Calzone to pizza o kształcie pieroga, cienkie ciasto z pachnącym farszem na bazie szpinaku, warzyw, wędzonej kiełbasy i wyrazistej czerwonej cebuli, które idealnie ze sobą współgrają. Jest to przepis na uwielbiany przez nas placek z rodem ze słonecznej Italii. Składniki: Ciasto: 30g świeżych drożdży 340g mąki na pizzę typu ,,0’’ 250ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)cukru szczypta soli oliwa do wysmarowania formy Farsz: 250g kiełbasy morlińskiej z szynki Morliny 200g mrożonego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 puszki konserwowego groszku 1/2 puszki konserwowej kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 100g żółtego sera 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Szalona Kuchnia EwelinyCzerwone papryki faszerowane ryżem i zdrowym szpinakiem wymieszane z drobiową kiełbasą z dodatkiem delikatnie ostrej cebuli, aromatycznego czosnku to fajny pomysł na pełnowartościowy, sycący obiad. Pachnące curry faszerowane papryki sprawdzą się także w postaci imprezowej przystawki. Składniki: 6 czerwonych papryk Farsz: 350g kiełbasy morlińskiej z piersi kurczaka Morliny 200g ryżu 360g mrożonego szpinaku 2 cebule 3 ząbki czosnku(...)dente w lekko osolonym wrzątku i z dodatkiem przyprawy curry. Kiełbasę pokroić w kostkę i lekko przesmażyć na oleju. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta, szczyptę gałki muszkatołowej i smażyć następne 5 minut. Po tym czasie dodać ryż, kiełbasę, całość dokładnie wymieszać i doprawić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki (na formę o średnicy około 31 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 1 duże jajko 3 łyżki lodowatej wody Na farsz: opakowanie świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku mała cebula około 15 pomidorków koktajlowych – użyłam truskawkowych 250g chudego twarogu 2 jajka opakowanie serka wiejskiego – z płynną śmietanką 6 łyżek mleka sól i pieprz(...)przeciskamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na niego posiekaną cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut. Następnie, dodajemy na patelnie szpinak, chwilę czekamy aż zacznie wiotczeć, po czym mieszamy go – smażymy 2-3 minuty. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Ściągamy z ognia do ostygnięcia. Doprawiamy odrobiną
Smaczna Stronakcal białko: 0,6 g tłuszcz: 0,9 g węglowodany: 20,2 g w tym cukry: 8,2 g WIECZNA MŁODOŚĆ Skład: sok z jabłek, ogórków, pietruszki, szpinaku, jarmużu, selera W kolejnym soku, który wypróbowałam pietruszka i szpinak odgrywają główną rolę. Sok ten posiada największą ilość warzyw. Kompozycja świeżego selera, natki pietruszki i soczystego jabłka w połączeniu z jarmużem(...)szpinakiem świetnie się komponuje. Piękna, naturalna, zielona barwa zachęca do spróbowania. Sok z jabłek nadaje dość intensywnej słodyczy, którą może troszkę bym stonowała. Wyczuwalny jest wyraźny smak ogórka oraz nutka pietruszki. Pozostałe składniki ciężko mi wyczuć. Sok jest smaczny, należy do jednych z moich ulubionych. Sok jest rześki i smaczny, choć według mnie za bardzo wyczuwa się seler naciowy
Podróż w kulinariaAromatyczne cannelloni przekładane zdrowym szpinakiem połączonym z intensywnym smakiem czosnku i greckiego sera, z dodatkiem sosu z dojrzewających w słońcu pomidorów. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: Farsz: 32 rurki makaronu cannelloni 900g mrożonego szpinaku 500g fileta z kurczaka 180g sera fety 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka bazylii szczypta gałki muszkatołowej 3 łyżki(...)tymiankiem, bazylią i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. 2. Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowym farszem nafaszerować rurki
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: Opakowanie ciasta francuskiego Opakowanie świeżego szpinaku 200 g Mozzarella lulka 125 g Ser żółty 100 g Papryka czerwona 1/2 Czosnek ząbek Sól pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć krótko posiekany czosnek. Dodać szpinak i również podsmażyć aż liście zwiędną, Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Mozzarelle pokroić w plasterki, ser zetrzeć(...)tarce, paprykę pokroić w kostkę Na blat ciasta francuskiego ułożyć po całości ser żółty, paprykę, szpinak który kroje jeszcze przed położeniem na ciasto francuskie i na koniec mozzarelle. Zwijamy ciasto w rulon zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry wielkości ok 1,5 cm. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni
Kulinarne przygodypieczenia, wygodny i efektowny, lasagnia zjedzona ze słoika na pewno lepiej smakuje niż podana na talerzu:) Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 2 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij
Niedzielny kucharzTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar ZdrowiaTagietelle z kurczakiem i szpinakiem w sosie śmietanowym... Potrzebne będą : 500 g piersi z kurczaka 200 g świeżego szpinaku baby 150 g makaronu tagietelle 3/4 szklanki śmietany 30% (można zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym z odrobiną mąki ziemniaczanej) 2 ząbki czosnku 1 cebula (opcjonalnie) sól, pieprz łyżka masła klarowanego lub oliwy parmezan do posypania Pierś myjemy, osuszamy i kroimy(...)kosteczke, obsmazamy na patelni z rozgrzanym masłem, przyprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy do piersi, gdy się zeszkli dodajemy przecisniety przez praske czosnek. Szpinak lekko siekamy, dodajemy na patelnię, gdy opadnie dodajemy śmietanę i chwilę gotujemy. Na sam koniec na patelnię dorzucamy ugotowany al'dente w osolonej wodzie makaron , mieszamy, dajemy chwilę żeby się przeszło
Pelusiowa KuchniaTruskawki w wersji light, czyli truskawki ze szpinakiem. To połączenie to prawdziwa bomba witaminowa. Smaczne, tanie i zdrowe – czy można chcieć czegoś więcej. Składniki (2 porcje): 300 g truskawek 200 g młodego szpinaku 1 czerwona cebula kilka listków sałaty 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy(...)Zakręć słoiczek i mocno nim potrząsaj, aż składniki sosu się połączą. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki, truskawki umyj i pokrój na połówki. Listki szpinaku i sałaty umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz,, dodać truskawki i cebulę, wszystko skropić obficie sosem. Wartość odżywcza: Smacznego
Wymiar ZdrowiaMakaron w kremowym sosie, do tego chrupiąca cieciorka, mięsiste boczniaki i szpinak. Świetne danie dla wszystkich amatorów spaghetti: wyraziste, złożone a przy tym proste do zrobienia. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: Puszka cieciorki 250 g boczniaków 1/2 opakowania makaronu spaghetti lub buccatini Garść szpinaku 1/2 szklanki tartego parmezanu 1 gałązai rozmarynu lub łyżeczka suszonego(...)międzyczasie wlej do garnka 2 litry wody, posól. Zagotuj. Włóż do wrzątku makaron, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 minut. Przełóż szczypcami makaron do rondla z sosem, dodaj garść szpinaku, wymieszaj i duś wszystko razem przez 4 minut. Podlej makaron wodą, w której się gotował jeśli sos jest za gęsty. Krok 5 Na koniec dodaj do makaronu boczniaki i cieciorkę
Niedzielny kucharzmakaronu pszennego – 1/2 małej dyni – 1/2 cebuli – 2 ząbki czosnku – 200 g kurczaka – 5 suszonych pomidorów ze słoiczka + łyżka oleju – 3 garście szpinaku + sól, pieprz, papryka słodka, suszona natka pietruszki, majeranek, papryka wędzona, kurkuma Sposób przygotowania Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki i ugotuj z makaronem w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę(...)czosnek posiekaj, podsmaż na patelni z dodatkiem oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaj pokrojonego kurczaka, posiekane suszone pomidory. Przypraw i smaż aż się wszystko zarumieni. Pod koniec dodaj szpinak. Wrzuć na patelnię ugotowaną dynię i wymieszaj. Podawaj na ciepło z makaronem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się pochwalić wypiekami to pisz śmiało! Powodzenia i… SMACZNEGO! Artykuł Kurczak
Mrs. Endorfinadzieci) i podawać ostry sos, albo papryczkę chilli żeby każdy mógł sobie doprawić zupę indywidualnie. Zupa jest idealna do modyfikacji - krewetki zamienić np. na kurczaka, a pak choi na szpinak ( chociaż ja ją lubię najbardziej w tym właśnie zestawieniu składników). Tajska zupa z krewetkami i pieczarkami 2 puszki mleka kokosowego ( po 400 ml) 1,2 litra wywaru warzywnego albo(...)kurczaka pałka trawy cytrynowej 3 listki limonki kaffir 1 cebula 3 ząbki czosnku 300 g pieczarek 2 kapusty pak choi ( albo 150 g szpinaku) 200 g krewetek 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka brązowego cukru sok z 1 limonki do podania makaron ryżowy albo sobą liście kolendry olej/oliwa z dodatkiem z chilli albo jedna posiekana papryczka
Smaczny zeszytsałatką z ryżem, jarmużem, kukurydzą, fasolą i pomidorami w ostrym, limonkowym sosie. Całość bardzo meksykańska w smaku. Jeżeli nie macie jarmużu (ale polecam - bo samo zdrowie) możecie go zastąpić szpinakiem. Sałatka z ryżem, jarmużem i kukurydzą Porcja dla 4 osób Czas wykonania: 30 minut 200 g jarmużu (można zastąpić szpinakiem) 100 g ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli(...)ugotować na parze (ok 5 minut). Można też go nie gotować ale trzeba go wymasować w rękach ( ok 2- 3 minuty aż puści soki i zmięknie). Jeżeli używacie szpinaku trzeba go tylko pociąć w kawałki. Kukurydzę i fasolę odsączyć, pomidory pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać. Do miski przełożyć wszystkie składniki sałatki, Sos wymieszać w misce, zalać sałatkę
Smaczny zeszytsurowego boczku, 3 średnie cebule, 3 trójkąty sera topionego z szynką, 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią, 100 g żółtego sera w kostce, 1 garść świeżego szpinaku, ½ płaskiej łyżeczki pieprzu, 200 ml mleka, 1 pełna łyżka natki pietruszki, 3 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Na patelnię dajemy olej, dodajemy boczek(...)cebulę pokrojone w kostkę, smażymy na małym płomieniu do zeszklenia się cebuli. Dodajemy pokrojony drobno szpinak i pieprz, smażymy 3-4 minuty, odstawiamy. W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy ser topiony i pleśniowy, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy natkę pietruszki, odstawiamy. W ten sposób powstanie sos serowy. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do naczynia żaroodpornego dajemy tortellini
Bułka z Chlebem