Lubicie jak jest baaardzo zielono? A krewetki? Jeśli tak, to zdecydowanie coś dla Was ;-) Dużo szpinaku, jarmużu, liści kalarepy i bazylii, a do tego makaron pełnoziarnisty. To zdrowe połączenie nie tylko dla dbających o linię. SKŁADNIKI 225 g mrożonych krewetek koktajlowych oliwa 200 g jarmużu 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 50 g liści kalarepy 5 ząbków czosnku 40 g liści(...)miski. Jarmuż i liście kalarepy umyć, posiekać i przełożyć do patelni, gdzie smażyliśmy krewetki. Całość polać oliwą i smażyć mieszając od czasu do czasu. Po kilku minutach dodać odmrożony szpinak, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć około 7 minut. Na koniec dodać umyte i posiekane liście bazylii, smażąc potrawę jeszcze minutę. Makaron ugotować al dente według
Passions hobbies lifePesto szpinakowo-bazyliowe to pyszne połączenie świeżego szpinaku, pachnącej bazylii i czosnku. Dzięki orzechom nerkowca ma wspaniale kremową konsystencję . Wszyscy domownicy je lubią, łącznie z dziećmi. Największym fanem jest nasz Najstarszy, który często pyta, kiedy zrobię to zielone smarowidełko Składniki: 1 szklanka ciasno upakowanych świeżych liści szpinaku 1 szklanka ciasno upakowanej bazylii 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub ulubionego oleju(...)lubimy lniany) 2/3 szklanki orzechów nerkowca 2 ząbki czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku Wykonanie: Szpinak myjemy i osuszamy, a czosnek obieramy ze skórki. Do blendera dodajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Podajemy z ulubionym dodatkiem: pieczywem, krakersami lub makaronem. Smacznego! * Przepis pochodzi od Eli . Artykuł Pesto szpinakowo-bazyliowe pochodzi z serwisu Lamarida.pl
Lamarida.plminut Składniki: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 1 pojedyncza pierś z kurczaka – groszek mrożony Bonduelle – połowa średniej cukinii – ser feta lub ser kozi – szpinak liście – 1 jajko – 2 łyżki śmietany 12% – 2 ząbki czosnku – przyprawy: kurkuma, curry, sól, pieprz cayenne Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy sos: Łączymy w misce jajko, śmietanę(...)kurczaka kroimy w drobną kostkę i przyprawiamy pieprzem cayenne, solą, kurkumą i curry. Podsmażamy na patelni. 3. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy chwilę szpinak. 4. Ciasto rozkładamy w brytfance wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy brzegi ciasta. Wylewamy przygotowany wcześniej sos na ciasto, a następnie układamy pokrojoną w plasterki cukinię i kurczaka. Tak przygotowaną tartę
Podwójnaporcjanajlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam chrupiące orzechy włoskie (pełne dobrych tłuszczy), rozpływający się w ustach parmezan i kwaśne, aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano(...)Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj wszystko dokładnie rączkami. Następnie wsyp mąkę
Eat me! Fit me!Ilość: 10 sztuk Czas przygotowania: 35 min Składniki: – 1/3 opakowania mrożonego szpinaku w liściach Bonduelle – 1/2 szklanki płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę – 1/4 szklanki mąki orkiszowej – 1 banan – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżka oleju Do przyozdobienia: – 150 g świeżych truskawek – 2 łyżki(...)cukru pudru Sposób przygotowania: 1. Na suchej patelni rozmrozić szpinak, do momentu odparowania wody (uważać żeby się przypalił). 2. Do misy blendera przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, a następnie dodać pozostałe składniki razem ze szpinakiem i wszystko zblędować na gładką masę. 3. Na patelnię dodać odrobinę oleju, wylać ciasto formując okrągłe placuszki i smażyć na średnim stopniu ciepła
Podwójnaporcjasię do nas na straganach i w warzywniakach i zdarza się, że kupujemy ich nadmierne ilości. Za pomocą blendera wyczarujemy z nich pyszne i pożywne napoje. Proponuję zmiksować świeży szpinak z arbuzem i sokiem z pomarańczy, dorzucić łyżkę nasion chia i gotowe. Oczywiście do składników możecie dorzucić kilka truskawek, listki świeżej mięty itd. Puśćcie wodze fantazji i stwórzcie własną kombinację(...)smakową, a potem podzielcie się swoimi pomysłami w komentarzach. Jestem bardzo ciekawa co dobrego zmiksujecie :) Składniki: 1 szklanka pokrojonego w kostkę arbuza 1 duża garść szpinaku baby sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 1 łyżka nasion chia + 1/2 szklanki wody Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy wodą i odstawiamy na około 15 minut. Wszystkie składniki- arbuz, szpinak, sok z pomarańczy, namoczone
Smakowity Blog KulinarnyPrawie dwa lata temu zrobiłam pierwszą zupę szpinakową, której smak bardzo polubiłam. Przepis znajdziecie TUTAJ . Ponownie, mając do dyspozycji sporą ilość świeżo ściętego szpinaku postanowiłam przyrządzić podobną zupę, jednak trochę ją urozmaicając. Wcześniej dodałam kaszę jaglaną jako naturalny zagęszczacz, teraz postawiłam na ziemniaki. Zrezygnowałam z innych warzyw, a jedynie dodałam cebulę z czosnkiem i kawałek selera. Finalnie zupa wyszła bardzo(...)smaczna, lekko pikantna, bo taką lubię najbardziej i intensywnie szpinakowa. Jeżeli wolicie bardziej gęstsze zupy kremy zredukujcie ilość dodanej wody. Składniki: 350 g świeżego szpinaku 350 g ziemniaków kawałek selera (100 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 l wody 1 łyżka bulionu warzywnego w proszku (polecam TEN ) opakowanie (200 ml) śmietanki ryżowej (opcjonalnie
Zdrowie na języku :Pzimno jako przystawkę lub przekąskę.W przekroju też prezentują się ciekawie.Ja podałam jako danie główne z sosem tatarskim SKŁADNIKI 600-700g mięsa mielonego 8 jajek 250g szpinaku mrożonego rozdrobnionego bułka namoczona w mleku lub wodzie sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta WYKONANIE Mrożony szpinak wrzucamy na patelnię,odparowujemy wodę i studzimy.Jedno jajko zostawiamy surowe pozostałe gotujemy na twardo.Obieramy(...)skorupek.Mięso mielone wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko wystudzony szpinak,odciśniętą bułkę i dokładnie mieszamy do połączenia się składników.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Następnie bierzemy po kawałku naszej masy rozpłaszczamy jak do kotletów na środku kładziemy obrane jajko na twardo i oblepiamy je mięsem,obtaczamy w bułce tartej i smażmy na patelni na oleju ze wszystkich stron.Mo
Mała w garnku mieszaskładniki: ok.60 g szpinaku, świeżych liści 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml kwaśnego mleka lub maślanki 1 łyżka cukru 1 jajko 1 łyżka masła, rozpuszczonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy, przekładamy do naczynia. Dodajemy jajko, kwaśne mleko, cukier, masło, sól i miksujemy blenderem, aż składniki się połączą. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniasmak. Z dodatkiem octu z owoców granatu, który poprawia trawienie i apetyt. Słodko – kwaśny smak i zapach owoców granatu dają idealne połączenie ze słodkimi truskawkami, łagodną mozarellą i szpinakiem. Składniki: świeży szpinak – oczyszczony, bez łodyżek czerwona cebula w piórka mozarella mini truskawki prażone pestki słonecznika ocet z owoców granatu – najlepszy od Look Food (dostępny w Społem(...)przepisem nie będę się rozwodzić Składniki łączymy według uznania. Tym winno – słodkim octem jestem oczarowana. Pozostanie jednym z moich ulubionych składników sałat i sałatek Artykuł Sałatka ze szpinakiem, truskawkami i octem z owoców granatu pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plmnie piękny Chef XL w białym kolorze – idealnie pasuje do mojej kuchni. Testuję go cały czas, ale na pierwszy ogień poszedł blender, w którym wyczarowałam zielone smoothie ze szpinakiem i kiwi. Składniki /1 słoik/: garść szpinaku 1 banan 2 kiwi 1 szklanka soku jabłkowego Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Smoothie ze szpinakiem i kiwi pochodzi z serwisu
Pasja SmakuSałatka z kurczakiem i pomarańczami Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 średnia pomarańcza 2-3 czerwone pomarańcze (można je zastąpić zwykłymi pomarańczami, mandarynkami lub grejpfrutem) dwie duże garści świeżego szpinaku 1 granat Przyprawy do kurczaka: pół łyżeczki czosnku granulowanego pół łyżeczki słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki pół łyżeczki curry łyżka oliwy z oliwek 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście(...)pieczenia, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i pieczemy w 180°C przez około godzinę. Upieczone mięso wyciągamy z rękawa, wyrzucamy ziele angielskie, liście laurowe i pozostawiamy do wystudzenia. Szpinak dokładnie myjemy i osuszamy. Pomarańcze obieramy i kroimy w poprzek na plasterki grubości około pół centymetra. Z granatu wyciągamy pestki. Wszystkie składniki sosu mieszamy, najlepiej w zakręconym słoiczku. Na płaskim
PatiGotujemnie to sałatka uniwersalna. Mogłabym jeść ją non stop...robiłam ją już trzy dni pod rząd 😁 Kompozycja składników jest doskonała. Według mnie ta sałatka to HIT! Składniki: 200 g szpinaku baby ok. 250 g truskawek 1/2 op. sera feta 50 g orzechów włoskich Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z pomarańczy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz(...)Wykonanie: Szpinak myjemy na sitku, osuszamy i wrzucamy do miski. Truskawki myjemy, oczyszczamy z szypułek i kroimy w ćwiartki. Fetę kroimy w kostkę, Orzechy włoskie grubo siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do miski ze szpinakiem. Mieszamy. Sos: W kubku mieszamy oliwę z sokiem z pomarańczy. Dodajemy miód, musztardę oraz przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i polewamy nim składniki
Kuchnia MagdaLenykremowym sosem, który jest z dodatkiem sera koziego i suszonej bazylii. Jeśli nie przepadacie za kozim serem, możecie zastąpić go zwykłym żółtym, jednak smak dania będzie zmieniony. Użyłam również szpinaku i pieczarek. Idealne sprawdzi się również cukinia. Uwierzcie, jest prosty i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego! porcja dla 2 osób Składniki: około 180 g makaronu penne ( rurki – polecam kukurydziany(...)szklanki mleka łyżka mąki orkiszowej/pszennej/jaglanej (dowolna) 3/4 szklanki startego sera koziego pieprz, sól, szczypta cukru 3 garście szpinaku 1/2 cukinii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: s os: W rondelku rozgrzej olej – taka ilość aby pokryła całe dno garnka. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładką pastę. Wlej mleko i szybko mieszaj trzepaczką. Zagotuj, dodaj ser, sól, pieprz
Jaglusia