odrobina warzyw. Jeżeli jednak nie chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak(...)przypominające burgery o grubości około 1,5 cm. Smaż z każdej strony, aż ładnie się zarumienią (około 5-8 minut na stronę). Podawaj na ulubionych liściach sałaty lub roszponce, szpinaku, czy rukoli
Programista w kuchniCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo sycącą sałatkę na bazie szpinaku i rukoli z grillowanym serem halloumi oraz grillowaną cukinią. Do przygotowania porcji dla 2-3 osób potrzebujemy: - 2 duże garście szpinaku oraz rukoli - 250 g sera halloumi - 2 żółte pomidory - 1 małą cukinię - 4 łyżki mieszanki nasion (u mnie słonecznik, migdały, pestki dyni) Do przygotowania marynaty do cukinii potrzebujemy(...)dodajemy do pokrojonego w 1 cm plastry sera. 4. Tak przygotowany ser oraz cukinię marynujemy przez min. 30 min w lodówce. 5. W tym czasie płuczemy i osuszamy szpinak, rukolę oraz pomidory, które później kroimy np. w plasterki. 6. Do miski przekładamy warzywa i całość mieszamy z wcześniej przygotowaną marynatą składającą się z musztardy, oliwy, miodu oraz chili
Bez Cebulizdecydowanie lato, gdyż mamy pod dostatkiem świeżych, a co najważniejsze, polskich warzyw. Dzisiaj proponuję Wam przepis na pyszny krem szpinakowo-brokułowy. Składniki: - 750 g brokuła - 250 g świeżego szpinaku - 1 por - 3 cebule - 3 ziemniaki - 4 marchewki - 1 pietruszka - 200 g piersi z indyka - 2 l wody - 2 ziela angielskiego - 1 listek laurowe Do garnka włożyłam pierś z indyka, zalałam(...)poszatkowałam por, a pietruszkę starłam na tarce. Dodałam do wywaru ziele angielskie i listek laurowy. Wszystkie warzywa wrzuciłam do podgotowanego bulionu i gotowałam przez 15 minut. Następnie umyłam szpinak i brokuła, którego pokroiłam na mniejsze kawałki. Szpinak wrzuciłam do garnka z bulionem i gotowałam jeszcze 4 minuty. Brokuła gotowałam w osobnym garnku z wodą z 1 łyżeczką soli
Receptura smakuWierzch: 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit – ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni kalafior 1/2 szklanki startego sera typu bursztyn lub parmezan 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej papryki (ja użyłam(...)szczypta soli 3 łyżki sosu pomidorowego, pesto lub ajvaru mozzarella (w wersji bardziej fit - ricotta) szynka dojrzewająca/zwykła, salami lub boczek pieczarki, papryka, cebula, ananas, pomidorki opcjonalnie: roszponka, szpinak lub rukola'; document.write(" "); Surowy kalafior dzielimy na różyczki i szatkujemy w malakserze na drobne części. Jeśli nie mamy malaksera, możemy zetrzeć go na tarce jarzynowej. Do kalafiora dodajemy starty
Poezja smakuzielony (moc szpianku) i z pandami ukrytymi w cieście :D Dodatkowo jaglany-waniliowy krem oraz truskawki spełniają nasze pierwsze marzenie czyli ZJEŚĆ COŚ PYSZNEGO I UROCZEGO :) P.S. Przysięgamy, że szpinak nie jest wyczuwalny! :D Składniki: Pandki -1 jajko -łyżka ksylitolu -ok 4 łyżki mąki ryżowej -2 łyżki kakao Szpinakowe ciasto (śr: 18cm) -4 jajka L -200g ksylitolu(...)oleju -200g mąki ryżowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym -100g świeżego szpinaku Krem jaglano-waniliowy -60g kaszy jaglanej - 1 i ½ szkl. napoju ryżowego -1 łyżeczka pasty waniliowej -ksylitol -2-3 łyżki śmietanki kokosowej bądź jogurtu sojowego Dodatkowo -świeże truskawki -dżem truskawkowy PANDKI Białko jajka ubić na sztywno z ksylitolem, dodać żółtko i jeszcze chwilę
Candy PandasPomysł na ten tort dojrzewał w nas od dwóch lat! Wreszcie nadszedł dzień, w którym spod naszych rąk wyskoczyła żabka :D Biszkopt jest zielony dzięki mocy szpinaku (lecz jego smak nie jest wyczuwalny) a ryżowe nadzienie nabrało kokosowej nuty za pomocą mleka kokosowego KokoYogo . Tort jest nieco pracochłonny ale efekt wynagradza wszystko! Macie ochotę na "żabie udko"? :P Składniki Zielone(...)biszkopty (2 miseczki śr: 16cm) -4 jaja kl L -200g ksylitolu -200g mąki ryżowej -100g oleju kokosowego (lub rzepakowego) -100g świeżego szpinaku -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym Krem ryżowo-kokosowy -160g tajskiego ryżu jaśminowego -550ml mleka kokosowego KokoYogo -250ml napoju migdałowego -ksylitol (według preferencji) Dodatkowo -domowy mus morelowy
Candy PandasPyszny Makaron Chow Mein ze szpinakiem i kurczakiem. Robi się szybko i smakuje rewelacyjnie. Polecam każdemu . Kto nie jadł jeszcze makaronu CHOW MEIN musi spróbować:) SKŁADNIKI: 🍜200 g Makaronu Chow Mein 🍜250 ml pomidorów w kawałkach z puszki 🍜500 m mięsa mielonego z indyka 🍜2 garście szpinaku 🍜Sól i pieprz do smaku 🍜2 łyżki natki pietruszki 🍜1 łyżka czosnku(...)wodę. W garnku o grubym dnie dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję mięso mielone z indyka. Doprawiam solą i pieprzem do smaku oraz przyprawą curry. Smażę na rumiano. Dodaję szpinak. Całość mieszam i dodaję pomidory z puszki. Doprawiam siekaną pietruszką, oregano oraz czosnkiem. Do sosu dodaję makaron, mieszam. Posypuję wierzch serem tartym cheddar
Gotowanie PatkiTrufle ziemniaczane w truskawkowym pudrze… Może nie brzmi zachęcająco, ale to dokładnie tak samo jak z potrawami, w których wykorzystywany jest szpinak. Piękny, zielony kolor placuszków, czy koktajlu, wręcz prosi się, by od razu je zjeść, ale… no właśnie, tym ” ale ” jest tutaj szpinak, do którego większość ludzi jest nad wyraz uprzedzona, a którego na prawdę(...)słodkie. Zdecydowanie dominuje w nich smak gorzkiej czekolady, który w połączeniu z lekką kwaskowatością truskawkowego pudru, łączy się w idealną całość. A ziemniaki? Z ziemniakami jest jak ze szpinakiem , nie wyczujecie ich Składniki na trufle: Trufle: 200g ziemniaków 100g czekolady gorzkiej 100g czekolady mlecznej 3 łyżki gorzkiego kakao 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki cukru pudru ” Diamant
NiePieprz.plszczerze, lepiej jest zrobić ciasto samemu.Składniki-nie podaję ilości , bo wszystko jest robione na oko.Tu nie trzeba ,ani miar, ani wag! Składniki gotowe ciasto na tartę spora dawka szpinaku olej kokosowy extra virgin do smażenia papryki igołomskie. Nie macie? Mogą być każde-czerwone, zielone , żółte. czerwona cebula sól himalajska różowa do smaku pieprz ziołowy pomidory z puszki(...)patelnię rozgrzewamy i dodajemy trochę oleju kokosowego. Smażymy cebulkę pokrojoną w piórka, szynkę,po chwili dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Dosmaczamy solą i pieprzem.Podsmażamy. Dusimy pod przykryciem. Wsypujemy szpinak. Dusimy pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż szpinak opadnie .Dodajemy około 3 łyżek pomidorów z puszki.Dusimy. Podnosimy przykrywkę, odparowujemy nadmiar płynów. Nadzienie gotowe.Musi przestygnąć. Formę smarujemy olejem kokosowym
Z Kuchni Do Kuchniniej nawet pierogi a w planach mam jeszcze domowy makaron. Dzisiaj jednak chcę Wam pokazać przepis na domowe pierogi z tej mąki. Nadzienie to połączenie kurczaka oraz szpinaku. Warto je ostrzej przyprawić by smak nie okazał się za mdły. Mają fajny ciemnobrązowy kolor i smak też zdecydowanie różni się od tych tradycyjnych - jak dla mnie są bardzo nietypowe(...)bardzo smaczne. Składniki - (około 35 pierogów - w zależności od wielkości) Ciasto - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz - 200 gram szpinaku ( ja użyłam mrożonego) - 250 gram zmielonej piersi z kurczaka - pół czerwonej cebuli - przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka, papryka wędzona - olej do smażenia Wykonanie Zaczęłam od przygotowania farszu. Cebulę pokroiłam
Health-Fit-Lifeżołądek i ucieszą ducha Polecam to smakowite curry z ziemniaków nie tylko dla amatorów orientalnej kuchni. Ziemniaki dadzą uczucie sytości, marchewki i zielony groszek dodadzą zdrowej słodyczy, a niskokaloryczny szpinak czy jarmuż dostarczą witaminy C i magnezu. Z kolei imbir to antyoksydant o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym, a kurkuma to jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy, o czym już pisałam przy okazji(...)kminu rzymskiego) 1 łyżeczka żółtego curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kg ziemniaków 1 cytryna 1 puszka mleka kokosowego 2 średnie marchewki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) garść szpinaku lub jarmużu (może być mrożony) świeża lub suszona kolendra 3 papryczki chilli (opcjonalnie) sól Wykonanie: Cebulę obieramy i drobno kroimy, imbir obieramy i ścieramy na tarce albo drobniutko siekamy. Obrane
Lamarida.plpewno zrobią furorę na domowej imprezie Składniki (na 12 sztuk): Warzywa: 1 cebula 1 por (tylko biała część) 5 większych pieczarek 1/2 brokuła 1 niewielka marchewka garść świeżego szpinaku (opcjonalnie) Masa z tofu: 300 g tofu 3 łyżki mąki jaglanej 2 łyżki wody 1 łyżka tamari (lub sosu sojowego) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii(...)olej do smażenia (opcjonalnie) Wykonanie: Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w plastry, obraną cebulę kroimy w piórka, pora w plastry, a umytą marchewkę ucieramy na grubych oczkach tarki. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a brokuła kroimy na niewielkie kawałki. Warzywa można podsmażyć na oleju, ale równie dobrze, a na pewno lepiej dla zdrowia, można to zrobi
Lamarida.plSKŁADNIKI DLA 1 OSOBY: 200 ml zimnej wody mineralnej 1 Jabłko 1 marchewka 1 Garść szpinaku 1 cm imbiru 1 łodyga selera naciowego PRZYGOTOWANIE: Selera naciowego, szpinak, jabłko dokładnie myję. Jabłko i selera kroję na mniejsze kawałki. Marchewkę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Do kubka blendera wlewam zimną wodę mineralną. Następnie dodaję umyty świeży szpinak,seler naciowy
Gotowanie Patkipodstawowe warzywa i owoce. Od początku lata do jesieni wiąże się to z tym, że akurat jest czegoś wysyp i trzeba to szybko przerabiać. Tak jest ze szpinakiem, sałatą, potem ogórkami, malinami, a w końcu przychodzi czas na cukinię i dynię. Lubię te „wysypy” bo to mnie zmusza do kreatywności w wykorzystywaniu tego na co akurat jest czas(...)Teraz mamy wysyp szpinaku (więc była szpinakowa frittata i kopytka ze szpinakiem) i jest bardzo dużo sałaty, już niestety trochę przerośniętej. Sałatę jemy cały czas ale jest jej tyle, że na pewno nie przejemy jej w sałatkach. Postanowiłam ją więc udusić (traci wtedy objętość, ha!) i zrobić z niej zupę. Sama zupa z sałatą jest trochę zbyt lekka i dietetyczna
Cooking for EmilyTradycyjny rosół wcale nie musi być nudny… i nie musi być drobiowy. Polecam ten przygotowany na wołowinie z dodatkiem szpinaku i groszku. Ma bardzo wyrazisty smak a z dodatkiem ryżu stanowi pełnowartościowy posiłek. Składniki: 500g ligawy wołowej 2 łyżki oliwy z oliwek Biała cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka 250g szpinaku (świeży lub mrożony) 1,5l bulionu warzywnego(...)mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy bulionem, dokładamy 3-4 listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego i zmniejszamy moc kuchenki. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa (przynajmniej 60 minut). Dodajemy szpinak i gotujemy jeszcze przez 4-5 minut. Doprawiamy do smaku cynamonem, sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z dodatkiem ryżu, obficie posypane natka pietruszki
Pyry na Gaz