Boska...mega apetyczna, prosta i szybka w skonstruowaniu...Samo zdrowie. Z sezonowymi truskawkami, to dopiero rozkosz dla podniebienia. Składniki 2 garście szpinaku baby 200 g świeżych truskawek 100 g newelli 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kiełki brokułu Sos: 70 ml oliwy z karczochów 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżka musztardy dijon Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak płuczemy i osączamy w wirówce do sałaty. Wykładamy na talerz. Posypujemy pieprzem, osączonym z zalewy. Truskawki (szypułki usuwamy) kroimy w kostkę, układamy na szpinaku. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę newellę. Olej, miód, musztardę mieszamy, olewamy sałatkę, dekorujemy kiełkami brokułu. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchendalej rozkłada, łazi po mnie, to tu boli, to tam :(( Nie lubię tak :(. Może to ta pogoda, nie wiem już. Dzisiaj taka lekka sałatka z tuńczykiem, do tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych pomidorów szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki i suszone pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski
kruche babeczkiheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 8-9 średnich ziemniaków 1 opakowanie mrożonej kostki z mintaja ( 6 szt ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet ) 2 ząbki czosnku 1 jajko mąka do obtaczania 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości(...)odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli
Ogrodnik w podróżyDziś zapraszam na kulinarną przygodę z babeczkami z farszem z mięsa mielonego z indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane(...)pomidorków suszonych w oleju 150 g świeżego szpinaku 1 papryka 1 cebula 10 gad sera żółtego wędzonego ja dałam z chilli 4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1/2 łyżeczki : chilli,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy foremki
Gotowanie Patkilicząc czasu gotowania i studzenia), ale najlepiej spróbujcie sami :-) SKŁADNIKI 5 ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 4 jajka (ugotowane na twardo) 200 g pomidorków koktajlowych kilka liści świeżego szpinaku sos czosnkowy FOLWARK (ilość dowolna, wg Waszego uznania) Ziemniaki i jajka studzimy, a następnie kroimy w dużą kostkę, pomidory kroimy na połówki, a listki szpinaku (ogonki odrywamy) w cienkie paski(...)dnie salaterki układamy ziemniaki i polewamy je sosem. Następnie kładziemy jajka, na nich pomidorki i znów warstwa sosu. Wierzch sałatki posypujemy szpinakiem. Przed podaniem schładzamy
Czary - gary w kuchniSkładniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku kilka plastrów suszonych pomidorów 1/2 sera feta 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano Przygotowanie Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy. Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut
KukuleczkiMożna dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki(...)dokładnie ubij. Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij. Przygotowanie: Ziemniaki obierz i gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie. Przestudzone pokrój na grube plastry. Umyj i osusz szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną
Kukuleczkieksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego(...)łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno(...)być elastyczne i gładkie. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie
Prosto i Smacznie z AnetąPolędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam ją z szpinakiem i delikatną rozpływającą się mozzarellą. Do tego podałam ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty. Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona(...)koktajlowe sól pieprz kolorowy olej kokosowy Przygotowanie: Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać na 190 stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć
Ala piecze i gotujerodzaje kapusty, kapusta chińska, kapusta pekińska, rzodkiewka, rzodkiew biała, fasolka szparagowa, seler, seler naciowy, koper włoski, grzyby, szparagi, bakłażan, cukinia, wszystkie rodzaje dyni, jarmuż, ogórek, pomidor, cebula, czosnek, por, szpinak, kiełki, brukselki, brokuły, kalafior, burak, rzepa, karczoch zwyczajny, cykoria, rukola, Przykładowe posiłki: Śniadanie Na śniadanie wiele osób robiło sobie tzw. hash browns czyli nic innego jak placki ziemniaczane. Wystarczy(...)batat z dodatkiem cukru, cynamonu i kakao Jeśli lubisz smoothie to możesz przygotować je ze słodkiego ziemniaka :). Można także zrobić wytrawną wersje koktajlu używając zwykłych ziemniaków z dodatkiem np. szpinaku czy natki pietruszki. Smoothie ze słodkiego ziemniaka Lunch Na lunch świetne będą beztłuszczowe pieczone frytki z ketchupem. Aby je zrobić wystarczy pokroić ziemniaki na odpowiedni rozmiar, dokładnie osolić
wegujemyDzisiaj wegetariańskie danie w postaci brunatnych pieczarek wypełnionych pysznym farszem złożonym ze szpinaku i kaszy jaglanej. Danie bardzo sycące głównie za sprawą kaszy jaglanej , a zarazem lekkie i dietetyczne. U mnie zapieczone pod startym żółtym serem ale z powodzeniem można ser pominąć będzie wtedy jeszcze mniej kaloryczne i przy okazji wegańskie. Pieczarki mogą z powodzeniem robić za samodzielny posiłek(...)jako przystawka ( jak wspomniałam sycąca). Składniki: 3 duże brunatne pieczarki 1 woreczek kaszy jaglanej lub pół szklanki 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku starty żółty ser do posypania masło / olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości. Pieczarki myjemy i wykrawamy nóżki, które kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy szpinak
W kuchennej krainieCałkowicie wegetariański obiad który zaspokoi głód na długo. Skondensowane w smaku, pieczone warzywa, lekki szpinak, odrobina szlachetnego pleśniowego sera i płynne żółtko jaj. Nie potrzeba już żadnych dodatków – a w dodatku to wszystko z jednego naczynia! Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C, grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Szykujemy sobie głęboką patelnię lub szeroki rondel, który można w nim bez szwanku umieścić(...)bakłażanem. Po czasie pieczenia ziemniaków dorzucamy do nich bakłażana i pieczarki– wszystko równomiernie mieszamy ze sobą i pieczemy razem kolejne 15 minut. Po 15 minutach w rondel wrzucamy szpinak, mieszamy żeby zwiądł i zmniejszył objętość od ciepła pozostałych składników, dodajemy posiekaną szalotkę. Lekko dociskamy warzywa żeby stworzyły w miarę równą warstwę, robimy łyżką cztery wgłębienia-niecki i wbijamy
Karo in the Kitchenurodzinowe przyjęcie. Roladę można przygotować wcześniej, bo jest to przekąska na zimno , bardzo efektowna przy tym. Przekąska na każdą okazję. Rolada szpinakowa Składniki: Spód szpinakowy 400 g szpinaku, świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki kopru 4 jajka 400 ml mleka 150 g mąki 3 łyżki rozpuszczonego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 150 g wędzonego łososia 200 g sera(...)philadephia Pokrój szpinak bardzo drobno i podsmaż na maśle i oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez 2 minuty. Zmiksuj mleko, jajka i mąkę na ciasto naleśnikowe. Dodaj lekko ostygnięty szpinak, koper, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Formę o boku 40 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto naleśnikowe, wyrównaj powierzchnię i wstaw
codojedzenia