szybkość przygotowania posiłku. Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Dzięki temu w 10 minut mamy gotowy obiad. Składniki: makaron tagliatelle (ilość wg uznania), 2 garście liści szpinaku, 100 g wędzonego łososia, 2 łyżki sera mascarpone, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać umyte(...)osuszone liście szpinaku (odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości, duże można przekroić na pół). Dodać drobno pokrojony czosnek oraz wędzonego łososia pokrojonego w kostkę. Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Dodać ser mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać dokładnie z sosem i gotowe
Moja kraina smakówgotuje się makaron, przygotowuję sos. I dosłownie po 10 minutach obiad jest gotowy. Składniki: makaron np. tagliatelle lub farfalle (ilość wg uznania), 150 g wędzonego łososia, 2 garście liści szpinaku, 5 kawałków suszonych pomidorów, 100 ml śmietanki 30%, 1 łyżka oleju rzepakowego (ewentualnie olej z pomidorów), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać(...)kostkę, smażyć przez około minutę, mieszając od czasu do czasu. Wlać śmietankę i zagotować. Dodać pokrojone suszone pomidory, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać umyte i osuszone liście szpinaku (odkroić twarde łodyżki, mniejsze listki dać w całości, duże można przekroić na pół). Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Ugotowany makaron odcedzić, dodać
Moja kraina smakówtrudne do zrobienia. Ciasto upiekłam wieczorem, a rano zrobiłam masę i galaretkę. Wypróbujcie, a na pewno zachwycicie swoich gości :) Składniki na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 450 g. Szpinaku mrożonego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę śmietanową: 250 ml. śmietanki 30 % 250 g. mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego (miałam swojski) 1 płaska(...)łyżka żelatyny 4 łyżki ciepłej wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 3 szklanki gorącej wody borówki amerykańskie Wykonanie: Szpinak rozmrozić i mocno odcisnąć na sitku. Następnie zblendować. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolewać powoli olej, cały czas miksując. Dodać szpinak. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć
Agusiowe smakołykipodałam go z oliwą, czosnkiem, pomidorkami i parmezanem. Danie szybie w przygotowaniu i smaczne. Polecam. Makaron przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. SKŁADNIKI : 2 garście szpinaku 1 jajko 2 szklanki mąki ( 400 g ) pomidorki koktajlowe parmezan oliwa z oliwek czosnek sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Szpinak przekładamy do dzbana robota ( zakładamy noże ), dodajemy jajko. Miksujemy na funkcji turbo przez kilka sekund. Szpinak zgarniamy szpatułką ze ścianek dzbana, wsypujemy mąkę i miksujemy aż składniki zaczną się łączyć ( sklejać ) około 2 minuty/ o 5. Ciasto wykładamy na stolnicę i jeszcze zagniatamy. Następnie odkładamy nakryte folią na kilka minut aż odpocznie. Ciasto rozwałkowujemy
Kulinarne Fantazje Mariolidyni. Sałatka z truskawek i awokado jest przy tym zdrowa i lekko strawna. Czas przygotowania: 15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: ½ kg truskawek 2 duże garści szpinaku 5-6 plastrów wędzonego boczku lub prosciutto 50 g sera koziego, fety, sera pleśniowego (według uznania) ½ szklanki nasion dyni Pieprz do smaku Dresing 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego(...)wytopisz cały tłuszcz. Krok 2 Wysyp nasiona dyni na suchą patelnię, wstaw na kuchenkę, praż do momentu aż nasionka staną się lekko brązowe. Zdejmij z patelni. Krok 3 Umyj szpinak i truskawki. Osusz. Truskawki przekrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na talerz lub do misy szpinak, układaj na nim truskawki i awokado. Posyp pokruszonym prosciutto, serem i pestkami dyni. Krok
Niedzielny kucharzPrzepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami. Ciasto: 2 szkl.mąki, 2 duże jajka, ¾ szkl.cukru, ½ szkl. oleju, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g mrożonego szpinaku Krem: 500 ml śmietany 30%, 1 galaretka agrestowa Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe, truskawki, sok do nasączenia WYKONANIE Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki
słodki bratekpełni, więc korzystamy a że ja wolę wytrawne posiłki niż desery, to owoce albo zjadam po prostu same albo dorzucam do różnego rodzaju sałatek. Znacie już tą ze szpinakiem i malinami a tutaj sałatka z truskawkami, kurczakiem i serem feta. Świetne danie nie tylko na upalne dni. Orzeźwiające, lekkie, o pozytywnie zaskakującym połączeniu smaków. Do tego uniwersalne i nadające się(...)zwiększając bądź zmniejszając ilość mięsa, sera i oleju oraz dodatków w postaci orzechów. Składniki – sałatka z truskawkami, kurczakiem i fetą (1 porcja): 100 g mixu sałat, rukoli, roszponki, szpinaku 80 g piersi z kurczaka 50 g sera feta 80 g truskawek sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 20 ml oliwy z oliwek extra vergine 20 ml oleju
Ola la LCHFKoktajl z truskawek przygotowałam z jogurtem, oraz drugi ze szpinakiem, bananem i jagodami. Wyszły bardzo smaczne, ożeźwiające, pyszne. Podałam je z ryżem, makaronem i musli. Dania smaczne, lekkie i zdrowe. SKŁADNIKI : 1 kg truskawek 200 ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki cukru garść szpinaku garść jagód 1 banan 1 łyżka miodu(...)cukier, miksujemy. Odkładamy na bok. Musli (4-6 łyżek ) zalewamy wrzątkiem, tak aby było przykryte i odkładamy do napęcznienia. Drugą część truskawek przekładamy do misy blendera, dodajemy szpinak, obranego banana,jagody, miód i miksujemy. Do pucharków nakładamy po kolei, ryż, do drugiego makaron ( tak do połowy wysokości szklanki ), oraz do następnego musli. Wlewamy po równo koktajl z jagodami
Kulinarne Fantazje MarioliProste, a jakże spektakularne pierożki z iście włoskim nadzieniem. Nie jeden Włoch nie powstydziłby się tego dania. Polecam! SKŁADNIKI: · 400 g szpinaku · 250 g sera ricotta · Szczypta gałki muszkatołowej · Sól(...)Pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO z TEGO przepisu >> PRZYGOTOWANIE: Szpinak umyć, osuszyć, włożyć do garnka i mieszając podgrzewać przez ok. 3 minuty aż zmniejszy swoją objętość. Odcedzić dobrze na sitku z nadmiaru wody, ostudzić i drobno posiekać. Szpinak wymieszać z ricottą i gałką muszkatołową. Doprawić dobrze solą oraz pieprzem. Na przygotowane, cienko rozwałkowane ciasto nakładać jedną łyżeczkę farszu
Calzonella.comłyżek octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Dodatki do środka : 3 arkusze nori 300g wędzonego na zimno łososia Mowi (2 opakowania x 6 plastrów ) 18 listków świeżego szpinaku 1/2 czerwonej papryki 1/2 mango 1/2 zielonego ogórka Wykonanie: 1. Ryż płukać kilkakrotnie pod bieżącą wodą aż pozbędziemy się skrobi, a woda stanie się przezroczysta. Następnie zalać świeżą wodą(...)wlać do ryżu i całość dokładnie wymieszać, zostawić ryż do całkowitego wystudzenia. 3. Plastry wędzonego łososia złożyć jeden na drugi i pokroić w paski o szerokości 1 cm. 4. Szpinak umyć i osuszyć, a papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w długie równe paski. Ogórka umyć, usunąć miąższ i pokroić na długie paski. Mango obrać ze skóry
Szalona Kuchnia Ewelinybogate w Żelazo powinniśmy spożywać, bo brak tego pierwiastka w naszym organizmie powoduje zmniejszenie odporności na infekcje. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, wątróbce, warzywach o ciemnych liściach czyli np. szpinaku i natce pietruszki, żółtku jaj, mleku, rybach i krewetkach oraz w owocach bogatych w witaminę C czyli cytrusy, truskawki, kiwi i czarna porzeczka i warzywach jak papryka i brukselka. Przyswajanie(...)Żelaza utrudniają picie kawy i herbaty oraz spożywanie nabiału. Berta-karoten znajdziemy w cytrusach, mango, szpinaku, brokułach, pomarańczowych, ciemnozielonych i żółtych owocach: melony, mango, marchew, szpinak, dynia, brokuły, morele. Witamina E to przede wszystkim żółtka jaj, nasiona, oleje nasion, orzechy, awokado, margaryna. Witamina C to pomarańcze, cytryny i grejpfruty. Cynk znajdziemy w ostrygach, pełnoziarnistym pieczywie, pestkach
Moja smaczna kuchniaDietetyczne zielone smoothie to napój bogaty w witaminy i składniki mineralne. Dostarcza niezbędnych mikro i makro elementów dla naszego organizmu. Jest niskokaloryczny więc idealnie się nadaje
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niedawno robiłam pizzę ze szpinakiem i pozostało mi sporo tej rośliny warzywnej. Zdecydowałam się zużyć szpinak do zrobienia małego zielonego tortu. Tak powstało moje pierwsze Ciasto mech leśny z bitą śmietaną i jagodami. Składniki: - 200 g świeżego szpinaku (może być też mrożony) - 2 jajka - 1/3 szklanki oleju rzepakowego - 3/4 szklanki cukru - 1 mały cukier waniliowy - 1 szklanka mąki
Kuchnia co dniaSkładniki /4 porcje: – 1 mała cukinia – 4 ziemniaki – 1/2 pora – 1/2 cebuli – 1 ząbek czosnku– sól,pieprz, zioła prowansalskie – ok. 3 szklanki bulionu np. z tego przepisu – 100 g szpinaku do podania:pokruszony ser kozi lub feta oraz grzanki Przygotowanie: Przygotować bulion warzywny z tego przepisu . Warzywa umyć i pokroić w kostkę ziemniaki i cukinię oraz w paski cebulę(...)łyżeczką suszonych ziół prowansalskich. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 30- 35 minut. Upieczone warzywa zalać gorącym bulionem i zagotować. Gotować ok. 5 minut, następnie dodać szpinak i mieszając gotować przez 1 minutę. Zupę zmiksować w stojącym blenderze Podawać z dodatkiem pokruszonego sera kociego lub feta oraz grzankami. Artykuł Krem z pieczonej cukinii pochodzi z serwisu
I LOVE LIFE