składników i podawany jako danie główne, kolacja lub przekąska. Równie dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 450 g mrożonego szpinaku 15 pomidorków truskawkowych 4 jajka 300 ml śmietanki 30 % 1 łyżka startego parmezanu 2 plasterki szynki serrano 100 g sera feta 3 ząbki czosnku szczypta oregano sól pieprz Przygotowanie(...)obciążony grochem lub ryżem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 5 minut w 180°C. Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać szczyptę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na średnim ogniu, aż woda odparuje. Ostudzić. Do ostudzonego szpinaku dodać jajka, śmietankę, parmezan, szczyptę oregano
Oryginalny smakjednej strony łagodna, a z drugiej strony bogata w charakterystyczne smaki kompozycja. Dynia z imbirem, słodki burak i specyficzny w smaku kozi ser. To wszystko podane ze szpinakiem, który stanowił inspirację dla muszkatołowego dressingu. Składniki: sałatka 2 garście świeżych liści szpinaku 2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni 2 szklanki pokrojonych w kostkę buraków 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę koziego sera(...)układamy między nimi 4 ząbki czosnku. Pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy blachę, zdejmujemy dynię i skrapiamy sokiem z limonki. Buraki dopiekamy dodatkowe 10 minut. W misce układamy szpinak, kozi ser, cebulę, dynię i buraki. Wszystkie składniki dressingu dokładnie mieszamy. Na koniec jeszcze kilka zdjęć samej dyni, od której od kilku dni nie mogę oderwać wzroku
W kuchni wieczoremszklanka kaszy bulgur - użyłam drobnej 1 i 1/2 szklanki bulionu + 1/2 szklanki do sosu 5 ząbków czosnku 1 puszka pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 100 g szpinaku pull biber lub papryka w płatkach sól. pieprz 1/3 szklanki oliwy z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, zalać gorącą wodą , blanszować ok 3 minut, odłożyć na sito. Kaszę opłukać, wsypać do garnka(...)cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać 1/2 puszki pomidorów, czosnek, przyprawić papryką pull biber, solą i pieprzem. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z kaszą i pokrojonym szpinakiem , jeżeli trzeba - doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią. Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem. Pozostałe pomidory z sokiem wymieszać
Stare Garygoście byli zadowoleni. Jako, że uwielbiam wędzonego łososia, to pewnie jeszcze nie raz przygotuję ją dla swoich gości. Przepis wypatrzyłam u Uwielbiam gotować . Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego) 4 jajka sól, pieprz 1 ząbek czosnku 1 opakowanie wędzonego łososia 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami (ok. 200 g) Wykonanie: Szpinak rozmrozić na patelni, doprawić do smaku(...)dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażyć aż do odparowania wody. Gdy będzie jej zbyt dużo dla pewności odcisnąć na sicie. Do szpinaku dodać żółtka - wymieszać za pomocą trzepaczki. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodać do masy szpinakowej i delikatnie wymieszać. Masę przelać na blaszkę (wym. dna (21 x 32,5 cm) wyłożoną papierem
Pasja SmakuSkładniki: świeży młody szpinak lub sałata puszka tuńczyka w sosie własnym pół puszki cieciorki kilka plasterków grillowanej cukinii (można jeść surową) 4 jajka ugotowane na twardo 1 cebula - podsmażona na oliwie 1 ogórek zielony 4 szczypty czarnego sezamu (można pominąć). oliwa do smażenia Cukinię grillujemy na patelni grillowej, albo podsmażamy na zwykłej. Następnie cebulę kroimy(...)piórka i też podsmażamy. Na półmisek wykładamy szpinak albo sałatę, następnie rozkładamy tuńczyka, cieciorkę, cebulę, plastry cukinii i ogórek pokrojony w kostkę. Sałatkę dekorujemy dodatkowo ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo. Całość posypujemy czarnym sezamem. Sałatkę podajemy z sosem winegret. sałatka ze szpinakiem, tuńczykiem i cieciorką
Bon Appetit MałgorzatyPierwszy raz skusiłam się na surową botwinkę. Było warto :) składniki: opakowanie młodego, świeżego szpinaku 100 - 150 g ulubionego koziego sera garść kaparów pęczek botwinki 1 duży pomidor (u mnie malinówka z działki) sos wnegert albo sos balsamiczny Szpinak myjemy i suszymy. Botwinkę myjemy i porywamy. Ser kroimy w kostkę, Pomidor pozbawiamy skórki i kroimy w kostkę(...)półmisku wykładamy szpinak, botwinę, pomidory, ser, kapary i polewamy swoim ulubionym sosem. sałatka szpinakowa z botwinka, kozim serem i kaparami
Bon Appetit MałgorzatySzpinak jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera najwięcej składników mineralnych oraz witamin. W swoim składzie ma rekordową ilość żelaza i witaminy C! :) Składniki: 1,5 litra bulionu z włoszczyzny 500 g szpinaku (u mnie mrożony rozdrobniony) 2 ząbki czosnku pół szklanki mleczka kokosowego garść prażonych płatków migdałowych sól, pieprz Do gotującego się bulionu wrzucamy(...)szpinak, gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i gotujemy jeszcze przez krótka chwilę. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż zmienią się na złoty kolor. Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan
Bon Appetit MałgorzatySuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu" składniki (3 porcje) 250 - 300 g makarony 150 g młodego szpinaku 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 120 g śmietany 200 g łososia wędzonego - może być tzw. sałatkowy sól pieprz gałka muszkatołowa łyżka kaparów do posypania mały pęczek koperku przygotowanie Cebulę(...)czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, pokroić na duże kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać szpinak i zaczekać aż zmięknie. Wlać śmietanę, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wymieszać. Gotować przez 5 minut na małym ogniu. Dodać pokrojonego na małe kawałki łososia. Dobrze wymieszać, doprawić cytryną i podgrzewać na niewielkim
Stare Garytrafiłam na stronę Eating Well . Polędwiczka wyszła bardzo smaczna i efektowna. I wbrew pozorom - szybka w przygotowaniu. Polecam! składniki 1 polędwiczka ok 600 g 250 g świeżego młodego szpinaku 100 g żółtego sera np cheddar'a, starty na małych oczkach ok 70 g kiełbasy chorizo lub salami 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz przygotowanie Polędwiczkę umyć(...)końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chorizo pokroić w małą kostkę. Szpinak opłukać , włożyć do garnka, przykryć, podgrzać aż zmięknie, wyłożyć na sito, odcisnąć. W misce wymieszać lekko posiekany szpinak, ser, chorizo, 1/4 łyżeczki soli. W małej małej miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę
Stare Garyczerwonej papryki pokrojonej w kostkę ostra papryka chili - wg uznania natka pietruszki 2 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka oregano 100 g sera feta, rozdrobnione lub pokrojone w kostkę szpinak 250 g 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego 80 g mozzarelli 80 ew cheddara oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie) przygotowanie(...)Jeżeli wydają nam się nie dopieczone, przełożyć na blaszkę , skropić oliwą i wstawić na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Szpinak opłukać, obciąć ogonki, wrzucić na patelnię, posolić popieprzyć, poczekać aż puści sok i lekko zmięknie. Odcedzić na sicie. Wymieszać z jogurtem greckim. Przygotować sos. Pokroić świeże pomidory
Stare Garynadziewane gutap – składniki: Ciasto: 1/2 łyżeczki soli 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g mąki pszennej Farsz: 2 piersi z kurczaka 300 g mrożonego szpinaku 1-2 ząbki czosnku 1 cebula kawałek żółtego sera pokrojonego w małą kostkę lub startego na tarce (można użyć mozarelli) sos sojowy, sól, pieprz, papryka oliwa do smażenia 1. Kurczaka(...)godziny. Smażymy kurczaka na małej ilości tłuszczu na złoty kolor i zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak (mój nie zdążył się rozmrozić więc trzymałam go na patelni dłużej ale na bardzo małym ogniu) i dusimy kilka minut. Następnie odciskamy nadmiar płynów. Odstawiamy do ostygnięcia. 2. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy
UgotujmyTo.plsię np. ze szpitalnym jedzeniem ;) Rybka niesamowicie syci …a podana z ulubionymi dodatkami jest fajnym pomysłem na piątkowe drugie danie! SKŁADNIKI: - filet rybny ( np . miruna ) – 2 szt - szpinak świeży – 100 g - pomidory suszone – 4 szt - oliwa – 2 łyżki - sól – do smaku - pieprz – do smaku - gałka muszkatałowa – do smaku - czosnek – 1 ząbek(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone ryby nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem cytrynowym i odstawiamy do lodówki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy drobno posiekany czosnek a następnie umyty szpinak. Chwilkę razem przesmażamy a następnie doprawiamy solą i odrobiną gałki muszkatałowej. Pomidory kroimy na kilka części. Mieszamy z lekko przestudzonym szpinakiem. Przygotowanym farszem smarujemy filety rybne ( skóra do zewnątrz ) i zwijamy
Ostra na Słodkowiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * mleko(...)szkl * jajko – 2 szt **sól – 1 szczypta **olej – 70 ml DODATKOWO : * szpinak – 500 g * feta – 150 g * sól – do smaku * pieprz – do smaku * gałka muszkatałowa – do smaku * czosnek – 2 ząbki DODATKOWO : * jajko do panierowania * bułka tarta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI : Składniki na naleśniki dokładnie razem mieszamy , odstawiamy na 10 minut , a następnie smażymy duże , średniej
Ostra na SłodkoMięsko , mięsko mięsko ! Po ostatnich słodkościach przyszła pora na jakieś mięsko. Dziś mam dla Was przepis na soczystego kurczaka , z dodatkiem chrupiącego , smażonego boczku … podanego z aromatycznym szpinakiem i zielonym groszkiem. łatwo , szybko , smacznie …. i niesamowicie sycąco! Polecam! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 2 piersi * świeży rozmaryn – garstka * wędzony boczek – 4 plastry * sól – do smaku(...)pieprz – do smaku DODATKOWO: * świeży szpinak – 200 g * mrożony groszek – 200 g * czosnek – 2 ząbki * olej do smażenia – ok. 3-4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na papierze pergaminowym układamy filety z kurczaka , posypujemy solą , pieprzem i rozmarynem. Przykrywamy drugim papierem i rozbijamy na ok. 1,5 plastry. Rozgrzewamy olej , dodajemy pokrojony w paseczki boczek , przesmażamy
Ostra na Słodkoobiad Gwarantuję , że będą znikać błyskawicznie! Polecam! SKŁADNIKI: FARSZ: * udka lub inne części kurczaka – ok. 400g * pieczarki – 200 g * cebula – 1 szt * sól * pieprz CIASTO: * szpinak – 80 g * czosnek – 1 ząbek * klarowane masło – 2 łyżki * mąka pszenna – 550 g * jajko – 1 szt * gorąca woda – 250 ml * olej – 2 łyżki * sól(...)cebulką. Mięso obieramy z kości ( jeśli zostawimy skórę farsz nie będzie za suchy ). Mielimy przez maszynkę razem z pieczarkami. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. CIASTO: Umyty szpinak odsączamy , oprószamy solą i pieprzem. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Studzimy, mielimy. Z mąki, jajka , wody , oleju i przestudzonego szpinaku zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy
Ostra na Słodko