Aromatyczne muszle nadziewane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 250g makaronu muszle 600g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 130g sera fety 2 cebule 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki masła olej sól pieprz Sos pomidorowy(...)solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 3. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować muszle
Szalona Kuchnia Ewelinyszybkiego w przygotowaniu. Makaron zawsze jest najlepszym wyjściem. Do 25 minut i wszystko gotowe. A ten ser <3 Sama rozkosz. Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 100 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 łyżka masła 350 g filetów z kurczaka 300 ml rosołu drobiowego 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 ml śmietany słodkiej 18% sól, pieprz Przygotowanie: Normal(...)size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy szpinak i posiekaną cebulę. Dodajemy szczyptę soli, smażymy. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone w kostkę filety z kurczaka. Oprószamy pieprzem, chwilę smażymy, za pomocą łyżki cedzakowej, wykładamy na talerz
R'n'G KitchenMakaron w stylu bolońskim to nasza wariacja na temat tego dania. Danie przygotowane jest na bazie mięsa z indyka, dzięki czemu jest znacznie zdrowsze i o
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Magda Kurczak w kremowym sosie z zielonym groszkiem, porem i szpinakiem moje nowe podejście do tematu kotletów z kurczak. Wstępnie obsmażone, a potem duszone kotlety w środku pozostają soczyste, a z wierzchu złociste i zachęcające. Do tego sos, z dużą ilością warzyw, kremowy i zachęcający, z tłuczonymi ziemniakami po prostu przepyszny. Nic więcej w tym zestawie nie trzeba. Składniki(...)duże porcje): 2 filety z kurczaka 2 średnie pory pół szklanki mrożonego groszku 2 garści świeżego szpinaku szklanka mleka szklanka bulionu drobiowego łyżka mąki i trochę do obtoczenia kotletów 2 ząbki czosnku 2 łyżki kremowego serka 3 łyżki oleju łyżka siekanej natki pietruszki Zaczynamy od przygotowania kotletów – mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i rozbijamy wałkiem na kotlety grubości
Smaczna Stronadoskonale smakują posmarowane masłem lub z innymi dodatkami. Składniki: 1 szkl. mleka, 1 jajko, 25 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, 3 brykiety mrożonego szpinaku ok. 400 g mąki, ¼ kostki stopionego masła Wykonanie Szpinak rozmrażamy, odsączamy z wody. Drożdże kruszymy do miski, posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką(...)odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do mąki dodajemy zaczyn, sól, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i masło oraz szpinak. Wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wycinamy żabki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach. Następnie smarujemy ciepłym mlekiem
słodki bratekziemniaków, jajka i młodych liści pokrzywy, lekko pikantna, w smaku zbliżona do znanej każdemu szczawiówki to posiłek naszpikowany makro- i mikroelementami, witaminami i nie tylko. Kto się odważy zamienić szpinak na pokrzywę i lekko oraz zdrowo rozpocząć lato? Nie wiem, czy wiecie, ale mamy właśnie sezon na pokrzywę Tak, tak – na pokrzywę. Widzę, że część z Was ma niewyraźne(...)końca zasługuje na nieistnienie w naszych kuchniach. Dlaczego powinna być królową maja? A bo na przykład nokautuje i kładzie na łopatki tak silnego przeciwnika, jakim jest powszechnie wychwalany król szpinak! A teraz trochę czystych faktów – dlaczego warto zaprzyjaźnić się z pokrzywą tej wiosny? Po pierwsze – zawiera mnóstwo makro- i mikroelementów: magnezu, fosforu, wapnia, siarki, żelaza, potasu, jodu, krzemu
Eat me! Fit me!Pierogi z pokrzywami mało kogo nie zaskakują, a jeszcze mniejsze zdziwienie wywołuje herbata pokrzywowa. Dlaczego więc zupa miałaby być pozostawać nieznana i niejadana? Dla wielu zmorą dziecięcego menu był szpinak ( wątróbka i brukselka), ale też wielu po latach odkryło jego smak na nowo, zajadając pierogi czy naleśniki nadziewane chociażby szpinakiem i fetą , miksując sobie zielone koktajle albo z aptekarską precyzją(...)risotto . A co jeśli powiem Wam, że pokrzywa jest tak bogata w rożne minerały i witaminy (wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, jod, fosfor, witaminy A, C, E, K), że szpinak może jej tylko pozazdrościć? Zupę z pokrzywy ugotowałam podobnie jak zupę szczawiową - do bulionu dodałam warzywa, a następnie dorzuciłam posiekane listki pokrzywy. Zupa jest "zielona" w smaku, dlatego polecam dorzucić
Obiad gotowyCiasto szpinakowe zaliczam do bardzo smacznych, w dodatku z kremem malinowym to dopiero pyszne połączenie. BISZKOPT : 4 duże jajka 300 g mrożonego szpinaku 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanka oleju(...)PRZYGOTOWANIE : Szpinak należy rozmrozić, wycisnąć z nadmiaru płynów, następnie zmiksować z olejem na papkę. Całe jajka ubijamy z cukrem na puch, wlewamy szpinak zmiksowany z olejem i mieszamy. Następnie mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia, mieszamy oraz delikatnie wsypujemy ( najlepiej przez sitko ) aż składniki się połączą. Tortownicę wykładamy papierem ( tylko dół ) , wylewamy ciasto i pieczemy około
Kulinarne Fantazje MarioliMój zeszłoroczny czosnek niedźwiedzi nie obrodził tak jakbym sobie tego życzyła, ale coś tam zawsze "oskubałam". Za to szpinak póki co nadal dzielnie współpracuje ku mojej ogromnej radości! I bardzo dobrze, bo wymyśliłam sobie kiedyś, by upiec chałkę drożdżową (no bo kto teraz w domu nie ma nadmiaru drożdży...?) i właśnie w niej te dwa składniki wykorzystać. Najprościej, a zarazem(...)Ciasto drożdżowe: 500g mąki pszennej 150ml mleka 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 1 żółtko 100g miękkiego masła (82%) 1 łyżeczka soli Pesto z czosnku niedźwiedziego i szpinaku: 50g czosnku niedźwiedziego 50g świeżego szpinaku Garść orzechów włoskich 30g parmezanu Ok 70ml oliwy z oliwek ½ łyżeczki przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Nature Ewentualnie pieprz do smaku (u mnie
Kuchnia w czekoladzieszybko co czerwona, a składniki odżywcze w niej zawarte (m.in. białko) sprawiają, że jest to idealne rozpoczęcie dnia, jezeli ktoś lubi śniadania na ciepło. Składniki na 4 porcje: opakowanie szpinaku (200-300 g) puszka mleka kokosowego 250 g żółtej soczewicy 3 ząbki czosnku lub łyżeczka grnulowanego pół łyżeczki kurkumy pół łyżeczki mielonej kolendry lub nasion płaska łyżeczka żółtej gorczycy pół(...)razem mieszając około 5 minut. Dodaj około pół litra wody i całą zawartość puszki z mlekiem kokosowym. Gotuj najlepiej pod przykryciem około 15 minut. Pod sam koniec gotowanie dorzuć szpinak, dopraw solą, przemieszaj i po 2-3 minutach delektuj się! Smacznego Artykuł Dhal z żłótej soczewicy ze szpinakiem pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfCiasto szpinakowe z truskawkami, puszyste oraz lekko wilgotne i naprawdę bardzo łatwe do zrobienia. Pamiętajcie, szpinak nadaje tylko piękny, zielony kolor, nie smak! A smak ciasta jest lekko orzeźwiający, z cytrynową nutą + truskawki oprószone cukrem waniliowym... Tak, razem tworzą smaczną kombinację! Forma 24 x 24 cm: 2 szklanki mąki tortowej 250 g świeżych truskawek 150 g świeżego szpinaku(...)łyżki kaszy manny 2 łyżki soku z cytryny + skórka otarta z połowy cytryny 1 opakowanie cukru z wanilią Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym i waniliowym. Olej zmiksować ze szpinakiem i mieszając wlać do masy jajecznej. Następnie przesiać mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia i delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch
Kraina Miodem Płynącaurozmaicenie diety odchudzającej. Do jego przygotowania potrzebne są następujące składniki: 3 jaja, 30 g otrębów owsianych, łyżeczka siemienia lnianego, 10 g masła, sól, pieprz, olej z pestek winogron, garść szpinaku, 100 g wędzonego MOWI Salmon , cytryna, łyżeczka mrożonego koperku. Białka należy oddzielić od żółtek, a następnie dodać otręby, siemię lniane oraz koperek. Po zblendowaniu masy możesz z niej usmażyć omlet(...)celu na patelni rozgrzej masło i olej – papierowym ręcznikiem ściągnij nadmiar tłuszczu. Masę wlej na rozgrzaną patelnię i przykryj całość pokrywką. Smak omletu urozmaici wędzony łosoś oraz szpinak. Dodaj te składniki do podsmażonej masy białkowej, a następnie przypraw całość pieprzem oraz solą. Na wierzch omletu można również dodać skórkę cytryny. Po usmażeniu omlet jest gotowy do podania. Możesz wyłożyć
Żyję by jeśćowoców, robiąc tym samym miejsce nowym, które już niedługo! Składniki na 12 sztuk: 2 jajka ¾ szklanki cukru ¾ szklanki jogurtu gęstego naturalnego ¹/₃ szklanki oleju 1 łyżeczka pasty waniliowej Garść świeżego szpinaku Szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki obtoczonych w mące owoców- np. jagód i porzeczek Kruszonka: 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 3 łyżki(...)mąki Sposób przygotowania: Składniki na kruszonkę zagniatamy dokładnie i chowamy do zamrażarki w woreczku. Olej miksujemy ze szpinakiem. Jajka ucieramy z cukrem, stopniowo dolewamy jogurt, a następnie olej ze szpinakiem i pastę waniliową. Składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy przez sito i dodajemy partiami do składników mokrych, za każdym razem dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy owoce
Kuchnia w czekoladzieWytrawne placuszki gryczane z dodatkiem szpinaku i wędzonego sera. if (typeof CeneoAPOptions == "undefined" || CeneoAPOptions == null) { var CeneoAPOptions = new Array(); stamp = parseInt(new Date().getTime()/86400, 10); var script = document.createElement("script"); script.setAttribute("type", "text/javascript"); script.setAttribute("src", "//partnerzyapi.ceneo.pl/External/ap.js?"+stamp); script.setAttribute("charset", "utf-8"); var head = document.getElementsByTagName("head")[0]; head.appendChild(script); } CeneoAPOptions[CeneoAPOptions.length] = { ad_creation: 321648, ad_channel: 36965, ad_partner(...)newpage: false, ad_basket: true, ad_container: 'ceneoaffcontainer321648', ad_formatTypeId: 1, ad_contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; #bezmąkipszennej #bezglutenu #szybkieiłatwe Składniki: – 3 garście szpinaku – 2 jajka – 50 g wędzonego sera żółtego – 3 łyżki jogurtu naturalnego – 7 łyżek mąki gryczanej – łyżka oleju rzepakowego – łyżeczka proszku do pieczenia + przyprawy (sól, pieprz, natka
Mrs. Endorfinafarszu dodałam suszonego szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą przyprawę jak również inne z tego sklepu :) Pierogi ze szpinakiem, ziemniakami i pomidorami Ciasto: - 300g mąki + do podsypania - 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego greckiego -szklanka ciepłej wody - pół łyżeczki soli Farsz - 400 g szpinaku mrożonego - 300g ugotowanych i sprasowanych(...)mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego) - sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku - 1 łyżka masła Na początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy masło. Na masło wrzucamy szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki. Wszystko chwilę podsmażamy po czym dodajemy ziemniaki. Dokładnie podsmażamy co jakiś czas mieszając a na koniec doprawiamy
Kuchnia Pełna Emocji