były nieco lżejsze. I idąc za tym przykładem postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na gotowane roladki. Tak na prawdę możecie je napełnić dowolnym farszem - u mnie akurat szpinak, ser pleśniowy i suszone pomidory. Jeśli Wasze roladki nie za bardzo chcą się ładnie zwinąć (lub za cienko rozbiliście mięso), to zawińcie roladki najpierw w folię spożywczą (również na kształt cukierka(...)godzin do lodówki. A następnie odwińcie folię spożywczą i przełóżcie na folię aluminiową. Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka 100 g sera pleśniowego kilka suszonych pomidorów garść szpinaku sól, pieprz, słodka papryka folia aluminiowa Suszone pomidory pokroić na połówki a ser na plastry. Filety z kurczaka rozbić na cienkie plastry (najlepiej pomiędzy folią spożywczą). Każdy plaster oprószyć solą
My simple kitchenWiększość z nas często robi naleśniki. Może więc pora zaskoczyć swoich bliskich zupełnie innymi smakami? Ja przygotowałam zielone naleśniki ze szpinakiem, twarogiem, maślanką, mąką orkiszową (w tym również pełnoziarnistą) podane z niezwykłą konfiturą wiśniową, bo w wersji rozgrzewającej z pikantną nutą. SKŁADNIKI Na naleśniki: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru trzcinowego 250 g twarogu półtłustego 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Wielkopolski 400 ml maślanki 120 g mrożonego szpinaku 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta sody Na pikantną konfiturę wiśniową: 1 kg mrożonych wiśni bez pestek 200 g cukru trzcinowego 2 gwiazdki anyżu 10 goździków 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka oleju rzepakowego Wielkopolski z chili WYKONANIE Konfitura wiśniowa
Passions hobbies lifeciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 250 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżeczka masła sól, pieprz 2 ząbki czosnku 180 g koncentratu pomidorowego oregano, zioła prowansalskie 12 dużych plasterków polędwicy sopockiej lub innej szynki 2 kulki mozzarelli 1 duży pomidor WYKONANIE(...)się kleić do rąk, to dodać mąki. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Na niewielkiej patelni rozpuścić masło, dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawić solą i pieprzem, po czym smażyć mieszając, aż odparuje nadmiar wody. Zostawić do ostudzenia. Mozzarellę pokroić w plasterki. Każdy plasterek szynki pokroić
Passions hobbies lifecebule szalotki ½ szklanki białego, wytrawnego wina ½ szklanki mleka 1 szklanka gęstej śmietany 18% (ok. 300 g) 1/3 – 1/2 szklanki starego parmezanu 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100 g świeżego szpinaku “baby” sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: świeża bagietka lub ugotowany makaron Krewetki oczyszczamy z pancerzy (ogonki można zostawić lub usunąć) nacinamy wzdłuż i wyjmujemy przewód pokarmowy(...)suszone pomidory oraz kapary. Dusimy je przez kolejne 1-2 minuty. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę wymieszaną uprzednio z mlekiem. Solimy i pieprzymy oraz dodajemy zioła prowansalskie. Wrzucamy umyty szpinak – po wymieszaniu powinien szybko stracić na objętości. Gdy tak się stanie,dodajemy od 1/3 do 1/2 szklanki startego parmezanu. Zagotowujemy. Próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Dokładamy usmażone wcześniej
Poezja smakuUwielbiam smak suszonych pomidorów. Szpinak też jest niczego sobie. Postanowiłam je połączyć i oto efekt. Składniki : pierś z kurczaka 1 cebula 0,5 słoika suszonych pomidorów 100 g świeżego szpinaku 200 g startego żółtego sera, ja użyła goudy 0,5 szklanki śmietany kremówki 0,5 szklanki bulionu, ja użyłam warzywnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia(...)każdej strony na złoty kolor. Wlewam śmietanę i bulion. Dodaję pomidory. Duszę pod przykryciem przez ok. 15-20 minut. Ser ścieram na tarce na grubych oczkach. Do kurczaka dodaję szpinak i ser. Duszę jeszcze ok. 5 minut. Doprawiam do smaku solą i pieprzem Mój inny przepis na filet z kurczaka znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego (1 opakowanie) 4 duże jajka 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/3 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka(...)Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około
Przepisy kulinarne babci AntoninySkładniki: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 duże jajka 1 ⅓ szklanki oleju 1 ⅓ szklanki cukru 2 ½ szklanki mąki tortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny(...)borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka
Przepisy kulinarne babci Antoninysię nadziane mięsem mielonym , polane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Ale można również dodać 1 składnik więcej i już danie robi się bardziej wykwintne. Tym składnikiem tajemniczym jest.....szpinak :) Wyszło bardzo pożywne i smaczne danie. Szpinak był moją traumą z dziecięcych lat z czasów przedszkola. Ale dobrze doprawiony jest naprawdę pyszny. Składniki: makaron cannelloni ok. 20 szt op.szpinaku(...)Przygotowanie farszu Czosnek i cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy masło i wrzucamy czosnek, który lekko szklimy. Później wsypujemy na patelnię posiekaną cebulę. Do tego dokładamy szpinak i całość podgrzewamy do momentu odparowania wody. Na oddzielnej patelni podsmażamy mięso aż zrobi się "białe". Przekładamy mięso do farszu szpinakowo-cebulowego i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem. Następnie
Różne smaki w kuchniSkładniki: ok. 600 g filetu z ryby np. dorsz 450 g mrożonego szpinaku 150-200 ml śmietanki 12 % albo 18 % sól, pieprz czosnek 50 g sera feta 4 suszone pomidory 100 g żółtego sera Wykonanie: Nastawiamy piekarnik na 220*C Szpinak rozmrażamy w małym garnku dodając nieco wody aby nam się nie spalił. Dodajemy sól, czosnek i śmietanę, dusimy(...)przez 5 minut. Rybę dzielimy na mniejsze kawałki solimy, pieprzymy, układamy ją na żaroodpornym naczyniu i wykładamy na rybę szpinak, następnie dajemy w kawałkach ser feta i suszone pomidory. Zapiekamy przez 20 minut przed końcem posypujemy żółtym serem i dopiekamy
W Moim Magicznym Domuzielony koktajl z bananami, szpinakiem, natką pietruszki, pomarańczą i limonką nie tylko świetnie smakuje, ale również wzmocni naszą odporność i dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów. Dodatkowo koktajl jest sycący, więc może nam z powodzeniem zastąpić drugie śniadanie ;-) Zapraszam po przepis. SKŁADNIKI 1 pęczek natki pietruszki 150 g mrożonego szpinaku 3 banany 1 pomarańcza 1 limonka 600 ml wody WYKONANIE(...)Szpinak odmrozić, natkę pietruszki umyć, banany obrać ze skórki, po czym umieścić wszystko w misie blendera. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i limonki, wlać wodę i włączyć urządzenie. Koktajl przelać do szklanek i podawać od razu. Uwagi: Osobiście posiadam blender wysokoobrotowy, więc pomarańczę i limonkę obieram jedynie ze skóry (i ewentualnych pestek), po czym wrzucam w całości. Blender o takiej
Passions hobbies lifezimno. Zapraszam:) Składniki: Ciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka pół szklanki wody gazowanej 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego 3 ząbki czosnku 15 dag sera feta półtłustego olej rzepakowy do smażenia pieprz czarny mielony do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki czubrycy zielonej 2 łyżeczki(...)sera żółtego Wykonanie: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz. 2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie
Izabelawkuchnipyszne połączenie. Torcik pięknie się prezentuje na stole to można zaskoczyć nim gości. Zapraszam:) Przepis bierze udział: LAYMAN OD KUCHNI- BITWA NA PRZEPISY Składniki: Ciasto: 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 2 jajka pół szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli półtorej łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki krupczatki Dodatkowo: 25 dag sera białego(...)półtłustego ) 2 łyżki śmietany 12 % kawałek dojrzałego awokado pół pęczka szczypiorku pół pęczka rzodkiewek 3 jajka sok z cytryny sól do smaku Wykonanie: 1. Ciasto: Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy z namiaru wody. Jajka miksujemy mikserem na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksujemy na najmniejszych obrotach
IzabelawkuchniKocham sałatki i kocham figi, więc czym byłby ten blog bez sałatki z figami… a kiedy do zielonej bazy ze szpinaku i rozkosznie słodkich fig dodamy śródziemnomorski rarytas, grillowany ser halloumi, ziarna granatu i świeżą miętę otrzymamy cudowną kompozycję smaków, struktur i kolorów, która pokrzepi ciało i duszę każdego smakosza. Składniki (2 porcje): Sałatka: 2 garści szpinaku(...)halloumi pokroić w niezbyt grube plastry (ok. 1 cm) i grillować po ok. 2-3 min. z obu stron na rozgrzanej patelni grillowej lekko posmarowanej oliwą. 2) Liście szpinaku umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Figi umyć, pokroić w ósemki i ułożyć na umytej rukoli. 4) Dodać grillowany ser halloumi, posypać ziarnami granatu i listkami mięty. 5) Przygotować
Fitsweet.meląduje makaron w prostym sosie. Danie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy(...)podsmażamy na patelni. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem
My simple kitchenpomidorowa z kiełbasą i tortellini wystarczy za cały obiad. Pełna smaku pomidorów (zwłaszcza jeśli skorzystacie z tych własnoręcznie „zasłoikowanych”), słodkawej fasolki, konkretnych tortellini i kiełbasy, z dodatkiem szpinaku i parmezanu, przepysznie doprawiona ziołami i – jeśli lubicie – lekko pikantna. Toskańska zupa pomidorowa z kiełbasą i tortellini to genialne danie gotowe w mniej niż pół godziny. Co więcej(...)wynagrodzi Was dodatkowo niezastąpionym smakiem świeżych pomidorów. Składniki: 2l bulionu warzywnego lub drobiowego 2 puszki pomidorów pellati (400g każda) ok. 400 g ulubionego (najlepiej świeżego, nie suszonego) tortellini 100g szpinaku baby 1 puszka białej fasoli ok. 200 g (3 sztuki) ulubionej kiełbasy – najlepiej drobiowej (może być np. śląska), ważne, żeby była chuda sól, pieprz parmezan tarty 1 łyżka świeżego
Pociąg Do Kuchni