenie do codziennej diety chroni przed rozwojem miażdżycy i wielu chorób nowotworowych. Jest bogaty przede wszystkim w witaminę C, żelazo, potas, kwas foliowy i magnez. Ze względu na ten ostatni pierwiastek, szpinak poleca się szczególnie osobom narażonym na ciągły stres. Myślę, że to warzywo jest dedykowane przede wszystkim Mamom(...)Dlatego dziś przedstawiam Wam przepis na pyszny aksamitny koktajl szpinakowy. Niech jego właściwości uspokajające ukoją nasze nerwy Aksamitny koktajl szpinakowy – składniki (1 porcja): 150g szpinaku, 1 mały banan, 1 kiwi, łyżeczka siemienia lnianego, 1 cytryna, 200ml napoju migdałowego. Sposób przygotowania Najpierw z cytryny wyciśnij sok. Następnie wszystkie składniki umieść w blenderze i zblenduj na gładki koktajl. W razie potrzeby
Natka Pietruszkinastrój. SKŁADNIKI Ciasto: 15 g świeżych drożdży 150 ml wody 250 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Farsz: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 100 g śmietany 30% sól, świeżo mielony pieprz 1 kulka mozzarelli w zalewie 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego suszone oregano WYKONANIE Do miseczki wlać 50 ml wody(...)wyrobionego ciasta uformować kulę, umieścić w natłuszczonej oliwą misce i przykryć ręcznikiem kuchennym. Zostawić do pierwszego wyrastania na 1-2 godziny. W głębokiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak i włączyć palnik. Smażyć mieszając od czasu do czasu, aż odparuje nadmiar wody. Następnie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem, po czym nadal podgrzewać na małym ogniu mieszając od czasu
Passions hobbies life