szpinak - 15265 przepisów (strona:343/1018)

Zielony tort z malinowo - akacjową masą śmietankową 71

się proszą, więc się doproszą.  Trzeba tylko czas znaleźć, na spacer obfity w zbiory. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 21 cm Ciasto szpinakowe: 150 gram młodych liści szpinaku 120 ml oleju rzepakowego 2/3 szklanki cukru 180 gram mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jaja, rozmiar L 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego Masa(...)cytryny 1/2 opakowania galaterki malinowej Do wykończenia: 1/2 szklanki ponczu - z wody, cukru i soku z cytryny 4 kostki białej czekolady, starte na drobnych oczkach Wykonanie: Ciasto: Liście szpinaku wkładamy do wysokiego naczynia,  wlewamy olej i sok z cytryny, blendujemy na gładką papkę.  Im bardziej rozdrobniona i aksamitna, tym lepiej. Jaja ubijmy z cukrem i cukrem waniliowym

Kronika Piekarnika
Wegetariańskie curry z kalafiorem, batatami i szpinakiem 87

Lato to idealny czas na zwiększenie ilości warzyw w naszej diecie. Moja dzisiejsza propozycja – wegetariańskie curry na bazie kalafiora, batata oraz szpinaku to świetna opcja na obiad lub ciepłą kolację.   Składniki: 450 g kalafiora, 450 g batatów, 100 g liści szpinaku, 1 puszka mleka kokosowego, 250 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka czerwonej pasty curry, 1 łyżeczka kurkumy, 1/2 łyżeczki(...)ciągle mieszając. Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion. Zagotować. Do sosu dodać różyczki kalafiora. Gotować około 20 minut. Po 10 minutach dodać bataty. Na koniec dodać liście szpinaku. Gotować jeszcze przez minutę. Podawać z ryżem i kolendrą.  Smacznego

Moja kraina smaków
Wegetariański bibimbap z tofu 94

neutralny smak i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka Składniki: Opakowanie 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki białe, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu(...)godziny lub na całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku litr wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż

Niedzielny kucharz
Schab ze szparagami i szpinakiem w kremowym sosie serowo-koperkowym 100

używa się jedynie niepasteryzowanego mleka, podpuszczki, soli oraz pieprzu kolorowego. Bardzo polecam!   Składniki na 5-6 porcji: 1 kg schabu bez kości ½ kg szparagów zielonych 15 dag świeżego szpinaku 1 cebula mały kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 15 dag  sera korycińskiego swojskiego z pieprzem kolorowym 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% Pęczek świeżego koperku Sól(...)Rondel przykryć i całość dusić kilka minut.  W tym czasie odłamać grube i zdrewniałe końce szparagów, resztę łodyg opłukać i pokroić na kawałki, główki zostawić w całości. Liście szpinaku również pokroić. Wrzucić szparagi ze szpinakiem do mięsa, całość dusić 10 minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać słodką śmietanką, dodać rozdrobniony serek swojski z pieprzem, całość dusić jeszcze

Wanilia i Kardamon
Ciasto leśny mech 75

Leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy. Składniki Zielone ciasto: 400g świeżego szpinaku 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju Krem: 300 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto: Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie

Wasze Przepisy
Tarta szpinakowa z serkiem topionym 141

kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii   Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 4 ząbki czosnku Szczypta mielonego chili Natka szczypioru(...)ciasto rozwałkować na kształt formy, wylepić dno i boki, ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Umyty i osuszony szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietankę, dodać jajka oraz miks serków topionych i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, chili i całość zmiksować blenderem, do masy dodać

Wanilia i Kardamon
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 82

niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego(...)całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż

Niedzielny kucharz
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 90

niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego(...)całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż

Niedzielny kucharz
Klopsiki sojowe ze szpinakiem, kaszą kuskus i trio warzywnym 98

Idealny pomysł na wegańskie danie dla osób bardzo zabieganych, którym czas to złoto. Klopsiki sojowe ze szpinakiem są rewelacyjne! Z dodatkiem kaszy kuskus i trio warzywnym to niebo w gębie! Składniki: 100g klopsików sojowych ze szpinakiem 50g suchej kaszy kuskus 250g trio warzywnego 10ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Klopsiki sojowe ze szpinakiem podgrzać w mikrofalówce. Kaszę kuskus ugotować zgodnie

Truskawkowa Fiesta
Bibimbap sałatka 93

instrukcji na opakowaniu Piersi z kurczaka wolno uciekającego przed swym oprawcą – 2-3 sztuki, przyrządzone według tego przepisu tutaj Kiełki – 100 gram Grzyby Shitake – 200 gram Szpinak młody – 150 gram Cukinia – 1-2 sztuki Ogórek zielony – 1-2 sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Szalotka – 1-2 sztuki drobno pokrojona Czarny sezam Olej(...)przełóż je do lodowatej wody na kolejne 30 sekund. Po drugie przelane przez sitko kiełki, wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego, sezamem, czosnkiem i dopraw solą, pieprzem do smaku. Odstaw. Szpinak Po pierwsze zagotuj rondelek wody z łyżeczka soli i wrzuć szpinak na jakieś 60 sekund, następnie włóż go do lodowatej wody na 30 sekund. Po drugie przelej go przez sitko

RafalCook
Koreczki z tortilli 79

własnych preferencji oraz zawartości lodówki. Doskonale sprawdzą się w nich inne warzywa – zarówno świeże jak i te marynowane. Warto sięgnąć chociażby po marynowaną paprykę, korniszony lub rzodkiew. Zamiast szpinaku możesz wykorzystać sałatę, rukolę lub inną zieleninę. W zastępstwie szynki wyśmienicie sprawdzi się chociażby salami. Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską, wykorzystaj ulubiony rodzaj sera żółtego. Jakie tortille sprawdzą się najlepiej(...)tortilli Przepis na koreczki z tortilli Składniki na koreczki z tortilli 3 tortille pszenne 3-4 łyżeczki musztardy 6 plastrów dobrej jakości szynki 1 czerwona papryka 3 garści szpinaku Dodatkowo: Oliwki do dekoracji Jak zrobić koreczki z tortilli Na kuchennym blacie lub desce ułóż tortille. Na każdą z nich wyłóż porcję musztardy, a następnie dokładnie ją rozsmaruj po całej powierzchni

okolicepalnika.pl
Ciasto leśny mech z mandarynkami 180

Już dawno planowałam upiec to ciasto ale ciągle coś schodziło mi i wreszcie jest . A wystarczy mieć w domu takie podstawowe składniki ciasto 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki toruńskiej 2 łyzeczki proszku do pieczenia przygotowanie cukier utrzeć z jajkami dodać olej.Wcześniej rozmrozić szpinak i odcisnąć ,oraz zmiksować(...)papkę. Do zmiksowanych jajek dajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy łyżką a na końcu szpinak i pieczemy 40 min w piekarniku w temp 170st ,foremka tortownica, masa 1 0pakowanie mascarpone 250g 400ml śmietany 36 procentowej 3 łyżki cukru pudru przygotowanie masy śmietanę ubić z cukrem dodać serek i mamy gotową masę potrzebujemy 1 puszkę mandarynek masę wymieszać z mandarynkami

Moje Wyroby
Kopytka szpinakowe 81

Kopytka zielono mi. Zrobiłam je ze szpinakiem,a podałam z cukinią i kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą.       kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej   pozostałe(...)garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy   Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej mąki dodajemy

wesoła kuchnia
Bakłażan z cukinią w pomidorach 75

bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana posypuję solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie spłukuję sól(...)sól, pieprz. Całość przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Sos wylewam do miseczki. Na patelnię wlewam odrobinę sosu, układam plastry cukinii, znowu sos, plastry bakłażana, starty ser, sos, listki szpinaku, plastry cukinii, ser, sos, bakłażan i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika na 15 minut. Posypuję resztą sera i zostawiam żeby się rozpuścił. Posypuję natką, szpinakiem

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania