poszalałam. Czosnek niedźwiedzi rosnący dziko jest pod ochroną, więc warto posadzić go we własnym ogródku czy działce. Zrywa się go na przełomie kwietnia i maja. Kurczaka czasem przygotowuję w szpinaku i dodaję do niego zwykły czosnek. Mając czosnek niedźwiedzi, niemal nic nie trzeba doprawiać, jedynie odrobina soli i te liście robią robotę. Składniki na 2 porcje : 2 niewielkie piersi kurczaka(...)można też ugotować surowe buraki w skórce i przed starciem obrać. Podaję je bez żadnych dodatków, tylko trę na tarce. Czosnek niedźwiedzi do złudzenia przypomina tu bardzo dobrze doprawiony szpinak, z tą małą różnicą, że niemal nie trzeba go doprawiać. Po prostu jest taki dobry. Domownicy dopiero po obiedzie dowiedzieli się, że to nie był szpinak bardzo wszystkim smakowało
Dietologweekend zainspiruje Was moja grillowa uczta! SKŁADNIKI NA BAGIETKI: * pszenne bagietki – 4 szt * śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200g SEKO – 2 opakowania * grillowana kukurydza * świeży szpinak * prawdziwe, dobrej jakości masło * czosnek * świeży ogórek SAŁATKA: świeży szpinak baby + pieczone ziemniaki + pieczone buraki + śledzik na okrągło solony z kolorowym pieprzem 200 g SEKO ( wraz z olejem i cebulką(...)Bułki nacinamy, smarujemy z każdej strony dobrej jakości masłem i nacieramy czosnkiem, grillujemy. Pokrojoną w piórka cebulę grillujemy. Kukurydzę smarujemy masłem, nacieramy solą, grillujemy. Ciepłe bułki podajemy ze świeżym szpinakiem, grillowaną kukurydzą, śledziem odsączonym z nadmiaru oleju wraz z cebulką, świeżym ogórkiem i kukurydzą. Zajadamy na gorąco. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Ostra na SłodkoTaka o zapiekanka z makaronu, kurzej piersi, brokułów i szpinaku zapieczona pod sosem serowym. Łatwa w wykonaniu, smaczna, kolorowa i podzielna, nic dodać nic ująć ;) Składniki na 4-5 porcji: ok. 300 g makaronu penne pełnoziarnistego ok. 500 g mięsa z piersi kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 brokuł(...)kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażyć. Paprykę oczyścić z nasion, pokroić w kostkę i wrzucić do mięsa, przesmażyć kilka minut. Na koniec garściami wrzucić na patelnię szpinak i smażyć, aż liście zwiędną, wtedy patelnię zdjąć z gazu. Ugotowany makaron wyłowić, a w tej samej wodzie podgotować podzielony na mniejsze różyczki brokuł, gotować aż zacznie delikatnie mięknąć
Simply Foodzawierają więcej składników odżywczych niż białe. Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1/2 szklanki zielonego mrożonego groszku garść listków młodego szpinaku 3 duże wiejskie jajka 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki nasion kuminu olej do smażenia sól pieprz płatki chili posiekana pietruszka posiekany szczypior czosnkowy lub Wasze ulubione dania(...)końcówki*. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym ogniu, aż będą al dente. W międzyczasie odcedzamy groszek, dodajemy go do szparagów wraz z listkami szpinaku. Solimy i pieprzymy. Wszystko razem smażymy przez chwilę, szpinak powinien lekko zwiędnąć. W warzywach na patelni robimy 3 dołki, w które wbijamy jajka. Smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie
Kulinarne przygody Gatityzdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Obierz i posiekaj drobno cebulę. Czosnek obierz i posiekaj dość drobno lub wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Szpinak umyj i poprzekrawaj listki na połowę. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebulę i smaż aż zmięknie i nabierze lekko brązowego koloru, dodaj czosnek i smaż przez minutę. Pokrój łososia(...)kawałki i wrzuć rybę na patelnię. Dodaj szpinak oraz przyprawy – bazylię, pieprz i sól. Śmietanę wlej na patelnię. Możesz dodaj odrobinę wody. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Polej sosem gorący makaron i wcinaj 🙂 Składniki 100 g łososia lub łososia wędzonego 150 g makaronu 20 ml oleju Kujawski z czosnkiem lub zwykłego (może być też masło
Eat me! Fit me!sycąca. Dodatek oleju lnianego to porcja zdrowych tłuszczy, które są także niezbędne dla przyswajalności niektórych witamin (A, D, E i K). Miks warzyw w tym zarówno tych świeżych jak szpinak czy papryka jak i pieczonych – burak, dostarczają witamin i cennych składników odżywczych. Na koniec oczywiście zioła, które są zawsze mile widziane. Nie tylko ze względu na smak, ale także jako(...)rodników. Taka sałatka zapewni porcję witamin, będzie doskonałym pomysłem na szybki, lekki obiad lub kolację. SAŁATKA Z BURKIEM, CIECIERZYCĄ I SEREM FETA 2-3 garści szpinaku Pieczony burak Pół czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe Łyżka kukurydzy konserwowej 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy (lub ze słoika) Plaster sera feta Olej lniany Oregano, bazylia Buraka, paprykę i ogórki pokroić
HealthyCreationsSzpinak, mozzarella i suszone pomidory to uniwersalne połączenie, które może być dodatkiem do makaronu czy jak w tym przypadku - mięsa. Nafaszerowany nimi filet zadowoli najbardziej wymagające podniebienia:). 2 filety z kurczaka 200g świeżego szpinaku 5-6 suszonych pomidorów 100g sera mozzarella 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany oliwa 1. Przygotowujemy farsz. Cebulę drobno siekamy, pomidory kroimy w kostkę(...)rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę, szpinak i pomidory do odparowania wody. Studzimy, mieszamy z mozzarellą startą na tarce. 2. Filety nacinamy w poprzek tworząc "kieszeń". Posypujemy na zewnątrz i wewnątrz solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Do kieszonki obficie nakładamy farsz. Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut
Szefowa kuchniKrok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy i pozostawiamy na około pół godziny. 2 Patelnię smarujemy olejem i smażymy naleśniki. Składniki na farsz 1/2 kg twarogu Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku Kilka ząbków czosnku Łyżka masła Sól, pieprz Krok po Kroku 1 Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (należy uważać aby się nie zarumienił, ponieważ będzie gorzki(...)krótkiej chwili dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez kilka minut. Doprawiamy wszystko do smaku i pozostawiamy do ostygnięcia. 2 Ser rozgniatamy widelcem, dodajemy zimny szpinak i ponownie doprawiamy. 3 Nakładamy farsz na usmażone naleśniki i składamy według uznania (ja składam na dwa). 4 Gotowe naleśniki z farszem smażmy na maśle (ja rozpuściłam masło i dodałam kilka rozciśniętych ząbków czosnku, dzieki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyNatka pietruszki, rozmaryn czy tymianek nie tylko ożywią smak grzybów, ale także podkreślą ich aromat i sprawią, że zupa grzybowa będzie zachęcająco prezentować się na talerzu. Jakie przyprawy do szpinaku? Szpinak jest bardzo zdrowy, dlatego warto serwować go podczas rodzinnych obiadów. Jak go przyprawić, by był smaczny? Podobnie, jak w przypadku wielu potraw i tu na początek dobrze sprawdzi się(...)trio – sól, czarny pieprz i czosnek – uwydatnią one walory smakowe tego zielonego warzywa i dodadzą mu nieco pikanterii. Smak szpinaku podkreśli także gałka muszkatołowa, szczególnie jeśli przygotowujemy tę zieleninę w sosie śmietanowym. Choć w polskiej kuchni zdecydowanie dominuje duet przypraw – sól i pieprz, to jednak dodanie choćby jednego nieco bardziej wyszukanego składnika więcej może sprawić, że nawet powszechnie znana
Kulinarne Przebojewywodzący się z Turcji placek z ciasta yufka lub drożdżowego z nadzieniem, które u mnie jest bardzo wiosenne, na bazie sera i liści botwinki, które możecie też zastąpić szpinakiem. Börek może przybierać bardzo różne kształty. Czasem jest to prostokątny lub okrągły placek, ale piecze się też trójkątne paszteciki, cygara czy coś w rodzaju ślimaka. Przepis na mój börek(...)warzywami. Poniżej zostawiam Wam kilka propozycji: mięso mielone z cebulką duszony por i cebulka pieczarki i cebulka biały ser lub feta przyprawiony miętą i papryczką chilli ser feta, świeży szpinak i suszone pomidory ser feta lub twaróg i dużo różnych ziół, jak natka pietruszki, koperek, świeża mięta ser feta i starta na tarce, duszona cukinia żółty ser, papryka, pokrojona
Chilli Czosnek i Oliwałatwy sposób przygotować bez użycia chleba. W moich bazą są warzywa, mąka pełnoziarnista i jajko. Tylko kilka prostych składników i niezliczone możliwości zabawy smakami ;) Tosty zazieleniły się za sprawką szpinaku i zielonego groszku. Część groszku zostawiłam w całości, dzięki czemu tosty mają ciekawą strukturę. Dodatek fety i zioła nadają zdecydowanego smaku i charakteru. A jeśli macie ochotę na inną(...)tostów to na blogu znajdziecie także tosty z cukinii. ZIELONE TOSTY BEZ CHLEBA Z podanych składników wyszło 5 tostów (pojedynczych trójkątów) 40 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 garści szpinaku 100 g zielonego groszku (mrożony) Kawałek sera feta Jajko Oregano, bazylia, sól, pieprz Groszek zalać wrzątkiem i doprowadzić do ponownego zagotowania, odcedzić Szpinak zbendować z jajkiem, serem feta i połową
HealthyCreationspapryczki chilii i świeżej papryki. Z racji tego, że mamy jeszcze zimę i pomidory w swoim smaku przypominają papier, pokusiliśmy się o pomidory z puszki, a paprykę zastąpiliśmy świeżym szpinakiem - jest kolorowo! SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 2 łyżki oleju roślinnego 1 mała cebula 2 ząbki czosnku odrobina posiekanej papryczki chilii 400 g pomidorów z puszki, najlepiej krojonych 6 jajek(...)kilka liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) sól, pieprz, słodka papryka, szczypta cukru do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Na patelni na oleju roślinnym przesmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek i odrobinę papryczki chilii. Chwilę smażymy. 2. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy do odparowania nadmiaru płynu. Pod koniec doprawiamy lekko solą, pieprzem, słodką papryką
W kuchni Katiesmakiem Tajlandii. Jest to mieszanka papryki, imbiru, galangalu, kolendry, cayenne i trawy cytrynowej. Krem z batatów Składniki: 4 bataty opakowanie przyprawy sypkiej Harissa Knorr 2 pory 300 g liści szpinaku puszka pomidorów pelati 3 łyżki masła orzechowego 3 ząbki czosnku cytryna łyżka mąki pszennej 100 ml oleju roślinnego 3 łyżki oliwy z oliwek 100 ml kwaśnej śmietany(...)będzie chrupiąca. Na koniec przełóż pora na papierowy ręcznik, aby usunąć z niego nadmiar tłuszczu. Bataty pokrój na niewielkie kawałki. Czosnek posiekaj, cytrynę podziel w cząstki, a liście szpinaku poszatkuj na cienkie paseczki. Rozgrzej oliwę w garnku. Na gorącym tłuszczu zeszklij białą część pora wraz z czosnkiem. Do całości dodaj bataty. Zalej wszystko warzywnym bulionem i gotuj przez około
Ugotowane pozamiataneklasycznej pomidorowej. Robi się ją równie łatwo, a jest zdrowsza, dzięki warzywom, ziołom i jest bez cukru, bo słodka marchewka daje zupie odpowiednią dawkę słodyczy. W przepisie wykorzystaliśmy mrożony szpinak. Robiliśmy zakupy w sobotni wieczór przed niehandlową niedzielą i sklep był wyczyszczony z produktów, jakby następnego dnia miał w Warszawę uderzyć huragan i przed kataklizmem ludzie zaopatrzyli się w zapasy(...)Półki świeciły pustkami. Śwież szpinak też „wyszedł”. Okazało się jednak, że mrożony dobrze daję radę. Świeży wygląda ładniej na talerzu, ale mrożony smakuje naprawdę dobrze. Muszą to być tylko mrożone liście, a nie szpinak rozdrobniony. W zupie seler naciowy można zastąpić korzennym, choć musimy przyznać, że o ile za korzennym przepadamy, a naciowy lubimy tak sobie, to jednak
Niedzielny kucharz