Zielone pierogi powstały za sprawą szpinaku, ale nie wszyscy o tym muszą wiedzieć Farsz na pierogi to zdrowa kasza jaglana z twarogiem i cebulką. Trochę przypomina farsz do klasycznych ruskich pierogów, ale zdecydowanie jest lżejszy i zdrowszy. W sam raz na wiosenny obiad ZIELONE CIASTO NA PIEROGI: 50 g szpinaku świeżego 1/2 szklanki mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 2 szklanki(...)Odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na patelni. Dodać do kaszy razem z twarogiem. Przyprawić vegetą, ewentualnie pieprzem i wszystko dokładnie połączyć. Odstawić do lodówki. Szpinak zmiksować z mlekiem na jednolity płyn. Przelać do garnuszka i podgrzać, aby był ciepły. Wlać do przesianej mąki z solą. Dolać olej i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie, sprężyste
https:KKuchniaMniamWiosna przyszła, więc coraz więcej pysznych warzyw i owoców możemy miksować. W ramach #zielonypiątek pomyślałam, że zmiksujecie ze mną szpinak. Miksujcie na zdrowie :) Składniki (3 porcje): 2 garści szpinaku baby 1 dojrzały banan 1/3 cytryny 1 dojrzałe kiwi 1 i 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłka Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy. Wkładamy do miksera
ChilliJemywody 50 ml oleju rzepakowego 200 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki pełnoziarnistej (pszennej lub orkiszowej) Farsz: 400 g piersi z kurczaka oliwa 900 g rozdrobnionego mrożonego szpinaku (2 opakowania) 500 g zielonych szparagów 3 ząbki czosnku 200 g śmietany 30% 2 kulki mozzarelli w zalewie 2 łyżki mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) sól, świeżo mielony pieprz, oregano(...)łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Szparagi umyć, oderwać lub odciąć twarde końcówki i włożyć na stojąco do gotującej się wody. Gotować 7 minut, po czym odcedzić z wody. Szpinak odmrozić i odcisnąć z niego nadmiar wody. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć na patelnię. Następnie polać oliwą i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piersi smażyć
Passions hobbies lifePyszny i sycący obiad dla zabieganych którego przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godzinki.Pierożki tortellini w kremowym serowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku baby. 3 porcje 250 gramów tortellini serowe 200 gramów świeżego szpinaku baby 130 gramów serka topionego użyłam w plastrach 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 solidna łyżka masła+łyżka oliwy sól pieprz(...)masło z oliwą i dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, zeszklić. Następnie dodajemy pokrojony na plasterki czosnek i jeszcze chwilę smażymy (uwaga aby się nie przypiekł bo będzie gorzki) Dodać szpinak baby przyprawić solą i pieprzem. Podsmażamy gdy zmniejszy swoją objętość wlać mleko i dodać plastry serka topionego. Cały czas mieszając gotujemy aż sos nieco zgęstnieje. Na koniec dodajemy ugotowane
Andzia PichciPrzepis na Koktajl z brokułem i szpinakiem Koktajle, to zdecydowanie coś, co bardzo lubię sobie zapodać na drugie śniadanie lub podwieczorek. Robi się je bardzo szybko, można je zrobić praktycznie ze wszystkiego i są bardzo zdrowe… Czego chcieć więcej? Tym razem przygotowałem zielony koktajl z brokułem i szpinakiem . Delikatnie słodki od banana i apetycznie zielony, dzięki warzywnym dodatkom. Jeśli(...)truskawkowy z orzechami nerkowca, oraz koktajl malinowy z tahini i miętą. Koktajl jako deser? Mam również coś dla łasuchów! Koktajl czekoladowy z masłem orzechowym . Artykuł Koktajl z brokułem i szpinakiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
Blendmanmnie kefir/ 3/4 szklanki wody 2 jajka 3/4 szklanki mąki / u mnie orkiszowa jasna/ szczypta soli tłuszcz do smażenia /olej lub masło klarowne/ Nadzienie: 200 g mrożonego szpinaku 150 g ricotty ok.1/2 szklanki startego parmezanu sól,pieprz, gałka muszkatołowa do smaku oraz 300 ml sosu pomidorowy/passata lub pulpa/ 500 ml beszamelu / przepis / parmezan / lub mozzarella(...)zależności od pożądanej konsystencji/ Składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto i przelać do butelki . Odstawić na ok.15-20 min. Smażyć na dobrze rozgrzanej , natłuszczonej patelni z obu stron. Szpinak dobrze odsączyć poddusić na oliwie z czosnkiem kilka minut,przestudzić. Ricottę umieścić w misce,dodać przestudzony szpinak ,parmezan i przyprawy.Wymieszać. Gotowym nadzieniem posmarować naleśniki i zwinąć w rolady. Naczynie
Zakamarki mojej kuchniSałatka z bakłażanem i szpinakiem Ostatnio obkupiłem się w bakłażany na promocji… W końcu najlepsze rzeczy, to te wyrwane “na okazji”, za pół ceny 😂 Wczoraj zrobiłem gulasz warzywny , czyli tzw ratatuj. Dzisiaj natomiast chodziła za mną sałatka z bakłażanem i szpinakiem, którą wzbogaciłem o smażone pomidorki koktajlowe i ciecierzycę… Dla mnie istna petarda. Jaka jest sałatka(...)sałatki , ale ta jest pierwsza z tym fioletowym cudem. Jeśli szukasz jeszcze jakiegoś sposobu na wykorzystanie bakłażana, to zobacz pozostałe przepisy z bakłażanem . Artykuł Sałatka z bakłażanem i szpinakiem pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy
BlendmanSkładniki: 2 piersi z kurczaka 5 ząbków czosnku 12 kawałków suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku baby 330 g śmietany 18% 1/2 szklanki orzechów nerkowca 3 łyżki przyprawy do kurczaka (np. Kamis "Kurczak złocisty") 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych sól, pieprz 500 g makaronu penne Sposób wykonania: Mięso kroimy na małe kawałki, obsypujemy przyprawą(...)kurczaka. Smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, tak aby wszystkie kawałki był zrumienione. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory, zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę. Mieszamy, dodajemy liście szpinaku. Podgrzewamy mieszając do momentu aż szpinak zacznie mięknąć. Na osobnej patelni prażymy orzechy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy. Do garnka z makaronem przekładamy sos, całość mieszamy
Qchnia po prostusycąca. Mój syn ją uwielbia, więc przygotowuję ją w domu bardzo często. Jak nie mam świeżych warzyw, to wykorzystuję mrożone. Piszę w przepisie, że można opcjonalnie dodać brukselki i szpinak. W widocznej na zdjęciu wersji zupy dodałam właśnie te składniki. Można dodać również nieco groszku lub jarmużu. Wszystko zależy od tego, co akurat mamy w lodówce ;-) A zupa jak zawsze(...)liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 ząbek czosnku 2 garście mrożonej włoszczyzny krojonej 1 gałązka lubczyku 1 gałązka natki selera 1/2 pęczka natki pietruszki opcjonalnie 2 brukselki, garść szpinaku 1 łyżka Vegety Natur o smaku kurczaka sól, pieprz WYKONANIE Skrzydełka umyć i przełożyć do garnka. Dodać brokuł obrany w różyczki, liście laurowe, ziele angielskie, obrany ząbek czosnku, włoszczyznę, lubczyk
Passions hobbies lifeNaleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym to pyszne bezmięsne danie. W moim domu to proste połączenie kilku składników wywołało zachwyt. Sama zresztą opałaszowałam słuszną porcję 🙂 Z tej ilości składników wychodzi ok. 8-9 sztuk niedużych naleśników. Miałam małą patelnię do smażenia naleśników. Z tego co mogę poradzić to to, żeby ciasto naleśnikowe wylewać … Czytaj dalej Naleśniki(...)szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym Artykuł Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąprzygotowania potrzebujemy: Piersi z kurczaka – 1200g Szpinak mrożony- 300g Ser śmietankowy- 120g Ser cheddar- 60g Ser mimolette- 60g Papryka czerwona- 50g Masło- 80g Sól, pieprz, papryka w proszku Dodatki Brokuł- 180g Kalafior- 110g Pieczarki- 50g Masło- 20g Papryka w paski- 40g Czosnek- 14g Sól i pieprz Sos Czosnek- 8g Masło- 45g Piersi z kurczaka oczyść i naciąć kieszonki(...)głębokości. Szpinak odmrozić i odcisnąć z wody, przesmażyć z czosnkiem, papryką (kostka) i masłem, przyprawić. Sery zetrzeć na tarce, ser śmietankowy podgrzać w mikrofali- 2min. Sery i szpinak dokładnie wymieszać. Filety przyprawić solą, pieprzem i papryką w proszku i faszerować farszem szpinakowo-serowym. Na natłuszczonej brytfance ułożyć filety i zapiekać w piekarniku w 170C z termo
serzmiesemScroll down for recipe in English. Z ryżem jest jak z makaronem. Można stosować najróżniejsze połączenia i szaleć z dodatkami. Dzisiaj przychodzę z przepisem na kremowy ryż z awokado, szpinakiem i szynką dojrzewającą. Do mnie taka kombinacja smaków bardzo przemawia. A do Was? Spróbujecie? :) Składniki: (2 porcje) 1/2 szkl. ryżu arborio (lub jakiegokolwiek innego) 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cebula 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego awokado garść szpinaku 1 łyżka masła 1,5 szkl. wody 4 plastry szynki dojrzewającej 1 łyżka listków świeżego tymianku 2 łyżka drobno startego sera (u mnie grana padano) sól i świeżo mielony czarny pieprz Awokado przełóż do miseczki i rozgnieć grzbietem widelca na papkę. Szynkę pokrój w paski. Na patelnię wlej oliwę, dodaj
Delicious PlaceSkładniki: 3/4 szklanki kaszy pęczak 200 g świeżego szpinaku baby 1 puszka ciecierzycy ok. 200 g sera feta 1/2 szklanki pestek dyni 3 ząbki czosnku 2 łyżka oleju 2 łyżki oregano sól, pieprz Sposób wykonania: Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut(...)momentu aż kasza zmięknie i wchłonie wodę). Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowany drobno czosnek, oregano i ciecierzycę. Smażymy przez 3 - 4 minuty, następnie dodajemy ugotowaną koszę oraz liście szpinaku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż szpinak zmięknie. Na osobnej patelni prażymy pestki dyni. Do kaszy dodajemy pestki dyni oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy, doprawiamy do smaku
Qchnia po prostuPyszna propozycja na obiad dla tych którym znudziły się tradycyjne kotlety z kurczaka.Soczyste sznycelki z kurczaka otulone pysznym ciastem naleśnikowym z dodatkiem szpinaku. 5 sztuk 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów szpinaku mrożonego rozdrobnionego (waga przed rozmrożeniem) 2 jajka M 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju sól czosnek granulowany(...)rozmrożonego szpinaku dodać mleko, jajka, mąkę, olej doprawić solą i czosnkiem granulowanym. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Masa powinna być bardzo gęsta w razie potrzeby można dodać więcej mąki. Filet z kurczaka dzielimy na mniejsze części moje miały tak każdy ok 60 gramów. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju . Każdy sznycelek zanurzyć
Andzia Pichciulubionych i sięgnąć po niego już teraz lub jesienią. Składniki na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym pieczone mięso z gęsi 1 opakowanie mixu sałat 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 średni granat Sos musztardowo-miodowy: 2 łyżki musztardy 2 łyżki miodu 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)musztardowo-miodowy: W miseczce wymieszać miód, musztardę oraz sok z cytryny. Dodać oliwę z oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Wykonanie Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem. Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym podawać jako samodzielne danie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
niecodziennikpary