soli 1,5 łyżki oleju 125 ml cieplej wody Dodatki 1-2 łyżki przecieru pomidorowego/pasty pomidorowej/dobrej jakości ketchupu 1 łyżka przyprawy do pizzy wg tego przepisu ok. 75 g szpinaku 1 kula mozzarelli w zalewie (125 g) 4 pomidorki koktajlowe 1. Siemię lniane zmiel młynkiem do kawy lub blenderem, wymieszaj z mąką gryczaną, proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej(...)pieczenia i rozwałkuj na cienki placek o średnicy ok. 27-30 cm. 3. Włóż na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. 4. W tym czasie podduś szpinak na patelni, aż liście zwiędną. 5. Wyjmij pizzę z piekarnika, posmaruj przecierem i posyp przyprawą. Następnie dodaj porwany na kawałki ser, szpinak i pokrojone pomidorki. 6. Piecz jeszcze kilka minut
Powiedz dietom nieszynki. Wrapy z szynką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 4 tortille pszenne 1 opakowanie serka śmietankowego 7 łyżki majonezu 6 plasterków szynki konserwowej 6 dużych liści sałaty 16 listków szpinaku baby kilka łodyżek tajskiej bazylii kilka czarnych oliwek Wykonanie: Połowę placka tortilli smarujemy serkiem, układamy na nim listki sałaty, na niej plasterki szynki. Szynkę smarujemy łyżką majonezu i układamy(...)kilka listków szpinaku. Czekamy 15 minut, aby tortilla lekko zwilgotniała, wtedy łatwiej będzie się zwijać. Placek ciasno rolujemy od strony posmarowanej serkiem, a suchy rant smarujemy majonezem, który będzie pełnił rolę kleju, żeby wrapy się nie rozwijały. Zrolowaną tortillę kroimy na wrapy o szerokości 3 cm. Czynności te powtarzamy przy kolejnych plackach. Wrapy układamy na talerzu, przyozdabiamy listkami
Kulinarne przygody GatityZawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia ( no cóż nie jestem fotografem ) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam. Składniki: 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego 2 jajka Sól Pieprz ½ szklanki bułki tartej Niewielka ilość mleka ½ l bulionu Cebula Liść laurowy Ziele angielskie 200 gram mrożonego szpinaku(...)ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka
Smaki Ewybloga do dziś (stale i niezmiennie!) budzi największe zainteresowanie pośród wszystkich ciast. Doskonale to rozumiem, ponieważ ciasto jest równie pyszne co efektowne i zaskakujące poprzez użycie w nim szpinaku jako zielonego barwnika, jednak jak każdy przepis - musi się w końcu znudzić! Ale, ale ... Co byście powiedzieli, gdyby ten przepis poddać dekonstrukcji? A właściwie zabawić się tematem podwójnie(...)połączenia się składników. Jeśli chcesz, aby Twoja galaretka miała bardziej intensywny kolor, dodaj do całości odrobinę czerwonego barwnika spożywczego. Aby uzyskać jaśniejszą barwę ciasta wystarczy zmniejszyć w przepisie ilość szpinaku do 200 gramów. Środkowa warstwa kremu jest biała (nie zawiera galaretki). Proponuję także nie dodawać do niej dodatkowego cukru - samo ciasto jest wystarczająco słodkie. Na wierzchu posyp deser groszkami
Garniec Magaliezdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już botwinkę lub szpinak, ale jeśli trafi Wam się ładny pęczek rzodkiewek, to zachęcam, nie wyrzucajcie listków! A tu mój przepis na poğaça ze szpinakiem i fetą sprzed 2 lat i więcej informacji na temat(...)pół szklanki jogurtu typu greckiego w temperaturze pokojowej pół szklanki oliwy lub oleju roślinnego 1 jajko liście z jednego pęczka rzodkiewek (możecie też dać pęczek botwinki bez buraczków lub szpinak) 100 g sera feta ew. do smaku trochę chilli, pieprzu, szczypta soli roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu bułeczek ziarna do posypania bułeczek - sezam, mak, czarnuszka lub siemię lniane Przygotowanie bułeczek
Chilli Czosnek i Oliwaczosnku 2 pory - tylko jasne części, pokrojone w księżyce 1 batat - obrany i pokrojony w kostkę 3 szklanki bulionu z warzyw 100 g białej fasoli ugotowanej 150 g świeżego szpinaku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta soli Szczypiorek i rzodkiewka, do przybrania 1. Czosnek i pora podsmaż chwilę na oliwie. 2. Dodaj pokrojone ziemniaki i smaż jeszcze(...)wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane). 4. Około dwie minuty przed końcem gotowania dodaj szpinak i pietruszkę, dopraw solą, oregano i ewentualnie pieprzem. Przykryj i duś aż szpinak zwiędnie. 5. Zmiksuj zupę w blenderze, w razie potrzeby dolej trochę wody. 6. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem
Powiedz dietom nietego ciasta możemy wykonać domowy makaron, np. wstążki lub lasagne. Możemy też przygotować farsz, np. z serku ricotta i szpinaku i wykonać pierożki ravioli. Ciasto przygotowuje się szybko, wykonany makaron można wysuszyć i przechowywać z pojemniku. 400 g mąki (2,75 szklanki) 2 duże jajka (lekko ubite) 4 łyżki wody Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie, w które dodajemy jajka. Wody(...)dodajemy tyle, by zagnieść gładkie ciasto. Ciasto następnie rozwałkować i pokroić w kwadraty lub paski. Można wykorzystać też maszynkę do makaronu. Moja lasagne przełożona jest szpinakiem blanszowanym na patelni, z czosnkiem i serem ricotta. Na koniec, gdy szpinak trochę ostygł wbiłam do niego jedno jajko i wymieszałam. Tak przygotowaną masą przełożyłam makaron i piekłam przez 25 minut w temp
KucharzycaRobi się coraz cieplej, wskutek czego coraz bardziej z niecierpliwością oczekujemy na wszelkie świeże, pyszne, orzeźwiające napoje. Dziś prezentuję zielony koktajl samo zdrowie - ze szpinakiem, owocami i imbirową nutą, która nadaje fajny posmak całości. Smacznego! Składniki: 2 garście świeżego, umytego szpinaku 1 dojrzały banan 1 jabłko 1 pomarańcza 1 cm świeżego imbiru ok. 0.5 szkl. wody niegazowanej Wykonanie: Szpinak, obranego
psgotujemybrązowym, pęczakiem, komosą ryżową) 150 g piersi kurczaka (jedna mała pierś lub pół większej) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1 nieduża czerwona cebula 1 spora garść młodego szpinaku 1 płaska łyżeczka mieszanki curry 1 ząbek czosnku łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka (do smaku) Przygotowanie: Czerwony ryż opłukać, zalać 1 szklanką wody i gotować przez(...)Kurczaka pokroić w drobną kostkę, lekko posolić i podsmażyć na złoto na oliwie z oliwek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa - paprykę i cebulę oraz posiekany czosnek, podsmażyć razem. Dodać szpinak, wszystko wymieszać i chwilę zostawić na ogniu, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry. Dodać ugotowany ryż. Wymieszać dokładnie i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku
Kulinarne Inspiracjeleśny mech, uzupełniony ciemnym biszkoptem. Masa z bitej śmietanki i mascarpone.Wierzch i środek uzupełniony owocami. Taka moja własna koncepcja. SKŁADNIKI Ciasto na biszkopt zielony 450 g mrożonego szpinaku 1 szklanka cukru 3 jajka 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto na biszkopt ciemny 5 jajek ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki(...)pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 fix do śmietany Dodatkowo: do nasączenia herbatka z cytryną owoce,świeże i z puszki, u mnie: brzoskwinie, granat, winogrona WYKONANIE Ciasto zielone Szpinak odmrażamy i odciskamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, Ubijając ,cienką stróżką wlewamy olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
W kuchennym oknie Ewynagrodę. Wszyscy zadowoleni, jakby gościli się u nas dwa tygodnie… Składniki: 1 świeża dorada 1 i 1/2 szklanki wody 1 cebula 1 burak 1 marchew 1/2 pomarańczy garść szpinaku kilka łyżek oleju rzepakowego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 3 łyżki masła lampka białego wina świeży rozmaryn goździki sól i pieprz Wykonanie: Zaczynacie od hardcore’u, czyli od wyjęcia rybie(...)szklanką wody, solicie i gotujecie na małym ogniu pod przykryciem, aż woda się wchłonie, a kasza napęcznieje i zmięknie. Na koniec zdejmujecie pokrywkę, mieszacie i odparowujecie. Buraki, marchew i szpinak myjecie. Dwa pierwsze warzywa obieracie i kroicie na cienkie plasterki lub paski i podsmażacie na mocno rozgrzanym oleju, aż skruszeją. Szpinak możecie podać surowy. Filety (ze skórą, bo jest miękka
GRUBY WAŁEKuduszone w rosole. Można je spiąć wykałaczkami by się nie rozpadały, można też związać nitką. Dla naszego alergika była wersja bez mozarelli. 1 podwójna pierś z kurczaka garść świeżego szpinaku (lub kilka kostek mrożonego) 2 ząbki czosnku (u mnie czosnek suszony w płatkach) mozarella kilka gotowanych marchewek 1,5 szklanki rosołu sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka umyć(...)połowę lub na 3 części - jeśli mamy dużą pierś. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Posolić, obsypać pieprzem z każdej strony i odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Szpinak świeży lub mrożony wrzucić na patelnię i poddusić. Gdy już lekko odparuje dodać czosnek pokrojony w plasterki (albo suszone płatki czosnku), posolić i chwilkę jeszcze podsmażyć. Marchewkę ugotować, mozarellę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTuńczyka odcedzamy – łyżkę oliwy z puszki wlewamy do rondla. Bakłażana nie do końca obieramy, odcinamy mu piętkę i kroimy go w bardzo drobną kostkę. Szalotki kroimy w cienkie półplasterki. Szpinak myjemy, grubo siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Do łyżki tuńczykowej oliwy dodajemy 2 łyżki klarowanego masła. Na gorący tłuszcz wykładamy czosnek i smażymy, mieszając, do czasu jak straci zapach surowizny(...)bakłażan działa jak gąbka i bardzo szybko wchłonie cały tłuszcz, jaki był na patelni. Zmniejszamy gaz i smażymy bakłażana do czasu jak stanie się szklisty i lekko przyrumieniony. Dodajemy szpinak, mieszamy, czekamy jak zmniejszy swoją objętość – nie trzeba go smażyć długo, wystarczy dosłownie półtorej minuty. Dodajemy tuńczyka odcedzonego z oliwy, solimy, pieprzymy, doprawiamy całość startą gałką muszkatołową i suszoną bazylią
Karo in the KitchenPIZZA Z PESTO SZPINAKIEM I GRANATEM to dość niecodzienne połączenie smaków i może budzić pewne obawy. Jednak niepotrzebnie - jest doskonała. Artykuł PIZZA Z PESTO, SZPINAKIEM I GRANATEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEjuż Ich nie ma. Ale jakoś minęły na szczęście. Przedstawiam za to pomysł na prosty, postny obiad - niekoniecznie odświętny. Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 4-5 kulek mrożonych liści szpinaku lub 2-3 garście świeżego ząbek czosnku 3-4 łyżki śmietany 18% masło (do wysmarowania naczynia) sól, pieprz ser żółty tarty - wg upodobań Przygotowanie: Ziemniaki podgotowujemy(...)wodzie lub na parze na półtwardo. Kroimy na talarki. Szpinak przyrządzamy wg starej sprawdzonej receptury . W naczyniu żaroodpornym - najlepiej ceramicznym, układamy warstwę ziemniaków. Wykładamy szpinak. Układamy kolejną warstwę ziemniaków. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 20-30 minut. Kiedy ziemniaki się z wierzchu przyrumienią posypujemy tartym serem i zapiekamy do rozpuszczenia. Zapiekanka gotowa. Oczywiście można przyrządzić
Kuchnia po mojemu