składniki na ciasto szpinakowe: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 130 g świeżego szpinaku 170 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 150 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak umieszczamy w naczyniu robota kuchennego, dodajemy olej i miksujemy na papkę. Białka miksujemy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Następnie dodajemy szpinak
Domowy Smak Jedzeniaszparagami i tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach 3 jajka ugotowane na twardo 3-4 garści młodych liści szpinaku 1 garść liści musztardowca oliwa z oliwek sok z cytryny sól pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Ze szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut. Liście szpinaku(...)musztardowca płuczemy, jajka kroimy w ósemki. Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem dokładnie mieszamy
Kulinarne przygody Gatitywielką przyjemnością sięgałam po dokładke! Polecam i Wam! Ps. Chyba naprawdę muszę założyć Jej tutaj osobny dział! SKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki(...)cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki do dekoracji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Szpinak i olej miksujemy na papkę. Bialka ubijamy na sztywno, po koniec stpniwo dodajemy cukier. Wrzucamy żółtka nie przerywając ubijania. Dodajemy szpinak. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką
Ostra na SłodkoSzpinak zawiera duże ilości witaminy C oraz żelaza. W połączeniu z owocami otrzymujemy pyszny i pełnowartościowy napój. • Czas przygotowania: 5 minut • Smak: dominacja banana • Kiedy pić: z rana Składniki : • garść młodych liści szpinaku • 1 duża pomarańcza • 1 banan • woda (według uznania) Przygotowanie : Obierz ze skóry banan i pokrój go na mniejsze kawałki. Opłucz liście szpinaku, po czym włóż je razem
KUCHNIA POLSKAMakaronowa patelnia czyli obiad w 15 minut! Pomysł na szybki, sycący i bardzo smaczny obiad z makaronem, wędzonym boczkiem, szpinakiem i pomidorami. Idealnie danie na ciepłe, leniwe popołudnie Składniki: 200g makaronu penne 10dkg boczku wędzonego 1 niewielka cebula 100g świeżego szpinaku 2 pomidory 3 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, bazylia *** Boczek wędzony kroimy w kosteczkę i wytapiamy(...)patelni. Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i wszystko przesmażamy ciągle mieszając, aż cebulka się zeszkli. W międzyczasie gotujemy makaron al dente *** *** Na patelnie dokładamy szpinak i smażymy do momentu, aż zwiędnie *** *** Dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy przez jedną minutę *** *** Dodajemy serek, mieszamy *** *** Dokładamy ugotowany i odcedzony makaron i wszystko razem smażymy przez minutę, ciągle mieszając *** *** Doprawiamy do smaku solą, pieprzem
Blog z Apetytemsoczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym szpinakowym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczarkowym to wspaniały pomysł na obiad. Polecam! Składniki: 2 filety z kurczaka 100g świeżego szpinaku pół opakowania sera typu Feta 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra pół szklanki mąki pszennej 50 ml śmietanki(...)myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki i cienko rozbijamy *** *** Na każdym rozbitym płacie mięsa układamy łyżkę pokruszonego sera Fety, delikatnie pieprzymy i oprószamy papryką *** *** Następnie na mięsie układamy garść szpinaku i ponownie łyżkę pokruszonego sera *** *** Mięso dość ciasno zwijamy w roladki – najpierw rolujemy całość a następnie „wciskamy końcówki do środka”. Roladki z początku mogą być dość niezgrabne
Blog z ApetytemSzpinakowa kostka z musem truskawkowym Przepis Thermomix. Przepisy na Thermomix: Składniki: Biszkopt szpinakowy: 120 g świeżego szpinaku 5 jajek 100 g oleju rzepakowego 100 g cukru 260 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Mus truskawkowy: 650 g truskawek świeżych lub mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 opakowanie galaretki truskawkowej 400 g schłodzonej śmietany(...)dodatkowo: sok wyciśnięty z cytryny, wymieszany z pół szklanki wody świeże truskawki do dekoracji Thermomix przepisy. Szpinakowa kostka z musem truskawkowym. Wykonanie: Szpinak myjemy i suszymy. Szpinak i olej umieszczamy w misie Thermomix . Dokładnie miksujemy na papkę. Czas 2 min – obroty zaczynamy od obrotów 4 -5 przez 1 minutę następnie stopniowo zwiększamy do 10 obrotów. Ostatnie
Themo przepisyserem i miodem Thermomix Przepisy Thermomix Składniki na naleśniki szpinakowe z białym serem: 250 g mleka 250 g gazowanej wody 2 jajka 240 g mąki pszennej 80 g świeżego szpinaku ‚baby’ 10g roztopionego masła szczypta soli farsz do naleśników: 250 g sera białego tłustego (u mnie wiejski z gospodarstwa) 30 g płynnego miodu (u mnie z domowej pasieki – zdjęcia(...)końcu wpisu ) 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50 g śmietany 18% Przepisy Thermomix. Naleśniki szpinakowe z białym serem. Wykonanie: Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Do naczynia Thermomix wlewamy mleko i liście szpinaku. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Czas 2 min/obr.5-10 (zaczynamy od obrotów 5 i kończymy na obrotach 10). Na patelni na której będziemy smażyć naleśniki rozpuszczamy masło i wlewamy
Themo przepisyDzisiaj propozycja na szybką sałatkę, którą możemy zabrać ze sobą do pracy lub szkoły w formie lunchboxa:) Nic tylko kosztować i smakować ! Składniki /1 porcja: – mała garść świeżego szpinaku – 1/2 małej główki sałaty rzymskiej – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamicznego – 1 łyżka miodu – 50g sera pleśniowego np. gorgonzola – garść pestek granatu – sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Szpinak i sałatę myjemy osuszamy i wykładamy na talerz. Dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przygotowujemy dresing. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym i miodem. Polewamy naszą sałatkę oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami Artykuł sałatka ze szpinakiem i granatem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEdzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na roladę szpinakową z tuńczykiem. Rolada: 18 dkg mrożonych liści szpinaku 1/4 łyżeczki soli szczypta pieprzu 3 żółtka 4 białka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 24 dkg tuńczyka z puszce (masa po odlaniu wody lub oleju) 6 połówek suszonych pomidorów(...)zalewy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki majonezu Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów Jak przygotować roladę z tuńczykiem. Rolada. Szpinak rozmrozić a następnie odcisnąć bardzo dobrze z wody. Przełożyć do blendera. Do szpinaku dodać żółtka, sół oraz pieprz. Zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek dodać masę szpinakową, w małych ilościach
mecooksteż być zwykła, biała kapusta) 6 średniej wielkości marchewek lub 8 małych 2 korzeni pietruszki 2 cebul 2 ząbków czosnku 1/2 jabłka ½ pęczka selera naciowego (opcjonalnie) 3-4 garści szpinaku (opcjonalnie) 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego przypraw – u mnie jest to sól himalajska, pieprz ziołowy, słodka papryka, kurkuma, kminek mielony, papryka wędzona lub ostra Do przygotowania sosu będziecie potrzebować(...)Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. 6. Na koniec dodajemy przyprawy oraz koncentrat pomidorowy i jeszcze przez moment dusimy. 7. W międzyczasie myjemy szpinak, odcinamy ogonki i blanszujemy na patelni z odrobiną wody. Możemy go w trakcie odrobinę posolić. 8. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopniu. 9. Kiedy mamy gotowy farsz, możemy przystąpić do zawijania naszych
Okiem Blondynki by McBlondiowocowych jak i warzywnych, zawsze dodaję do nich przyprawy lub ziarna, dzięki czemu zyskują na smaku ale i są zdrowsze. Dziś podrzucam Wam przepis na wiosenne smoothie z młodym szpinakiem, selerem naciowym i bananem. Do dzieła! Składniki: 500ml soku pomarańczowego 500g szpinaku 3 laski selera naciowego 2 banany łyżka nasion słonecznika Przygotowanie: Do blendera wlewamy sok, wkładamy umyty i oczyszczony(...)szpinak, pokrojonego w mniejsze części banany oraz seler, dosypujemy słonecznik. Miksujemy do uzyskania gładkiego płynu. Smacznego
Życie ze smakiemSzpinak króluje w naszej kuchni. Najlepiej żeby był świeży bo ten mrożony to czasami przypomina papkę z przedszkola. A tak mogę spokojnie jeść swoje liście. Najważniejsze to dobrze doprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu(...)granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażać gdy już warzywa zmiękną dodać szpinak i dusić aż nie zmniejszy swojej objętości doprawić do smaku i dodać jogurt i poddusić dodać makaron i dokładnie wymieszać Smacznego
Gotowanie z pasjąSzpinak króluje w naszej kuchni. Najlepiej żeby był świeży bo ten mrożony to czasami przypomina papkę z przedszkola. A tak mogę spokojnie jeść swoje liście. Najważniejsze to dobrze doprawić i dodać odpowiednie składniki. Czosnek i odrobina jogurtu na koniec i mamy pewność, że będzie to danie doskonałe :) Składniki: niewielka cebula średnia papryka opakowanie szpinaku (200 g) 2 łyżki jogurtu(...)granulowany do smaku ugotowany makaron :) Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej podsmażać gdy już warzywa zmiękną dodać szpinak i dusić aż nie zmniejszy swojej objętości doprawić do smaku i dodać jogurt i poddusić dodać makaron i dokładnie wymieszać Smacznego
Gotowanie z pasjąparmezanu (P asta agli spinaci e gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli 2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta(...)ostrej papryczki 4 łyżki oliwy 200 g makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze jest wybrać wyrabiany ręcznie) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony
Wino Francja Kuchnia