Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami, borówkami i prażonym słonecznikiem z dodatkiem świeżych ziół to proste i szybkie danie, idealne na drugie śniadanie, lunch lub kolację. Prażony słonecznik idealnie komponuje się ze słoną fetą, dlatego go nie pomijajcie. Nie pomijajcie również prażenia, czyli podpiekania słonecznika na suchej, nieprzywierającej patelni. Czytaj więcej: Sałatka ze szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem The post Sałatka(...)szpinakiem, fetą, pomidorkami i słonecznikiem appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSałatka z grillowanego sera Halloumi, grillowanych brzoskwiń ze szpinakiem i pomidorami . Ser Halloumi kroimy w plastry i grillujemy razem z kawałkami brzoskwiń polanymi miodem. Ja korzystam z patelni grillowej, ale składniki można przygotować również na grillu. Sałatkę polewamy cytrynowym dressingiem i posypujemy świeżą miętą, która fajnie przełamuje słodycz sałatki. Ser Halloumi to cypryjski ser produkowany z mleka owczego lub mieszanki(...)wędzony, ale jest równie słony. Dzięki swojej strukturze i wysokiej temperaturze topnienia idealnie nadaje się do smażenia lub grillowania. Czytaj więcej: Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku The post Sałatka z grillowanego sera Halloumi, brzoskwiń i szpinaku appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaSałatka pełna witamin. Buraczki ćwikłowe połączone z nektarynką, szpinakiem i serem. Sprawdzi się świetnie podana jako lunch, który można zjeść w domu ale także śmiało zabrać do pracy. Sałatkę doprawiłam do smaku delikatnym sosem z oliwy, miodu i soku z cytryny. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka z nektarynek i buraka Składniki na sałatkę(...)nektarynek i buraka. 25 dkg ugotowanego buraka ćwikłowego 2 duże nektarynki 5 dkg świeżego szpinaku 10 dkg sera Camembert 2 łyżki ziaren: słonecznika, pinii, dyni Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu (kwiatowy) szczypta soli szczypta pieprzu Jak zrobić sałatkę z nektarynek. Buraczki pokroić w małą kostkę. W taką samą kostkę pokroić nektarynki
MeCookssmaczniejsza czekolada, tym lepiej będą smakować babeczki. Sam przepis jest bajecznie prosty, więc polecam. Babeczki można udekorować lukrem lub śmietaną, ewentualnie oprószyć cukrem pudrem. SKŁADNIKI 120 g mrożonego szpinaku 200 g kwaśnej śmietany 18% 2 jajka szczypta soli 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 100 g masła 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z 1 cytryny(...)WYKONANIE Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Odmrożony szpinak dobrze odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miseczki, dodać śmietanę i zmiksować blenderem ręcznym na jednolitą masę. Czekoladę pokroić na małe kawałki. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier
Passions hobbies lifepołówkę. ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pierś z kurczaka w cieście francuskim Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 opakowanie świeżego szpinaku 4 plastry ulubionego żółtego sera 1 łyżeczka śmietany 22% 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko sól pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej Instrukcje Pierś(...)łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony. Pamiętajcie żeby nie przyrumienił się zbyt mocno ponieważ stanie się gorzki w smaku. Dodajemy szpinak i dusimy, aż zmięknie, dodajemy sól i pieprz do smaku, a na koniec łyżeczkę śmietany. Dusimy jeszcze chwilę do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Piersi z kurczaka nacinamy od góry
To co lubię - gotuję i polecamEfekt smakowy jak i wizualny z pewnością wielu z Was przypadnie do gustu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekane jajka w cieście francuskim. Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego garść świeżego szpinaku lub 2 łyżki mrożonego 200 g wędzonego łososia lub szynki 1 cebula szalotka 2 łyżki oleju sól do smaku pieprz do smaku świeżo mielony Instrukcje Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną(...)cebulę, lekko ją rumieniąc. Następnie dodajemy liście szpinaku lub jeśli używacie mrożonego (wcześniej rozmrożony i osączony z nadmiaru wody) szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kokilki smarujemy odrobina masła lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto francuskie kroimy na 4 kwadraty lub prostokąty, układamy w kokilkach żaroodpornych (średnica około 10 cm). Na spód kładziemy kawałki łososia (lub szynki) pokrojonego
To co lubię - gotuję i polecamwszyscy bardzo je lubimy. Dzisiaj przepis na żółte risotto z dodatkiem kurkumy, która daje potrawie piękny żółty kolor, a do tego jest bardzo zdrowa. Do przygotowania risotto użyłam również szpinaku i pysznej, młodej cukinii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Risotto z cukinią i kurczakiem. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 3/4 szklanki ryżu do risotto(...)piersi z kurczaka pokrojona w kostkę 5-6 łyżek oliwy z oliwek 1 litr bulionu warzywnego lub rosołu może być więcej garść posiekanego szpinaku opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki kurkumy 100 ml białego wina (półwytrawne) można pominąć 3-4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki zimnego masła sól do smaku pieprz do smaku Instrukcje Na dużej patelni podgrzewamy
To co lubię - gotuję i polecamdobra, prawie, bo jeszcze bym go podawała z ulubionymi warzywami i może w sosie pomidorowym. Dziś mam dla Was szybki przepis na makaron uwaga – z ciecierzycą i świeżym szpinakiem. Jakie to jest dobre! Ogólnie niezbyt przepadam za ciecierzycą z puszki, ale taka podsmażona ... Czytaj dalej Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem Artykuł Makaron z ciecierzycą i świeżym szpinakiem pochodzi
Pink Envelopelepszych ciast, jakie przygotowałyśmy inspirując się blogami kolegów czy koleżanek po fachu. Polecam! A Kasi dziękujemy za przepis i czekamy na nowe wypieki! SKŁADNIKI: ( 24×30 ) CIASTO SZPINAKOWE: * szpinak – 450 g * jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki PONCZ: * woda(...)wrzątek – 500 ml PIANKA JAGODOWA: * śmietana 36% – 300 ml * borówki – 100 g * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 2 pełne łyżeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Szpinak blendujemy z olejem na gładki mus. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Do masy jajecznej dodajemy szpinak i wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko. Pieczemy w formie wyłożonej papierem
Ostra na Słodkododatkiem mąki ale czy jedliście kiedyś omleta tak puszystego, jak nadmorskie obłoczki? Omlet na ubitych na sztywną pianę białkach, z dodatkiem mnóstwa zieloności w postaci świeżych ziół i szpinaku. Już teraz jest pysznie, ale gdyby tak dodać do tego mleczną mozzrellę, która przyjemnie rozpuszcza się w jajecznej masie, a potem tworzy ciągnące serowe nitki przy każdym kęsie? Zapowiada się(...)już puchate omlety pełne smaku i zapachu z łososiową falbanką. To będzie naprawdę dobry dzień! M ega puchaty omlet ziołowy z łososiem Potrzebujesz: 2 jajka 3 łyżki mleka garść szpinaku 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 kulki mozzarelli wędzony na zimno łosoś w plastrach MOWI posiekany szczypiorek do podania sól i pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Rozdziel białko
Kuchnia w Słońcu Skąpananajmniej takim kuchennym entuzjazmem, jaki prezentował zawsze szwedzki kucharz (ten z Muppetów oczywiście). Składniki (2 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 kula mozzarelli 3 garście świeżego młodego szpinaku lub 2 kulki mrożonych liści 2 łyżki kremowego serka 2 łyżki startego twardego sera (np. parmezan lub polski jantar) kilka - kilkanaście plasterków wędzonego boczku 1 ząbek czosnku garść pomidorków koktajlowych oliwa(...)cytryny, oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Mozzarellę odsączyć i pokroić na półplasterki. Boczek podsmażyć na złoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez praskę lub roztartym
zadanie-gotowanierozpuścić. Cebulę pokroić drobno, ząbki czosnku wydusić przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać czosnek smażyć kilka sekund. Dodać umyty odsączony szpinak, pomidorki przekrojone na pół. Obsypać solą, pieprzem, kurkumą, gałką muszkatołową. Smażyć aż szpinak zmięknie. Wlać śmietanę i mleko, wymieszać. Zagotować i doprawić do smaku. Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Zostawić
Kuchnia PokoleńKurczak zapiekany z makaronem w sosie szpinakowo-serowym Pyszny obiad z piekarnika. Soczysty filet zapiekany z makaronem w kremowym i aromatycznym sosie śmietanowym ze szpinakiem. Palce lizać! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3-4 plasterki suszonych pomidorów z zalewy 150g szpinaku (można użyć mrożony) 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki 2 łyżki sera(...)pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190’C przez 30 minut *** *** W małym garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy starty lub przeciśnięty czosnek oraz szpinak i całość smażymy przez chwilę. Całość doprawiamy solą i pieprzem *** *** Następnie dodajemy śmietankę oraz ser, mieszamy i gotujemy, aż ser się rozpuści. Posypujemy mąką, doprawiamy delikatnie papryką i gałką muszkatołową, mieszamy
Blog z Apetytemsezonie wiosennym, ale czy w takiej formie? Tagliatelle w łatwy sposób przygotujecie przy pomocy obieraczki do warzyw. Do dania będzie potrzebne kilka krewetek, świeże pesto bazyliowo-dyniowe i odrobina szpinaku. Tagliatelle to propozycja na lekki obiad lub kolację podane z sałatką z pomidorów koktajlowych to naprawdę pożywne danie. Print Tagliatelle z zielonych szparagów .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star(...)Cuisine International Keyword kerwetki, szparagi Prep Time 15 minutes Cook Time 10 minutes Total Time 25 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 1 pęczek zielonych szparagów 2 garści świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek papryczka chilli - czerwona 20 sztuk krewetek sok z cytryny Składniki na pesto 100 ml oliwy z oliwek
SprawdzonaKuchnia.plSkładniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g) 100 g świeżego szpinaku baby 15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy(...)oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną. Całość przekładamy do makaronu, mieszamy. Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni
Qchnia po prostu