popisu, mogą maczać pieczone pierogi i zajadać je z sosami takimi jak; czosnkowy, ziołowy czy śmietanowy Składniki: Farsz: pierś z kurczaka przyprawa Kotani Gyros pół opakowania świeżego baby szpinaku ( biedronka) kilka suszonych pomidorów w oleju ( najlepsze z Biedronki z dynią ) Pierś kroimy w drobną kostkę, obsypujemy przyprawą kotani i smażymy na patelni z odrobiną oleju z zalewy pomidorów. Dodajemy(...)pokrojone suszone pomidory i szpinak. Smażymy, aż szpinak zmniejszy objętość. Można lekko dosolić do smaku. Ciasto: Proponuję pomieszać mąki, 100g pełnoziarnistej 400 g mąki pszennej. 7g drożdzy instant lub zaczyn z 25g drożdży „normalnych” ok 1 szkl ciepłego mleka ( 200ml) 1/3 szkl oleju rzepakowego 2 jaja ( 1 białko do posmarowania pierogów) Szczypta soli i cukru Wszystkie składniki
Rusty ForkJeśli nie macie pomysłu na obiad to takie roladki będą jak znalazł.Oczywiście pod warunkiem, że lubicie szpinak :) Ja bardzo lubię, dlatego dość często używam go w mojej kuchni. Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ja miałam dość duże) 1/2 opakowania szpinaku mrożonego (opakowanie miało 450 g) 1/3 opakowania sera typu feta 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka masła sól,pieprz(...)Wsypać zamrożony szpinak.Mieszać co jakiś czas, aż się roztopi. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.Przyprawić sola i pieprzem.Smażyć aż woda odparuje. Wystudzić i dodać ser.Wymieszać. Gotowy szpinak wykładać na rozbite piersi i zawijać roladki. Jajko rozbełtać z mlekiem (mleko wlałam tak na oko,nie za dużo) Gotowe roladki obtoczyć w bułce tartej, następnie w jajku i znowu
Agusiowe smakołykiklasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże krewetki duża garść liści szpinaku 200 ml śmietany kremówki 1 duża szalotka(...)oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Szpinak umyj i osusz. Szalotkę pokrój w drobna kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj
Moja pasja smakuprzez napęcznienie. :) SKŁADNIKI: 1 szklanka ryżu do risotto (najlepszy jest arborio) 100 ml wytrawnego białego wina 1 l ciepłego bulionu drobiowego 1 cebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu(...)miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso, ugotuje się już w ryżu. Zostawiamy je w powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło. Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego odrobinę soli, co przyspieszy ten proces. Odstawiamy na bok. Pieczarki lub grzyby kroimy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy chwilę
Kuchnia od dwojgadelikatny. Wierzch udekorowałam truskawkami i borówkami, a żeby nadać ciasto jeszcze bardziej wiosennego charakteru dodałam jajeczka ulepione z żółtego lukru plastycznego. Składniki: 3 jajka (najlepiej duże) 400 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju roślinnego (u mnie rzepakowy) 2 szklanki mąki krupczatki skórka otarta z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego(...)śmietanki 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 śmietan fix owoce do dekoracji - maliny, borówki, truskawki Opcjonalnie - lukier plastyczny do ulepienia jajeczek. Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Można go lekko zblendować, jeśli kawałki listków są zbyt duże. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cienką strużką dodawać olej roślinny, cały czas ubijając
Kulinarne Inspiracjeenergii i sił witalnych. Ostatnio prawie codziennie taki serwuję nie tylko mojej rodzinie ale także mamie, która wraca do zdrowia po długiej chorobie. Koktajl warzywno-owocowy ze szpinakiem Składniki na 4 porcje 1 marchewka 1/8 selera 3 liście białej kapusty solidna garść szpinaku 2 jabłka 1 pomarańcza 2 kiwi pół cytryny Wszystkie warzywa umyć. Owoce porządnie wyszorować. Obrać(...)cztery części i usunąć gniazda nasienne. Z marchewki, selera, kapusty, jabłek, pomarańczy i cytryny wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej. O otrzymanego soku dodać pokrojone w kostkę owoce kiwi i szpinak. Zmiksować blenderem ręcznym do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelać do szklaneczek i od razu podawać. Smacznego :) Aronia
Wiem co jemzdrowe babeczki które można zrobić na obiad lub kolację. Moje są jarmużowo-szpinakowe a więc bardzo zdrowe. Polecam Składniki: 100 g mrożonego jarmużu(można użyć świeżego) 10 kostek mrożonego szpinaku( można użyć świeżego) 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju kokosowego 50 g sera żółtego 2 łyżki mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz Przygotowanie: Jarmuż i szpinak(...)wykładamy na cedzak najlepiej na noc aby odciekł. Następnego dnia rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy obrany i pokrojony drobno czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy rozmrożony jarmuż i szpinak i smażymy razem ok. 5 minut. W tym czasie kroimy drobno żółty ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz dodajemy żółty ser. Mieszamy aż ser się rozpuści i zdejmujemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnePolecam przepis na naleśnikowe ślimaki! --------------------------------------------------- Liczba porcji : około 10 naleśników Czas przygotowania : 30 minut* --------------------------------------------------- * oprócz czasu na schłodzenie SKŁADNIKI: na ciasto naleśnikowe: ok. 200g mąki pszennej 170g mrożonego szpinaku* 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki 4 jajka 500ml mleka szczypta soli morskiej lub himalajskiej oraz pieprzu łyżeczka oliwy z oliwek * szpinak odmrażamy i odciskamy nadmiar wody farsz(...)PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz pieprzu, mąkę - mieszamy. Następnie do ciasta naleśnikowego dodajemy szpinak, całość miksujemy za pomocą blendera. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Krok 2. Usmażone naleśniki smarujemy z wierzchu serkiem Almette, na warstwę serka kładziemy plasterki szynki, całość rolujemy. Na koniec
Moja Książka Kucharskasprawdzą, a nawet płatki migdałowe. ps. W lodówce wytrzyma około 5 dni, dłużej nie jestem pewna bo po 3 już wszystko zjadłam. Składniki: 1 ugotowany brokuł 300 g świeżego szpinaku 2-3 cukinie (około 300 g w sumie) 30 g pestek dyni (do kupienia na przykład tu ) łyżeczka ziaren zielonego pieprzu łyżeczka soli szczypta kurkumy Przygotowanie: Zacznij od podprażenia(...)umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją na suchą patelnię na której prażyły się pestki i przez 3 minuty podsmażaj cały czas mieszając. Zacznij dodawać partiami szpinak, powiedz,y te 300 g w 3 partiach, jak jedna partia się zeszmaci to dodawaj kolejną, ale cały czas mieszaj, aby warzywa nie zbrązowiały, tylko cały czas zachowywały swój piękny
greenscarfodpowiedniej obróbce ziemniaka, jest on miękki i chrupiący za razem. Podaję go z idealnie kremowym, lekko kwaskowatym, a zarazem delikatnie słodkim za sprawą pomidorów, kremem z dodatkiem młodego świeżego szpinaku, warzyw i odrobiny chili. Danie proste, a zarazem idealne na obiad o każdej porze roku, czy to latem na świeżym powietrzu, czy też zimą. Po prostu pycha! APETYCZNE KARTOFLISKO(...)łyżek dobrej jakości oliwy z oliwek -kilka gałązek świeżego rozmarynu sól, pieprz, woda KREMOWY SOS: - 1 opakowanie serka kremowego Apetina POMIDORY I BAZYLIA - zielona część pora - 3 garście świeżego szpinaku - 3 ząbki czosnku - 1/4 cebulki białej lub jedna szalotka - 1 papryczka chili - bazylia - 5 łyżek oliwy z oliwek - sól, pieprz WYKONANIE: - ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą - każdego ziemniaka natnij
SMYKWKUCHNInaleśników: z dżemem i z białym serem. Oczywiście te z serem nie są zgodne z dietą rozdzielną. Dziś mamy wiekszy wybór i przede wszystkim zdrowszy. Składniki na farsz: 450g szpinaku (mrożony lub świeży) 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki gęstej śmietany sól pieprz gałka muszkatałowa bazylia tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy(...)patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoty kolor. Dokładamy szpinak i na początku smażymy na dużym ogniu aby odparować wodę, a następnie zmniejszamy i dusimy na średnim. Na 10 minut przed końcem dodajemy przecisnięty czosnek i doprawiamy do smaku: solą, pieprzem, gałką muszkatałową i bazylią. Gotowy szpinak zaprawiamy smietaną. Tak przygotowanym farszem smarujemy usmażone naleśniki i zawijamy
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewszystko posypałam oregano i bazylią. Było przepyszne! KOLACJA Na kolację serwuję sobie kanapki ze szpinakową pastą, pom idorem i rukolą w towarzystwie brokułów, które zostały mi z obiadu. Szpinak przygotowałam najprostszym sposobem, zawsze robię go więcej żeby później móc wykorzystywać w wielu innych daniach - warzywnych potrawkach czy zapiekankach. szpinakowa pasta 1/2 opakowania szpinaku mrożonego 1/2 kostki twarogu chudego ząbek(...)czosnku odrobina oliwy i masła sól, pieprz, bazylia, oregano Na rozgrzanym tłuszczu podsmażam rozmrożony wcześniej szpinak, chwilkę podgrzewam, a następnie wkruszam twaróg i dodaję przyprawy, dokładnie mieszam całość. Gotowe! Smacznego! 🌟 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellieboczkiem ) 150 g makaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego ) średnia cebula 500 g dyni ( po obraniu ) łyżka masła klarowanego 4 plastry wędzonego boczku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g szpinaku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą(...)cebulkę. Nie rumienić. 6. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, chwile podsmażyć i doprawić gałką muszkatołową. Dodać szklanke wody z gotowania makaronu. 7. Dusić 10 min pod przykryciem. 8. Dodać szpinak, doprawić sola i pieprzem. Krótko podsmażyć. 9. Wymieszać sos z makaronem, udekorować chipsami z boczku. INSTRUKCJA - film krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora Kalorii : KalkulatorKalorii.net Kalorie Masa
Atlas Smakówniezłego " kopa" smakowego, i jest - moje pyszne francuskie ciasteczko z szynką ,fetą i przyprawami.Tak więc powitajcie mój autorski przepis na wytrawne , zielone "e " ciasteczko.Zapraszam!. 1 op.mrożonego szpinaku 1op. ciasto francuskie 1 duży ząbek czosnku 0.5 op.sera feta 100 ml.bulionu Sól,biały pieprz,gałka muszkatołowa,rozmaryn, 0.5 sztuka.czerwonej papryki 1 żółtko do posmarowania ciasta 6 pl.szynki pomidorki(...)cherry Sezam Natka pietruszki 1 łyżka masła ************************************** Ciasto francuskie rozmrozić.Szpinak usmażyć na patelni na maśle z posiekanym czosnkiem.Podlać bulionem, dołożyć pokruszonego sra feta, wymieszać.Dodać pokrojoną paprykę w kostkę, przyprawić do smaku solą,pieprzem i gałką muszkatołową.Odparować sok, wystudzić. Ciasto pokroić na kwadraty, udekorować brzegi paseczkami z ciasta , ułożyć na każdym ciastkiem kawałek szynki , a na niej
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiproszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju rzepakowego 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie(...)zmiksować go z olejem. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz szpinak z olejem. Masę szpinakową wyłożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Składniki na krem: 150 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 1 łyżka cukru
Domowa cukiernia Ewy