wykorzystać i ja też tak zrobiłam. Gorąco polecam ten przepis! SKŁADNIKI 4 kromki chleba (160 g) 1 pierś z kurczaka (450 g) 3 łyżki oliwy 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 puszka (400 g) groszku konserwowego 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 330 g śmietany kwaśnej 18% 3 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli sól, świeżo(...)mielony pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek
Passions hobbies lifeUwielbiam dania z jajkami. Dziś zapraszam Was na jedno z nich – lekki omlet z pieczarkami, jarmużem i szpinakiem. Szybko, pysznie i zdrowiej od tradycyjnego omletu. Do smażenia użyłam mojego ulubionego oleju kokosowego , a zielone dodatki nie tyko nadają mu smaku, ale też i apetycznego wyglądu. Spróbujcie. Składniki: 3 jajka M 1 garść mieszanki szpinaku z jarmużem 3 większe pieczarki(...)widelcem (rozbełtać jajka). Wlewamy na nasze podsmażone pieczarki i smażymy całość na małym ogniu pod przykryciem. Gdy jajka z góry będą w połowie ścięte posypujemy nasz omlet garścią mieszanki szpinaku z jarmużem. Smażymy dalej pod przykryciem do całkowitego ścięcia omletu, co jakiś czas poruszając patelnią by omlet nie przywarł od dołu. Omlet podajemy od razu bezpośrednio na patelni lub przekładamy
Słodkie okruszkiPrzepis na szybki obiad dla totalnie zabieganych Wystarczy po drodze kupić kilka składników i w dosłownie pół godziny mieć przepyszną tartę serową ze szpinakiem i łososiem. Dzięki wykorzystaniu ciasta francuskiego zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilę, potem wystarczy, że wstawisz ją do piekarnika i po robocie Tarta jest cudownie serowa i zdobywa uznanie jedzących. Uwaga jest jedna – to dość kaloryczne(...)wymieszaj wszystko dokładnie. Wrzuć pokrojony w kawałki lub kostkę camembert i gorgonzolę i delikatnie wymieszaj masę. Na podpieczone ciasto wyłóż kawałki łososia, połówki pomidorków koktajlowych i liście szpinaku. Wlej masę serową. Wstaw tartę do piekarnika na 20 minut w temp. 180°C. Podawaj gorące prosto z piekarnika : ) Składniki opakowanie ciasta francuskiego 100 g wędzonego łososia 100 g sera typu camembert
Eat me! Fit me!Ilość porcji: 20 sztuk (4 porcje) Składniki: 1 kg ziemniaków (około 5 dużych sztuk) 3 łyżeczki soli 1 jajko 200 g mąki ziemniaczanej Sos szpinakowy: 150 g szpinaku mrożonego ½ łyżeczki masła 4 łyżki śmietany 18 % 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Gotować około 20 – 30 minut(...)odrobinę oleju, wtedy kluski nie będą się sklejać. Ważne by po wrzuceniu nie mieszać klusek łyżką tylko delikatnie potrząsnąć garnkiem, aby nie przywarły do garnka. Sos szpinakowy: Szpinak rozmrozić na odrobinie masła, dodać śmietanę i wymieszać. Całość posolić i podgrzać – nie gotować, aby śmietana się nie zwarzyła. Kluski podawać polane sosem. Krok po kroku
KuchniaWeDwoje.plprzygotowywanie takiego smoothie jest tak proste, że pomaga mi w nim córeczka z radością wrzucając kolejne składniki. Dzisiejsze smoothie ma w sobie wiele cennych, zielonych składników – jarmuż i szpinak. Pomyślicie zapewne – liście do wyciskarki? W przypadku Vortex nie jest, to żadnym problemem. Wystarczy zamontować sito do smoohie i wrzucać dowolne składniki. Polecam! A teraz zapraszam na przepis(...)Słodką Fionę”. Składniki: (na 2 porcje) 2 jabłka 2 gruszki 1 pomarańcza 2 banany 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu (gotowa mieszanka dostępna w sklepach) Przygotowanie: W wyciskarce zakładamy sito do smoothie. Wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki (bez gniazd nasiennych) jabłka, na przemian wrzucając 3 garście mieszanki szpinaku, marchwi i jarmużu. Kolejno dodajemy banany, na przemian z pokrojonymi
Słodkie okruszkiOsobiście nie znam dziecka, które by nie lubiło naleśników. Ale takie kolorowe szaszłyki z owocami znikną z talerzy jeszcze szybciej. Zielone ciasto uzyskamy dodając zmiksowane na papkę młode listki szpinaku, różowy kolor daje sok z buraków. Dzieciaki będą zachwycone! Składniki (na 8 naleśników): 150ml śmietanki 30% 150ml mleka 50ml wody gazowanej 1 szklanka mąki 3 jajka 1 łyżka cukru(...)łyżki oleju barwniki: 2 łyżki zmiksowanych na papkę liści szpinaku baby 2-3 łyżki soku z buraka opcjonalnie: kilka kropli olejku miętowego nadzienie: 400g serka śmietankowego 3 łyżki cukru waniliowego świeże truskawki kiwi Składniki ciasta naleśnikowego zmiksować na jednolite ciasto, podzielić na pół. Do jednej części dodać szpinak i olejek miętowy (opcjonalnie), do drugiej sok z buraka, wymieszać. Ciasto odstawić
Obiad gotowyOstatnio koktajle stały się dość popularne i coraz częściej praktykowane. Szczególnie właśnie te zielone, zyskują uznanie. Ja mam dla Was zielony koktajl ze szpinakiem i kiwi, na wodzie truskawkowej. Nie jest on ani słodki, ani kwaśny jak mogłaby sugerować obecność kiwi. Moim zdaniem jest idealny, taki jaki według mnie, powinien być koktajl. Składniki na koktajl: 300ml wody truskawkowej 3 spore(...)garście liści szpinaku 4 małe kiwi Przygotowanie koktajlu: Kiwi obieramy, szpinak płuczemy. Miksujemy z wodą truskawkową w blenderze i gotowe. Na zdrowie Artykuł Zielony koktajl pochodzi z serwisu
NiePieprz.plsoku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby kolendra świeża opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując 2 minuty od czasu gotowania, odstawić. Grzyby shitake zalać wrzątkiem, gdy nasiąkną pokroić(...)wywaru dodać grzyby shitake, w razie potrzeby doprawić sosem rybnym, gotować 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i kurczaka – gotować kilka minut, aż kurczak będzie gotowy. Dodać opłukany szpinak, wymieszać, gotować 1-2 minuty aż szpinak delikatnie zmięknie. Do miseczek rozłożyć makaron, nalać zupę. Tajską zupę kokosową z kurczaka – Tom Kha Gai podawać posypaną posiekanym chili i kolendrą. Post
Pociąg Do KuchniPeperoni (ostra z kiełbasą) 4 szt II. Hawajska (słodka z ananasem) 4 szt III. Margarita (podstawowa z szynką) 4 szt IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli(...)plastry ananasa 2 łyżki kukurydzy III. Margarita: 60 g szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić
KuchniaWeDwoje.plprzepyszne danie ,przekąska,ciepła kolacja, jak również każdy inny posiłek! Dość proste do wykonania.Cieniutkie ciasto i masa ...pycha składniki Ciasto tutaj 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 mała cebula sól ,pieprz czarny do smaku 1 / 4 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie 100-150g koziego sera ,lub ricotty-może byc więcej 1 szklanka śmietany light 1 / 2 filiżanki sera parmezan Druga była(...)Ciasto wyjąć z lodówki i połowę wyłożyć do formy żaroodpornej piec w gorącym piekarniku przez 8-10 minut, do lekkiego zarumienienia Włączyć piekarnik i pozostawić ciasto do przestygnięcia . Rozmrozić szpinak ,odcedzić nadmiar płynu na sicie Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do szpinaku,dodać parmezan , doprawić do smaku solą ,pieprzem, gałka muszkatołową . Wszystko wymieszać .Na ciasto gotowe wyłożyć masę szpinakową
w mojej kuchnijakiś czas uda mi się :-). Zawsze robię jakieś inne, bo na bieżąco ruskie robi moja mama. Dlatego jak już to nie ruskie he he. Tym razem ze szpinakiem, łososiem i suszonym pomidorem :-). Zrobiłam około 60 i zniknęły wszystkie :-)). Miłego dnia :-) Składniki ciasto: 500 g maki pszennej sól dość ciepła woda 1 żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek Mąkę przesiewamy(...)wodę i mieszamy z mąką, dodajemy żółtko, oraz oliwę i wyrabiamy do momentu, aż powstanie elastyczne ciasto. Formujemy kulę, oprószamy mąką i odstawiamy na ok. 15 minut. Farsz: opakowanie szpinaku baby około 300 g fileta z łososia 6 suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku łyżeczka oleju kokosowego Szpinak myjemy, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno
kruche babeczki20Dziś prosto z Tajlandii zabieram Was w podroż do Włoch! Mam dla Was przepis na genialne Ravioli z nadzieniem z ricotty, szynki parmeńskiej i szpinaku. Takie połączenie idealnie się komponuje i sprawia, że każdy oblizuje się ze smakiem, a nawet prosi o dokładkę! Dodatek parmezanu sprawia, że jest to danie godne najlepszej restauracji! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna(...)szkl * jajko – 1 szt * żółtko – 2 szt * oliwa – 1 łyżka * sól – 1 szczypta FARSZ: * szpinak – 500 g * ricotta – 200 g * szynka parmeńska – 100 g * cebula – 1 szt * czosnek -2 ząbki * sól, pieprz, gałka muszkatołowa * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy
Ostra na Słodkowarto więc postawić na dania sycące i rozgrzewające, tym bardziej rano żeby nabrać sił na cały dzień. Dziś proponuję pyszne jajka w aromatycznym sosie w stylu indyjskim, z dynią, szpinakiem i boczniakami, które podane z chrupiącym pieczywem z pewnością zachwycą i nasycą na długo. Boczniaki swobodnie można zamienić na ulubione grzyby. Samo danie jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu(...)innego roślinnego 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 100 g dyni, pokrojonej w małą kostkę 1 garść boczniaków, pokrojonych w plasterki 1 garść młodego szpinaku 1 łyżeczka garam masala 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 2 szklanki ulubionego sosu pomidorowego 100 ml śmietanki kokosowej lub śmietanki 36% sól, pieprz i cukier
karmelowybędzie już takie smaczne. Łosoś pieczony w piekarniku: Składniki Ilość porcji: 1 Łosoś – 200 g Brokuły – 80 g Pomidorki koktajlowe – 80 g Papryka – 80 g Szpinak – 100 g 2 ząbki czosnku Sok z połowy cytryny Rozmaryn Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Łososia umyj, osusz i dopraw solą, pieprzem, rozmarynem, skrop cytryną i odstaw(...)żaroodpornego naczynia wsyp szpinak, dodaj posiekany czosnek, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Na szpinaku ułóż skórą do dołu łososia, a obok różyczki brokuła, pokrojoną paprykę i pomidorki koktajlowe. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz wszystko około 15-20 minut. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 549,6 kcal Białko: 45,1 g Tłuszcze: 37,9 g Węglowodany
ale Pyszniejadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 40 min 1 kg ziemniaków 1 puszka ciecierzycy(...)świeżego szpinaku 250 ml passaty pomidorowej 400 g pomidorów z puszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 3-4 maleńkie suszone chilli 1 łyżka curry 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku) sól, pieprz olej rzepakowy ok 4 łyżki Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente, nie mogą być
Słodki Kompromis