Moja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa makaron oraz składniki bogate w substancje odżywcze: szpinak, cebula oraz czosnek. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc szybką, aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 12-14 rurek cannelloni 600g mrożonego szpinaku 60g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 jajka(...)bułka tarta olej pieprz sól Wykonanie: 1. Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 2. Makaron rurki wrzucić na osolony wrzątek i gotować chwilę tak aby zmiękł. Odcedzić
Szalona Kuchnia EwelinyIntensywnie zielony hummus ze szpinakiem 🙂 (bez tahini!) Składniki: 1 szklanka suszonej ciecierzycy 6 szklanek wody duży pęczek szpinaku* 2-3 ząbki czosnku sok z cytryny pieprz sól oliwa chilli ciecierzycę zalej 3 szklankami wody i odstaw na noc, by nasiąknęła następnego dnia odcedź, wypłucz, przełóż do garnka i zalej pozostałą wodą gotuj na małym ogniu [...] Artykuł ZIELONY HUMMUS ZE SZPINAKIEM
SandraFrej.comDzisiaj kolejny raz dynia, tym razem lasagne z dynia, do tego szpinak, ricotta i pycha obiad gotowy ;) Lasagne z dynią i serem ricotta składniki: 1/4 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku 250 g serka ricotta 6 plastrów makaronu do lasagne ugotowanego al dente 1 mozzarella (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Lasagne z dynią i serem ricotta wykonanie: Dynię kroimy w kostkę(...)doprawiamy solą i pieprzem, polewamy oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku przez 10 minut. Szpinak blanszujemy, odciskamy nadmiar wody na sitku, przekładamy do miski, dodajemy ser ricotta i dynię. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy 1/3 masy na dnie naczynia, na to układamy dwa plastry makaronu i w taki sposób robimy kolejne dwie warstwy. Na wierzch układamy rozdrobniony
Delusional TrineJajka z pieczarkami i szpinakiem, posypane serem feta i cebulką dymką , to proste, szybkie i zdrowe danie obiadowe lub śniadanie. Na duży głód polecam porcję po dwa jaja, a na mały po jednym. Jajka z pieczarkami i szpinakiem można podawać bez niczego lub z dodatkami, takimi jak: świeże pieczywo lub ziemniaki. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, gotowe na Waszym(...)minut. Jeśli gustujecie w jajach sadzonych na różnych dodatkach polecam koniecznie naszą ulubioną “ Szakszukę ” lub “ Szakszukę z cukinią “. The post Jajka z pieczarkami i szpinakiem appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjaodrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak(...)przypominające burgery o grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut na stronę). Podawaj na ulubionych liściach sałaty lub roszponce, szpinaku, czy rukoli
Programista w kuchniporcje 2 opakowania mrożonych serc karczochów (po 300 g każde) 1 puszka pomidorów całych - najlepiej drobne czereśniowe 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka białego, wytrawnego wina garść szpinaku parę oliwek sól pieprz oregano oliwa 250 g makaronu spaghetti do podania: świeżo starty parmezan przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać na małym ogniu(...)czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje - dolać trochę wina. W międzyczasie zagotować wodę, posolić, ugotować makaron zgodnie z instrukcją. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać opłukany szpinaki i oliwki. Lekko zamieszać, przykryć. Dusić do czasu aż szpinak zwiędnie. Tak przygotowane warzywa podawać z makaronem, posypać startym parmezanem. Smacznego
Stare GaryCześć! Pewnego dnia w odwiedziny do córki przyszły przyjaciółki. Jedna z nich przyniosła sałatkę ze szpinaku z fetą i boczkiem. Poczęstowały mnie tym przysmakiem i podkreślę raz jeszcze, że był to przysmak! Całe szczęście nie musiałam długo prosić o przepis. Tu muszę podziękować za pomysł: Olu dziękuję bardzo :) Długo nie zwlekałam aby przyrządzić taką sałatkę. Składniki: * 15 dkg szpinaku świeżego(...)kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Pomidory pokroiłam na drobniejsze części a ser typu feta pokroiłam w kosteczkę do 1 cm. Sałatkę układałam warstwami w salaterce: mała garść liści szpinaku, kilka kawałków suszonych pomidorów, kilka kawałków boczku, ser feta. Wszytko delikatnie polałam sosem i przykryłam następną porcją liści. Robiłam tak dopóki nie skończyły mi się przygotowane produkty. Fajnie jest również
Pieprzyć z Fantazjąprzepisu zostało mi trochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku(...)pieczemy do miękkości. W tym czasie przygotowujemy maszę szpinakową. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulkę aż się zeszkli, dodajemy umyty szpinak i gotujemy ok 15/20 minut na bardzo małym ogniu. Gdy będzie miękki doddajemy twarożek i jeszcze chwile gotujemy. Na miękkie ziemniaki nadkładamy szpinak z twarożkiem (ok 2 łyżki) i zapiekamy jeszcze ok 10/15 minmut. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniewszystkie spotkania rodzinne, jubileusze itp. Bo można szybko przygotować, świetnie smakuje a poza tym można też podać na zimno : ))) Składniki: ok 200 g łososia na osobę ok 300 g szpinaku (u mnie świeży w liściach) 300 g twarożku śmietankowego 1- 2 opakowań ciasta francuskiego sól, pieprz cebulę tłuszcz do smażenia Pryzgotowanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną(...)cebulę aż będzie szklista i dodajemy opłukany, odsączony szpinak. Gotujemy na małym ogniu ok 10/15 minut (aż szpinak się podgotuje i odparuje nadmiar wody) poczym dodajemy serek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i czekamy aż zacznie „bąblować”. Zestawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy
Szybko Tanio SmacznieDoskonały pomysł na uroczysty obiad. SKŁADNIKI 4 plastry indyka, 2 łyżki oleju,, 2 łyżki masła, kawałek czerwonej papryki, ser żółty, garść szpinaku, kilka pieczarek 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do drobiu, słodka papryka, pieprz, sól 1 op.ciasta francuskiego, 1 białko WYKONANIE Indyka lekko rozklepujemy, wkładamy do marynaty przygotowanej z oleju, przyprawy do drobiu, soli, pieprzu(...)słodkiej papryki, odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę, dusimy. Następnie dodajemy obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku. Ciasto dzielimy na 4 części, układamy filety, a na nich szpinak, kilka pasków papryki i starty ser żółty, Zawijamy w ciasto, smarujemy białkiem. Pieczemy 25-30 min w 180 stopniach. http://ambition.pl
słodki brateksię każdemu . Najwięcej czasu zajmuje uformowanie malutkich , zgrabnych kuleczek z mięsa mielonego . Cóż , dobre ćwiczenie na cierpliwość . Można też wyręczyć się dziećmi , jeśli akurat są pod ręką Dodatek szpinaku wprowadza element zdrowia , a ser ..smaku Zło i dobro w jednym garze Składniki : 1 opakowanie makaronu penne klopsiki : 0,5 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki(...)czosnku 1/2 płaskiej łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżki wody sól , pieprz do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia klopsików dodatkowo : 5-6 pieczarek 1 cebula garść świeżego szpinaku 3 czubate ,łyżki tartego parmezanu 4 łyżki tartego żółtego sera cheddar lub innego 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 1/2 szklanki słodkiej śmietany 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka
Ogrodnik w podróżywędzonego pstrąga, które świetnie komponują się z delikatnie ostrym, a zarazem słodkim miodowym dressingiem z wyczuwalną jabłkową nutą. Składniki: 125g makaronu pappardelle 125g fileta z wędzonego pstrąga 20g świeżego szpinaku 5 rzodkiewek 1 pęczek szczypiorku 8 pomidorków koktajlowych 120g zielonego groszku (mrożonego) 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz Dressing: 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki miodu 1 łyżka oliwy(...)octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. 2. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w ćwiartki. 3. Szpinak umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki, rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki, a szczypiorek umyć i posiekać. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki. 4. Zielony groszek ugotować według instrukcji
Szalona Kuchnia Ewelinyzielonej soczewicy 1,5l [6 szkl.] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 1 liść laurowy - duży sok z cytryny 3 szkl. szpinaku - mocno upakowane W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną w kosteczkę cebulę oraz szczyptę soli i smażyć do zeszklenia przez ok. 4 minuty. Dołożyć pokrojone w średnią kostkę(...)minut. Na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze solą i pieprzem. I tu na chwilę odbiegnę od oryginalnego przepisu. W książce sugerowano rozłożenie szpinaku do talerzy i zalanie gorącą zupą. Ja jednak posiekany drobno szpinak wraz z łodyżkami dodałam do garnka i pogotowałam jeszcze 2 minuty. Zupę podawać gorącą. Można ją przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Grunt to przepis!danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sos beszamelowo-porowy: ½ dużego pora 3 ząbki czosnku(...)sokiem z cytryny, odstawić na 15 minut po czym obsmażyć na patelni na łyżce oleju. Usmażonego porozrywać widelcem na małe kawałki. Cukinię umyć i pokroić na cienkie plasterki. Szpinak udusić na łyżce masła do miękkości, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy: Masło klarowane rozgrzać w garnku, dodać pokrojony por oraz czosnek na plasterki, podsmażyć
Wanilia i Kardamonryżem. TYDZIEŃ 4 JADŁOSPIS kliknij w obrazek żeby zobaczyć w lepszej jakości Dzień pierwszy : Śniadanie: owsianka z jabłkiem i masłem orzechowym II Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado Obiad: penne po bolońsku z fasolą zamiast mięsa (powinna być ciecierzyca, niestety się skończyła) Kolacja: zupa fasolowa z pomidorami, z grzankami razowymi Dzień drugi(...)Śniadanie: cynamonowa jaglanka na mleku roślinnym II Śniadanie: sałatka ze szpinakiem, grejpfrutem i awokado z poprzedniego dnia Obiad: makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami i sezamem Kolacja: zupa z poprzedniego dnia Dzień trzeci : Śniadanie: kanapki z makrelą i ogórkiem kiszonym II Śniadanie: sałatka z z kaszy gryczanej z gruszką Obiad: makaron z poprzedniego dnia Kolacja
Powiedz dietom nie