Zapraszam na smaczne zielone naleśniki ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Dzięki użyciu szpinaku (polecam mrożony od Hortex) naleśniki mają piękny kolor i są zdrowsze od tradycyjnych. Polecam Składniki: naleśniki: 1 szkl mleka 1/2 szkl rozmrożonego szpinaku Hortex 1 szkl mąki 1 jajko 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz(...)śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g świeżych truskawek Przygotowanie: Szpinak blendujemy razem z mlekiem, następnie przelewamy do miski i dodajemy pozostałe składniki na naleśniki. Miksujemy razem i odstawiamy ciasto na 30 minut. W tym czasie myjemy truskawki, odcinamy szypułki i kroimy owoce drobno, odkładamy na puźniej. Śmietankę (z lodówki) ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno i odstawiamy
słodkie i nie tylko historie kulinarnekostki, kucharek + pieprz mielony - do smaku, śmietana 12% 200 gram wodę zagotować z kostką rosołową, wsypać włoszczyznę, ryż i gotować do miękkości ryżu, dodać 2 kostki serka topionego liście szpinaku dokładnie opłukać pod zimną wodą, dodać je do wywaru, gotować z 10 minut na mniejszym ogniu do smaku dodać kucharka, pieprz czarny mielony, wlać śmietanę i krótko zagotować, zupę blenderem(...)zmiksować - bardzo smaczna, sycąca na maśle zupa ze szpinakiem, można użyć również zamrożonego szpinaku i ziemniaków zamiast ryżu.........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięZielona babka wielkanocna Składniki na ciasto: 100 gram szpinaku baby 3 jajka 220 gram mąki orkiszowej Bio Planet 3-4 łyżki ksylitolu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 110 ml oleju rzepakowego otarta skórka z limonki lub cytryny( opcjonalnie) Szpinak miksujemy z olejem blenderem. Jaja Ubijamy z ksylitolem na puch. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wolno(...)wlewamy szpinak z olejem i dodajemy skórkę z limonki. Ciasto przelewamy do foremki wysmarowanej olejem. Babkę pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Sprawdź patyczkiem czy się upiekła. Wystudzoną babkę udekoruj lukrem z młodym jęczmieniem Lukier: 2 -3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki sproszkowanej trawy z młodego jęczmienia Bio Planet sok z połówki cytryny Wszystkie składniki wymieszaj razem i polej babkę
AZgotuj!pieprz biały, majeranek i czosnek. Jest bogata w białko, nie zawiera konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów ) 120 ml białego wytrawnego wina. Mnie się chlupnęło 150 ml. 100 g szpinaku 100 g cebulek perłowych 1 mała cukinia baby 20 g miodu 50 g suszonych pomidorów 100 g masła 1 garść siana sól i pieprz do smaku Kiełbasę sparz i zdejmij osłonkę(...)pokrojoną w cienkie plastry cukinię (nie oieraj cukinii), suszone pomidory pokrojone w paski oraz kiełbasę. Całość dusić na dużym ogniu, stopniowo podlewając winem. Aromat jest fantastyczny. Na koniec dodać szpinak, sól, pieprz i dymione masło. Przemieszać do rozpuszczenia masła. Ze stawić z ognia. Podawać z liśćmi świeżego szpinaku. Danie proste ,ale niesamowicie aromatyczne dzięki między innymi dlatego, że zostało dodane
Z Kuchni Do KuchniMoja propozycja szybkiej w przygotowaniu, imprezowej potrawy, w której główną rolę odgrywa polędwiczka i szpinak. Wszystko to łączy się idealnie z wyrazistą fetą tworząc aromatyczną i bardzo smaczną przystawkę. Składniki: 700g polędwiczek wieprzowych (2 sztuki) tymianek sól pieprz Farsz: 450g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 50g sera feta 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej olej(...)powstała kieszonka. Następnie oprószyć solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i odstawić na około 30 minut. 2. Farsz: Drobno posiekaną cebulę i ząbki czosnku podsmażyć na maśle, dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Następnie dodać pokrojony w małą kostkę ser feta i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem i ponownie całość dokładnie wymieszać. 3. Każdą polędwiczkę
Szalona Kuchnia Ewelinytartych ziemniaków Farsz 150 g mięsa mielonego dowolnego 50-80 g sera żółtego startego 1/2 cebula sól - do smaku czarny pieprz - do smaku olej roślinny - do smażenia szpinak op. Wykonanie Przesmażyć cebulę ,dodać mięso ,smażyć wszystko 2-3 minuty,dodać szpinak ,a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie(...)mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem
w mojej kuchniMakaron w zupie symbolizuje szczęście i sukces. Do tej zupy zużyłam wszystkie mrożone zioła jakie miałam. Znajdziecie w niej pietruszkę, miętę pieprzną i kolendrę. Na koniec dodałam jeszcze świeży szpinak. Zupa jest gęsta i baaaardzo pożywna, a to za sprawą roślin strączkowych jak czerwona fasola, ciecierzyca i zielona soczewica. W tym roku zupa się sprawdziła się podwójnie. -8 na dworze(...)zielonej soczewicy, waga sucha 300 ml pokrojonej natki pietruszki, u mnie mrożona 2 doniczki świeżej kolendry 250 ml pokrojonej mięty pieprzowej 4 duże dymki 150 g świeżego szpinaku 150 g makaronu, pokruszonego 1½ łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, prażone i zgniecione w moździerzu 1 łyżeczka zmielonej kolendry 1 łyżka soli
codojedzeniaLekka, zdrowa ,bogata w witaminy sałatka ze świeżym szpinakiem, bobem, aromatyczną natką z pietruszki i dressingiem cytrynowym. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do każdego rodzaju mięsa. Składniki: 100g świeżego szpinaku 300g mrożonego bobu 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 50g prażonego słonecznika natka z pietruszki sól pieprz Dressing cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie(...)następnie ostudzić i obrać. 2. Cebulę dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno pokroić, a natkę z pietruszki drobno posiekać. 3. Słonecznik uprażyć na rozgrzanej suchej patelni. 4. W naczyniu świeży szpinak wymieszać z bobem, cebulą dymką, szczypiorkiem, natką z pietruszki i uprażonym słonecznikiem. 5. Dressing cytrynowy Oliwę połączyć z sokiem z cytryny i dokładnie wymieszać. 6. Sałatkę polać cytrynowym dressingiem, doprawić
Szalona Kuchnia Ewelinysezamowego, wrzuć jarmuż i smaż około 3-4 minuty. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i usmaż na odrobinie oleju kokosowego, przyprawiając ją szczyptą soli i czarnego pieprzu. Ze szpinaku oderwij ogonki. Na talerze wyłóż jarmuż, posyp liśćmi szpinaku. Dodaj pokrojone na pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser. Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu(...)Składniki 200 g jarmużu 100 g szpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety 150 g ciemnych winogron Wykonanie Cukier wsyp na suchą patelnię, na małym palniku i na małym ogniu zostaw do procesu topienia – nie mieszaj
Eat me! Fit me!gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczona ricotta z gremolatą Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą(...)grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Brukselka zapiekana pod kruszonką
Moja smaczna kuchniaJuż nie raz Wam pisałem, że uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony. Tym razem Madzia postanowiła przygotować pyszny makaron razowy z łososiem i cukinią. Będzie to idealne połączenie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sycące, kolorowe – w sam raz na rozświetlenie szarości poranka. No i pełne witamin, aby zadbać o odporność na przedwiośniu. Polecam. Składniki: • ½ soczystego jabłka • ½ gruszki • ½ średniej pomarańczy • garść liści świeżego szpinaku • ½ szklanki wody Sposób przygotowania: 1. Owoce obrać. Pokroić na kawałki. Opłukać listki szpinaku. 2. Owoce i szpinak włożyć do pojemnika blendera kielichowego. 3. Wlać wodę. 4. Wszystkie składniki zmiksować
W mojej kuchniZapraszam na słodki chlebek szpinakowy z dodatkiem suszonej żurawiny oraz orzechów nerkowca. Do zrobienia tego chlebka najlepszy jest szpinak rozdrobniony Hortex. Chlebek szpinakowy świetnie smakuje z dżemem oraz kubkiem herbaty. Polecam Składniki: 1 szkl rozmrożonego szpinaku Hortex 3 szkl mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl cukru 5 łyżek oleju 1/2 szkl mleka(...)jajka 1 szkl suszonej żurawiny 75 g orzechów nerkowca Przygotowanie: Do miski wkładamy rozmrożony szpinak, ekstrakt, olej, mleko i jajka miksujemy razem przez chwilę. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cukier oraz miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy oraz mieszamy razem. Przekładamy do silikonowej keksówki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze
słodkie i nie tylko historie kulinarnecieciorki - odsączana i przepłukana 400 g (1 puszka) krojonych pomidorów 1 cukinia pokrojona w dużą kostkę 750 ml bulionu z kurczaka ok 100 g świeżego szpinaku sól, pieprz do podania jogurt typu greckiego świeża kolendra Przygotowanie: Baraninę pokroić w kostkę i zmielić. W głębokiej dużej patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek i cebulę(...)pomidorową pastę i podsmażać jeszcze krótką chwilę. Dodać marchew, ciecierzycę, pomidory, cukinię i bulion. Wymieszać, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przykrytą zupę przez ok 30 minut. Dodać opłukany szpinak, gotować jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak zwiędnie. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie ostrą papryką. Zupę rozlać do talerzy, do każdego dodać łyżkę gęstego jogurtu , posypać świeżą kolendrą
Stare GaryKlasyczne, popularne w naszych domach roladki z kurczaka faszerowane zdrowym szpinakiem z dodatkiem czosnku i serem feta, to ciekawa propozycja na przemycenie najmłodszym bogactwa witamin zawartych w zielonych liściach. Składniki: 1kg fileta z kurczaka sól pieprz olej 3 jajka bułka tarta panierka Farsz: 600g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku 1 duża cebula 130g sera feta 3 łyżki masła sól pieprz(...)duże kawałki, następnie rozbić tłuczkiem przez folię aby nie porozrywać mięsa. Oprószyć solą i pieprzem. 2. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na maśle. Następnie dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć chwilę na wolnym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Na każdym rozbitym kawałku fileta, położyć czubatą łyżkę farszu i zwinąć w roladę. 4. Następnie każdą
Szalona Kuchnia Eweliny