szpinak - 15265 przepisów (strona:407/1018)

Omlet ze szpinakiem i serem Camembert. 115

Składniki: ( na jedną większą porcję lub dwie małe, na patelnię o średnicy 18-20cm) 2 jaja, 50g świeżego szpinaku, 50g sera camembert, 1/4 średniej cebuli, olej lub oliwa, sól, pieprz, 2 pomidorki koktajlowe lub kawałek normalnej wielkości pomidora. Przygotowanie: Szpinak dwa razy przelać wrzącą wodą.  Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Do miękkiej cebuli(...)dodać szpinak i razem chwilkę podsmażyć.  Zmniejszyć temperaturę pod patelnią i wlać zmiksowane z solą i pieprzem jajka. Na wierzch położyć pokrojony w plastry camembert i pokrojone pomidorki. Smażyć na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż jajko się zetnie. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pierogi z kaszą gryczaną i szpinakiem 230

Składniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie(...)Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Szpinak przelać dwa razy wrzącą wodą, odcedzić i posiekać. Pomidory suszone drobno pokroić. Cebulę i bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości smalcu. Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej

W kuchni u Moniki
Pierożki ze szpinakiem 136

jeszcze kiedyś je zrobię:) Składniki: Na ok 40 pierożków Ciasto: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki letniej przegotowanej wody 1 małe jajko 1 płaska łyżeczka soli szczypta kurkumy Farsz: 100g szpinaku rozdrobnionego (mrożony) 100g serka ricotta 50g pokrojonego w pół talarki pora szczypta soli Kilka łyżek śmietanki 30% Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę przesiewamy, solimy i dodajemy odrobinę kurkumy. Wbijamy jajko(...)powoli dolewamy przegotowaną wodę ciągle siekając całość nożem. Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość ok 3mm i kroimy na kwadraty (ok. 4x4cm).  2. Farsz: Odmrożony szpinak łączymy z pokrojonym porem i serkiem ricotta. Doprawiamy solą do smaku.  3. Na każdym kwadracie dajemy po odrobinie farszu i zlepiamy. Możemy dodatkowo przygnieść boki widelcem. Pierogi wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę

Kuchnia w czekoladzie
Szpinakowe szarpańce 169

Smaczne kotleciki z dodatkiem pieczarek i szpinaku urozmaicą Twój obiad. Aromatyczne i chrupiące. Składniki: Na 10 kotlecików: 1 duża pierś kurczaka 2 kulki mrożonego szpinaku 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 jajko 250ml mleka 3.2% płaska łyżeczka soli pół płaskiej łyżeczki pieprzu mąki tyle, by ciasto było bardzo gęste (ok. 300g) olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kurczaka(...)gałkę muszkatołową mieszamy ze sobą. Stopniowo dodajemy mąkę, tak by powstała bardzo gęsta masa.   3. Pieczarki kroimy w małe plastry (ja użyłam rozmrożonych) i razem z miękkim szpinakiem dodajemy do masy.  4. Na koniec dosypujemy kawałki kurczaka i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  5. Masę nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiany kolor. Przed

Kuchnia w czekoladzie
Cytrynowo-koperkowa zapiekanka z kurczakiem i makaronem orzo 187

góra-dół, bez termoobiegu. Do głębokiego naczynia do zapiekania wsypujemy makaron. Kurczaka oczyszczamy ze ścięgien i błonek, kroimy w 1,5cm kostkę. Seler naciowy i młody szpinak myjemy z piasku. Szpinak kilka razy ciachamy nożem, żeby był odrobinę drobniejszy. Selera naciowego kroimy w drobną kostkę. Fetę jak najdrobniej rozkruszamy (np. widelcem), koperek bardzo drobno siekamy. Mieszamy wszystkie posiekane i pokrojone(...)szklanki makaronu orzo/ kritharaki 200g twardej fety ½ szklanki posiekanego koperku 2 łyżeczki soku z cytryny + 1 łyżeczka startej skórki 4 gałązki selera naciowego 3 garście szpinaku 1 łyżka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki startego parmezanu

Karo in the Kitchen
Rolki leśniczego - roladki z kurczaka z leśnymi grzybami, pleśniowym serem w panierce z orzechów laskowych 240

potraw 1 cebula 200 g leśnych grzybów (borowiki, koźlarze) 100 g sera ple śniowego Blue (ser z niebieską pleśnią) 100 g orzechów laskowych 1 łyżka masła 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Leśne grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy ok. 10 minut w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)użyłam blendera). Mieszamy je z bułką tartą. Każdą roladkę panierujemy w jaku i panierce z orzechów. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy pod przykryciem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów

VioletoweKucharzenie
Szpinakowe ziemniaczki 130

Ziemniaki, to my, Polacy, uwielbiamy. Jadamy je na wiele sposobów. Tym razem więc coś, co pozwoli nieco przełamać rutynę tradycyjnych, tłuczonych ziemniaków. SZPINAKOWE ZIEMNIACZKI Składniki: - 4 ziemniaki - ½ opakowania mrożonego szpinaku - 2 łyżki masła - 3 ząbki czosnku - pieprz - sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Szpinak odparowujemy na patelni, dodajemy masło, czosnek, sól i pieprz. Ziemniaki rozgniatamy i dodajemy do szpinaku

Życie zamknięte w smaku
Ćwiartki kurczaka zapiekane w szpinakowym sosie 189

Szpinak jest pycha, kurczak jest pycha i wszystko, co jest zapiekane, jest pycha. Przy takich założeniach możemy dojść do wniosków, że: a) to musi być dobre b) być może jest to kurczak najlepszy na świecie c) wszystkim będzie smakował. I tyle. ;) ĆWIARTKI KURCZAKA ZAPIEKANE W SZPINAKOWYM SOSIE Składniki: - 6 ćwiartek z kurczaka - opakowanie mrożonego szpinaku - 50 mililitrów śmietany(...)cytryny - 4 ząbki czosnku - sól czosnkowa - papryka słodka - sól - pieprz Przygotowanie: Kurczaka przyprawiamy solą czosnkową, pieprzem, papryką. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do niego śmietanę, sól, czosnek przepuszczony przez praskę i sok z ½ cytryny. Kurczaka podpiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, następnie zlewamy z niego sos i dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą 249

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM CYTRYNOWYM I MIĘTĄ Składniki na ciasto: - 500 gramów szpinaku rozdrobnionego (około, 450 albo 400 też będzie ok) - 250 gramów cukru - 3 jajka - 150 gramów mąki pszennej - 200 gramów mąki krupczatki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego(...)rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy i przelewamy do okrągłej formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia

Życie zamknięte w smaku
Łosoś zapiekany w cieście francuskim ze szpinakiem 134

wyglądało. Tak pochłonęło mnie pałaszowanie ryby, że zapomniałam o zrobieniu zdjęcia. Składniki: Kawałki łososia ( u mnie były dwa, ale zawsze można zwiększyć lub zmniejszyć ) Gotowe ciasto francuskie ½ opakowania mrożonego szpinaku Przyprawa do ryb Sok z cytryny Vegeta Sól Pieprz 3 ząbki czosnku Olej Wykonanie: Łososia przyprawiamy przyprawą do ryb i obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z obu stron(...)minuty. Odkładamy. Mrożony szpinak rozmrażamy na patelni, przyprawiamy vegetą, solą, pieprzem, sokiem z ok. ½ cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Z ciasta francuskiego odcinamy tyle ciasta ( razem z papierem ), aby każdy kawałek był w nim dokładnie zamknięty. W połowie ciasta kładziemy rybę, na nią szpinak i przykrywamy drugą częścią. Brzegi porządnie zlepiamy. Na górze w cieście robimy małe otworki

Smaki Ewy
Czarny makaron ze szpinakiem i pomidorami 198

barwi się sepią z kałamarnicy lub mątwy. Ma nieco morski posmak, dobrze komponuje się z owocami morza. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie żeby przygotować go zwyczajnie, np. ze szpinakiem i pomidorami. Składniki: 200 g makaronu sos: 250 g mrożonego szpinaku 8 suszonych pomidorów 3 łyżeczki oleju z pomidorów pół puszki pomidorów krojonych szczypta ostrej papryki pieprz, sól 1 posiekany(...)ząbek czosnku 1. Makaron ugotuj al'dente - w czasie gotowania zrób sos. 2. Czosnek podsmaż na oleju z pomidorów. 3. Szpinak i pomidory krojone przełóż na patelnie z czosnkiem, następnie odparuj nadmiar wody, trzymając na średnim gazie. 4. Dodaj pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory, dopraw solą, pieprzem i papryką, duś jeszcze chwilę pod przykryciem. 5. Wymieszaj z ugotowanym makaronem

Powiedz dietom nie
Omlet na śniadanko...oczyszczanie trwa 222

Moje dzisiejsze menu: Omlet ze smażonymi pomidorami, szpinakiem i jarmużem Shake czekoladowy z bananem błonnik + omega kurczak z brązowym ryżem+ sałata z pomidorami   dużo wody i herbatki   Emotikon smile Przepis na omlet   2 jajka 6 kolorowych pomidorków   dwie garście szpinaku z jarmużem pomidorki kroimy podsmażamy na oleju kokosowym dodajemy szpinak i jarmuż wszystko smażymy chwilę zdejmujemy

Anioły w kuchni
Wegańskie sushi 195

pasta wasabi - seler naciowy                                       - czarny sezam - świeży szpinak (najlepiej typu baby) - biała rzepa - cukinia Wykonanie: - Ryż należy przygotować wg wskazówek na opakowaniu, gdyż sposób przygotowania może się różnić zależnie od użytej odmiany * - Ryż schłodzić - Umyć warzywa, obrać, pokroić w długie paski(...)wodą. - Nori położyć na bambusowej macie, bardziej śliską stroną do zewnątrz - Wyłożyć połowę ryżu na połowie arkusza, pokrywając go równą warstwą ryżu, również na brzegach - Na ryżu ułożyć liście szpinaku, tak, by nachodziły na siebie - Następnie układać paski warzyw na szpinaku, kładąc je tuż obok siebie - Czas na zwinięcie nori. Tylko pierwsze kilka razy jest to trudne, szybko nabiera się

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-mango-morele 113

SuperSmoothie:  banan- szpinak- mango- morele Składniki: - 1 duże mango - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (rozmrożonego) - kilka liści sałaty masłowej - 5 suszonych moreli - łyżeczka orzechów coli - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Banany, mango, sałatę, szpinak i morele umieścić w blenderze - Zmiksować całość na gładką masę, dolewają wodę - Dodać wiórki kokosowe, wymieszać i przelać do szklanki. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie 144

SuperSmoothie: banan-szpinak-jabłko-wiśnie Składniki: - 3 dojrzałe banany - 1 mrożony banan - 120g szpinaku (mrożony, rozdrobniony) - 1 duże, słodkie jabłko - 80g mrożonych wiśni - łyżeczka mielonych orzeszków cola - łyżka suszonych jagód goji - łyżka wiórek kokosowych Wykonanie: - Szpinak najlepiej wyjąć wieczorem do miseczki i zostawić na noc, by się rozmroził - Wszystkie składniki oprócz kokosu umieścić w blenderze, zmiksować na gęstą, kremową konsystencję

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania