albo puszyste omlety – to zdecydowanie te rzeczy, które wybieram najczęściej na te chłodne poranki. Dziś, razem z marką KONSPOL przygotowałam dla Was przepis na pyszny, śniadaniowy omlet ze szpinakiem i kabanosami z kurczaka z serii Natura. Produkty z serii NATURA nie zawierają konserwantów i żadnych zbędnych dodatków. Są wyprodukowane z naturalnych składników. Moimi ulubionymi są właśnie kabanosy z kurczaka(...)stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia. Polędwica stanie się Twoim ulubionym dodatkiem do kanapek! Gorąco polecam! Spróbujcie! SKŁADNIKI: * jajka – 3 szt * mleko 3,2% – 3 łyżki * świeży szpinak baby – 1 pełna garść * cebula dymka – 1 szt * masło min. 82% * kabanosy z kurczaka z serii Natura KONSPOL – 0,5 op * sól * pieprz DODATKI : * świeże pomidory * szczypiorek
Ostra na Słodkoimprezę ze znajomymi. Podane ze sosem czosnkowym smakują wyśmienicie. Można je przygotować wcześniej, a przed przyjęciem odgrzać w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500g pieczarek (najlepiej większych) 200g szpinaku 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 15g żółtego sera ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 mała cebula olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz słodka papryka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Przygotowanie: 1. Pieczarki obrać, usunąć trzonki, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Odstawić. 2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, wrzucić szpinak, chwilę poddusić i dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem, odparować. Zdjąć z ognia. 3. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę masła, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko podsmażyć. Trzonki pokroić w drobną kosteczkę
Danka Pichcipolędwicy wołowej, więc chętnie dołączyłam do grupy "mięsnej". Na przystawkę mieliśmy zrobić yorkshire pudding oraz tatar. Póki puddingi spektakularnie rosły w piekarniku, w kuchni było bardzo pracowicie: koleżanki przygotowywały szpinak, pieczarkową pastę, naleśniki oraz dodatki do tatara. Moim zadaniem było oczyszczenie polędwicy oraz mięsa na tatar. Przy okazji robienia tatara szef kuchni zdradził nam kilka tricków, dzięki którym mięso(...)smak. I właśnie dzięki tym wskazówkom tatar smakował wyśmienicie! Polędwicę wołową doprawiłam solą i pieprzem, a następnie obsmażyłam z każdej strony. Zawinęliśmy ją w naleśniki z pastą pieczarkową i szpinakiem, a całość owinęliśmy ciastem francuskim. Po wspólnym gotowaniu wszyscy usiedli przy stole by skosztować przygotowanych potraw. Jak już wspomniałam, tatar smakował nieprzyzwoicie pysznie. Kolejnym daniem były tortellini z bulionem
Obiad gotowyCalzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)cukru szczypta soli oliwa do wysmarowania formy Farsz: 250g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny 200g mrożonego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki konserwowego groszku 1/2 puszki konserwowej kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 100g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szalona Kuchnia EwelinyCzerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki (na formę o średnicy około 31 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 1 duże jajko 3 łyżki lodowatej wody Na farsz: opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku mała cebula około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz(...)przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie szpinak, chwilę czekamy aż zacznie wiotczeć, po czym mieszamy go – smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Doprawiamy odrobiną
Smaczna Stronakcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,9 g węglowodany: 20,2 g w tym cukry: 8,2 g WIECZNA MŁODOŚĆ Skład: sok z jabłek, ogórków, pietruszki, szpinaku, jarmużu, selera W kolejnym soku, który wypróbowałam pietruszka i szpinak odgrywają główną rolę. Sok ten posiada największą ilość warzyw. Kompozycja świeżego selera, natki pietruszki i soczystego jabłka w połączeniu z jarmużem(...)szpinakiem świetnie się komponuje. Piękna, naturalna, zielona barwa zachęca do spróbowania. Sok z jabłek nadaje dość intensywnej słodyczy, którą może troszkę bym stonowała. Wyczuwalny jest wyraźny smak ogórka oraz nutka pietruszki. Pozostałe składniki ciężko mi wyczuć. Sok jest smaczny, należy do jednych z moich ulubionych. Sok jest rześki i smaczny, choć według mnie za bardzo wyczuwa się seler naciowy
Podróż w kulinariaAromatyczne cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 32 rurki makaronu cannelloni 900g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 180g sera fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie świeżego szpinaku 200 g Mozzarella lulka 125 g Ser żółty 100 g Papryka czerwona 1/2 Czosnek ząbek Sól pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać szpinak i również podsmażyć aż liście zwiędną, Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Mozzarelle pokroić w plasterki, ser zetrzeć(...)tarce, paprykę pokroić w kostkę Na blat ciasta francuskiego ułożyć po całości ser żółty, paprykę, szpinak który kroje jeszcze przed położeniem na ciasto francuskie i na koniec mozzarelle. Zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry wielkości ok 1,5 cm. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni
Kulinarne przygodypieczenia, wygodny i efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:) Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 2 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij
Niedzielny kucharzTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar ZdrowiaTagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Potrzebne będą : 500 g piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g makaronu tagietelle 3/4 szklanki śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej) 2 ząbki czosnku 1 cebula (opcjonalnie) sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oliwy parmezan do posypania Pierś myjemy, osuszamy i kroimy(...)kosteczke, obsmazamy na patelni z rozgrzanym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do piersi, gdy się zeszkli dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Szpinak lekko siekamy, dodajemy na patelnię, gdy opadnie dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Na sam koniec na patelnię dorzucamy ugotowany al'dente w osolonej wodzie makaron , mieszamy, dajemy chwilę żeby się przeszło
Pelusiowa KuchniaTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar ZdrowiaMakaron w kremowym sosie, do tego chrupiąca cieciorka, mięsiste boczniaki i szpinak. Świetne danie dla wszystkich amatorów spaghetti: wyraziste, złożone a przy tym proste do zrobienia. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Puszka cieciorki 250 g boczniaków 1/2 opakowania makaronu spaghetti lub buccatini Garść szpinaku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 gałązai rozmarynu lub łyżeczka suszonego(...)międzyczasie wlej do garnka 2 litry wody, posól. Zagotuj. Włóż do wrzątku makaron, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Przełóż szczypcami makaron do rondla z sosem, dodaj garść szpinaku, wymieszaj i duś wszystko razem przez 4 minut. Podlej makaron wodą, w której się gotował jeśli sos jest za gęsty. Krok 5 Na koniec dodaj do makaronu boczniaki i cieciorkę
Niedzielny kucharz