Kaszotto ze szpinakiem, boczkiem, suszonymi pomidorami i fetą, to idealna propozycja na jednogarnkowy obiad. Warto wykorzystać ugotowaną wcześniej kaszę, np. pozostającą z poprzedniego dnia. U mnie tak właśnie było, dlatego przepis zmodyfikowałam, dodając do niego kaszę (grubą jęczmienną), która pozostała z poprzedniego obiadu. Zaskakująca kompozycja smakowa, ale z każdym kolejnym widelcem- coraz bardziej wciągająca. U nas zauroczeni tym daniem byli(...)perłowa jęczmienna) - 100g wędzonego boczku - 1 cebula - 3 ząbki czosnku - 1,5 łyżeczki oregano - 1,5 łyżeczki kurkumy - 1,5 łyżeczki słodkiej papryki - 1,5 łyżeczki ostrej papryki - 200g szpinaku - 8-10 kawałków suszonych pomidorów (lub więcej, gdy lubimy) - 6 łyżek oliwy z zalewy od pomidorów (lub oliwy z oliwek) - sól, świeżo mielony pieprz - 160g fety (u mnie z zalewy
Smaczne Zdroweplasterki słodkiej cukinii, a na niej wyrazisty, przepyszny smażony ser halloumi. Czy to nie brzmi zachęcająco? A to jeszcze nie koniec! Bo oto wiosenny akcent w postaci świeżego, młodego szpinaku zachwycającego zielenią, krążki młodej dymki kuszącej chrupkością, świeżością i wspaniałym zapachem nowalijki oraz garstka kiełków rzodkiewki. Ta-dam! Oto pyszny burger, bez grama mięsa, a sycący i rozbrajający nie tylko(...)szczypty suszonego tymianku 1 łyżka octy balsamicznego sól do smaku Do tego: 1/2 małej cukinii 1 ser halloumi 1 słoiczek zielonego pesto kiełki rzodkiewki biała część dymki świeży szpinak baby Sposób przyrządzenia: Bułki: 1. Drożdże i cukier rozpuść w letnim mleku - odstaw mieszaninę na 10min. 2. Do zaczynu drożdżowego dodaj mąkę, sól i żółtka - zagnieć na jednolitą masę. 3. Rozpuść
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZielony koktajl to bomba witamin i składników mineralnych. Zawarte w tym koktajlu owoce i szpinak to doskonałe źródło witaminy C, która wzmacnia odporność. Żeby uzyskać gładki w konsystencji napój na początku miksowania wlewamy niewielką ilość wody i kostki lodu. Dzięki temu uzyskamy dobrze zmiksowaną pulpę, którą w drugim etapie miksowania uzupełniamy wodą. Składniki 100 g świeżego szpinaku 50 g kumkwatów(...)kostek lodu 100 ml soku z pomarańczy (lub miąższu pomarańczy) Wykonanie Wszystkie składniki myjemy i obsuszamy. Owoce kumkwata przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Do kielicha miksującego wkładamy liście szpinaku, kumkwaty razem ze skórką, miąższ awokado, kostki lodu i wlewamy 200 ml wody. Całość miksujemy na gładki koktajl. Dolewamy pozostałe 200 ml wody, sok z pomarańczy
Tajemnice Smakumascarpone. Tort mojemu solenizantowi bardzo smakował, mam nadzieję że i Wam posmakuje. Zapraszam 😊 Składniki blaszka 26 cm: ciasto: mąka krupczatka 250 g, mąka pszenna 390 g, jajka 8 szt, szpinak mrożony rozdrobniony 900 g, cukier 450 g, olej 2 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, pianka z galaretką: śmietana 18% 1 szklanka, galaretka wiśniowa 2 szt, woda gorąca 1 szklanka(...)cukier puder 4 łyżki, krem: śmietanka 36% 500 ml, mascarpone 400 g, cukier puder 7 łyżek, borówki 70 g, dodatkowo: maliny 100 g, borówki 100 g, Sposób przygotowania: Szpinak rozmrażamy na sitku, a następnie delikatnie odsączamy z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej i dodajemy stopniowo szpinak nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy przesiane mąki oraz
kulinarne odsłony patiminut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 200 g boczniaków lub pieczarek 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej lub pęczaku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 średnia marchew Duża garść szpinaku 1/2 małej cebuli 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła Sól Pieprz Siekana zielenina do przybrania Przygotowanie: Krok 1 Drobno posiekaj cebulę i czosnek, grzyby pokrój na grubsze(...)wody. Przykryj i wstaw do piekarnika. Krok 3 Piecz około 30 minut, do momentu aż kasza wchłonie wilgoć. Wyjmij z piekarnika, odkryj, dodaj 2 łyżki masła, tarty parmezan, umyty szpinak. Wymieszaj. Przykryj na chwilę, żeby szpinak zwiotczał. Posyp zieleniną. Podawaj. Smacznego! Artykuł Przepis dnia: Kaszotto z boczniakami i marchewką pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzpewno sprawi że będzie cieńsza i lepiej się zwinie. Tutaj macie składniki podane na zwykłą blaszkę. Składniki na biszkopt: 3 jajka 125ml oleju rzepakowego 120g cukru kryształu 50g świeżego szpinaku baby Ok 250g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300ml słodkiej 36% śmietany 3 łyżki cukru pudru ½ opakowania żelatyny do deserów ½ szklanki jagód leśnych 1 łyżeczka soku(...)cytryny Polewa: 50 ml słodkiej śmietanki 30% lub 36% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Szpinak miksujemy z olejem. Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystej, jasnej masy, a następnie dodajemy szpinak. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia i przelewamy na blaszkę o wym. 26x38cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia w czekoladziełyżka soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz SAŁATKA 300 g krewetek (bez głów) 100 g liści świeżego szpinaku baby 100 g pomidorków koktajlowych 1 małe mango 1 – 2 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki oliwy pęczek szczypiorku Wykonanie AWOKADO SOS Miąższ awokado i pozostałe składniki(...)miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem. SAŁATKA Szpinak płuczemy i osuszamy. Pomidorki myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Mango obieramy, wycinamy miąższ i kroimy na cienkie plasterki. Szczypior siekamy. Na dwóch talerzach rozkładamy liście szpinaku, pomidorki i plastry mango. Krewetki obieramy z pancerzyków i w razie konieczności usuwamy jelito (czarna “nitka” wzdłuż części grzbietowej). Obieramy czosnek i kroimy
Tajemnice Smakubitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody(...)sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić
Smaki Na Talerzujeden z najprostszych pomysłów na tego typu danie. Wystarczy ugotować pierożki z farszem (u mnie jest to szynka prosciutto i ser, ale możecie dać swoje ulubione), ostudzić, dodać szpinak, pokroić pomidory i doprawić! Tak naprawdę taką sałatkę można przygotować dosłownie w 5 minut (nie licząc oczywiście czasu gotowania tortellini). Możecie ją podać na imprezie, ale także idealnie sprawdzi się(...)jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g świeżego tortellini z szynką prosciutto i serem około 100 g suszonych pomidorów w oliwie 3 garście szpinaku 6 łyżek oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na sitku. Pozostawić do ostudzenia. Następnie przełożyć do miski
Danka Pichcibitwy o kawałki z brzegiem lub bez niego – jak to w przypadku prostokątnej/kwadratowej pizzy z dużej blaszki. U mnie dziś pizzerinki z sosem pomidorowym, ze szpinakiem, pieczarkami, szynką, kiełbasą, cebulą i serem – czyli tak, jak lubimy najbardziej. Ciasto: około 400 g mąki na pizzę (typ 00) 1 op. suchych drożdży (7g) 250 ml ciepłej wody(...)sól, pieprz, cukier Dodatki: kilka pieczarek 1 duża cebula 100 g szynki 1-2 pętka cienkiej kiełbasy 300 g tartej mozzarelli około 50 g sera cheddar kilka listków świeżego szpinaku Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy suche drożdże, sól i mieszamy. Wlewamy ciepłą wodę oraz olej i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy jeszcze przez około 5 minut, po tym jak ciasto przestanie lepić
Smaki Na TalerzuTrufelki kokosowe Jaglane pralinki kokosowo-gruszkowe Faworki z ciasta francuskiego Lekka zupa brokułowa Bliny z kaszy jaglanej podane z wędzonym łososiem, śmietaną i kwiatem kopru Roladki z kurczaka ze szpinakiem i fetą Roladki z kurczaka faszerowane botwinką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z makreli pikantna Pasta jajeczna ze szczypiorkiem Klasyczna pasta jajeczna Sos musztardowy Brokuł smażony Ośmiorniczki parówkowe Jak gotować(...)jajka by nie pękały Noodle z tuńczykiem Pesto ze szpinaku Jajka sadzone na szpinaku Polenta Jajecznica z boczkiem Jajecznica z jarmużem Sos pomidorowy do makaronu Kiełki na patelnię stir- fry Sałatka z gruszkami w occie Sałatka z serkiem wiejskim Sałatka z kuskusem perłowym, ogórkiem i papryką Caprese z kaki Kalafior z pesto Sałatka z owocami morza i fasolką – szybka, dietetyczna
Dorota Smakujetego zestawu pomidorki koktajlowe albo całkiem na wypasie daje kawałki łososia. W tym przypadku rozbudowała trochę przepis podstawowy i oprócz pesto i łososia dodałam jeszcze kremówki i garść szpinaku, aby było jeszcze pysznie, różnorodnie i sycąco. Czasowo spina się to jak przy zwykłym makaronie z pesto, ale mamy większy efekt WOW i bardziej urozmaicone doznania smakowe. Składniki (na 2 porcje(...)200g makaronu spaghetti filet z łososia – około 200g 3 duże łyżki pesto 150ml śmietanki kremówki garść szpinaku skórka otarta z połowy cytryny sok z cytryny do smaku 2 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, na al dente, w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, przyda się
Smaczna Stronaświat, do szkoły, lub do pracy. Dodatek boczku nie jest obowiązkowy. Jeżeli pominiecie boczek dodajcie jeszcze jedną cebulę i 3 łyżeczki oleju kokosowego do smażenia. Składniki 200 g liści szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g wędzonego boczku 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) lub kamienia winnego 50 g mąki kokosowej świeżo mielona gałka muszkatołowa, ilość(...)się wytopi dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Pod koniec smażenia dodajemy posiekany lub zmiażdżony czosnek, mieszamy i po 3 minutach zdejmujemy patelnię z palnika. Szpinak bardzo drobno siekamy, mieszamy z jajami. Możemy również zmiksować razem z jajami na jednolitą zieloną masę. Dodajemy przestudzony boczek z cebulą i czosnkiem, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, doprawiamy solą
Tajemnice Smaku