Kolorowa,wiosenna sałatka z jajkiem, rzodkiewką, ogórkiem, pomidorkami koktajlowymi, polana sosem jogurtowym. Sałatka jest pyszną propozycją na Wielkanocne śniadanie. Składniki: 400 g świeżego szpinaku 1 ogórek 4 rzodkiewki 8 pomidorków koktajlowych 2 jajka Składniki na dressing: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu 1 łyżeczka soku z cytryny(...)Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ostudzone obieram, przekrawam na połówki, odkładam na talerzyk. Umyty i osuszony szpinak przekładam do dużej miski. Rzodkiewkę, ogórka kroję w plasterki, dodaję do szpinaku, pomidorki kroję na mniejsze kawałki dodaję do sałatki. Przygotowuję dressing: Do miseczki przekładam 2 łyżeczki jogurtu, dodaję musztardę, sok z cytryny, sól i pieprz, całość dokładnie mieszam. Jajka
KukuleczkiSKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 Garść świeżego szpinaku 5 dag sera żółtego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej PRZYGOTOWANIE: Filet z kurczaka kroję na mniejsze kawałki (nie muszą być równe) i rozbijam tłuczkiem. Doprawiam solą, pieprzem i papryką czerwoną. Szpinak myję, osuszam recznikiem papierowym. Ser żółty kroję w drobną kostkę. Foremki silikonowe do muffinek(...)wykładam mięsem następnie kładę szpinak i ser. Przykrywam drugim kawalkiem mięsa. Posypuję solą. Piekę w piekarniku ok 30 min w 180 stopniach. Podaję na ciepło
Gotowanie PatkiMakaron penne z kurczakiem, suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem feta Składniki : pierś z kurczaka 200 g makaronu penne 4-5 ząbków czosnku 6-7 kawałków suszonych pomidorów 2-3 garście świeżego szpinaku suszone oregano , sól, pieprz , przyprawa do kurczaka oliwa z suszonych pomidorów lub oliwa z oliwek ok 120 g sera feta(...)kroimy w grubsze kawałki i podsmażamy razem z czosnkiem. Dodajemy do tego usmażonego wcześniej fileta z kurczaka , wszystko razem delikatnie smażymy , cały czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowany makaron penne. Szpinak opłukujemy i siekamy na grubsze kawałki , dodajemy na patelnię i smażymy , aż liście zwiędną. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Na samym końcu dodajemy ser feta pokrojony
Aromatyczne Podróżepokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na ciepło, dają też radę jako zimna przekąska. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego 300 g świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów z zalewy 70 g dobrej gatunkowo fety 1 łyżeczka masła 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło(...)dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Lekko podsmażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Wrzucić umyty i pokrojony szpinak, dusić całość aż szpinak zmięknie, a woda odparuje. Zdjąć z palnika, dodać pokrojone w paseczki pomidory i rozkruszoną fetę. Całość wymieszać doprawiając do smaku solą i pieprzem. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki wykroić koła. Na środku każdego, ułożyć
Kuchnia w opałachRoladę upiekłam z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać ją na ciepło jako danie obiadowe np. z sosikiem i kluseczkami. składniki: 1,3 kg schabu 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego czubryca zielona pieprz gałka muszkatołowa 100 g sera feta 2-3 łyżki oleju 1/2 szklanki wody lub bulionu Zamrożony szpinak wrzucić na patelnię. Odparować wodę. Dodać poruszony(...)dokładnie wymierzać, doprawić do smaku pieprzem i gałką. Odstawić do wystudzenia. Schab rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojone mięso dokładnie natrzeć czubrycą. Następnie rozłożyć wystudzony szpinak. Zwinąć w roladę i obwiązać sznurkiem. Na wierzchu roladę również natrzeć czubrycą. Odstawić na noc do lodówki. Potem przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarować olejem i podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić
Monia miesza i gotujeSkładniki (na 1 porcję) - gruszka (ok. 156 g), - kiwi (ok. 80 g), - garść szpinaku (ok. 25 g), - 1/2 szklanki wody (ok. 125 ml). Sposób przygotowania 1. Obieramy gruszkę i kiwi ze skóry. 2. Miksujemy gruszkę z kiwi, szpinakiem i wodą. Koktajl jest bogaty w: - żelazo (pochodzące ze szpinaku), które jest składnikiem krwi, - witaminę C (pochodzącą z kiwi), która jest antyoksydantem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMój sprawdzony patent na ciasto do wszelkich tarty - słodkich i wytrawnych to ciasto z dodatkiem twarogu. Poza tym jest mniej kaloryczne. Nadzienie natomiast stanowi świeży szpinak, pomidorki śliwkowe w masie z fety i jogurtu. Zapraszam... Ciasto: 2 szklanki mąki 20 dag twarogu 1 jajko 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki mleka 6 łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy(...)Nadzienie: woreczek szpinaku baby kostka fety duży jogurt grecki 2 małe jajka sól, pieprz, suszone oregano lib przyprawa do pizzy opakowanie pomidorków śliwkowych lub koktajlowych 3 ząbki czosnku (najlepiej pieczonego, ewentualni świeżego, przeciśniętego przez praskę Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny. Fetę
Czerwień i błękitSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi 200 gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki(...)solić, wody nie puszczą za dużo wsypać opakowanie szpinaku baby, nie solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną cukrem posypać pokrojoną czerwoną papryką, dodać kawałeczki sera koziego dodać starty żółty
W Mojej Kuchni Lubiębiałka, kwasów tłuszczowych oraz witamin, ma lekko orzechowy smak, można ją jeść również z owocami stanowi pożywne śniadanie. Wegańska sałatka z dodatkiem awokado, marynowanego tofu, pomidorki koktajlowe oraz świeży szpinak. Składniki: 1/2 szklanki komosy ryżowej 1 awokado garść świeżego szpinaku, lub mieszanki sałat 5 pomidorków koktajlowych 1 kostka tofu 1 łyżeczka nasion chia ( do posypania(...)opakowaniu ( szklanka wody na pół szklanki komosy) Ugotowaną i ostudzoną komosę przekładam do miski. Awokado obieram, kroję w kostkę, pomidorki przekrawam na połówki, wrzucam do miski, dodaję szpinak, tofu. Przygotowuję dressing: Do małej miseczki wlewam oliwę, sok z cytryny, dodaję pieprz, dokładnie mieszam. Sosem polewam sałatę a na wierzch posypuję nasionami chia
Kukuleczkiroku staram się mieć swój wkład w ten wspaniały, rodzinny dzień. Ten przepis jest właśnie taką propozycją. Idealne połączenie musu z piersi kurczaka z dodatkiem świeżego szpinaku, aromatycznych przypraw. Składniki: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 2 żółtka sól 4 jajka ok 300 g piersi z kurczaka 150 g śmietany 30% 3 garście(...)świeżego szpinaku otarta skórka z połowy cytryny pieprz czarny GALEO czosnek granulowany GALEO sól Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy sól do smaku i pokrojone w kostkę masło. Całość siekamy, następnie wbijamy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Po ok 30 min wylepiamy ciastem małą formę do pieczenia babki
Malinowe PocałunkiUltralekkie, kobiece, nieco włoskie danie. Pyszna, soczysta pierś kurczaka faszerowana szpinakiem, zapiekana w sosie pomidorowym z mozzarellą, podana z pysznym makaronem tricolore. Polecam wszystkim, przepyszna danie. Składniki (na 4 małe/ 2 dość spore porcje): 500 gram piersi kurczaka 200 gram szpinaku mrożonego 3 łyżki sera ricotta 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1 szklanka passaty(...)świeża bazylia do dekoracji sól i pieprz Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente. Piersi kurczaka myję, osuszam, doprawiam solą, pieprzem, bazylią suszoną i oregano. Na maśle smażę szpinak z czosnkiem. Kiedy nadmiar płynu odparuje dodaję ricottę, doprawiam szczyptą soli i pieprzu. Piersi kurczaka kroję w połowe tworząc "kieszonkę" do której nakładam farsz. Na dnie naczynia żaroodpornego wlewam passsatę
Mango Papajabidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Leśny mech Składniki: 2 szklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jajka 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 450g 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa, składniki: 500ml. Śmietany kremówki 30% 1 opakowanie masy śmietanowej , malinowej Dr.Oetker Dodatkowo: maliny Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie na sicie odcisnąć(...)dodatkowo zblendować. Piekarnik nagrzać do 170-180stopni, przygotować tortownicę 24cm, wyłożyć dno papierem do pieczenia. Jajka wraz z cukrem ubić na puszystą masę, dodać do niej olej, zblendowany szpinak. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę przelać do tortownicy i piec 50 minut, do suchego patyczka. Jednak czas należy odpowiednio kontrolować, nie wszystkie piekarniki
W garach u GosiCześć ! Czy są tu jacyś fani kaszy pęczak ? Ja ją uwielbiam, tak jak wszelkie pęczotta, kaszotta i risotta. Połączenie boczniaków, pora, szpinaku i tymianku to prawdziwa petarda. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania przepisu. Gwarantuję, że będziecie mile zaskoczeni ! Składniki (2 porcje): 250 g boczniaków 1 duża garść szpinaku – umyta i osuszona 1/3 szklanki kaszy pęczak, dokładnie wypłukanej w zimnej(...)Zwiększ moc palnika. Gdy kasza ‚wypije’ wino, dodawaj stopniowo bulion – chochelka po chochelce, za każdym razem czekając aż pęczak ‚wypije’ poprzednią porcję bulionu. Mniej więcej w połowie gotowania, dodaj szpinak, pod koniec – boczniaki. Dopraw odrobiną solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy kasza uzyska pożądaną miękkość – patelnię zdejmij z ognia. Dodaj parmezan i 1,5 łyżki schłodzonego masła. Dopraw sokiem
Moja pasja smakuRolada szpinakowa Składniki Ciasto jajka - 5 szt mąka - 2 łyżki szpinak mrożony liście HORTEX - 450 g czosnek - 3 ząbki gałka muszkatałowa - szczypta sól i pieprz masło - 1 łyżka Farsz : serek śmietankowy z ziołami - 2 opak chrzan - 1 łyżeczka łosoś w plastrach - 200 g Przygotowanie: Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Przełożyć na rozgrzaną patelnię z masłem(...)dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz, przesmażyć. Zdjąć z ognia, ostudzić, zblendować, dodać żółtka jaj, mąkę i gałkę muszkatołowa, dokładnie wymieszać. Następnie ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do szpinaku, ostrożnie wymieszać. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto na blachę i piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez ok.10-15 minut. Upieczone ciasto ostudzić, posmarować serkiem i chrzanem
Kuchnia DanusiSkładniki: szpinak mrożony 1 opakowanie/drobny, jajka 4 sztuki, cukier 1 szklanka, olej rzepakowy 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, wiśnie mrożone 1/2 opakowania, woda 1 szklanka, kisiel wiśniowy 1/2 opakowania, cukier 2 łyżki, śmietana 30 % 330 ml, śmietan fix 1 opakowanie, cukier puder 2 łyżki, czekolada grzybki 20 dag szpinak drobny mrożony odmrozić(...)ubitej śmietany, wyłożyć resztę wiśni ciasto posypać pokruszonym ciastem, powkładać czekoladki grzybki, schować do lodówki na kilka godzin - ciasto jest wilgotne, smaczne, wiśnie z bitą śmietaną doskonale smakują ze szpinakiem no i grzybki czekoladki dodają uroku i smaku.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię