szpinak - 15265 przepisów (strona:323/1018)

Bezglutenowa pizza na spodzie z ryżu 166

piekarniku do ok. 15 minut. I... gotowe :)  I muszę przyznać, że chyba lepszej nie jadłam! Cieniutkie ryżowe ciasto, z wierzchu chrupiące, w środku- miękkie. Do tego mój ulubiony szpinak, ser feta, szynka i warzywa... no poezja po prostu. ;) Zrobiłam małą pizzę, z zaledwie 100-gramowego woreczka ryżu, bo nie byłam pewna efektu, dlatego radzę od razu podwoić (ba, nawet(...)energicznie w szklance kilka łyżek sosu z mąką. Wymieszać z resztą. Doprawić i odstawić do przestudzenia. + ulubione dodatki  (te idealnie komponują się z białym sosem) garść świeżego szpinaku ok. 100 g sera feta 2-3 plastry szynki drobiowej świeży ogórek, rzodkiewka i kiełki (do podania) Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozprowadzić ,,ciasto", formując okrąg. Wyłożyć

Kuchnia Ellie
Sałatka z figami i wątróbką drobiową 159

Składniki: 1 łyżka klarowanego masła 1 czerwona cebula, pokrojona w krążki gałązka tymianku 200 g oczyszczonych wątróbek drobiowych sól, pieprz 2 łyżki czerwonego octu winnego 100 g świeżego szpinaku baby 4 figi, pokrojone w ćwiartki oliwa do skropienia Przygotowanie: Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę oraz tymianek. Smażymy na średnim ogniu około 8 minut, aż cebula zmięknie i lekko(...)zewnątrz, ale w środku będą nadal różowe. Pod koniec wlewamy ocet i na 30 sekund pozostawiamy patelnię na ogniu. W czasie gdy wątróbki się smażą, na talerz wykładamy liście szpinaku i figi. Na szpinak i figi nakładamy podsmażoną cebulę i wątróbki (gałązkę tymianku wyrzucamy). Sałatkę skrapiamy oliwą i oprószamy solą. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 127

Przepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula(...)Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez

e-PrzepisyKulinarne
Naleśnikowa lasagne ze szpinakiem i cukinią 175

ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowy 450 g mrożonego szpinaku 125 g sera mozzarella, startego na tarce cebula ząbek czosnku łyżka masła łyżka oleju sól i pieprz + duża cukinia  + 3 plastry żółtego sera Cebulę drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez(...)praskę. Na patelni rozmrozić szpinak : rozgrzać odrobinę oleju i masła, podsmażyć czosnek i cebulę, a następnie wrzucić szpinak. Podlać wodą (ja użyłam jednej szklanki) i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. sos beszamelowy  2 łyżki masła 4 płaskie łyżki mąki 2,5 szklanki mleka

Kuchnia Ellie
Paszteciki ze szpinakiem 107

szpinaku, 200 g boczku, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, ostra papryczka, 250 g twarogu solankowego wędzonego*, 500 g mąki pszennej, 250 g zimnego masła, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4-6 łyżek gęstej śmietany, sól, Szpinak umyć, osuszyć. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać posiekany czosnek oraz szpinak. Dusić mieszając około 2 minut. Doprawić do smaku solą, gałką

królestwo garów
TORTELLINI ZE SZPINAKIEM, RICOTTĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI 183

tortellini, pierogi czy też pielmieni goszczą u mnie w domu coraz częściej. Dziś mam dla Was jedną ze swoich ulubionych wersji – małe pierożki tortellini wypełnione po brzegi aromatycznym szpinakiem z dodatkiem czosnku, serem ricotta i prażonymi orzechami – połączenie, które wprawia w zachwyt! Są idealnym pomysłem na obiad, kolację na ciepło, albo też randkę. Gwarantuję, że każdy z przyjemnością(...)wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) CIASTO NA PIEROGI: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 0,5 łyżeczki * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 1/3 szt FARSZ: * szpinak- ok. 250 g * ser ricotta – 100 g * orzechy włoskie – 50 g * czosnek – 2 ząbki * sól , pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * masło – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: FARSZ

Ostra na Słodko
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 175

odrobinę bałam się efektu. Całe szczęście wszystko wyszło jak należy, a obiad udał się świetnie. :) 5 dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku(...)cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie przepłukać. Jedną z nich odkładamy na bok, będzie częścią farszu. Szpinak rozmrażamy i odciskamy. 4 pieczarki pozbawiamy nóżek i przy pomocy małej łyżki delikatnie wydłubujemy z nich blaszki. Blaszki można wyrzucić, nóżki i jedną odłożoną pieczarkę ścieramy na dużych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miski

Kuchenna Kontrrewolucya
Zielony koktjal 151

okazji rozpoczynającego się roku szkolnego chciałabym Wam zaproponować przepyszny zielony koktajl. Na bazie zdrowej zielonej herbaty z bananem i szpinakiem. Odżywczy, przyśpieszający przepiane materii, zawierający mnóstwo zdrowych witamin i minerałów. Idealny dla każdego ucznia ( i nie tylko :)) Ilość porcji: 2 Czas przygotowania 5 minut + czas na stygnięcie herbaty Składniki: 1 szklanka zielonej herbaty np. wybornej Senchy Royal TEEKANNE 1 banan(...)garść liści szpinaku ½ cytryny  Zaparzamy herbatę i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie umieszczamy w blenderze banana, liście szpinaku oraz sok z cytryny. Ilość cytryny można zmieniać w zależności od preferencji smakowych. Jeśli są duże upały można też dodać ze dwie, trzy kostki lodu. Całość zalewamy herbatą, blenderujemy i koktajl gotowy. Smacznego Post powstał przy współpracy z firmą TEEKANNE

Kolizje Smaków
Sałatka ze świeżym ananasem i herbatą 222

Wracamy do sałatek!, po maratonie koktajlowym proponuję Wam absolutnie jedną z piękniejszych sałatek spośród już ponad 50! na moim skromnym blogu. Świeże liście szpinaku, rukoli połączą się z aromatycznym ananasem, melonem czy obłędnie wyglądającą jeżyną. Podane na owalnej metalowej miseczce, oblane oryginalnym dressingiem na bazie herbaty oolong  zdobędą Wasze serca! Świeży ananas słynie z właściwości wspomagających odchudzanie za sprawą(...)małą kostkę (ananas kroimy wzdłuż na 4 równe części, następnie z ćwiartek odkrajamy twardy trzon w środku ananasa a następnie filetujemy oddzielając żółty miąższ od skóry) Mała garść świeżego szpinaku Mała garść świeżej rukoli Starta skórka z cytryny (pół łyżeczki) Dressing: Ostudzony napar z 1 łyżeczki herbaty oolong (100ml), łyżeczka soku z cytryny, cukier brzozowy do smaku, 2 łyżki oleju

Kuchnia PROzdrowotna
SOS SZPINAKOWO - SEROWY 172

czasami macie dosyć zwykłego sosu pomidorowego do pulpetów? Ja tak, dlatego stworzyłam szpinakowo-serowy. Co prawda bardziej pasuję do ryby niż do mięsa ale dla mnie i tak bomba. Szpinak zawsze i wszędzie w każdej postaci.Aha, sos jest zdecydowanie smaczniejszy na drugi dzień.  Składniki:  torebka szpinaku mrożonego  150 sera gorgonzola ( 1 opakowanie)  pół szklanki rosołu(...)wody ( ja użyłam wody z pulpetów)  duży ząbek czosnku  sól, czarny pieprz świeżo mielony  łyżka gęstej śmietany  Sposób przyrządzenia:  Szpinak przełożyć do garnka, przykryć i dusić ok 7-8 minut na małym ogniu. Dodać czosnek, zalać rosołem i znowu dusić 5 minut. Następnie dodać ser, śmietanę, poczekać aż się rozpuści i całość zmiksować blenderem. Doprawić

pieprzny smaczek
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 171

dodatków. W większym rondlu rozpuśćcie ¼ kostki masła, wrzućcie 2 średnie zmiażdżone ząbki czosnku i ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, a czosnek lekko podsmaży, dodajcie opłukany młody szpinak. Po 5-6 minutach, gdy szpinak zmięknie i zwiędnie, wlejcie 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki. Posólcie i popieprzcie do smaku. Jeśli macie serek ricotta dodajcie teraz 2-3 łyżki(...)albo KLIK 2 całe jajka i jedno żółtko rozmiaru M, lekko ubite sól- 1/4łyżeczki SKŁADNIKI SOSU ¼ kostki masła 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 4 duże garści młodego szpinaku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej 125ml śmietany kremówki 100g serka ricotta garść startego parmezanu sól pieprz

Karo in the Kitchen
Rolada ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta 201

dodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 1 opakowanie szynki parmeńskiej/serrano (suszona szynka krojona w cienkie plastry) Szpinak podsmażyć na oliwie, aż woda odparuje. Doprawić przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz(...)zalewy i pokroić na paski. Ser feta pokruszyć. Filet rozłożyć na desce i przykryć woreczkiem foliowym. Roztłuc delikatnie tłuczkiem, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Na połowie mięsa ułożyć szpinak, paski pomidorów i ser. Zawinąć roladę po dłuższym boku, obłożyć ciasno plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso na 2 godziny. Naczynie żaroodporne natłuścić

Chocolate Muffin Blog
Tydzień z podrobami: Serce wieprzowe zapiekane ze szpinakiem 195

odstraszają (aż tak) wyglądem czy zapachem. To zdecydowanie propozycja dla osób, które swą przygodę z podrobami chciałyby dopiero rozpocząć. Ja serca uwielbiam! (powiało grozą) :) SERCE WIEPRZOWE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM Składniki: - 500 gram serc wieprzowych - 500 gram ziemniaków - 500 gram szpinaku (świeżego lub mrożonego) - 2-3 ząbki czosnku - 150 gram sera żółtego - 100 mililitrów słodkiej śmietanki - liść laurowy - ziele angielskie - biały(...)błon. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą, solimy. Na chwilę przed końcem gotowania dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek oraz ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Świeży szpinak oczyszczamy z części niejadalnych, płuczemy, odciskamy wodę i kroimy. Dusimy go w 100 mililitrach śmietanki i odparowujemy nadmiar płynu. Łączymy z odcedzonymi sercami i ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową

Życie zamknięte w smaku
Sałatka ze szpinaku z awokado 187

Składniki: świeży szpinak (200 g) awokado (1/2 szt.) suszone pomidory w zalewie (7 szt. + 3 łyżki zalewy) orzechy nerkowca (3 łyżki posiekanych) Czas przygotowania: 10 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Liście szpinaku myjemy, odcedzamy. Wkładamy do miski. Awokado i suszone pomidory kroimy w kotkę. Dodajemy do szpinaku. Posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca.  Dodajemy zalewę z pomidorów. Wszystko mieszamy

Weganka gotuje
Naleśniki szpinakowe z sosem kurkowym. Sprytny sposób czyszczenia kurek 167

wyjątkowy obiad lub kolację. Składniki na naleśniki ( 8 dużych) : 150 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 150 ml wody mineralnej + trochę 2 jajka szczypta soli 100 g szpinaku mrożonego lub świeżego masło ghee do smażenia Składniki na sos kurkowy: 300 g kurek 1 cebula masło ghee 150-200 ml śmietany kremówki sól, pieprz koperek Wykonanie: szpinak zmiksować z mlekiem(...)momentu otrzymania gładkiego, zielonego koloru bez widocznych grudek szpinaku. Dodać resztę składników i wymieszać mikserem na gładką masę bez grudek. Odstawić na 30 minut. Jeśli trzeba dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie upiec naleśniki kurki wypłukać w wodzie z solą. Instruktaż znajdziesz tutaj . Osuszyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na maśle ghee, następnie dodać kurki i poddusić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania