postępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 100 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa(...)sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju. Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCześć ! Za nami ciepły weekend, w powietrzu czuć wiosnę. Czuję, że odżyłam. Do mojej codziennej diety wróciły zielone koktajle, które kocham. Co powiecie na połączenie szpinaku, banana, soku z limonki i świeżego imbiru ? Ten koktajl daje moc ! Składniki (1 porcja): duża garść świeżych liści szpinaku 1 banan sok wyciśnięty z 1/2 limonki 1 cm kawałek świeżego imbiru – starty(...)tarce o małych oczkach 1 łyżeczka miodu 1 łyżka chia 2/3 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Liście szpinaku umyj i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, sok z limonki, imir, miód i wodę mineralną. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj chia i blenduj jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników. Smacznego
Moja pasja smakuMuszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów ½ l śmietanki 200 ml wody 2 duże ząbki czosnku(...)cebula 2 łyżki oliwy 1 dorodna doniczka świeżej bazylii sól i czarny pieprz do smaku 100 g szpinaku 300 g salsiccia 50 g parmezanu 250 g makaroni, u mnie bavete Odlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron
codojedzeniaNajpierw podam przepis, a na dole znajdziecie kilka ciekawostek ;) Przewijamy w dół! ;) Składniki (1 porcja): Sałatka: garść szpinaku baby jeden upieczony burak jedna pomarańcza pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pół łyżeczki miodu pół ząbka czosnku sól pieprz Na talerzu układamy szpinak i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Pomarańczę filetujemy, a buraka(...)kroimy w dużą kostkę. Układamy na szpinaku. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Składniki na sos mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Gotowe! ;) A teraz, dlaczego warto? SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprosta i szybka, że spokojnie zdążymy ją zrobić nawet na śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść szpinaku - zostaw kilka listków do przybrania zupy 2 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól(...)pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj, że im dłużej miksujesz zupę, tym bardziej się ogrzewa - nie podgrzej jej za bardzo, bo awokado zgorzknieje. 2. Przelej do miseczki
Powiedz dietom nieDelikatne indycze mięso doskonale współgra ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, całość zawinięta w roladę i usmażona tworzy pyszny pożywny obiad. Tym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 70 dag fileta z indyka 35 dag świeżego szpinaku 15 dag suszonych pomidorów 4 plastry żółtego sera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki aromatyzowanej oliwy z czosnkiem(...)przez woreczek foliowy, oprószamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy parę minut, po czym dodajemy świeży szpinak, przesmażamy całość chwilę doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Studzimy. Na mięsie rozkładamy po dwa plastry żółtego sera, szpinakowe nadzienie i pokrojone, osączone wcześniej z zalewy suszone pomidory, zawijamy
Wanilia i Kardamonidealną przekąską na sylwestra, ale będą również wspaniałe na każdą inną imprezę. Ruloniki z ciasta francuskiego z łososiem Składniki: - 1 op. ciasta francuskiego - 150 g wędzonego łososia - 250 g szpinaku - 2 serki camembert - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - masło ok. 4 łyżek - żółtko Przygotowanie: Szpinak myjemy, obsuszamy i smażymy na maśle, dodajemy drobno pokrojony czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem. Całość(...)smażymy do wyparowania wody ze szpinaku. Rozsmarowujemy całość na rozwiniętym cieście francuskim. Pokrojonego w paski łososia układamy naprzemiennie z serem camembert na całym cieście. Zwijamy całość w rulon i smarujemy żółtkiem. Kroimy na ok. 1 cm kawałki i układamy na papierze do pieczenie. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni C. i pieczemy około 15 minut
Kulinarne życieminut na zrobienie. Danie podałam na porcelanie Julia Gold-Bogucice Składniki: Na dwie porcje: 25 dag grubego makaronu tagliatelle 20 dag wędzonego łososia 15 dag świeżego szpinaku baby 10 dag sera lazur z niebieską pleśnią 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietanki 22% 3 ząbki czosnku ½ cytryny Oliwa do podsmażenia Sól morska do smaku Pieprz biały do smaku Sposób(...)przygotowania: Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z łyżeczką oliwy, odcedzić, trzymać w cieple. Szpinak umyć, osuszyć, cebulę i czosnek obrać posiekać, zeszklić na oliwie na patelni, po chwili dodać szpinak, poddusić chwilę pod przykryciem, dodać pokrojonego łososia, skropić sokiem wyciśniętym cytryny, dodać pokrojony w kostkę ser lazur, wlać śmietankę , doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem
Wanilia i Kardamonrazowej (ok. 180g), - 1 łyżka drożdży instant (ok.6g), - 1 jajko (ok. 60g), - ¼ szklanki wody (ok. 60 ml), - ½ łyżeczki soli - 2 łyżki oliwy z oliwek (20g). Nadzienie: - 500 g świeżego szpinaku - 10 suszpnych pomidorów z zalewy (ok. 200g) - ¼ opakowania sera Feta (ok. 50g), - opakowanie jogurtu greckiego light (ok.200g), - 1 jajko (60g), - kula Mozarelli (ok. 125g), - łyżka oleju rzepakowego (10g) - 2 ząbki(...)papryka, sól, pieprz, bazylia. Sposób przygotowania: 1. Mieszamy mąkę z drożdżami i solą. 2. Dodajemy jajko, oliwę, wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto (odstawiamy na 40 min. do wyrośnięcia). 3. Szpinak myjemy, odkrawamy ogonki i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku ok. 5 min. 4. Suszone pomidory kroimy w kostkę. 5. Ser Feta kroimy w kostkę. 6. Jogurt mieszamy z jajkiem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTimes New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki (na 1 porcję) - 10 truskawek (ok. 200g), - garść szpinaku (ok. 50g), - kostki lodu. Sposób przygotowania 1. Truskawki miksujemy ze szpinakiem i kostkami lodu. Koktajl jest bogaty w: - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu, - witaminę C, która jest antyoksydantem (działa(...)przeciwnowotworowo), - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które zapewnia prawidłowy transport tlenu. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 350 ml Energia: 64 kcal Białko: 2,7 g Tłuszcze: 1,0 g Węglowodany: 15,9 g Błonnik pokarmowy : 4,9 g Smaczneg o i zdr owe go Trójko lorowa
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę(...)kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku i chwilkę podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy od czasu do czasu mieszając. Ściągamy z ognia, dodajemy fetę i mieszamy do połączenia się składników. Doprawiamy pieprzem. Pomidory mieszamy z 1 łyżką oliwy z oliwek, przeciśniętym przez praskę 1-2 ząbkiem czosnku, doprawiamy bazylią, solą
Domowy Smak JedzeniaKasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl ananasowy z płatkami owsianymi Koktajl ananasowo - bananowy Koktajl bananowy(...)jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pesto z pieczonej dyni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą
Moja smaczna kuchniapublikowałam na swoim blogu.Zapraszam , może znajdziemy coś dla siebie. Miszmasz w cieście francuskim Pierś kurczaka z warzywami Mięsne kwiaty z farszem Indyk z jabłkiem w sosie curry Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem Zapiekanka z cukinią i mięsem Pstrąg grillowany Udka pieczone z warzywami Kotlety mięsno - kalafiorowe Kotlety z piersi kurczaka z serem i pieczarkami Pulpety z mięsa wołowego Filet(...)FASZEROWANA GRZYBAMI LEŚNYMI PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ MIELONE Z PIECZARKAMI ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO- KWAŚNYM NADZIEWANY KALAFIOR SZPINAK Z KURCZAKIEM BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY FASZEROWANY FILET Z INDYKA TRADYCYJNE FLACZKI WOŁOWE PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ RUSKIE PIEROGI KARKÓWKA Z DUSZONĄ KAPUSTĄ SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie EwySzybka nieskomplikowana, a w dodatku pyszna tarta z ciasta fillo. Kolejny pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Szpinak i feta – połączenie częste, jednak wzbogacone ciekawym smakiem suszonych pomidorów zyskuje nowego charakteru, który z delikatnymi czarnymi oliwkami nadaje tarcie niepowtarzalnego smaku. Inspiracją do powstania tarty była życzliwość marki Garneczki.pl Składniki: 200 g liści świeżego szpinaku 175 g suszonych pomidorów(...)oleju 270 g pokruszonego sera feta 10 czarnych oliwek, 5 łyżek słonecznika 2 jajka 150 g ciasta fillo Sól, pieprz, bazylia, oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szpinak smażymy na patelni a następnie odsączamy i drobno kroimy. Mieszamy z pokrojonymi na mniejsze kawałki pomidorami suszonymi. Dodajemy ser feta, oliwki, słonecznik i jajka, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy podłużną formę na ciasto z wyjmowanym dnem
Podróż w kulinariapomidorów (2 x 400 g) 1 łyżka wędzonej papryki 400 g ugotowanej białej fasoli (można dać 2 puszki białej fasoli lub zastąpić ja fasolą czerwoną) sól 4 garście świeżego szpinaku Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą(...)puszki, wędzoną paprykę, ugotowaną białą fasolę i dopraw całość solą. Gotuj na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na końcu dodaj upieczoną dynię oraz świeży szpinak. Gotuj jeszcze 2-3 minuty, aż szpinak zwiędnie. Spróbuj, ewentualnie dopraw do smaku. Gotowy z dyni i fasoli podałam z ryżem, ale równie dobrze będzie tu pasował świeży chleb
Chilli Czosnek i Oliwa