szpinak - 15265 przepisów (strona:380/1018)

Tagliatelle ze szpinakiem 184

Dzień Dobry z rańca! :) Dzisiaj mam dla Was szybki obiad, makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Kto ma ochotę?! Zapraszam :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 250 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 200 ml śmietanki 18 % (lejącej) 4-5 pomidorków koktajlowych na pół sól pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu. Na oliwie poddusić cebulę(...)dodać  przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i osuszony szpinak. Poddusić ok 5 minut, po tym czasie zalać śmietanką. Odrobinę zmiksować blenderem. Dusić ok 10 minut. Wymieszać z makaronem, przyzdobić pomidorkami. I gotowe! :) Smacznego

Trufelkowo
Omlet szpinakowy na parze z wędzonym łososiem 201

wykonania tej potrawy, ale możecie wykorzystać każde inne urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: 2 małe jajka 70 g mrożonego szpinaku 40 g łososia wędzonego fit 50 ml mleka 0,5% Sól Pieprz vegeta Wykonanie: Rozmrażamy szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem ( ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety ). Przesmażamy i odparowujemy(...)Odstawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wpijamy jajka. Roztrzepujemy. Dodajemy przestudzony szpinak i mleko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia ( brzegi powinny być lekko uniesione aby masa nie wypływała ). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia

Smaki Ewy
MAKARON SEROWY ZE SZPINAKIEM 176

szybkie dania jednogarnkowe zwłaszcza w ten jesienny czas. Pyszne danie ,które idealnie wpasowuje się nie tylko na rodzinne obiady. Dziś w roli głównej Makaron Mini RURKI  Lubella ze szpinakiem i serem cheddar smakuje idealnie :) Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu drobnego typ rurki 200 ml wody 150 ml smietany 18% 3 garście świeżego szpinaku(...)osolonej wodzie al dente. W garnku o grubym dnie wlewam wodę i śmietankę. Podgrzewam następnie dodaję sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie dodaję tarty cheddar oraz zielony szpinak.  Mieszam dokładnie.  Dodaję makaron.  Mieszam i w razie potrzeby jeszcze doprawiam.  Solą i pieprzem. Podaję od razu

Gotowanie Patki
Drożdżowa tarta z leśnymi grzybami i jajkiem 114

obiadem. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki oleju 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru ¾ szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży Farsz: 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 300 g leśnych grzybów 5 jajek 150 g żółtego sera Natka pietruszki do posypania Grzyby leśne dokładnie czyścimy i gotujemy(...)ciepłej wodzie drożdże. Całość dokładnie wyrabiamy na gładkie i jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 40 minut (ciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka szpinakowa 140

Zapiekanka to doskonały pomysł zarówno na obiad jak i na pożywną kolację. 250 g makaronu świderki 500 g szpinaku mrożonego 200 g ulubionej wędliny 200 g serka wiejskiego 150 g żółtego sera 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 jajko sól, pieprz, słodka papryka 1. Makaron gotujemy al dente. Wędlinę kroimy w grubszą kostkę. Szpinak rozmrażamy i podsmażamy na maśle(...)Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. 2. Szpinak mieszamy z serkiem wiejskim, wędliną, makaronem i rozkłóconym jajkiem. Przekładamy  do natłuszczonej foremki. Posypujemy startym żółtym serem i pieczemy

Krokusowy Dom
OMLET Z KOZIM SEREM I SZPINAKIEM 164

duże jajka garści szpinaku 4 kawałki koziego sera ( wg uznania) u mnie ser podpuszczkowy 4 plasterki szynki 1 ząbek czosnku szczypiorek 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz Szpinak myjemy. W miseczce mieszamy jajka. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Kiedy liście zmiękną wylewamy

KuchcikoweLove
ZIELONY ZASTRZYK ENERGI! KOKTAJL!! 117

ostatnich miesiącach cieszą się dość dużą popularnością. Na początku nie miałam o nich najlepszego zdania (całe szczęście, tylko dlatego, że nie próbowałam!) bo kto łączy ze sobą smak szpinaku, kiwi i banana?? Jakiś szaleniec!  Aa jednak w takim razie i ja oszalałam ;)) Całe szczęście, że ta "nowa, zielona moda" może wyjść nam tylko na zdrowie ponieważ koktajle ten - oczyszcza(...)szklankę 250 ml bazą mojego zielonego koktajlu był sok, wyciśnięty z dwóch pomarańczy (ponieważ lubię bardziej "płynną" postać, jednak nie jest to konieczne - kwestia osobistych smaków ) garść świeżego szpinaku  banan garść winogron pół brzoskwini - do blendera ii..  do dna!!! ;))  Jest wiele możliwości połączenia składników. BAZA - wyciśnięty sok (jabłko, pomarańcz), mleko (kokosowe, ryżowe), jogurt, woda OWOC - kiwi, winogrono

BezglutenowaIzabela
FASZEROWANY KURCZAK SZPINAKIEM 157

granulowanego 2 łyżki papryki czerwonej ostrej i słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka suszonej bazyli 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego Szczypta cukru trzcinowego Farsz 6 garści szpinaku 2 cebule 2 ząbki czosnku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki masła PRZYGOTOWANIE:  Kurczaka myję i osuszam. Wykrajam kości ja pozostawiam skrzydełka. Uważamy(...)uszkodzić skóry. Znów myję i osuszam. Kurczaka nacieram przygotowaną marynatą. Pozostawiam w lodówce pod przykryciem ok.30 min. W między czasie przygotowuję farsz. Szpinak myję. Cebulę drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. W garnku o grubym dnie rozpuszczam masło dodaję czosnek oraz cebulę, smażę na rumiano dodaję sól i pieprz oraz czosnek granulowany na koniec dodaję szpinak. Mieszam.  Nadziewam kurczaka

Gotowanie Patki
Ciasto szpinakowe z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i suszoną żurawiną 117

Pyszne ciasto ze szpinakiem, które w połączeniu z masą z nasionami chia na mleczku kokosowym i posypane suszoną żurawiną jest bardzo smaczne. Składniki: Ciasto: 5 jajek szczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 gram szpinaku Masa: 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) duży jogurt naturalny gęsty (330 ml) 3 łyżki nasion chia(...)ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy cukier trzcinowy oraz żółtka i na na sam koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy około 40 minut (do suchego patyczka) w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na pół. 2. Galaretki

Kuchnia u Bietki
Drożdżowe pierogi ze szpinakiem i serem feta 172

przeciwieństwie do mojej rodziny, uwielbiam szpinak. Mogłabym jeść go pod każdą postacią. Osobom krzywiącym się na samo wspomnienie tego słowa polecam połączenie z serem feta. Dziś w w formie drożdżowych pierogów, pysznych zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nadają się również do odgrzania w mikrofalówce. Składniki -50 dag mąki -3 dag drożdży -1 szkl. ciepłego mleka -łyżka cukru(...)jajka -3 łyżki oleju -60 dag mrożonego szpinaku -łyżka masła -30 dag sera feta -zmiażdżony ząbek czosnku -sól, pieprz Przygotowanie Z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia. Zaczyn, olej, 2 jajka, resztę mleka i szczyptę soli wymieszać z mąką, odstawić. Szpinak rozmrozić i podsmażyć na maśle. Przestudzić. Dodać rozkruszoną fetę i czosnek. Doprawić

Zielona Kuchnia
Tarta szpinakowa na francuskim cieście 120

Szybka i smaczna odmiana obiadowego menu ;-) Składniki -30 dag ciasta francuskiego -opakowanie mrożonego szpinaku -cebula -2 ząbki czosnku -50 dag pieczarek -3 łyżki masła -sól, pieprz -2 łyżki mąki -pół litra mleka -10 dag startego żółtego sera -4 plastry salami Przygotowanie Ciasto francuskie rozmrozić, wyciąć 4 kwadraty (20x20cm), wyłożyć nimi żaroodporne foremki (ja robiłam w 2 większych). Cebulę i czosnek(...)obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić, przekroić na pół. Połowę masła stopić na patelni, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać szpinak, dusić ok. 5 minut. Dodać pieczarki, wymieszać, dusić jeszcze 5 minut, przyprawić do smaku. Pozostałe masło stopić w rondelku, dodać mąkę i mleko. Mieszając, zagotować. Dodać stary ser, wymieszać. Sos wymieszać ze szpinakiem i pieczarkami, przyprawić. Masą napełnić foremki z ciastem

Zielona Kuchnia
Ciecierzyca duszona z warzywami 138

aromatycznymi krajankami. Ale.. słoneczna pogoda napełniła mnie ostatnio energią i zapałem do.. dań jednogarnkowych i przeprosin z zupami :-) Składniki -1 czerwona cebula -1 czerwona papryka -ok 250g szpinaku -1 bulwa kopru włoskiego -400g ciecierzycy z puszki (po odsączeniu z zalewy) -łyżka oliwy z oliwek -3 ząbki czosnku -1 łyżka mąki pszennej -450ml bulionu(...)łyżeczki papryki -sól i pieprz Przygotowanie Cebulę obrać i pokroić na półplasterki, czosnek zmiażdżyć. W rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę obsmażać na niej cebulę i czosnek. Dodać szpinak i dusić aż zmięknie. Pokroić koper włoski i paprykę, dodać do garnka. Dusić kilka minut, mieszając. Dodać ciecierzycę. Składniki połączyć z mąką. Wlać bulion, wino, dorzucić liść laurowy, kolendrę (można zastąpić gałką

Zielona Kuchnia
Jarskie burgery z tofu 128

bułce z sałatką, jak i jako samodzielnie do obiadu. Z przepisu wychodzą 4 porcje. Składniki -300 g tofu naturalnego (wędzone również się nadaje) -100 g pieczarek -100 g szpinaku -1 por -2 ząbki czosnku -1 łyżeczka curry -1 łyżeczka chilli -1 łyżka mielonej kolendry -sól i pieprz -75 g podsuszonego startego chleba razowego (można zastąpić tartą bułką) -oliwa Przygotowanie Pora(...)drobno posiekać, podsmażyć na oliwie z wyciśniętym czosnkiem. Szpinak poddusić oddzielnie przez kilka minut z odrobiną wody. Tofu rozdrobnić, pieczarki posiekać albo zetrzeć na tarce. Oba składniki dodać do pora. Całość poddusić 8-10 minut do miękkości. Dodać szpinak i dusić jeszcze 2-3 minuty. Przestudzić. Zmiksować na prawie gładką masę w robocie kuchennym (ew. blenderem). Dodać chleb, zioła, przyprawy

Zielona Kuchnia
Burger drobiowy ze szpinakiem z sosem koperkowo-czosnkowym 138

ciężkim sosem proponuję dziś delikatną w smaku i lżejszą formę tej popularnej "kanapki". Składniki (na 2 porcje): -180 g drobiowego mielonego mięsa (najlepiej z indyka) -100 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku -1 jajko -3-4 łyżki bułki tartej -100 g jogurtu naturalnego -1 ząbek czosnku -pół pęczka koperku -4 plastry pomidora -kilka listków sałaty lub garść miksu sałat -2 razowe(...)pełnoziarniste bułki -1 łyżka oleju rzepakowego -sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Szpinak wcześniej rozmrozić. Mięso mielone włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać szpinak. Całość dobrze wymieszać. Wbić jajko, dodać tartą bułkę. Ponownie dobrze wyrobić. Z masy uformować 2 burgery. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju, najlepiej na patelni grillowej (kotlety można także upiec w piekarniku). Przygotować

Zielona Kuchnia
Sałatka z pieczonym burakiem, fetą i figami 131

przepis na jedno z moich Chorwackich dań. Tam smakowało mi bajecznie!  Składniki na dwie porcje: 1 duży burak  8-10 fioletowych fig 50 gram sera feta garść szpinaku  sok z cytryny  1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka syropu klonowego  Buraka owijam folią i piekę 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu(...)studzę, obieram i kroję w plastry. Plastry buraka marynuję kilkanaście minut w occie balsamicznym i syropie klonowym. W tym czasie myję szpinak a figi kroję na ćwiartki. Na talerzu lub desce układam szpinak, na nim plastry buraka oraz ćwiartki fig. Posypuję całość pokruszoną fetą i polewam sokiem z cytryny. Podaję od razu, najlepiej z ćwiartkami cytryny.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja

Proponowane wyszukiwania