drożdże świeże 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól ziołowa 1 łyzeczka, mąka pszenna typ 500 2 szklanka, mąka pszenna typ 1850 2 szklanki, olej rzepakowy 4 łyżki NADZIENIE: szpinak świeży 2 pęczki, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sos pomidorowy 6 łyżek/ostry(...)olejem, wyrośnięte ciasto parę razy zagnieść i dłońmi rozciągnąć na placek, na blaszce uformować pożądaną wielkość użyłam domowy sos pomidorowy z chilli, posmarować nim ciasto, posypać oregano wcześniej przygotować szpinak : na oleju zeszklić cebulę, czosnek, wsypać pokrojone liście szpinaku, doprawić do smaku, podsmażać z 3 minuty, wsypać mąkę i szybko zamieszać do zagęstnienie, wystudzić i rozsmarować na cieście posypać pokruszoną
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda o temperaturze 40-50°C Farsz: 125 g mrożonego szpinaku 4 ząbki czosnku (lub 2 jeśli są duże) 2 łyżki soku z cytryny 1 duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek(...)grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć do miseczki. Kiedy trochę przestygnie połączyć z ricottą i ewentualnie doprawić. 2. Z podanych składników zagnieść ciasto, dodając
Kuchnia Prezydentowejmojemu zdziwieniu widziałam już nawet nadziane ryżem czy ziemniakami. Moje powstały z potrzeby wykorzystania nadmiaru sosu jajecznego do tortilli z poprzedniego dnia. Dodałam do niego trochę duszonego szpinaku, prażone chorizo i papryczkę chili. Na wierzch nieco parmezanu i tak mamy na talerzu trochę Włoch i trochę Hiszpanii. Oryginalne, pyszne i niezwykle proste danie. Składniki na 2-3 porcje(...)dużych makaronowych muszli conchiglione, ugotowanych (przez 10 minut) i ostudzonych 3 duże jajka 4 łyżki gęstej śmietany 1 cebula pokrojona w grubą kostkę duża garść świeżego szpinaku 100 - 120 g chorizo pokrojonej w średniej grubości plasterki 1 papryczka chili czerwona 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki startego żółtego sera; np.: edam lub gouda pieprz czarny, sól do smaku duża szczypta
Kuchnia Prezydentowejchęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc się funkcjonalnym koktajlami. Koktajl poprawiający przemianę materii to kompozycja suszonych śliwek, gruszek czy tez nasion chia które wraz ze szpinakiem i jarmużem skutecznie pozwolą Wam czuć się lekko i przyjemnie. Polecam po lub przed wysiłkiem :) Dla 2-3 osób Składniki: 10 śliwek suszonych EKO (bez konserwantów) 2 gruszki garść jarmużu garść(...)szpinaku łyżka nasion chia 1. Śliwki zalewamy wrzącą wodą do przykrycia (ok 2/3 szklanki), pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Gruszki obieramy i kroimi, dodajemy do pojemnika od blendera. Następnie wrzucamy śliwki wraz z wodą w których się moczyły, jarmuż, szpinak i nasiona chia 3. Blendujemy do gładkiej konsystencji. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnakochają lasagne bolognese i napoli, każdą. My pokusiliśmy się o zrobienie zupełnie nowej, wiosennej, zielonej wersji tej sycącej włoskiej potrawy. ciasto: pół kilograma mąki pszennej 3 jajka 300 gramów szpinaku 2 łyżki oliwy z oliwek farsz: 220 gramów mięsa mielonego 40 gramów boczku 40 gramów masła 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 1 marchew 1 szklanka rosołu kilka goździków(...)łyżki passaty pomidorowej beszamel: 100 gramów mąki pszennej 100 gramów masła 1 litr mleka gałka muszkatołowa sól i pieprz + parmezan i świeże zioła Szpinak myjemy, gotujemy i siekamy. Resztę składników na ciasto łączymy i dodajemy do nich szpinak. Ciasto zagniatamy i odstawiamy pod przykryciem na około 40 minut. Po upływie czasu rozwałkowujemy ciasto i formujemy z niego prostokątne płaty. Przygotowujemy
Bon Ton Italiaszalotka 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki po 1/2 łyżeczki: kuminu, kurkumy, chili, soli, mielonej kolendry 2-3 łyżki wody olej do smażenia Na sałatkę: garść świeżego szpinaku garść fasolki szparagowej zielonej 6-7 białych szparagów kiełki rzodkiewki lub brokułu Na winegret: 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ciecierzycę miksujemy z pozostałymi(...)papierowym. Szparagi i fasolkę myjemy, od szparagów odrywamy ich zdrewniałe końce i obieramy. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie 8 minut. Odcedzamy, fasolkę kroimy wzdłuż a szparagi na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy. Składniki winegretu dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy szpinak, następnie ugotowane warzywa i całość skrapiamy winegretem. Układamy usmażone falafele oraz kiełki
Mango Papajadobra, wstęp zrobiłem - mało śmieszny, bo piszę to po północy i oczy mi się już zamykają - więc można przejść do konkretów. Składniki na 2 bochenki: 450 g mrożonego szpinaku 150 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 1 kg mąki 20 g świeżych drożdży 350 g zakwasu żytniego 100 g masła 2 ząbki czosnku 2-3 pieczarki Najpierw wrzucamy(...)patelnię mrożony szpinak i na małym ogniu rozmrażamy. Dodajemy masło, sól, cukier i drobno posiekany lub wyciśnięty czosnek. Jak już się wszystko rozmrozi/rozpuści to wyłączamy gaz i niech szpinak stygnie. A jak trochę przestygnie to wrzucamy go do dużej miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz pieczarek. Mieszamy 20 minut. Ciasto pewnie będzie dość lepiące. Pozostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder Manufacturemogę się co najwyżej zapachami z kuchni delektować. Próbuję się na łokciu lekko podnieść, a tu już Magda z gotowym śniadaniem do pokoju wpada :) A oto owo śniadanie: świeży szpinak bakłażan pomidorki koktajlowe makaron wstążki ser żółty słonecznik, sezam pieprz, słodka papryka sos sojowy Gotujemy makaron. W międzyczasie myjemy świeży szpinak i dusimy na patelni w niewielkiej ilości oleju(...)sosu sojowego. Bakłażana kroimy na pół-plasterki i dusimy razem ze szpinakiem. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone na pół pomidory koktajlowe i jeszcze trochę dusimy. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką, dosypujemy słonecznika i sezam. Mieszamy, dusimy przez moment. Nakładamy do miseczki makaron, zalewamy go naszymi duszonymi warzywkami i od wierzchu posypujemy startym żółtym serem. Pychota! Dziękujemy Magda! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje
Marder&Marder Manufactureokazała się naprawdę smaczna. Bardzo ciekawe połączenie składników dało wielce zadowalający efekt, kiedyś pewnie jeszcze wrócę do tego przepisu. 500 g ryby (u mnie tilapia) 350 g świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku 2 cebule 100 g sera żółtego 1 pomidor 2 łyżki śmietany sól, pieprz, gałka muszkatołowa sok z połowy cytryny masło do duszenia cebuli olej do smażenia ryby mąka(...)mące i smażymy na oleju. Cebulę (ale tylko jedną, druga potem się przyda) kroimy dość drobno i dusimy na maśle. Po kilku minutach dodajemy do duszącej się cebuli szpinak, troszkę soli, odrobinę gałki muszkatołowej i przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek (albo bardzo drobno pokrojony). Dusimy jeszcze trochę. Na koniec dodajemy śmietanę, sok z połowy cytryny, mieszamy dokładnie i wykładamy to wszystko
Marder&Marder Manufacturejest dobrze, to uczciwie chwalę. W niedalekiej przyszłości przestestujemy jeszcze przyprawę do mięs i do gyrosa. Bądźcie więc czujni. Do udek potrzebujemy: 3 podudzia z kurczaka 100 g szpinaku 100 g miękkiego sera typu brie 15 g orzechów włoskich olej czosnkowy sól, pieprz "Przyprawa do kurczaka" Knorr Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin(...)Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr (patrz zdjęcia). Pieczemy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym w temp. 180 stopni przez
Marder&Marder Manufacturedrugi dzień choróbska, które mnie ostatnio męczy postanowiłam przyrządzić sałatkę ze szpinakiem i awokado. Jak się szybko okazało jest nie dość, że baaardzo syta to podobno najlepsza the best ever i forever :) Koniecznie musicie spróbować! paczka świeżego i umytego szpinaku ok. 8 plastrów szynki dojrzewającej lub bekonu awokado garść uprażonego sezamu garść uprażonych płatków migdałów garść suszonej żurawiny olej(...)orzechów pistacjowych sok z cytryny sól, pieprz Awokado obieramy, kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy lekko sokiem z cytryny. Na płaskim talerzu układamy liście szpinaku, na nich kładziemy plastry awokado i szynki lub bekonu. Posypujemy uprażonym sezamem i płatkami migdałów, a na koniec suszoną żurawiną. Całość skrapiamy sporą ilością oleju z orzechów pistacjowych i sokiem z cytryny. Oprószamy solą
Marder&Marder Manufacturejest obranie ziemniaków z łupinek. Może nie wygląda zbył efektownie, ale na szczęście królowa brytyjska przychodzi do nas dopiero w następną niedzielę :) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 500 g świeżego szpinaku umytego i osuszonego 200 g gorgonzoli 400 g śmietany 18% 2 ząbki czosnku gałka muszkatołowa pieprz, sól ok. 4 łyżki startego parmezanu 50 g masła + 1 łyżka do wysmarowania naczynia(...)mieszamy śmietanę z gorgonzolą. Dodajemy rozgnieciony czosnek (przez praskę). Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: ziemniaki, szpinak, sos, ziemniaki, szpinak, sos. Wierzch posypujemy startym parmezanem i kawałeczkami masła. Pieczemy 40 minut. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder ManufactureSzybko, łatwo i smacznie :) Idealna rolada na karnawałowy, świąteczny stół czy okazjonalne spotkanie w gronie znajomych :) Składniki: Łosoś wędzony - 200g - 250g opakowanie mrożonego szpinaku - 450g 2 opakowania serka naturalnego typu Almette - 400g (łącznie) 3-4 ząbki czosnku 50g masła 4 jajka sól i pieprz Przygotowanie: Czosnek drobno pokroić i wrzucić na rozgrzane masło. Dodać szpinak (może być zamrożony(...)białek dodać delikatnie mieszając drewnianą szpatułką. Wylać na papier (nie smarować tłuszczem) na dużej formie z piekarnika. Piec ok 10-15 minut w temperaturze 160 stopni, Na lekko przestudzony szpinak wyłożyć i rozsmarować serek, na który położyć łososia. Zawinąć w roladę i wstawić do lodówki na ok 1-2 godziny przed podaniem. SMACZNEGO
ChilliJemyJeżeli ktoś jest fanem szpinaku, tak jak ja to to ten sposób jego podania z pewnością przypadnie mu do gustu :) Spód jest delikatny, ponieważ zdecydowałam się na spód na cieście francuskim :) Składniki: 500g mrożonego szpinaku jeden duży pomidor 3 ząbki czosnku ok 20dag żółtego sera duża pierś z kurczaka(...)Przygotowanie: Obieram i drobno siekam czosnek, który wrzucam na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy czosnek się zeszkli, dorzucam pokrojona drobno pierś z kurczaka i lekko podsmażam. Do kurczaka, dodaję szpinak i pomidor (drobno pokrojony) i duszę ok 10 minut. Doprawiam do smaku. Tak przygotowany farsz wykładam na ciasto francuskie, którym wyścieliłam formę do tarty. Wkładam do piekarnika rozgrzanego
ChilliJemyPrzychodzę do Was dzisiaj z obiadową propozycją :) Ten kto nie lubi szpinaku, w tej postaci z pewnością zostanie jego fanem :) Bardzo sycące i smakuje równie dobrze kolejnego dnia. Zapraszam :) Składniki farsz: 50dag szpinaku mrożonego pół kilo piersi z kurczaka 3 ząbki czosnku opakowanie sera feta sól, pieprz Składniki sos: puszka pomidorów w puszce krojonych bez skórki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)Ciasto naleśnikowe rozrobić i posmażyć . Czosnek obrać, drobno posiekać i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę podsmażyć i dodać do niego pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy kurczak będzie podsmażony dodać szpinak i dusić razem do odparowania wody. Na koniec dodać rozdrobniony ser feta i doprawić do smaku (UWAGA - ser feta jest dość słony, więc przed doprawieniem warto sprawdzić, czy farsz wymaga
ChilliJemy