chwast z dobrym PR-em ;), ale po spróbowaniu tego koktajlu zwracam honor, chwast nie chwast ( tak naprawdę roślina kapustowata) nadaje się do spożycia. I tak jak moje uprzedzenie do szpinaku tak i do jarmużu odeszło w zapomnienie. Jeśli chodzi o zielone koktajle moim zdaniem jarmuż nie przebije tych ze szpinakiem ze względu na to, że jest twardszy i trudniej(...)umyte listki jarmużu (bez twardych części/żyłek). Miksujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty dolewamy sok pomarańczowy. uwaga: Jarmuż ma twarde żyłki/nerwy, więc trzeba go dłużej miksować niż szpinak. Słaby blender może nie dać rady i będą grudki w koktajlu dlatego przed dodaniem wrzuceniem do blendera najlepiej spróbować oderwać same zielone części jarmużu i tylko tych części używać
Bon appetit mon amiesię do zabrania ze sobą do pracy :) SKŁADNIKI (344 kcal) 100 g piersi z kurczaka 50 g mozzarelli (u mnie w małych kulkach) mała garść mieszanki sałat mała garść szpinaku 100 g pomidorków koktajlowych garść czarnych oliwek 1 łyżeczka pikantnej oliwy (lub zwykła +pieprz/chili) sól, pieprz, słodka papryka PRZYGOTOWANIE Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i papryką i grillujemy lub pieczemy(...)rękawie. Studzimy i kroimy w kostkę. Sałaty i szpinak mieszamy w misce. Dodajemy mozzarellę, oliwki i pokrojone pomidorki. Skrapiamy papryką z chili. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeowocami na wierzchu. Istny leśny mech. Hit na ostatnich imprezach dla dzieci. Bardzo przypadło nam do gustu. Do dekoracji użyłam mrożonych jeżyn, które świetnie współgrały z całością. Smak szpinaku nie jest wyczuwalny, a dodaje fajnego kolorku. Musicie spróbować! Ciasto: 4 jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki sody 450 g. mrożonego szpinaku Krem: 500 ml. śmietany kremówki 2 łyżki żelatyny 3 łyżki cukru pudru mrożone jeżyny/maliny/borówki/jagody/pestki granatu/żurawina (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Całe jajka ubić z cukrem. Powoli, cienką strużką wlewać olej i miksować dalej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać. Powoli dodawać do masy jajecznej i mieszać. Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSkładniki: szpinak świeży 4 pęczki, masło 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, mąka tortowa 1 łyżka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżki liście szpinaku z łodyżkami dobrze opłukać i zmiksować w dzbanku blendera liście, masło roztopić w rondlu, dodać ząbki czosnku, wlać szpinak, dodać mąkę, kucharka, pieprz mieszając rózgą zagotować, dodać gęstą śmietanę
W Mojej Kuchni LubięPieczony schab do kanapek pieczony jest w co drugim domu, zazwyczaj sam lub nafaszerowany śliwką czy morelami . Dzisiaj mam dla Was trochę inną wersję, a mianowicie schab faszerowany szpinakiem. Składniki: 700 g schabu bez kości, 3 łyżki majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 2 łyżki oliwy, farsz 300 g szpinaku (u mnie mrożony w brykietach(...)papierowymi. Robimy od góry 3 nacięcia. Nacieramy schab marynatą przygotowaną z oliwy, majeranku, słodkiej papryki, soli i pieprzu. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie podsmażamy szpinak z masłem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu. W nacięcia schabu wkładamy farsz szpinakowy. Schab pieczemy w rękawie do pieczenia ok. 45 minut w 180 stopniach
Aga w kuchnidigotuje.blogspot.com Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja. Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy SYS są naprawdę świetne(...)posiadają żadnej chemii. Dlatego uprzedzam - wszelkie hejty są zbędne. Przeczytajcie skład, spróbujcie - a sami się o tym przekonacie. (około 12 sztuk) 2 szklanki ugotowanego ryżu ze szpinakiem firmy SYS (niepełna saszetka) 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu
Di gotujekorzystam z pomidorów,natomiast w okresie zimowym,wiosennym używam przetartych pomidorów lub koncentratu pomidorowego własnej produkcji.Zapach jaki unosi się po kuchni jest rewelacyjny,nawet mój mąż zajada się takim szpinakiem więc zawsze robię go więcej. Składniki: szpinak pomidory lub przecier pomidorowy czosnek pieprz Na patelni teflonowej ułożyć posiekane liście szpinaku,na wierzch drobno ułożyć posiekanego pomidora lub przecier
Niespełnione zdolności kulinarnekolację, jako dodatek do mięs lub po prostu na jakąś domówkę. Autorką tego przepisu jest Monika F. Dziękuję za super prostą i smaczną sałatkę:-) Składniki: 1/2 op. świeżego szpinaku 2 - 3 garście słonecznika (prażonego i solonego) 150 - 200 g boczku w plastrach (opcjonalnie salami, ale z boczkiem wydaje mi się smaczniejsze) 4 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Boczek kroimy(...)paski i podsmażamy na patelni (na chrupko) Jogurt doprawiamy do smaku solą i pieprzem Na półmisku układamy liście szpinaku i polewamy je jogurtem. Następnie szpinak z jogurtem posypujemy słonecznikiem i przestudzonym boczkiem (lub salami). I to koniec... możemy zajadać:-) Smacznego
IMPRESJA SMAKUprzygotowanie indyjskich kebabów warzywnych. I nie żałuję :) Są bardzo delikatne, aromatyczne i bogate w smaki. Główne składniki kebabów to ziemniaki, cebula, kalafior i groszek, ale jest tam również odrobina szpinaku i zielone chilli, które ja akurat zastąpiłam zwykłą zieloną papryką, ponieważ nie chciałam, żeby kebaby były bardzo pikantne. Indyjskie kebaby warzywne podałam z ryżem jaśminowym i chatneyem z mango(...)Husain. Składniki na około 16 sztuk: 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 mały kalafior 1/2 szklanki mrożonego groszku 3 zielone papryczki chilli (lub 1/2 zielonej papryki) 1 łyżka posiekanego szpinaku 1 łyżka posiekanej zielonej kolendry 1 łyżeczka chilli w proszku (można być mniej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (zmielonej lub utłuczonej w moździerzu) 1 łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 2 ząbki czosnku
Trzeci talerzNiezwykle pyszna i "soczysta" ryba. Jedna z ulubionych. Prosto i smacznie. Składniki 400 g mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki gęstej śmietany 800 g czarniaka (po 200 g na osobę) 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szpinak wrzucamy na rozgrzane masło(...)porcje, oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron. Rybę podajemy od razu po usmażeniu z gorącym szpinakiem. Polecamy ryż. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchenpostępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 100 ml passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa(...)sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju. Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówCześć ! Za nami ciepły weekend, w powietrzu czuć wiosnę. Czuję, że odżyłam. Do mojej codziennej diety wróciły zielone koktajle, które kocham. Co powiecie na połączenie szpinaku, banana, soku z limonki i świeżego imbiru ? Ten koktajl daje moc ! Składniki (1 porcja): duża garść świeżych liści szpinaku 1 banan sok wyciśnięty z 1/2 limonki 1 cm kawałek świeżego imbiru – starty(...)tarce o małych oczkach 1 łyżeczka miodu 1 łyżka chia 2/3 szklanki wody mineralnej Wykonanie: Liście szpinaku umyj i umieść w wysokim naczyniu. Dodaj banana pokrojonego na mniejsze kawałki, sok z limonki, imir, miód i wodę mineralną. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj chia i blenduj jeszcze przez chwilkę do połączenia się składników. Smacznego
Moja pasja smakuMuszę przyznać, że jest to chyba najlepszy sos pomidorowy jaki do tej pory przyrządziłam. Słodko kwaśny bez dodatku cukru czy pomidorowego przecieru. Idealny sos do makaronu. Pięknie smakuje ze szpinakiem i salsiccia. Taki właśnie sos przygotowałam dzisiaj na obiad. Sos pomidorowy Składniki: 600 ml suszonych pomidorów w oliwie, odłóż 6 pomidorów ½ l śmietanki 200 ml wody 2 duże ząbki czosnku(...)cebula 2 łyżki oliwy 1 dorodna doniczka świeżej bazylii sól i czarny pieprz do smaku 100 g szpinaku 300 g salsiccia 50 g parmezanu 250 g makaroni, u mnie bavete Odlej olej z pomidorów. Dodaj czosnek, bazylię, śmietankę i wodę. Zmiksuj i wlej do garnka. Dodaj zeszkloną cebulę i gotuj sos przez 10 minut. W między czasie ugotuj makaron
codojedzeniaNajpierw podam przepis, a na dole znajdziecie kilka ciekawostek ;) Przewijamy w dół! ;) Składniki (1 porcja): Sałatka: garść szpinaku baby jeden upieczony burak jedna pomarańcza pół czerwonej cebuli garść orzechów włoskich Sos: 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pół łyżeczki miodu pół ząbka czosnku sól pieprz Na talerzu układamy szpinak i posypujemy cebulą pokrojoną w piórka. Pomarańczę filetujemy, a buraka(...)kroimy w dużą kostkę. Układamy na szpinaku. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi orzechami. Składniki na sos mieszamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do reszty. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Gotowe! ;) A teraz, dlaczego warto? SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaprosta i szybka, że spokojnie zdążymy ją zrobić nawet na śniadanie. Składniki (1-2 porcje): 1 dojrzałe (!), miękkie awokado 2 średnie jabłka, obrane 1/2 małej cebuli spora garść szpinaku - zostaw kilka listków do przybrania zupy 2 szklanki mleka kokosowego (mleko kokosowe to nie to samo co mleczko - tego pierwszego szukajcie w kartonach, jest bardziej rzadkie) szczypta ostrej papryki sól(...)pieprz do smaku Do przybrania: listki szpinaku łyżeczka pestek dyni (słonecznik lub orzechy też będą pasować) opcjonalnie płatki papryki Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładki krem. W razie potrzeby dolej mleka lub wody. Pamiętaj, że im dłużej miksujesz zupę, tym bardziej się ogrzewa - nie podgrzej jej za bardzo, bo awokado zgorzknieje. 2. Przelej do miseczki
Powiedz dietom nie