szpinak - 15265 przepisów (strona:293/1018)

Koszyczki z ciasta filo-napełnione szpinakiem,łososiem,suszonymi pomidoramim oliwkami i kaparami 270

Szybka, pyszna i elegancka przystawka. Nadzienie możena dowolnie modyfikować wedle włąsnego gustu. Smakuje  jako wytrawne dania, jak i na słodko. SKŁADNIKI 1/2 opakowania ciasta filo 500 g. szpinaku mrożonego 2 spore ząbki czosnku Kilka kawałków suszonych pomodorów Czarne oliwki Łosoś wędzony Kaparki Łyżka masła Olej Sól Pieprz Gałka muszkatołowa PRZYGOTOWANIE: Na maśle podsmażam czosnek, dodaję szpinak, woda musi odpawiwać(...)muffinek smarujemy oliwą, układamy kwadraty ciasta pod kątem 45 stopni (ja dałam 3 -ale można więcej-wtedy kiszyczek będzie jeszcze piękniejszy), ostatni kwadrat smaruję roztopionym masłem. Wkładam przestudzony szpinak i do piekarnika na ok. 15 minut, temperatura 180 stopni. Następnie dekorujemy łososiem, oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparkami, Można posypać serem

Kopystką po garach
Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym / Pasta with pork, mushrooms and tomato cream sauce 234

dniu. Jest sycący i zazwyczaj bardzo łatwy w przygotowaniu więc jest doskonałym pomysłem na obiad w tzw. tygodniu. Dziś proponuję makaron z mięsem (pozostałym z poprzedniego obiadu), grzybami i szpinakiem w pysznym i kremowym sosie pomidorowym ze śmietanką. Przepyszny! Scroll down for recipe in English Makaron z mięsem i grzybami w kremowym sosie pomidorowym (6-8 porcji) Składniki(...)grubą kostkę 1 cebula, pokrojona w kostkę 1 papryka, z usuniętym gniazdem nasiennym i pokrojona w kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki 25 g świeżego, młodego szpinaku 6 ząbków czosnku, posiekanych 2 łyżeczki mielonego chili 2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki czerwonego wina 2×400 g puszki krojonych pomidorów sól, pieprz i cukier do smaku starty parmezan

karmelowy
omlet ze szpinakiem i papryką 161

mogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :)  Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku  1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni  dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :)  dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy  w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet

Gotowanie z pasją
omlet ze szpinakiem i papryką 162

mogę się doczekać, aż warzywa i wszystko co kolorowe będzie w bardziej przystępnych cenach (ok 10 zł za maleńkiego kalafiora nadal mnie przerasta). Tymczasem śniadanie było kolorowe - jajka, szpinak i papryka i mamy to co tygryski lubią najbardziej. Szybko, prosto i smacznie :)  Składniki: nieduża cebula szklanka szpinaku  1/2 papryki czerwonej 1 jajko 1 łyżeczka mleka 1 łyżeczka mąki(...)sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na patelni  dodajemy szpinak i podsmażamy aż nie zmniejszy swojej objętości :)  dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i nadal podsmażamy  w miseczce rozbijamy jajko - dodajemy mąkę, mleko i dokładnie mieszamy gdy już warzywa będą gotowe dodajemy masę jajeczną i na małym ogniu szykujemy omlet

Gotowanie z pasją
Naleśniki ze szpinakiem 201

Składniki: • 100 g mąki pszennej • 2 jaja • 100 g mleka • 2 łyżki otrębów pszennych • 80 g pokrojonego w plastry sera mimolette • 100 g szpinaku świeżego • 80 g tuńczyka z puszki • 1 ząbek czosnku • 1 filecik anchois • olej słonecznikowy • pieprz Przygotowanie: Z mąki, jaj, mleka i oleju przygotowujemy ciasto naleśnikowe z odrobiną wody. Smażymy naleśniki, na patelni posmarowanej uprzednio papierowym ręcznikiem(...)odrobiną oleju. umyty szpinak przesmażamy z czosnkiem na oleju. W naleśniki układamy przesmażony szpinak i ser mimolette oraz tuńczyka z posiekanym anchois. Wkładamy jeszcze raz na patelnie i dusimy pod przykryciem ok. 1 minutę aż ser się rozpuści.Naleśniki podajemy z sosem jogurtowo-szczypiorkowym udekorowane pomidorkami koktajlowymi

KUCHNIA POLSKA
Tarta ze szpinakiem i serem feta 162

Ależ to było dobre! Chrupiąca tarta, mocno czosnkowy szpinak i feta, która przełamuje smak. Idealny obiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól  Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka(...)stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika

Czarnawisienka
Lekka sałatka z cytrusów 218

Kategoria: Sałatki Tagi: cytrusy, mietowy winegret, pomarańcze, sałatka Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 2 „zwykłe” pomarańcza 2 czerwone pomarańcze 1/2 różowego grejpfruta 2 mandarynki 2 garści świeżego szpinaku 1 garść prażonych pistacji Winegret miętowy: 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka płynnego miody 1 łyżka posiekanej mięty sól himalajska świeżo(...)mielony pieprz Przygotowanie: Sałatka: Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. Cytrusy dokładnie umyć, obrać (pozbywając się jak najwiecej białej, gorzkiej części) i pokroić na plastry (usuwając ewentualne pestki). Na szpinaku ułożyć plastry cytrusów i posypać posiekanymi, prażonymi pistacjami. Winegret miętowy: Olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy i cytryny, miodem, świeżą miętą, solą himalajską oraz świeżo mielonym

Fitsweet.me
Orecchiette z ciecierzycą i za'atarem 200

cytryny,  1 łyżka soku z cytryny 1 puszka (400 g ) ciecierzycy 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 200 ml bulionu drobiowego 100 g makaronu ( dałam Orecchiette ) 50 g szpinaku baby ok 15 g natki pietruszki posiekanej za'atar sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie W dużym garnku zagotować wodę, osolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją z opakowania. Odcedzić.  Na patelni(...)minut, tak długo aż ciecierzyca stanie się rumiana i chrupka. Wlać bulion i sok z cytryny, gotować ok 6 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu z ciecierzycą dodać szpinak i natkę pietruszki. Lekko podgrzać, aby szpinak zwiędł. Dodać makaron, wymieszać, podgrzać. Podawać posypane za'atarem i polane oliwą. Smacznego

Stare Gary
Jagodowy Leśny Mech 203

niż wersja z pestkami granatu, no i jest bardziej „leśny”;)) a o jego smakowitości może świadczyć fakt, że zniknęło w 2 dni J Składniki na ciasto: 300 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g cukru opakowanie cukru waniliowego 1 szklanka oleju roślinnego 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrażamy i drobno siekamy. Jaja miksujemy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. Wlewamy olej. Ubijamy. Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ubijamy. Na końcu dodajemy szpinak i jeszcze chwilę miksujemy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 55- 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Kroimy na dwa blaty. Dolny (grubszy) pozostawiamy w całości, a górny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Składniki na frużelinę

Domowe ciasta
Pieczone pulpeciki ze szpinakiem i ricottą (Polpettine al forno con spinaci e ricotta) 190

Pieczone pulpeciki ze szpinakiem są prost ą , szybk ą  w przygotowaniu i bardzo smaczn ą  przegryzk ą . Chrupiąca i rumiana panierka kryje kremowe nadzienie, które d zięki dodatkowi ricotty nabiera wyjątkowo subtelnego i niezwykle delikatnego smaku . Polecam serdecznie i życzę s macznego :) **** Le polpettine di spinaci sono un contorno gustoso, molto facile e veloce da realizzare. Grazie alla(...)base di spinaci. Con l'aggiunta della ricotta, le polpettine acquisiranno un sapore più delicato e allo stesso tempo cremoso. Buon appetito :) SKŁADNIKI  (ok. 12 sztuk) 200 g szpinaku sałatkowego "baby" 200 g płatków owsianych 200 g ricotty 100 g bu ł ki tartej 30 g startego parmezanu 150 ml mleka 2 jajka 1 szalotka 1 ząbek

La grande e la piccola cuoca
Kasza jaglana ze szpinakiem 221

Prosto, szybko, zdrowo tyle mogę powiedzieć  właśnie o tym przepisie. Jeżeli lubicie kaszę  jaglaną i szpinak to spróbujcie tego  połączenia, po lecam :) Składniki: 2 woreczki kaszy jaglanej paczka szpinaku 1 cebula 2 ząbki czosnku masło do smażenia gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. W garnku zagotować wodę, posolić, ugotować w niej kaszę. Cebulę(...)pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Do cebuli dodać szpinak z posiekanym czosnkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dusić aż woda odparuje. Na koniec dodać kaszę, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Rolada szpinakowa z nadzieniem ziemniaczano-serowym 226

przygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)formy Mąka pszenna do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć. Ubić z białek sztywną pianę i połączyć delikatnie z żółtkami, mąką wymieszaną z mlekiem i solą do smaku, szpinakiem. Przelać do przygotowanej prostokątnej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć  na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem

Tradycyjna Kuchnia
Gulasz z ciecierzycy, szpinaku i passaty pomidorowej 175

Lubię takie jedzenie – jest kolorowe, szybkie do zrobienia i bardzo wartościowe. Łatwo przyswajalne białko z jajka, ciecierzycy i ze szpinaku, potas, witaminy i beta-karoten z pomidorów i młodych zielonych listków… Nie byłabym sobą, gdyby taki warzywny gulasz nie był mocno i wyraziście doprawiony. Do wykończenia chrupiąca grzanka – nie tylko po to, żeby dodać tekstury ale i po to, żeby(...)Doprowadzamy wszystko do wrzenia i gotujemy przez 2-3 minuty. Wlewamy passatę pomidorową i dodajemy odcedzoną ciecierzycę oraz obie sproszkowane papryki. Mieszamy i doprowadzamy gulasz do wrzenia. Wrzucamy cały szpinak i parzymy go w zupie – nie potrzebuje długiego gotowania, wystarczy minuta-dwie żeby zmiękł i znacząco zmniejszył swoją objętość. Próbujemy – jeśli trzeba potrawę dosalamy i lekko pieprzymy. Gotowe! Do gulaszu

Karo in the Kitchen
Ciasto szpinakowe 185

Przyznam się, że kilkukrotnie zabierałam się za wykonanie tego ciasta. Jest trzeba przyznać efektowne, ale takiego smaku się nie spodziewałam! Jest po prostu pyszne! Składniki: Szpinak mrożony 45 dag Cukier 1/3   szklanki Jajka 3 szt. Olej 1/3 szklanki Mąka tortowa 2 szklanki Proszek do pieczenia 3 łyżeczki Śnieżka 2 torebki Galaretka agrestowa 1 opakowanie Mleko 400 ml Tłuszcz(...)formy Bułka tarta do formy Wykonanie: Szpinak rozmrozić i dobrze odcisnąć z wody. Jajka ubić z cukrem i olejem. Następnie dodawać powoli mąkę, proszek do pieczenia  dalej ubijać. Na koniec dodać szpinak, dokładnie wymieszać łyżką, przełożyć do przygotowanej foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180- stopni i piec prze około 45 minut. Po upieczeniu, placek ostudzić, ściąć górę , pokruszyć

Tradycyjna Kuchnia