szpinak - 15265 przepisów (strona:301/1018)

Studencka patelnia z łopatką konserwową 117

udziałem konserwy to był mój szybki posiłek na ciepło . Reszta rodziny już zjadła, a dla siebie samej nie warto było robić nic szczególnego . Tym bardziej że pieczarki i szpinak razem z zagubionym kawałkiem dyni , gdzieś w kąciku lodówki , też już prosiły o akt łaski . Posiłek wyszedł na tyle smaczny, że polecam Wam kiedyś to wypróbować Składniki : 1 puszka łopatki konserwowej(...)pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną cebulę , pieczarki, kiszoną kapustę i pokrojoną

Ogrodnik w podróży
Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem 198

śmietankowego serka kanapkowego około 3/4 płaskiej łyżeczki soli suszone oregano 1/2 łyżki soku z cytryny (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: 2 twarde gruszki (u mnie konferencja) dwie garści świeżego szpinaku garść orzechów włoskich 150 g tartej mozzarelli   Drożdże przekładamy do szklanki i zalewamy niewielką ilością letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski(...)przekładamy do małego rondelka. Dodajemy do niego łyżkę tartej mozzarelli, sól oraz suszone oregano. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż nieco się rozrzedzi. Dodajemy sok z cytryny do smaku. Szpinak myjemy, osuszamy. Umyte gruszki kroimy wraz ze skórką na plasterki. Orzechy z lekka siekamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością

Smaki Na Talerzu
Omlet z łososiem i szpinakiem 146

mną przeżywać ten chwile. Będzie to mój pierwszy remont w życiu swojego M. Jestem mega podekscytowana. Opiszę Wam trochę to innym razem :)  A dziś omlet, ze świeżym szpinakiem i wędzonym łososiem. Składniki: łyżka masła garść szpinaku 100 g wędzonego łososia 50 g mozzarelli 3 jajka 4 łyżki mleka 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W misce(...)porwany na mniejsze kawałki ser mozzarella oraz łososia, również w mniejszych kawałkach. Masę delikatnie dopraw pieprzem i solą.  Na rozgrzanej patelni (średnica 24 cm) podsmaż na maśle szpinak, następnie zalej wszystko masą i smaż na małym ogniu około 5 minut. Możesz również po 3 minutach patelnię umieścić w piekarniku i piec przez 3 minuty w 180 C ( patelnia

Niezły Młynek
Kuskus ze słodkimi ziemniakami, ciecierzycą i suszonymi pomidorami (Couscous con patate dolci, ceci e pomodori secchi) 115

SKŁADNIKI 200 g kuskusu 200 ml bulionu warzywnego 200 g szpinaku baby 200 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki) 50 g suszonych pomidorów  2 bataty  3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka ziół prowansalskich s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous  200 ml di brodo vegetale(...)wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości ok. 10-15 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażamy szpinak, ok. 1-2 minut. Kuskus wsypujemy do większej salaterki, zalewamy gorącym bulionem, przykrywamy i odstawiamy na ok. 5-10 minut (zgodnie z wytycznymi na opakowaniu).  Przygotowany kuskus

La grande e la piccola cuoca
Makaron z łososiem, cukinią i szpinakiem 193

Kolejny pomysł na bardzo szybki, prosty, a przy okazji zdrowy i smaczny obiad. Uwielbiam połączenie szpinaku i makronu, a ostatnio często jadam też łososia wędzonego na gorąco. Robiłam już podobne dania z makaronem gryczanym i serem feta. Tym razem wybrałam makaron bezglutenowy, dorzuciłam troszkę cukinii oraz pieczarek, a zamiast fety całość posypałam parmezanem w płatkach. Wyszło naprawdę przepysznie. Składniki(...)porcje): 150 g makaronu (u mnie bezglutenowy) 1 ząbek czosnku 1 opakowanie łososia wędzonego na gorąco 1/2 cukinii 200 g mrożonego lub świeżego szpinaku 200 g pieczarek (opcjonalnie) parmezan sól, pieprz, łyżeczka oregano Wykonanie: Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać łyżkę olej kokosowego, dodać posiekany czosnek i podsmażyć przez chwilę, następnie dodać pokrojone pieczarki oraz

Healthy food explorer
Tagliatelle ze szpinakiem i pieczarkami 85

Największym fanem szpinaku był marynarz Popeye – bohater komiksów i kreskówek, któremu szpinak dostarczał nadludzkiej siły i energii do działań. Jednak na nim lista fanów się chyba kończy… Nie wiem dlaczego tak wiele osób nie lubi szpinaku. Być może kojarzy im się z niesmaczną, zieloną

Vegan Taste
Wiosenne kanapki z awokado 79

pomoże, wzmocni organizm oraz przyczyni się do poprawy wyglądu, zanim pierwsze, ciepłe promienie wiosennego słońca bezlitośnie obnażą nasze zimowe zaniedbania w diecie. Przygotowując kanapkę nie żałujcie sobie zielonych składników: szpinaku, ogórka, szczypiorku, ale przede wszystkim awokado. Ten niepozorny owoc pełen jest witamin, związków mineralnych, dużej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, przeciwutleniaczy oraz błonnika pokarmowego. Doskonale usprawnia działanie układu pokarmowego, obniża poziom(...)wszystko i dla każdego. A przy tym pyszne, lekko orzechowe i maślane. A Wy jak przygotowujcie się do wiosny? Składniki: 2 kromki ulubionego, najlepiej ciemnego pieczywa kilka liści szpinaku 1/2 dobrze dojrzałego awokado 1-2 jajka ugotowane na twardo lub półtwardo kilka plasterków świeżego ogórka szczypiorek lub dymka sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Na kromkach pieczywa ułożyć umyty

Fitsweet.me
Zielona babka z waniliowym kremem 73

sięgnięcia po kawałek. Zapraszam również po przepis na różową babkę truskawkową i babkę pomarańczową . Składniki (forma na babkę z kominem o średnicy ok. 25 cm ): Babka: 150 g świeżego szpinaku baby 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 1/2 szklanki (125 ml) oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody(...)łyżki miodu 1/4 laski wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo: ziarna granatu do posypania listki mięty (opcjonalnie) tłuszcz do wysmarowania formy i mąką do obsypania Przygotowanie: 1) Szpinak umyć, delikatnie osuszyć i zblendować z olejem rzepakowym oraz sokiem z limonki na gładką masę. 2) Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysty krem i dodać ziarenka wanilii. 3) Zmniejszyć obroty

Fitsweet.me
Curry z ciecierzycą i szpinakiem (Curry di ceci e spinaci) 140

Dziś przepis na szybki, jednogarnkowy i sycący obiad, który możemy przygotować w niecałe 30 minut. Aromatyczne, rozgrzewające curry z ciecierzyc ą , szpinakiem i mlekiem kokosowym, idealne na jesienne chłody.  Smacznego :) **** Oggi voglio presentarVi la ricetta per un piatto unico e veloce che possiamo preparare in meno di 30 minuti. Trattasi dei curry con ceci, spinaci e latte di cocco(...)meglio il freddo autunnale e che farà al caso di chi segue una dieta vegetariana. Buon appetito :) SKŁADNIKI 500 g ugotowanej ciecierzycy 300 g passaty pomidorowej 200 g szpinaku baby 400 ml mleczka kokosowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 3 łyżeczki curry w proszku oliwa z oliwek s ó l, pieprz

La grande e la piccola cuoca
Cieciorka z szpinakiem i mlekiem kokosowym 130

Składniki: -  1/2 kg świeżego szpinaku - 2 szklanki mleka kokosowego ( przepis na domowe mleko znajdziesz  -->TU<--  mleko kokosowe z dobrym składem kupisz  -->TUTAJ<-- - 300 g cieciorki - 1 łyżka majeranku - 1 łyżka oregano - 4 duże ząbki czosnku - czarny pieprz - sól kłodawska var stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10);var script = document.createElement('script');script.setAttribute(...)namaczamy wypłukaną cieciorkę. Ilość wody powinna być przynajmniej dwukrotnie większa od ilości cieciorki. Cieciorkę ponownie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości razem z 1 łyżką majeranku. Szpinak kilka razy dobrze płuczemy, odcinamy łodyżki. Do garnka wlewamy mleko kokosowe, dodajemy drobno pokrojony czosnek i oregano, zagotowujemy. Dodajemy liście szpinaku, mieszamy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu 15 minut

Szkrab Je Sam
Makaron z dynią i szpinakiem 142

minut, kilka niewyszukanych składników i możemy wyczarować pyszne, złożone danie. Nie wymaga ono wielkiej wprawy kulinarnej ani angażowania czasu. Łączy w sobie smaki jesiennych warzyw: dyni, szpinaku, botwiny oraz suszonych pomidorów i sera lazur. Składniki: 500g obranej dyni 350 g makaronu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów 6-8 kawałków suszonych pomidorów 200-250g szpinaku(...)będzie się rozgotowana). Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Odcedzić. Do podsmażonej dyni dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek oraz pokrojone na suszone pomidory. Dodać odcedzony makaron oraz szpinak i botwinkę i przesmażyć razem aż liście zmiękną. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz pieprzem cayenne. Nałożyć porcje na talerze. Posypać pokruszonym serem lazur i kiełkami rzodkiewki

Pyry na Gaz
SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I ŻÓŁTKIEM CONFIT 118

przygotowałam dla Was pyszne SPAGHETTI ZE SZPINAKOWYM PESTO I KONFITOWANYM ŻÓŁTKIEM – danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * makaron spaghetti Barilla – 300 g SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól morska * gałka muszkatołowa * pieprz(...)pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KONFITOWANE ŻÓŁTKO: Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy masło klarowane i oliwę. Wbijamy żółtka i pieczemy ok. 30 minut w 80C. Doprawiamy do smaku. SZPINAKOWE PESTO: Umyty szpinak siekamy. Orzechy włoskie prażymy, studzimy, siekamy. Pecorino ścieramy na tarce. Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy, posiekany czosnek, pieprz i gałkę, wlewamy połowę oliwy. Miksujemy kilka sekund. Dodajemy starty ser, szpinak

Ostra na Słodko
Ciasto francuskie ze szpinakiem kurczakiem i nutką curry 125

Szybkie danie na imprezę i nie tylko. Polecam pycha. Przygotowanie masy szpinakowej – na patelni rozgrzać masło. Wrzucić posiekane ząbki czosnku, smażyć chwilkę. Dodać szpinak, gałkę muszkatołową, mieszać i smażyć aż nadmiar wody wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Masa nie może być wodnista. Przygotowanie mięsa – pierś kurzą pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić wszystkimi przyprawami i wymieszać. Przygotowanie(...)ciasta francuskiego – gotowe ciasto rozwinąć. Z obydwu stron ciasto ponacinać, tworząc ukośne paski. Środek zostawić cały. Na środku położyć plastry sera. Następnie rozłożyć szpinak. na szpinaki rozłożyć kawałki mięsa. Obsypać bazylią. Jak macie świeże listki bazylii to również je rozłożyć. Zawinąć ciasto, pasek za paskiem zawijać jak warkocz. Górę ciasta posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Obsypać suszoną bazylią. Pieczenie

Kuchnia Pokoleń
Pesto szpinakowe z orzechami włoskimi 109

pesto z orzechów włoskich , pesto z pieczonych buraków , pesto z pieczonej dyni oraz pesto z bobu i bazylii . Wystarczy kilka minut i rewelacyjny obiad gotowy! Składniki: – 200g szpinaku baby – 100g orzechów włoskich – 60g tartego parmezanu lub parmezanu z nerkowców – 20-30ml oliwy z oliwek – 3 ząbki czosnku Szpinak dokładnie płuczemy i osuszamy. Orzechy prażymy(...)chwilę na patelni. Szpinak, orzechy, parmezan i czosnek umieszczamy w misie blendera i rozdrabniamy. Następnie dolewamy po trochu oliwy dalej mieszając, by uzyskać odpowiednią konsystencję. Smacznego! Artykuł Pesto szpinakowe z orzechami włoskimi pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania