ramen. Jednak to, w jaki sposób zrobicie swój ramen zależy tylko od Was. Składniki: 750ml wody 150g wieprzowiny 1 porcja rosołowa 2 marchewki 1 pietruszka pół selera garść świeżego szpinaku 50g tofu 2 liście laurowe ziele angielskie 2 saszetki pasty miso 2 liście alg nori 4 pieczarki 1 jajko makaron ramen sos sojowy Przygotowanie: Zaczynamy od wstawienia rosołu. Przepis(...)dobry rosół każdy ma zapewne swój. Ja do zimnej wody włożyłem mięso, obrane oraz pokrojone warzywa (poza szpinakiem) wraz z pieczarkami, liściem laurowym, zielem angielskim oraz algami. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dopiero w tym momencie doprawiam wywar. Dodajemy pastę miso, sól i kilka kropel sosu sojowego. Z ilością soli należy uważać. Pasta miso, której głównym składnikiem jest przefermentowana
Jacob Tasteskluseczkach to ciekawy pomysł na rozgrzewający jesienny obiad. Słodycz dojrzewającej w słońcu dyni idealnie komponuje się z aromatyczną mieszanką przypraw curry i smakiem suszonych pomidorów. Składniki: Kluseczki: 450g mrożonego szpinaku 600g ziemniaków 350g mąki pszennej 2 jajka szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Sos: 500g dyni 2 cebule 2 ząbki czosnku 80g suszonych pomidorów 2 łyżki klarowanego masła 1 szklanka bulionu(...)fileta z kurczaka 3 łyżki klarowanego masła 3 łyżeczki curry sól pieprz Wykonanie: 1. Kluseczki: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Następnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Szpinak odmrozić i odcisnąć wodę. Do przetartych ziemniaków dodać jajko, szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mąkę. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Podzielić na części, uformować cienkie wałeczki
Szalona Kuchnia Ewelinykrewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól pieprz szczypta chilli w proszku 2 pomidory 50 g ugotowanych krewetek ok z 1/4 limonki 100 ml śmietany Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać(...)gotować aż 1/2 się odparuje. Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać. Orzeszki pini podprażyć na suchej patelni. Dodać do listków bazylii. Szpinak posiekać i dodać do listków bazylii i orzeszków pini. Zmiksować dolewając w małych ilościach 0 ml oliwy z oliwek. Przyprawić solą, pieprzem i chilli. Pomidory sparzyć gorącą wodą, ostudzić
Kuchnia w oparachUwielbiam naleśniki w każdej postaci. Na słodko i bardziej wytrawnie. Dziś postanowiłam zrobić z twarogiem, ale żeby smakowały inaczej niż zawsze dodałam odrobinę szpinaku i czosnku. Wyszły znakomicie. Mąż kolejny raz zadowolony ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Składniki na farsz: 250g chudego twarogu(...)kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 niewielka cebulka pieprz, sól do smaku Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki. Farsz: Cebulkę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć
Słodki Zakątekplacuszki będą hitem gwarantuję Wam to :) Składniki: - 100g surowej kaszy jaglanej - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - 1 puszka tuńczyka - 20g otrębów owsianych - garść świeżego szpinaku - ząbek czosnku - sól, pieprz, ostra papryka (według uznania) W garnku w nieosolonej wodzie gotujemy kaszę jaglana według przepisu na opakowaniu - po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia W drugim garnku(...)gotujemy dwa jajka na twardo - po ugotowaniu kroimy w drobniutką kosteczkę Na patelni wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno rozgnieciony ząbek czosnku - przekładamy na drobne sitko w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Tuńczyka odsączamy z zalewy Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka, szpinak, ugotowane jajka, surowe jajko, otręby owsiane, sól, pieprz i słodką paprykę
Smacznie Pysznie Kaloryczniewycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 4 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij
Niedzielny kucharzwiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ). Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym(...)danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole! SKŁADNIKI: ZIELONE PIEROGI: * mąka pszenna – ok. 450 g * ciepła woda – 125 ml * szpinak – 180 g * świeża kolendra – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone
Ostra na SłodkoSkładniki szklanka 250ml ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga(...)już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pomału wlewać olej,nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty
w mojej kuchniPropozycja deseru na ten piątkowy dzień już była , teraz pora na Obiad:) Dziś polecam , bardzo szybki w prygotowaniu Makaron z serem na jogurcie z pieczarkami , szpinakiem i cebulką. Smakuje rewelacyjnie a co najważniejsze nie będziemy musieli stać przy "garkach" za długo w taki upał :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie(...)odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ PRZEPIS: SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 300 g makaronu penne 20 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 garscie szpinaku drobno poszatkowanego 1 serek kanapkowy ja dałam szczypiorkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję
Gotowanie PatkiSkładniki: (4 porcje) 1 szkl. komosy ryżowej (quinoa) 2 pęczki rzodkiewek pęczek młodego szczypiorku wraz z cebulką garść młodych małych listków szpinaku 50 g. twarogu solankowego sól morska świeżo mielony czarny pieprz Koperkowy winegret duży pęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka(...)garnek ze źródła ciepła i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż komosę do większej miski. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Umyj również szczypiorek i szpinak, osusz. Do miski z komosą przełóż rzodkiewkę, listki szpinaku i posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera (grubsze łodyżki koperku lepiej odrzuć), dodaj olej, oliwę, miód
Delicious Placetaki smakuje najlepiej. Dobrze wysmażony robi się lekko suchy, ale oczywiście jeśli macie opory przed takim średniowysmażonym możecie zrobić wg własnych upodobań. 1 sałata rzymska garść/dwie świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 4-5 filecików anchovies 3 jajka kilka czarnych oliwek około 300 g świeżego tuńczyka (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka z sosie własnym) sól(...)sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy, osączamy na sicie. Łączymy ze sobą w misce i polewamy częścią przygotowanego dressingu, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki. Pomidorki
Smaki Na Talerzuzająć się rzeczami poważnymi! Przepis, który chciałabym Wam dziś zaproponować skradłam od pewnej zdolnej Madzi (cmok!), która ugościła nas właśnie takimi francuskimi rożkami. Nie pierwszy raz jadłam coś ze szpinakiem i fetą – te składniki doskonale do siebie pasują i zawsze potrawa jest bardzo smaczna. Ale tym razzzzzzem to był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują(...)testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel
Mojewlasne.plsię, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik(...)czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka
Fabryka pomysłówSpód do tarty 200 g mąki 250 g wiejskiego twarożku, gęstego 50 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie do tarty 250 g bobu 2 dymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika(...)minut. Wyjmij spód i przykręć piekarnik do 150ºC. Obgotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłukaj zimną wodą i obierz ze skórki. Dymkę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie
codojedzeniaWystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny. Gulasz z karkówki Składniki: na 4 porcje 500 g karkówki bez kości 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 spore gałązki świeżego tymianku 100 g szpinaku 250 g pieczarek 2 duże ziemniaki 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki klarowanego masła sól i czarny pieprz do smaku Do podania 2 dymki pęczek rzodkiewek Oczyść mięso z błon(...)się zrumienią. Dopraw gulasz solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie wlej śmietankę i zagotuj gulasz. Następnie dodaj opłukany szpinak i gotuj aż szpinak lekko zwiędnie. Wyłóż gulasz na półmisek i posyp plasterkami rzodkiewki i dymką pokrojoną w piórka. Ja jeszcze dodatkowo posypałam listkami tymianku. The post Gulasz z karkówki
codojedzenia