szpinak - 15265 przepisów (strona:384/1018)

DETOX koktajl z młodym jęczmieniem 105

Żeby jednak nie było to poświęcenie wyciskające łzy z oczu, przemycam go w przyjazny sposób w smacznych koktajlach owocowo-warzywnych. Podobnie i tym razem wzbogaciłam nim napój z bananów, szpinaku oraz pomarańczy i wypiłam z przyjemnością. Spróbujcie sami i starajscie się dbać o siebie od środka, zapewniając sobie takie kopniaki witaminowe każdego dnia. Składniki (2 porcje): 2 banany 2 garści(...)liści szpinaku 2 pomarańcze 2 łyżeczki młodego jęczmienia 0,5 szklanki (125 ml) wody Przygotowanie: 1) Obrane banany podzielić na mniejsze kawałaki i wrzucić do wysokiego naczynia. 2) Dodać szpinak, sok wyciśnięty z 2 pomarańczy, młody jęczmień oraz wodę. 3) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować blenderem tak, aby uzyskać jednolitą konsystencję. 4) Podawać od razu po przygotowaniu

Fitsweet.me
Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu na spodzie z batatów 218

Bezglutenowa tarta z pieczonego jogurtu to nasza propozycja dla osób na diecie. Na spodzie z podpieczonych batatów wykładamy warzywa, u nas szpinak, brokuły i świeże zioła ale możecie użyć innych warzywnych kombinacji według własnych upodobań. Jeśli nie liczycie kalorio dodajcie do masy jajecznej trochę umami z parmezanem ;) Nie żałujcie sobie ziół, poza właściwościami odżywczymi poprawiają walory smakowe i pozwalają ograniczyć(...)zdecydowanie wolimy na ciepło) z sosem czosnkowym, jogurtowym lub domowym ketchupem.   Czas przygotowania: 65 minut Porcje:  Składniki: 300 ml gęstego jogurtu 150 g mozzarelli 2 garście szpinaku 1 szkl. pokrojonych różyczek brokuła 2 długie bataty 1/2 chili posiekane 3 ząbki czosnku starte na tarce 4 jajka sól i pieprz do smaku  1 łyżeczka ziół prowansalskich

SzczyptaSmaQ
Zielony koktajl : banan + ananas + szpinak + jogurt naturalny 168

Wiosna jest porą gdzie każdy pragnie orzeźwienia i oczyszczenia. Świetną propozycją są zielone koktajle, które zawierają mnóstwo cennych składników. Proponuję szybki i smaczny koktajl z bananem, ananasem, szpinakiem i jogurtem naturalnym. Składniki: 1 banan 1 garść pokrojonego ananasa 1 garść szpinaku 1/2 szklanki jogurtu naturalnego Sposób przygotowania: Szpinak myjemy i osuszamy. Do kielicha wrzucamy pozostałe składniki. Całość dokładnie blendujemy

Truskawkowa Fiesta
Sałatka z wędzonym kurczakiem i truskawkami 100

Sezon truskawkowy. Uwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę.  Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu     Przygotowanie   Umyłem szpinak i truskawki(...)Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem. Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem

R'n'G Kitchen
Sakiewki z ciasta filo ze szpinakiem 156

Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g mozzarelli 200 g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonych pomidorów Przygotowanie: Dzień wcześniej przekładamy szpinak na cedzak i zostawiamy(...)osuszamy a następnie kroimy w kostkę. Jedną łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni a następnie przesmażamy na niej cebulę wraz z czosnkiem. Gdy cebula się zezłoci dodajemy odciśnięty i rozmrożony szpinak i smażymy wszystko razem, mieszamy. Przesmażamy aż płyn odparuje. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami i pomidorami. Mieszamy i dodajemy rozkruszony twaróg i mozzarellę. Przesmażamy tak długo aż mozzarella zacznie się

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z zielonymi szparagami i jajkiem w koszulce 142

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 2 garście świeżego szpinaku - 2 garście rukoli - 1 czerwoną paprykę - 3-4 pomidory malinowe - 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie(...)główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty. 3. W tym czasie kroimy paprykę, pomidory oraz gorgonzole w kostkę, które dodajemy do opłukanego i osuszonego szpinaku oraz rukoli. 4. Do sałatki dodajemy również ugotowane i odcedzone szparagi. 5. Następnie przygotowujemy dresing łącząc wszystkie składniki ze sobą i dodajemy go do sałatki. Całość mieszamy i przekładamy do miseczek

Bez Cebuli
Wesołe kanapki sowy 185

latające sowy, dla mnie efekt bomba aż sama miałam na nią ochotę, a moje dziecko pierwszy raz zjadło tuńczyka i nawet nie kręciła nosem. ba nawet zjadła 2 liście szpinaku! SUKCES :) Składniki 1/2 puszki tuńczyka 1 serek wiejski 2 kromki chleba 2 jajka 2 plasterki ogórka zielonego 3 liście salaty 2 czarne oliwki kawałek czerwonej papryki garść liści szpinaku(...)przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku

W kuchennej krainie
Sałatka ze szpinakiem, łososiem i szparagami 169

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację.  1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj(...)pisałam jak to zrobić), ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą. Sałatkę można polać sosem winegret

Smakołyki Asi
Frittata z botwinką i szpinakiem 112

forma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu.   Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę(...)orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką   Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki

Ugotowane pozamiatane
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 77

Dziś coś niezwykle aromatycznego i ciekawego w smaku. Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania!       Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe(...)papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy 100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć

Raj dla Podniebienia
Makaron ze szpinakowym pesto i łososiem 229

najlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni! Żeby potrawa była nieco bardziej sycąca, dodałam(...)niej odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan

Magda Kucharzy
Zupa z wiosennej zieleniny i quinoy 123

Wiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo.  Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki(...)marchew 1 pietruszka 3 garście młodego szpinaku pęczek pokrzywy 1 garść liści rzodkiewki liście z jednej kalarepy 2 gałązki świeżego lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Quinoę moczymy 2-3 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Szalotki kroimy w kostki i dusimy na oliwie z oliwek, wrzucamy je do wrzącego wywaru razem z pokrojona

Quinoa Raz!
Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie 129

serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło(...)dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.  Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety

VioletoweKucharzenie
Makaron w sosie pieczarkowo-szpinakowym 104

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy(...)Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. 3. Do usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę

Bez Cebuli

Proponowane wyszukiwania