Musztarda chrzanowa kilka lyzeczek -Musztarda francuska kilka lyzeczek -Torebka grzybow suszonych -Ziola: tymianek ,rozmaryn, bazylia -Sol i pieprz do smaku -kalafior (2 jaja , bulka tarta ) -male ziemniaczki w skórce -szpinak -cebula -czosnek SPOSOB: Poledwiczke zamarynowalam w soli i czosnku na noc i : 1. oczyszczamy poledwiczke z blonek plam itd. 2. Robimy martnate : Olej jasminowy 5 łyżek stolowych Musztarda chrzanowa(...)mniejsze kawalki -kąpiemy w rozklepanych jajkach i taczamy w bulce tartej -smazymy na zwyklym oleju ale nie przesadzajmy z iloscia czesto przewracajac Emotikon wink **************************************** Ziemniaki ze szpinakiem : wrzucamy bezposrednio do pieca na okolo 40 min 200°C w obierkach,wczesniej solimy troszke dodajemy oliwy i szpinaku swierzego badz mrozonego **************************************** Po 10 minutach wrzucamy nasza poledwice w naczyniu
Viola cooks with passionViolaPassion Wyśmienite Włoskie danie. Składniki: 300g mąki przennej 3 jajka całe plus 2 same białka do posmatowania ciasta 1 łyżeczka soli 3 łyżki wody 300g szpinaku 200g sera ricotta 4 łyżki parmezanu szczypta gałki muszkatołowej pieprz sól Sposób: Szpinak dusimy w garnuszku pod przykryciem w małej ilości wody. Następnie odcedzamy. Ser Ricotta możemy drobno(...)pokroić lub rozetrzeć widelcem, dodajemy szpinak, następnie dodać 1 jajko i parmezan. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciast o: Dodajemy Mąke, sól, jajka i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolać odrobinę wody, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę. Następnie ciasto musimy podzielić na 4 części, każdą cienko musimy rozwałkować. 2 części posmarować
Viola cooks with passionciasto: 300 g mąki krupczatki 230 g cukru 3 jajka 250 ml oleju 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżeczki proszku do pieczenia 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku wykonanie: Szpinak rozmrażamy i w miarę mocno odciskamy z wody. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i miksujemy. Na koniec dodajemy
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: 500 g świeżego szpinaku 4-5 ząbków czosnku masło sól Szpinak umyć, usunąć grube łodygi, poszatkować. Czosnek pokroić w paseczki, wrzucić na rozgrzane masłom, chwilę podsmażyć. Dodać pokrojony szpinak, smażyć co jakiś czas mieszając ok 10 minut, aż liście będą miękkie. Posolić do smaku. Pyszny zamiennik tradycyjnej surówki. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomimięs. W mojej głowie natychmiast zrodził się pomysł, by te idealnie współgrające ze sobą składniki połączyć w domowych burgerach. Na ruszt wrzuciłam także filet z kurczaka. Uzupełnieniem jest świeży szpinak i kwiaty nasturcji. Kropką nad "i" są wyśmienite, rumiane bułki, oczywiście domowej produkcji. Mają bardzo chrupiącą skórkę, są bardzo puszyste i mają mięciutki środek. Są wręcz idealne do burgerów(...)Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki dżem możemy zrobić błyskawicznie, podsmażając na patelni pół szklanki porzeczki z gałązką mięty, pod koniec dodając płaską łyżeczkę cukru Ciepłe mleko łączymy z cukrem, drożdżami
Wrzosowa PolanaSzybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym, pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :) Składniki: Na 12 sztuk: 180g mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do piecze 80g cukru 1/3 łyżeczki soli 100g liści szpinaku 70ml oleju rzepakowego 30ml mleka 1 jajko 1 banan Krem: 150ml(...)śmietanki 30% 1 serek mascarpone (250g) sok z 1/2 limonki 1 banan Ponadto: 50g jagód leśnych 6 łyżeczek nutelli Sposób przygotowania: Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników. W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy
Kuchnia w czekoladzieostry, z każdym smakiem mocno wyczuwalnym i odróżnialnym. Syte, lekkie i wytrawne danie na obiad czy ciepłą kolację. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – drobniej niż do zupy. Szpinak zostawiamy w całości – jeśli to starsze listki, można je ewentualnie porwać na pół. Cebule i czosnek z grubsza siekamy. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy na rozgrzany cebulę i smażymy(...)środku. Zajmie to około 15-20 minut na średnim ogniu. Piekarnik rozgrzewamy do 180⁰C, góra-dół, bez termoobiegu. Zrumienione ziemniaki zalewamy gotowym zblendowanym pomidorowo-paprykowym sosem, wrzucamy szpinak i mieszamy, aż liście zaczną się kurczyć od temperatury sosu. Robimy w sosie z dodatkami wgłębienia – łyżką, i w każde wlewamy po surowym jajku, jak do szakszuki. Uważamy żeby nie zniszczyć
Karo in the Kitchenlekka bez zbędnych sosów, majonezów itp Składniki: Dla 3 osób: 200g makaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso(...)Fasolkę szparagową gotujemy z dodatkiem soli ok 15 minut (do miękkości). Odcedzamy, studzimy lekko i kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kuchnia w czekoladziemisce :D czego można chcieć więcej. Zdrowe, smaczne, kolorowe danie poprawiające humor. Mój optymizm powrócił. Oby do wiosny! Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 1 mini sałata rzymska garść szpinaku baby 8 jajek przepiórczych 10 pomidorków koktajlowych pół smaczliwki 1 mała czerwona cebulka 2 łyżki oleju lnianego 3 łyżki soku z cytryny czarnuszka kolorowy pieprz sól Wykonanie: Sałatę i szpinak(...)myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na kawałki i razem ze szpinakiem wrzucamy do miski. Jajka przepiórcze ugotowane na twardo i obrane przecinamy na połówki i dodajemy do sałaty. Dorzucamy quinoę, połówki pomidorów koktajlowych, obraną i pokrojoną w plastry smaczliwkę i posiekaną w plasterki, lub piórka czerwoną cebulę. Sok z cytryny łączymy z olejem lnianym, pieprzem i sola. Powstałym
Quinoa Raz!łyżki suszonych owoców goi 3 łyżki rodzynek 1 łyżka nasion chia 2 łyżki gęstego miodu 2 i ½ szklanki ugotowanej białej quinoy 100 gram orzechów nerkowca garść młodych listków szpinaku 2 łyżki spiruliny 2 łyżki oleju kokosowego 6 łyżek mąki kokosowej 2 - 3 łyżki miodu łuskane nasiona konopi i suszone owoce goi do ozdoby Wykonanie: Przygotowujemy spód - owoce(...)Foremki układamy na talerzykach i wykładamy przygotowaną przed chwilą mieszaninę na spód, ugniatamy i wstawiamy do lodówki. Pokrojone na ćwiartki orzechy nerkowca zalewamy kilka godzin wcześniej wrzątkiem. Młode listki szpinaku obieramy z ogonków i przelewamy na sicie wrzątkiem. Osuszony szpinak, odcedzone orzechy nerkowca, quinoę, olej kokosowy i miód, blendujemy na gładka masę, mieszamy dokładnie z mąką kokosową i wykładamy
Quinoa Raz!Bardzo często przygotowuję szpinak, najczęściej robię go z makaronem i serem. Dzisiaj przygotowałam w wersji na ostro, a zamiast makaronu użyłam ryż. Wyszło smacznie. Przepis jest bardzo prosty, dlatego zachęcam do wypróbowania. Składniki: ryż opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku pół białej cebuli łyżka masła 2 -3 małe suszone papryczki chilli mały jogurt naturalny(...)sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotuj według instrukcji. Na masełku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodaj szpinak, pokrojone papryczki chilli i duś około 10 minut. Następnie dodaj jogurt, całość dopraw do smaku i podaj z ryżem. Smacznego
Kukuleczkitruskawek (większych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz cytrynowy sól ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy(...)następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż masa stanie się jednolita - powinna być gęsta. W garnku gotujemy wodę, lekko solimy i wlewamy
Kolorowy Przepisownikprzygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :) Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :) Składniki: 130 g makaronu np. casarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 100ml słodkiej(...)czasie przygotowujemy sos: Czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze
Kuchnia w czekoladzieZdrowy, szybki, łatwy i prosty przepis na niecodzienne danie. Podczas gotowania makaronu, zdążysz przygotować szpinak z kurczakiem :D Zdecydowanie mój faworyt, pyszny i zdrowy obiad, do którego możemy dodać wszystko co lubimy :) Składniki: 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny) 400 g szpinaku (ja miałam mrożony) 2 szt. cukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej(...)przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś na małym ogniu 5-7 min. Dopraw do smaku. Wsyp podsmażonego kurczaka
Kulinarna (nie)codziennośćNaleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć
Czerwień i błękit