pizzę to mam nadzieję, że dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej i niewielkiej ilości sera zawiera nieco mniej kalorii niż tradycyjna. Można ją upiec również z pomidorami czy z brokułem lub szpinakiem. Ja zastosowałem szparagi ale dodatki można komponować w zależności od upodobań i dostępności produktów. Napisałem … lub szpinakiem… i już mi chodzi po głowie szpinak, jako dodatek oczywiście z serem feta
Markowy smakPyszne, pożywne śniadanie ! Pyszności :) Składniki: ½ kg szpinaku 10 dag boczku 1 cebula biała 4 jajka sól i pieprz do smaku natka pietruszki Wykonanie: Szpinak umyć i zalać wrzątkiem. W międzyczasie boczek przysmażyć na patelni z pokrojoną cebulą, wymieszać z odcedzonym szpinakiem, przyprawić do smaku, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Wbić rozbełtane jajka, zamieszać, przykryć pokrywką i bardzo powoli podgrzewać
Tradycyjna Kuchniarodzynki oraz siekane orzechy. Obiad 150 g mięsa z piersi indyka bez skóry 15 g oleju kokosowego 6 g czosnku 10 g kopru ogrodowego 160 g szparagów 42 g szpinaku 300 g ziemniaków 200 g buraków Przepis: Mięso upiec w folii aluminiowej w piekarniku w temparaturze 180 st C przez 45 min. wcześniej obtaczając porcję mięsa w takich przyprawach(...)uzyskania miękkości, na końcu odcedzić i posypać siekanym koprem. Szparagi na parze- Szparagi gotować w garnku do gotowania na parze. Sos szpinakowy- na patelnię wlać oliwę z oliwek, dodać szpinak, smażyć przez chwilę, przyprawić do smaku ale niezbyt pikantnie. Buraki- ugotować w wodzie, zetrzeć na tarce, przyprawić pieprzem. Ja niestety nie miałam dziś czasu na kucharzenie, czego żałuję, bo już
KucharzycaNajsmaczniejsze są sałatki najprostsze i ze świeżych składników. Połączenie świeżego szpinaku, truskawek i surowych szparagów wydaje się być dziwne, ale naprawdę smakuje rewelacyjnie. Ktoś mnie spytał czy na pewno je się surowe szparagi, bo to dziwne. Je się, bez obaw. Są bardzo smaczne na surowo. Warto je wykorzystać własnie do takich sezonowych sałatek. Mojej sałatki nie soliłam, nie przyprawiałam niczym(...)zepsuć efektu. Ta sałatka może być ciekawym uzupełnieniem letniej kolacji czy też pikniku z grillem w tle. Przepis dodaję do cotygodniowej akcji "Błyskawiczne piątki". Składniki: 100 g świeżego szpinaku pół pęczka zielonych szparagów ok. 200 g truskawek garść ziemnych orzechów olej z pestek dyni Szpinak opłukać i dokładnie osuszyć. Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Szparagi opłukać, oderwać zdrewniałe końcówki
Codzienna kuchnia niecodziennapieprzu. Na wierzchu sałatki układamy różyczki brokuła, następnie jajko pokrojone w ósemki, na koniec posypujemy nasionami słonecznika. Podajemy z grzankami i czosnkowym sosem. 2. Omlet z mozzarellą, szpinakiem i pomidorami Omlety to świetny pomysł na kolację z przewagą białek i tłuszczy. Jeśli jednak sam omlet nie wystarcza- można dodać kromkę lub dwie razowego pieczywa. Co potrzebujemy? 2 jajka(...)kulki mozzarelli dwie łyżki wody garść świeżego szpinaku pomidor ząbek czosnku łyżeczka oleju rzepakowego sól, pieprz, suszona bazylia Jajka roztrzepujemy w misce z dodatkiem wody, doprawiamy. Na oleju podsmażamy drobno starty czosnek, uważając by się nie przypalił. Przesmażamy szpinak, a następnie wlewamy masę jajeczną. Na wierzchu układamy cieniutkie plasterki pomidora i mozzarelli. Przykrywamy omlet i zostawiamy na kilka-kilkanaście
Kuchnia EllieBoska...mega apetyczna, prosta i szybka w skonstruowaniu...Samo zdrowie. Z sezonowymi truskawkami, to dopiero rozkosz dla podniebienia. Składniki 2 garście szpinaku baby 200 g świeżych truskawek 100 g newelli 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu kiełki brokułu Sos: 70 ml oliwy z karczochów 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżka musztardy dijon Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak płuczemy i osączamy w wirówce do sałaty. Wykładamy na talerz. Posypujemy pieprzem, osączonym z zalewy. Truskawki (szypułki usuwamy) kroimy w kostkę, układamy na szpinaku. Na wierzch układamy pokrojoną w kostkę newellę. Olej, miód, musztardę mieszamy, olewamy sałatkę, dekorujemy kiełkami brokułu. Podajemy od razu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchendalej rozkłada, łazi po mnie, to tu boli, to tam :(( Nie lubię tak :(. Może to ta pogoda, nie wiem już. Dzisiaj taka lekka sałatka z tuńczykiem, do tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka(...)sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych pomidorów szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki i suszone pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski
kruche babeczkiheight: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 8-9 średnich ziemniaków 1 opakowanie mrożonej kostki z mintaja ( 6 szt ) 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( brykiet ) 2 ząbki czosnku 1 jajko mąka do obtaczania 1 pęczek koperku 3 łyżki masła 1/2 szklanki mleka 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Ziemniaki ugotować do miękkości(...)odcedzić ) . Do jeszcze gorących dodać masło-2 łyżki , pieprz do smaku , mleko ( całość ) , gałkę muszkatołową i posiekany koperek – cały pęczek . Całość wygnieść tłuczkiem do ziemniaków . Odstawić do przestygnięcia . Szpinak wrzucamy bez rozmrażania , na gorące masło , solimy , dodajemy wyciśnięty praską czosnek , pieprz sól do smaku . Smażymy – dusimy , do momentu aż się rozmrozi i podgrzeje . Odsączamy nadmiar soku , jeśli
Ogrodnik w podróżyDziś zapraszam na kulinarną przygodę z babeczkami z farszem z mięsa mielonego z indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach. Smacznego SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 10-12 szt oliwek mogą być nadziewane(...)pomidorków suszonych w oleju 150 g świeżego szpinaku 1 papryka 1 cebula 10 gad sera żółtego wędzonego ja dałam z chilli 4 łyżki koncentratu pomidorowego przyprawy: 1/2 łyżeczki : chilli,czosnku granulowanego,papryki słodkiej,pieprzu czarnego soli lub 1 łyżka vegety naturalnej olej do smaenia Dododatkowo można podawać gotowe babeczki z sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Przygotowujemy foremki
Gotowanie Patkilicząc czasu gotowania i studzenia), ale najlepiej spróbujcie sami :-) SKŁADNIKI 5 ziemniaków (ugotowanych w posolonej wodzie) 4 jajka (ugotowane na twardo) 200 g pomidorków koktajlowych kilka liści świeżego szpinaku sos czosnkowy FOLWARK (ilość dowolna, wg Waszego uznania) Ziemniaki i jajka studzimy, a następnie kroimy w dużą kostkę, pomidory kroimy na połówki, a listki szpinaku (ogonki odrywamy) w cienkie paski(...)dnie salaterki układamy ziemniaki i polewamy je sosem. Następnie kładziemy jajka, na nich pomidorki i znów warstwa sosu. Wierzch sałatki posypujemy szpinakiem. Przed podaniem schładzamy
Czary - gary w kuchniSkładniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g szpinaku kilka plastrów suszonych pomidorów 1/2 sera feta 2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny śmietanka 30% 2 jajka oliwa sól, pieprz, oregano Przygotowanie Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C Podsmaż posiekany czosnek na oliwie, dodaj szpinak, sok z cytryny, przypraw solą, pieprzem i duś(...)czasu, aż szpinak się skurczy. Roztrzep w szklance śmietanę i jajko Do miski włóż pokruszoną fetę, pokrojone suszone pomidory, dodaj przyprawy i wymieszaj. Wyłóż formę do tarty ciastem francuskim, zrób kilka małych dziurek np wykałaczką. Na cisto wyłóż nadzienie i polej sosem jajeczny. Wstaw do piekarnika na około 20-25 minut
KukuleczkiMożna dodać ulubione składniki, podsmażone wcześniej mięso. U mnie wersja warzywna, lekka, a zarazem sycąca. Miłego dnia Składniki na zapiekankę: 9-10 małych ziemniaków 500 g świeżego szpinaku 80 g sera feta 2 ząbki czosnku mała czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy Składniki na sos: 2 jajka 100 g śmietanki(...)dokładnie ubij. Kolejno dodaj śmietanę,przyprawy i ponownie ubij. Przygotowanie: Ziemniaki obierz i gotuj przez 6 minut w osolonej wodzie. Przestudzone pokrój na grube plastry. Umyj i osusz szpinak, następnie podduś go chwilę na masełku. ( około 2-3 minuty) Dno naczynia żaroodpornego polej oliwą. Przełóż na całą powierzchnie część ziemniaków. Następnie dodaj poruszoną fetę, szpinak, czosnek, cebulę pokrojoną
Kukuleczkieksperymentujemy. Dziś zapraszam na pyszny ryż jaśminowy z nutką Orientu w tle. Pysznie smakuje jako osobne danie i jako dodatek do mięsa. Zapraszam i smacznego ! Pilaw ze szpinakiem i morelami Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g ryżu jaśminowego Uncle Ben's 1 1/2 szklanki bulionu 1 duża czerwona cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego(...)łyżeczka cynamonu 100 g suszonych moreli 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 1 szklanka listków szpinaku baby 1/2 szklanki uprażonych orzeszków ziemnych sól pieprz Wykonanie: Ryż kilkukrotnie płuczemy zimną wodą, wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ryż odcedzamy na sitku. Cebulę kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy masło i olej
Kulinarne przygody GatitySkładniki: ciasto: 1/2 kg mąki tortowej 1 jajko 1 łyżka oleju sól letnia przegotowana woda farsz: ok. 500g mięsa z rosołu ok. 200g mrożonego szpinaku cebula sól pieprz majeranek 2 łyżki oleju 200g słoniny Sposób przygotowania: ciasto: Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek, bić całe jajko, dodać olej i sól. Małymi strumieniami wlewać wodę wyrabiając ciasto. Ciasto powinno(...)być elastyczne i gładkie. farsz: Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na tłuszczu. Dodać szpinak i dusić, aż woda wyparuje. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Mięso z rosołu zmielić wymieszać ze szpinakiem. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać boki. Gotujemy w osolonej wodzie
Prosto i Smacznie z AnetąPolędwiczki z indyka są bardzo łatwe w obróbce a zarazem bardzo smaczne. Jest dużo bardziej delikatne od piersi z indyka i szybsze w przygotowaniu. Ja przygotowałam ją z szpinakiem i delikatną rozpływającą się mozzarellą. Do tego podałam ziemniaki puree i surówkę z młodej kapusty. Składniki: 2 polędwiczki z indyka po około 150 g liście szpinaku 6 łyżek mozzarella krojona(...)koktajlowe sól pieprz kolorowy olej kokosowy Przygotowanie: Polędwiczki umyć osuszyć i doprawić z dwóch stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu każdej polędwiczki ułożyć warstwę liści szpinaku i posypać mozzarellą. Piekarnik nagrzać na 190 stopni góra-dół. Do naczynia żaroodpornego dać 2 łyżki oleju kokosowego i podgrzać w piekarniku. Naczynie wyjąć przełożyć do niego polędwiczki, włożyć
Ala piecze i gotuje