szpinak - 15265 przepisów (strona:326/1018)

19. Naleśniki szpinakowe z farszem brokułowym 236

zielony naleśnik z mniej zielonym farszem :) W zależności od grubości wychodzi 4-5 naleśników. 1 naleśnik z farszem to ok. 242g = 230kcal. Składniki na ciasto (4-5 naleśników): - 100g szpinaku baby - szklanka mleka - 120g mąki ryżowej - 2 duże jajka lub 3 małe - 2 łyżeczki oleju kokosowego Składniki na farsz: - 450g mrożonego lub świeżego brokuła - 100g jogurtu naturalnego - 80g Apetiny Basil(...)Oregano  Gotujemy brokuły do miękkości. Ciasto: Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miksera wraz z mlekiem. Miksujemy do momentu rozdrobnienia szpinaku na jak najmniejsze kawałeczki. Dorzucamy mąkę, jajka i olej. Ponownie mieszamy. Następnie odkładamy ciasto na 15-20 minut. Smażymy na dość dużym ogniu (za mały może powodować przywieranie ciasta do patelni) z niewielką ilością oliwy

Be Fit Be Strong
45. Kasza pęczak w puree z groszku z kurczakiem 142

delikatny w smaku i zapychający na długo. W codziennym życiu nie przepadam za kolorem zielonym, aczkolwiek w jedzeniu, jak dla mnie, mógłby być zawsze! Czy to w postaci groszku, szpinaku, jarmużu, papryki, cukinii, szczypiorku, koperku, pietruszki, bazylii..... Składniki na 4 porcje, 1 to ok.  361kcal (bez sera). Składniki: - 450g groszku świeżego lub mrożonego - 400g piersi z kurczaka + ulubione(...)przyprawy (u mnie papryka słodka i ostra, kurkuma, curry) - 200g kaszy pęczak - 6 pieczarek  - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej - masło do usmażenia pieczarek *opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy "brzydkie części" i kroimy

Be Fit Be Strong
Rolada z kurczaka ze szpinakiem i serem feta 698

Wspaniała, soczysta rolada z pierśi z kurczaka, nadziana aromatycznym szpinakiem z mnóstwem czosnku i sera feta. Jest doskonała zarówno jako danie głowne, jak i wędlina do kanapek. Koniecznie wypróbujcie! :) SKŁADNIKI (2 roladki) 1 podwójna pierś z kurczaka lub dwie pojedyńcze (najlepiej jak największe) oliwa truflowa świeżozmielony pieprz sól morska 300g mrożonego szpinaku w liściach 100g sera feta 3 ząbki czosnku(...)powstał nam duży i płaski kawałek miesa. Delikatnie rozbijamy mięso dłonią. To samo robimy z drugą piersią z kurczaka. Oprószamy solą, pieprze i nacierazmy oliwą truflową z obu stron. Szpinak rozmrażamy i wrzucamy na patelnię, następnie dodajemy rozkruszony ser feta oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą, na koniec doprawiamy świeżozmielonym pieprzem.  Gotową masę

DefinicjaSmaku
Koktajl z truskawek, borówek i liści szpinaku 148

największe frajdę miało we wrzucaniu do pojemników wszystkiego co popadnie, jakoś udało nam się opanować kilka przepisów. Na początek zapraszamy na pyszny na pyszny koktajl z truskawek, borówek, liści szpinaku i jogurtu naturalnego :) Samo zdrowie! Ilość porcji: 2 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: Ok. 150g truskawek 1 garść borówek 1 garść liści szpinaku 200ml jogurtu naturalnego Owoce i liście szpinaku

Kolizje Smaków
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 273

być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego.  Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.  Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice  czyż nie jest piękna? Ciasto(...)misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule  5 ząbków czosnku  200 g sera typu feta sól do smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić

Krakowskie smaki Ani
sałatka ze szpinaku i pomarańczy 186

składniki: 250 g świeżych, młodych liści szpinaku 2 duże pomarańcze 1/2 czerwonej lub białej cebuli wykonanie: Liście szpinaku płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Jeśli są duże liście to rwiemy je na mniejsze kawałki. Pomarańcze myjemy, obieramy, usuwamy błonki i kroimy na cząstki. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy. składniki na dressing: 2 łyżki

Domowy Smak Jedzenia
Duszony szpinak po indyjsku 153

Składniki: ok 100g szpinaku 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku ok 4cm świeżego korzenia imbiru 1 średni pomidor 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 szklanki wody olej kokosowy to smażenia Metoda: Szpinak obmyć zimną wodą, zalać w garnku gorącą wodą i zblanszować. Przełożyć do blendera i zmiażdżyć wg uznania (ja osobiście lubię większe kawałki). Pomidora oskórować, pokroić w drobną kostkę. Czosnek(...)się zeszkli. Dodać pastę czosnkową i imbirową. Smażyć około 1 minuty. Następnie dodać pomidora i przesmażyć około 2 minuty, dosypać kurkumy i przesmażyć wszystko przez minutę. Wrzucić szpinak, dobrze wymieszać i poddusić około 5 minut. Można podawać jako samodzielne jarskie danie, z rybą lub z mięsem. Skomentuj

MamaOskarka
Spaghetti ze szpinakiem 151

Spaghetti pełnoziarniste ze szpinakiem i liśćmi białej rzepy 1,5 opakowania szpinaku liście z trzech białych rzep 2 łyżki stołowe masła 1 średnia cebula  3 ząbki czosnku 1 mały jogurt grecki sól  pieprz pół paczki makaronu razowego Makaron wrzucić na osolony wrzątek. Gotować ok 7-9 minut. W tym czasie na patelni rozpuścić masło i delikatnie zeszklić(...)jedną pokrojoną w piórka cebulę.Dodać posiekany czosnek. Następnie umyte i pokrojone liście białej rzepy i szpinak. Gdy liście nam ładnie zmiękną a ich wielkość zdecydowanie się zmniejszy doprawić solą i pieprzem. Na sam koniec dodać zahartowany wodą z makronu jogurt.  Połączyć wszystkie składniki. Dodać ugotowany al dente makaron.  Na talerzu posypać parmezanem

Jemy Pijemy
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 153

zadaniem choć sama za łososiem nie przepadam. Bardzo proste w wykonaniu. Ku mojemu zdziwieniu wyszło bardzo smaczne danie :) Składniki: 300-400 g fileta łososia  1 opakowanie szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć(...)objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem. Włożyć

Jemy Pijemy
Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą 313

czosnkowym. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko całe 1 żółtko 40 ml oleju 40 g drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru   Farsz 450 g szpinaku (mrożony) łyżka masła 200 g sera ricotta 2 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo białko do posmarowania sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy(...)stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Łyżkę masła roztapiamy na patelni, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i szpinak. Smażymy, aż nadmiar wody odparuje. Przyprawiamy solą i dużą ilością pieprzu. Lekko przesmażamy i odstawiamy do ostudzenia. Następnie szpinak mieszamy z ricottą. Blat oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy

e-PrzepisyKulinarne
Makaron spaghetti w zielonym sosie śmietanowym z warzywami 134

sosie śmietanowym z warzywami Składniki: - 150 g makaronu spaghetti - 2 ząbki czosnku - 100 g mrożonego zielonego groszku - 140 g mrożonej brukselki - 240 g karczochów z puszki - 120 g mrożonego szpinaku - 1 łyżka masła - 200 g śmietanki 18% - 2 łyżeczki mrożonych ziół - sól, pieprz P orcja dla 2 osób. Najpierw zalewamy wrzątkiem brukselkę żeby nam zmiękła i dała się pokroić(...)garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy posiekany czosnek oraz szpinak. Gdy szpinak nam zmięknie dodajemy zielony groszek, brukselkę odsączoną i pokrojoną w ćwiartki, karczochy odsączone i pokrojone. Po chwili dorzucamy zioła, przyprawiamy i dodajemy śmietankę. Gdy śmietanka się zagotuje mamy sos gotowy. W między czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na talerz nakładamy ugotowany makaron, a na wierzch nasz zielony warzywny

Kuchenne Wariacje
Sałatka z truskawkami i mozzarellą 168

Lekka sałatka z truskawkami, mozzarellą, liśćmi szpinaku i prażonymi migdałami - idealna na upalne dni :) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2 osób: 4 liście sałaty lodowej, poszarpane 2 garści liści świeżego szpinaku 125 g małych kulek mozzarelli (waga po odsączeniu) 16 małych truskawek bez szypułek sos balsamiczny oliwa z oliwek 20 g płatków migdałów CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY(...)Przygotowanie: W dwóch miseczkach rozkładamy kawałki sałaty lodowej, po jednej garści liści szpinaku, kulki mozzarelli i truskawki. Całość polewamy sosem balsamicznym i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Migdały prażymy do zarumienienia na suchej patelni, posypujemy przygotowane sałatki. Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką. Smacznego

My Culinary Art
Pierogi z botwinką 127

gorącej wody 400-500g mąki pszennej, u mnie typ 00 od Cabas.pl 1/2 łyżeczki soli Farsz: 500g młodych ziemniaków 2 duże cebule 1 pęczek botwiny 1 pęczek świeżego szpinaku (około 400g) 250g białego twarogu półtłustego sól, pieprz olej   1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę. Buraczki z botwinki obieramy i ścieramy(...)grubych oczkach tarki. Wraz z cebulą podsmażamy na rozgrzanym oleju przez 5 minut, po czym dodajemy 1/4 szklanki wody. Dusimy do odparowania.  2. Liście botwiny i szpinaku siekamy. Dodajemy do cebuli i buraków. Smażymy do momentu aż liście zmniejszą objętość a woda wyparuje. Studzimy. 3. Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Mieszamy z cebulą, botwiną i szpinakiem. Doprawiamy solą

Szefowa kuchni
Sałatka z wstążkami z cukinii 184

sałatkę.  Zapewne większość moich czytelników ucieszy ten wpis, bo prosicie mnie o więcej i więcej przepisów tego typu.  Bon appetit!  Składniki: 1 średnia cukinia garść liści szpinaku garść orzechów laskowych ser feta oliwa z oliwek do smażenia Składniki na sos (na prezentowaną ilość): 3 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego z białego wina 1/2 łyżeczki(...)musztardy Dijon 1/2 łyżeczki oregano 1 średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę szczypta soli szczypta pieprzu Przed podaniem: świeżo zmielony kolorowy pieprz (młynek) Wykonanie: Cukinię oraz szpinak należy dokładnie umyć, następnie osuszyć. Odciąć końcówki cukinii, następnie ściąć wstążki obieraczką do jarzyn. Podsmażyć wstążki na kilku kroplach oliwy z oliwek na patelni grillowej, tylko do utraty surowości - pamiętajmy, że zbyt długo

Garniec Magalie
KOKTAJL MULTIWITAMINOWY Z MLEKIEM KOKOSOWYM I MIĘTĄ 175

zdrowo. Taka multiwitamina! W jego skład wchodzą borówki , które jak wiemy mają największą zawartość przeciwutleniaczy (antyoksydantów) ze wszystkich świeżych owoców deserowych. Wspomagają odporność organizmu i zapobiegają infekcjom. Do tego szpinak , zawierający dużo żelaza, witaminy C, potasu i kwasu foliowego. Wszystko to przełamane słodkim smakiem truskawek , mleka kokosowego i miodu. Kropka nad I to herbatka z melisy ( Posti ) , który dodaje niesamowitego(...)orzeźwienia i sprawia, że koktajl jest idealnym pomysłem nawet na upalny dzień! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * herbata z Melisy ( Posti ) – 250 ml * borówki – 1 szkl * szpinak baby – 1 garść * mleko kokosowe – 200 ml * cukier puder – 1 łyżka * truskawki – 1 garść * miód – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Borówki miksujemy z połową naparu z melisy ( Posti

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania