Uwielbiam naleśniki w każdej postaci. Na słodko i bardziej wytrawnie. Dziś postanowiłam zrobić z twarogiem, ale żeby smakowały inaczej niż zawsze dodałam odrobinę szpinaku i czosnku. Wyszły znakomicie. Mąż kolejny raz zadowolony ;) Składniki na ciasto naleśnikowe: 3 jaja 1 łyżka oleju szczypta soli 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody Składniki na farsz: 250g chudego twarogu(...)kostki mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 niewielka cebulka pieprz, sól do smaku Ciasto : Do miski wbijamy całe jaja, mleko, olej, wodę oraz sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 10 minut. Smażymy naleśniki. Farsz: Cebulkę i czosnek należy pokroić w drobną kostkę, podsmażyć
Słodki Zakątekplacuszki będą hitem gwarantuję Wam to :) Składniki: - 100g surowej kaszy jaglanej - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 surowe jajko - 1 puszka tuńczyka - 20g otrębów owsianych - garść świeżego szpinaku - ząbek czosnku - sól, pieprz, ostra papryka (według uznania) W garnku w nieosolonej wodzie gotujemy kaszę jaglana według przepisu na opakowaniu - po ugotowaniu odsączamy i odstawiamy do przestygnięcia W drugim garnku(...)gotujemy dwa jajka na twardo - po ugotowaniu kroimy w drobniutką kosteczkę Na patelni wlewamy odrobinę oleju, przesmażamy szpinak doprawiamy solą, pieprzem oraz drobno rozgnieciony ząbek czosnku - przekładamy na drobne sitko w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu Tuńczyka odsączamy z zalewy Do dużej miski wrzucamy ugotowaną kaszę, tuńczyka, szpinak, ugotowane jajka, surowe jajko, otręby owsiane, sól, pieprz i słodką paprykę
Smacznie Pysznie Kaloryczniewycinamy krążki o średnicy słoika i układamy w słoiku przekładając warstwami nadzienia. Efekt wizualny i smakowy wspaniały. Przepis wzorowany na bbcgoodfood.com Składniki: 2 garści makaronu kokardki 2 duże garści szpinaku Szklanka groszku (może być mrożony) 4 łyżki pesto (przepis na pesto na dole strony) 1/2 opakowani sera ricotta 1 kulka sera mozzarella 4 łyżki parmezanu Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz(...)minuty krócej niż sugeruje instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być mocno al dente. Krok 2 Rozgrzej patelnię lub rondel, wsyp na nią szklankę groszku i 2 duże garści szpinaku. Podlej odrobiną wody gotuj mieszając aż szpinak zmięknie. Dodaj 2 duże łyżki pesto, zamieszaj, a następnie dołóż pół opakowania ricotty. Mieszaj wszystkie składniki, aż całość zacznie się delikatnie gotować. Zdejmij
Niedzielny kucharzwiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ). Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży. Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10! Niebo w gębie! Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym(...)danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole! SKŁADNIKI: ZIELONE PIEROGI: * mąka pszenna – ok. 450 g * ciepła woda – 125 ml * szpinak – 180 g * świeża kolendra – 1 pęczek * jajko – 1 szt * sól – 1 łyżeczka FARSZ: * grzybki mun- 2 szt * zmielona wieprzowina – 150 g * krewetki ( świeże lub mrożone
Ostra na SłodkoSkładniki szklanka 250ml ciasto:ilość składników na dwa blaty ciasta 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia ser 1 kg zmielonego sera z wanilią z wiaderka kawałek czekolady opcjonalnie 1/2 szklanki mleka 3 ½ łyżki żelatyny galaretka arbuzowa 1 kg arbuza waga(...)już bez pestek i skóry 2 galaretki cytrynowe Wykonanie Szpinak rozmrozić ,włożyć na sito i odcisnąć dłońmi z nadmiaru wody. Do misy miksera wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pomału wlewać olej,nie przerywając miksowania. Następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać .Na koniec dodać odciśnięty
w mojej kuchniPropozycja deseru na ten piątkowy dzień już była , teraz pora na Obiad:) Dziś polecam , bardzo szybki w prygotowaniu Makaron z serem na jogurcie z pieczarkami , szpinakiem i cebulką. Smakuje rewelacyjnie a co najważniejsze nie będziemy musieli stać przy "garkach" za długo w taki upał :) Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie(...)odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ PRZEPIS: SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 300 g makaronu penne 20 dag pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 garscie szpinaku drobno poszatkowanego 1 serek kanapkowy ja dałam szczypiorkowy 4 łyżki jogurtu naturalnego 15 dag sera żółtego tartego Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję
Gotowanie PatkiSkładniki: (4 porcje) 1 szkl. komosy ryżowej (quinoa) 2 pęczki rzodkiewek pęczek młodego szczypiorku wraz z cebulką garść młodych małych listków szpinaku 50 g. twarogu solankowego sól morska świeżo mielony czarny pieprz Koperkowy winegret duży pęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka(...)garnek ze źródła ciepła i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie przełóż komosę do większej miski. Rzodkiewki umyj i pokrój w plasterki. Umyj również szczypiorek i szpinak, osusz. Do miski z komosą przełóż rzodkiewkę, listki szpinaku i posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera (grubsze łodyżki koperku lepiej odrzuć), dodaj olej, oliwę, miód
Delicious Placetaki smakuje najlepiej. Dobrze wysmażony robi się lekko suchy, ale oczywiście jeśli macie opory przed takim średniowysmażonym możecie zrobić wg własnych upodobań. 1 sałata rzymska garść/dwie świeżego szpinaku 200 g pomidorków koktajlowych 1 mała czerwona cebula 4-5 filecików anchovies 3 jajka kilka czarnych oliwek około 300 g świeżego tuńczyka (ewentualnie 1-2 puszki tuńczyka z sosie własnym) sól(...)sobą, aż do otrzymania gładkiej konsystencji (najlepiej jest zrobić to umieszczając wszystkie składniki w małym słoiczku z wieczkiem i dość energicznie potrząsać ręką). Umytą sałatę kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy, osączamy na sicie. Łączymy ze sobą w misce i polewamy częścią przygotowanego dressingu, mieszamy. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy i kroimy na połówki lub na ćwiartki. Pomidorki
Smaki Na Talerzuzająć się rzeczami poważnymi! Przepis, który chciałabym Wam dziś zaproponować skradłam od pewnej zdolnej Madzi (cmok!), która ugościła nas właśnie takimi francuskimi rożkami. Nie pierwszy raz jadłam coś ze szpinakiem i fetą – te składniki doskonale do siebie pasują i zawsze potrawa jest bardzo smaczna. Ale tym razzzzzzem to był strzał w dziesiątkę, bo doszedł jeszcze kurczak. Rożki obłędnie smakują(...)testu”, a następnie podgrzać chwilę w piekarniku. Uwierzcie mi, to bardzo dobra przekąska warta wypróbowania. Składniki na 12 rożków 1 opakowanie ciasta francuskiego 200-250 g mrożonego szpinaku 150 g piersi kurczaka 2 ząbki czosnku pół cebuli 1 jajko (białko) 1 łyżka mąki łyżka oleju do smażenia przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy Wykonanie: Rozwiń gotowe ciasto francuskie. Podziel
Mojewlasne.plsię, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci. W moim curry tym razem wylądował szpinak, fasolka szparagowa i pomidory, a smak złagodziło mleczko kokosowe. Na blogu znajdziecie także inne propozycje na to danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik(...)czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki. Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów lub 350ml przecieru pomidorowego 2 łyżki lub więcej czerwonej lub żółtej pasty curry (do smaku) 400ml mleczka
Fabryka pomysłówSpód do tarty 200 g mąki 250 g wiejskiego twarożku, gęstego 50 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie do tarty 250 g bobu 2 dymki 1 łyżka masła 150 szpinaku 150 g sera feta 3 jajka 250 ml gęstej śmietany sól i pieprz do smaku 50 g żółtego sera Do dekoracji liście sałaty, mięty rzodkiewka czerwona cebula prażone nasiona słonecznika(...)minut. Wyjmij spód i przykręć piekarnik do 150ºC. Obgotuj bób w lekko osolonej wodzie, opłukaj zimną wodą i obierz ze skórki. Dymkę pokrój i zeszklij na maśle. Dodaj szpinak i smaż aż szpinak lekko odparuje. Wyłóż na podpieczony spód wraz z bobem. Następnie pokrusz feta. W naczyniu zmiksuj śmietanę z jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Wylej na nadzienie
codojedzeniaWystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny. Gulasz z karkówki Składniki: na 4 porcje 500 g karkówki bez kości 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 spore gałązki świeżego tymianku 100 g szpinaku 250 g pieczarek 2 duże ziemniaki 200 ml śmietanki, 30% 2 łyżki klarowanego masła sól i czarny pieprz do smaku Do podania 2 dymki pęczek rzodkiewek Oczyść mięso z błon(...)się zrumienią. Dopraw gulasz solą, pieprzem i tymiankiem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu przez godzinę. Kiedy mięso będzie miękkie wlej śmietankę i zagotuj gulasz. Następnie dodaj opłukany szpinak i gotuj aż szpinak lekko zwiędnie. Wyłóż gulasz na półmisek i posyp plasterkami rzodkiewki i dymką pokrojoną w piórka. Ja jeszcze dodatkowo posypałam listkami tymianku. The post Gulasz z karkówki
codojedzeniaNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kuchnieświata #dorsz #azjatyckie #kafir #szpinak #ryż #trawacytrynowa # Kolejna odsłona gotowania potraw z różnych części świata. Tym razem padło na Kambodżę i ich słynny Amok. Zawsze starałam się sprawić, żeby azjatyckie dania miały smak Azji i chyba w końcu się udało. Sądzę, że to zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet(...)halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej jaśminowego Przygotowanie: Do malaksera wrzucić składniki na pastę i blendować aż powstanie gładka
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznyDewolaje po Mojemu - z pieczarkami ,szpinakiem , serem i prażoną cebulką 😍 Idealne danie obiadowe na nadchodzący weekend :) Polecam 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 🍽 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ # gotowaniepatki , https://www.instagram.com/gotowaniepatki/ będzie mi bardzo miło 😘 # food , # obiad Składniki na 6 sztuk: 3 filety pojedyncze z kurczaka 15 dag sera żółtego tartego Olej do smażenia np.rzepakowy(...)kurczaka Sól i pieprz do smaku 3 łyżki prażonej cebulki Pieczarki: 6 pieczarek 1/2 cebuli 2 łyżki natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Garść szpinaku świeżego Dodatkowo: Bułka tarta do panierki 2 jajka 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 🍴 Przygotowanie: 1. Pieczarki myję,drobno siekam. Cebulkę i szpinak również drobno siekam. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju , smażę pieczarki, cebulę oraz szpinak.Doprawiam
Gotowanie Patki