szpinak - 15265 przepisów (strona:346/1018)

Ciasto leśny mech 62

Leśny mech czyli ciasto ze szpinakiem, który jest niewyczuwalny w smaku, ale nadaje cudownej barwy. Składniki Zielone ciasto: 400g świeżego szpinaku 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju Krem: 300 ml śmietanki 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Przygotowanie Ciasto: Szpinak wrzucić na wodę i gotować. Gdy zwiędnie

Wasze Przepisy
Tarta szpinakowa z serkiem topionym 128

kruche: 45 dag mąki pszennej 25 dag masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka suszonej bazylii   Nadzienie szpinakowo serowe: 20 dag świeżego szpinaku 14 dag miksu serków topionych Sertop 4 jajka 1 szklanka śmietanki kremówki Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 4 ząbki czosnku Szczypta mielonego chili Natka szczypioru(...)ciasto rozwałkować na kształt formy, wylepić dno i boki, ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 180*c piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Umyty i osuszony szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wlać śmietankę, dodać jajka oraz miks serków topionych i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem, chili i całość zmiksować blenderem, do masy dodać

Wanilia i Kardamon
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 67

niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego(...)całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż

Niedzielny kucharz
Kurczak bibimbap z kaszą orkiszową 73

niech żółtka pozostaną pół płynne. Bardzo ładnie połączy się ono z pozostałymi składnikami po wymieszaniu. Przepis inspirowany Tasty.co Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku Pęczek rzodkiewek 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki, pieczarki, shitake) 1 szklanka ryżu, kaszy gryczanej niepalonej, kaszy orkiszowej 1 łyżeczka suszonego czosnku 3 łyżki oleju 3 łyżki oleju sezamowego(...)całą noc. Krok 3 Ugotuj kaszę (ryż) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przemieszaj. Dopraw sosem sojowym. Krok 4 Zagotuj w garnku 2 litry wody. Włóż do wrzątku szpinak. Blanszuj przez chwilę. Wyjmij z wody, odsącz. Posól, posyp łyżeczką suszonego czosnku, polej łyżką oleju sezamowego wymieszaj. Krok 5 Pokrój grzyby w plastry. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Smaż

Niedzielny kucharz
Klopsiki sojowe ze szpinakiem, kaszą kuskus i trio warzywnym 83

Idealny pomysł na wegańskie danie dla osób bardzo zabieganych, którym czas to złoto. Klopsiki sojowe ze szpinakiem są rewelacyjne! Z dodatkiem kaszy kuskus i trio warzywnym to niebo w gębie! Składniki: 100g klopsików sojowych ze szpinakiem 50g suchej kaszy kuskus 250g trio warzywnego 10ml oleju lnianego Sposób przygotowania: Klopsiki sojowe ze szpinakiem podgrzać w mikrofalówce. Kaszę kuskus ugotować zgodnie

Truskawkowa Fiesta
Bibimbap sałatka 76

instrukcji na opakowaniu Piersi z kurczaka wolno uciekającego przed swym oprawcą – 2-3 sztuki, przyrządzone według tego przepisu tutaj Kiełki – 100 gram Grzyby Shitake – 200 gram Szpinak młody – 150 gram Cukinia – 1-2 sztuki Ogórek zielony – 1-2 sztuki Marchewka – 1-2 sztuki Szalotka – 1-2 sztuki drobno pokrojona Czarny sezam Olej(...)przełóż je do lodowatej wody na kolejne 30 sekund. Po drugie przelane przez sitko kiełki, wymieszaj z łyżeczką oleju sezamowego, sezamem, czosnkiem i dopraw solą, pieprzem do smaku. Odstaw. Szpinak Po pierwsze zagotuj rondelek wody z łyżeczka soli i wrzuć szpinak na jakieś 60 sekund, następnie włóż go do lodowatej wody na 30 sekund. Po drugie przelej go przez sitko

RafalCook
Koreczki z tortilli 66

własnych preferencji oraz zawartości lodówki. Doskonale sprawdzą się w nich inne warzywa – zarówno świeże jak i te marynowane. Warto sięgnąć chociażby po marynowaną paprykę, korniszony lub rzodkiew. Zamiast szpinaku możesz wykorzystać sałatę, rukolę lub inną zieleninę. W zastępstwie szynki wyśmienicie sprawdzi się chociażby salami. Jeśli chcesz przygotować wersję wegetariańską, wykorzystaj ulubiony rodzaj sera żółtego. Jakie tortille sprawdzą się najlepiej(...)tortilli Przepis na koreczki z tortilli Składniki na koreczki z tortilli 3 tortille pszenne 3-4 łyżeczki musztardy 6 plastrów dobrej jakości szynki 1 czerwona papryka 3 garści szpinaku Dodatkowo: Oliwki do dekoracji Jak zrobić koreczki z tortilli Na kuchennym blacie lub desce ułóż tortille. Na każdą z nich wyłóż porcję musztardy, a następnie dokładnie ją rozsmaruj po całej powierzchni

okolicepalnika.pl
Ciasto leśny mech z mandarynkami 151

Już dawno planowałam upiec to ciasto ale ciągle coś schodziło mi i wreszcie jest . A wystarczy mieć w domu takie podstawowe składniki ciasto 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450g 1 szklanka cukru kryształu 5 jajek 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki toruńskiej 2 łyzeczki proszku do pieczenia przygotowanie cukier utrzeć z jajkami dodać olej.Wcześniej rozmrozić szpinak i odcisnąć ,oraz zmiksować(...)papkę. Do zmiksowanych jajek dajemy mąkę i proszek do pieczenia mieszamy łyżką a na końcu szpinak i pieczemy 40 min w piekarniku w temp 170st ,foremka tortownica, masa 1 0pakowanie mascarpone 250g 400ml śmietany 36 procentowej 3 łyżki cukru pudru przygotowanie masy śmietanę ubić z cukrem dodać serek i mamy gotową masę potrzebujemy 1 puszkę mandarynek masę wymieszać z mandarynkami

Moje Wyroby
Kopytka szpinakowe 70

Kopytka zielono mi. Zrobiłam je ze szpinakiem,a podałam z cukinią i kiełkami. Tak naprawdę to nic więcej nie potrzeba żeby zjeść syty i dobry obiad. Korzystajmy z tego co daje nam natura wiosenną porą.       kopytka: 500 g ziemniaków 100 g szpinaku świeżego 1 jajko sól 1 łyżka mąki ziemniaczanej 110 g mąki pszennej   pozostałe(...)garść kiełków 1 cukinia olej rzepakowy   Kopytka: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam, i jeszcze ciepłe przeciskam przez praskę do ziemniaków. Odstawiam żeby przestygły. Szpinak siekam nożem, przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jako i miksuję blenderem na papkę. Dodaję do ziemniaków. Wsypuję mąkę ziemniaczaną i pszenną. Ciasta nie wyrabiamy długo, bo zacznie się kleić. Im więcej mąki dodajemy

wesoła kuchnia
Bakłażan z cukinią w pomidorach 64

bakłażan duży 2 cukinie małe 1 cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passaty pomidorowej 125 g sera mozzarella tartego 1/2 papryczka chili 1 garść liści szpinaku natka pietruszki sól, pieprz papryka czerwona, papryka wędzona bazylia, oregano suszone Bakłażana i cukinię kroję w plastry 0,3 mm około. Bakłażana posypuję solą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie spłukuję sól(...)sól, pieprz. Całość przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Sos wylewam do miseczki. Na patelnię wlewam odrobinę sosu, układam plastry cukinii, znowu sos, plastry bakłażana, starty ser, sos, listki szpinaku, plastry cukinii, ser, sos, bakłażan i polewam resztą sosu. Wstawiam do piekarnika na 15 minut. Posypuję resztą sera i zostawiam żeby się rozpuścił. Posypuję natką, szpinakiem

wesoła kuchnia
Japchae – koreański makaron z warzywami 96

słodkich ziemniaków zwanego dangmyeon. PRZEPIS JAPCHAE Składniki: 400g makaronu koreańskiego ze słodkich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 5 grzybów np shiitake lub pieczarek 2 garście liści szpinaku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 100ml sosu sojowego jasnego 30 ml oleju sezamowego 2 łyżki ziaren sezamu Jak zrobić japchae: Zaczynamy od przygotowania warzyw: najpierw marchew obieramy, kroimy(...)zapałkę. Następnie cebule obieramy, kroimy w półplasterki. Potem grzyby myjemy, kroimy w plasterki. Zaraz potem paprykę oczyszczamy, kroimy w zapałkę. Potem szpinak płuczemy i osuszamy. W tym czasie makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie na patelni rozgrzewamy olej, złocimy na nim cebulę. Potem cebulę zdejmujemy na talerz a na patelnię wrzucamy marchew, podsmażamy minutę. Zaraz potem marchew zdejmujemy

Dorota Smakuje
Piersi z kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku 96

Suszone pomidory i szpinak to dla mnie połączenie idealne. Sam sos smakuje wybornie, kojarzy się z lekką, włoską, słoneczną kuchnią. Doskonale pasuje właściwie do każdego mięsa i z dowolnym dodatkiem. U mnie dziś z piersią z kurczaka i ryżem. Polecam :) Składniki - 4 pojedyncze mniejsze filety z kurczaka - duża garść świeżego szpinaku - 10 dużych pomidorów suszonych ( u mnie PONTI w oleju(...)całości, większe kroję wzdłuż na połowę. Posypuję z obu stron przyprawami Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Na rozgrzanym obsmażam mięso z obu stron do zrumienienia. Szpinak siekam, pomidory suszone kroję w paski. Dodaję do mięsa. Całość mieszam i chwilkę smażę. Podlewam przegotowaną, gorącą wodą, troszeczkę, tak aby w połowie przykryła mięso. Patelnię przykrywam pokrywką i całość

Kuchnia z widokiem na ogród
Miruna w sosie szpinakowym, z kruszonką 116

udało, bo pomysł z makaronem i kruszonką mi jak najbardziej smakował.  Składniki dla 3-4 osób: 1 bardzo duża miruna bez skóry lub 2 mniejsze 200g świeżego szpinaku 2 łyżki masła 250ml śmietanki 30% 100g startego sera mozzarella szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 2 łyżki soku z cytryny Kruszonka: 2 łyżki bułki tartej duża garść orzechów włoskich(...)Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy cytryną. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy kawałki miruny, jeden obok drugiego. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i przepłukany, osuszony szpinak. Gdy zmięknie dolewamy śmietankę, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i drobno starty ser mozzarella. Mieszamy do połączenia składników i przekładamy do naczynia żaroodpornego starając się, by szpinak dobrze pokrył kawałki ryby

Kuchnia w czekoladzie
Tagliatelle z tuńczykiem i szpinakiem 115

Coś dla fanów tuńczyka i szpinaku. Proste i szybkie danie jednogarnkowe. Składniki : pół cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka oleju słonecznikowego Bio Czosnek SemCo   4-5 kulek mrożonego szpinaku / można zastąpić świeżym  250- 300 ml śmietany 30% łyżka soku z cytryny sól, pieprz do smaku 4 gniazdka makaronu tagliatelle  Przygotowanie :   Cebulę kroimy(...)kostkę i szklimy na oleju słonecznikowym. Następnie dodajemy szpinak i dusimy, aż się rozmrozi. Dodajemy tuńczyka razem z sosem  i śmietanę. Dodajemy 4 gniazdka makaronu i wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości makaronu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także sokiem z cytryny

Garnkowe fanaberie

Proponowane wyszukiwania