borówkami. Przełożone kremem i udekorowane owocami może być dobrym pomysłem na urodzinowy torcik dla dzieci. Jeśli lubicie ciasta z dodatkiem warzyw polecam Wam m.in.: przepisy na ciasto ze szpinakiem , ciasto marchewkowe z bakaliami , tort dyniowy lub brownie z fasoli . Idealnym pomysłem na torcik dla dzieci będzie także zielony tort szpinakowy (szpinak nie jest wyczuwalny) – leśny mech . Na blogu znajdziesz(...)także inne propozycje na ciasta marchewkowe, ze szpinakiem czy fasolą. Ciasto marchewkowe polecam udekorować moim kremem z serka i masła lub polewą, lukrem, owocami, np. jagodami, borówkami lub bakaliami, posiekanymi orzechami. Można je także klasycznie i najprościej posypać cukrem pudrem. SKŁADNIKI: 450 g marchwi 3 średnie jajka 150 g cukru ¾ szklanki oleju 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Zasmakuj Kuchniroku. Zupa hamburgerowa w moim wydaniu może stanowić samodzielne danie - zawiera oczywiście kojarzące się z burgerem składniki, czyli mięso mielone, cebulę, ogórki kiszone, pomidory w postaci koncentratu, paprykę i szpinak jako zielony, zdrowy akcent. Aby moja zupa była zdrowsza, dodałam do niej więcej warzyw w postaci włoszczyzny i czerwonej fasoli. Tak naprawdę do zupy hamburgerowej dodajcie to, co lubicie(...)użyjcie ulubionego gatunku), ok. 2 l domowego bulionu drobiowego, cebula, 1-2 ząbki czosnku, mała czerwona papryka, 3 ziemniaki, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, kilka małych ogórków kiszonych, opcjonalnie garść szpinaku, opcjonalnie puszka czerwonej fasoli, opcjonalnie mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego i mała pietruszka, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, suszona bazylia, słodka i ostra papryka, opcjonalnie natka pietruszki
Lekcje w kuchniząbki * słodka i ostra papryka – po 1 łyżeczce * czarny pieprz – 0,5 łyżeczki * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * oliwa z oliwek – 4-5 łyżek SZPINAKOWE PESTO: * szpinak baby – 250 g * ser Pecorino – 80 g * czosnek – 3 ząbki * orzechy włoskie – 80 g * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * sól, gałka muszkatołowa, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Wszystkie składniki(...)układamy w naczyniu żaroodpornym i pod przykryciem pieczemy w temp. 170C, do miękkości – czas pieczenia zależy od grubości naszej piersi. Po upieczeniu „szarpiemy”. SZPINAKOWE PESTO: Umyty szpinak siekamy. Orzechy włoskie prażymy, studzimy, siekamy. Pecorino ścieramy na tarce. Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy, posiekany czosnek, pieprz i gałkę, wlewamy połowę oliwy. Miksujemy kilka sekund. Dodajemy starty ser, szpinak
Ostra na Słodkokolorze zielonym to idealna propozycja na wiosenne śniadanie. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1/2szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 łyżki oleju, sól, pieprz Wykonanie: Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody. Żółtka miksujemy z mlekiem, wodą i olejem, dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)przyprawami. Dodajemy szpinak a na końcu pianę ubitą z białek. Mieszamy. Ciasto pieczemy w dobrze rozgrzanej gofrownicy. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. serkiem i warzywami sezonowymi
słodki bratekłyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 / 2 wędzonej papryki 1 szczypta chili Żółta pasta: 1 łyżeczka musztardy 1 / 2 łyżeczki curry Zielona pasta: 2 bryłki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka chrzanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka(...)żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części. Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej części
niecodziennikparykurczak traci też swoje walory smakowe staje się suchy. Jeżeli nie lubisz jeść zimnego kurczaka możesz go podgrzewać, ale musisz to robić w jak najniższej temperaturze przez dłuższy czas. Szpinak Szpinak jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu, ale zdecydowania najlepiej jest go jeść na surowo, a jak już musisz go poddać obróbce termicznej rób to jak najkrócej! Podczas długiego gotowania(...)smażenia zawarte w szpinaku azotany przekształca się w azotyny. Naukowo udowodnione jest, że spożywanie azotynów może przyczynić się do powstawania nowotworów. Podobna sytuacja wygląda z burakami, rzodkiewką, selerem i marchwią. Te warzywa są bardzo zdrowe, ale tylko i wyłącznie jak spożywamy je na surowo! Grzyby Lubisz zupę grzybową? Jak ją przyrządzisz jesz ją kilka dni? Podgrzewanie grzybów kilka razy
To Musisz Wiedziećzwiązku z tym dzielę się z Wami kolejnym bezmięsnym przepisem, za to krewetkowym i pysznym! Wspaniały makaron ryżowy z cudownym sosem imbirowo- czosnkowo- krewetkowym i warzywami: papryką, groszkiem, szpinakiem oraz ananasem. Lekkie, smaczne danie, idealne na niedzielny obiad podczas kwarantanny. Składniki (na 1 porcję): Wywar: 6- 7 dużych krewetek, obranych, do wywaru użyj pancerzy 1/2 pomidora malinowego(...)starty imbir (1 cm) otarta skórka z limonki łyżka sosu sojowego łyżka oleju sezamowego szczypta chili Pozostałe składniki: 60 g makaronu ryżowego garść szpinaku 1/2 szklanki mleczka kokosowego 1/3 szklanki groszku mrożonego 1/3 papryki czerwonej 2 plastry ananasa z puszki 1/3 szklanki syropu po ananasie z puszki 2 łyżki
Mango Papajatylko niżej do wypróbowanie przepisu ale również do wiosennego wydania magazynu Aromat! <klik> gdzie znajdziecie również ten wpis ;) Składniki na zielone gofry: 100 g liści szpinaku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu/cukru 1 szklanka mleka 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka(...)opakowanie serka grani 1/3 papryki czerwonej 4 pomidorki koktajlowe 1 łyżka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Do misy blendera przekładamy umyte i dobrze osuszone liście szpinaku, bądź odsączony na sicie szpinak mrożony. W misce blendera lub zwykłej mieszamy mleko, olej, sok z cytryny, miód i żółtko. Blendujemy całość na papkę. Białko ubijamy osobno
Życie zaczyna się w kuchniłyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 / 2 wędzonej papryki 1 szczypta chili Żółta pasta: 1 łyżeczka musztardy 1 / 2 łyżeczki curry Zielona pasta: 2 bryłki mrożonego szpinaku 1 łyżeczka chrzanu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Jajka ugotować na twardo, odcedzić i zalać zimną wodą, odstawić do wystygnięcia. Zimne jajka obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół, wyjąć żółtka(...)żółtek dodać majonez, pognieść widelcem lub zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę z żółtek podzielić na 3 części. Mrożony szpinak włożyć na patelnię, podgrzewać na małym ogniu, aż się rozmrozi i nadmiar wody odparuje. Odstawić do wystygnięcia. Do pierwszej części żółtek wmieszać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę, wędzoną paprykę i chili. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do drugiej części
niecodziennikparypiersią z kurczaka. Obiad który zrobicie szybko, warto tylko zamarynować mięso dzień wcześniej będzie lepsze. 1 pierś z kurczaka 150 g makaronu ryżowego 400 ml mleczka kokosowego 30 dkg szpinaku mrożonego liściastego 7 pomidorów suszonych sól, pieprz papryczka chili 1/2 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 ząbki czosnku 1 cebula olej rzepakowy Pierś z kurczaka przekładam(...)smażę pierś z kurczaka z dwóch stron po 3 minuty. Mięso odkładam na talerz. Będzie się dusiło w sosie jeszcze. Na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Dodaję szpinak, wlewam 50 ml wody i duszę aż szpinak się rozmrozi. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję papryczkę chili, wlewam mleczko kokosowe, dodaję pokrojone pomidory suszone, dodaję pierś z kurczaka i duszę jeszcze
wesoła kuchniaRolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie to pyszny pomysł na obiad dla rodziny czy gości. Mięso z piersi kurczaka nie jest łatwym do pieczenia, ponieważ łatwo je wysuszyć. To w jaki sposób je przygotowałam spowodowało, że mięso było soczyste i nie suche! To była rewelacja w smaku i w konsystencji. Niby tak proste … Czytaj dalej Rolada(...)piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie Artykuł Rolada z piersi kurczaka ze szpinakiem w majonezie pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z FantazjąADNIKI 400 g ugotowanej ciecierzycy 200 g szpinaku 2 ugotowane ziemniaki 10 suszonych pomidorów 4 łyżki m ą ki 2 łyżeczki zi ó ł prowansalskich 2 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 400 g di ceci lessati 200 g di spinaci 2 patate lessate 10 pomodori secchi 4 cucchiai di farina 2 cucchiaini(...)erbe di provenza 2 spicchi d'aglio sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, następnie wrzucamy szpinak, który podsmażamy ok. 3-4 minuty. Do blendera wrzucamy ciecierzycę, ziemniaki i szpinak. Całość blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodajemy 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę oraz posiekane suszone pomidory; doprawiamy solą, pieprzem
La grande e la piccola cuocaróżnych nieco zmienionych wariantach. Po spróbowaniu kilku wersji i małych modyfikacjach, doszłam do tego, jaka kompozycja jest dla mnie najsmaczniejsza :) Składniki: 80g suchego makaronu farfalle (kokardki) 200g szpinaku baby (1 opakowanie) 1 słoiczek suszonych pomidorów 1/2 szklanki pestek słonecznika 2 opakowania mozzarelli w zalewie 2 łyżki zielonego pesto 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron(...)według instrukcji na opakowaniu). Zostawiamy do ostygnięcia. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Mozzarellę kroimy w kostkę. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. W dużej misce umieszczamy: szpinak, mozzarellę, pomidory, makaron i pestki słonecznika. W miseczce mieszamy ze sobą pesto i oliwę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski ze szpinakiem wlewamy sos z pesto i dokładnie
Prosto z Kotłaprzydaje się to postanowienie w dobie kryzysu, bowiem o mięso ciężko, a o homara i krewetki łatwo. Rybie, dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym(...)skórka oraz sok z 1/3 limonki oliwa z oliwek i masło do smażenia 1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki Sos szpinakowy: garść szpinaku ząbek czosnku masło do smażenia sól i gałka muszkatołowa śmietana 36% 1.2 szklanki Limonkowe puree: 1 mały batat (200 g) mleko do gotowania masło
Mango Papaja