Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na szybki makaron z dodatkiem szpinaku, suszonych pomidorów i gorgonzoli, który przygotujecie w 15 minut. Do przygotowania porcji dla 2 osób będziemy potrzebować: - makaron (u mnie razowe świderki) - 8-10 suszonych pomidorów - 2 duże garście świeżego szpinaku - połowę dojrzałego awokado - 1/3 opakowania gorgonzoli (całe opakowanie miało 200 g) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oleju(...)dużej rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z suszonych pomidorów podsmażamy przez 3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno pokrojone suszone pomidory. 3. Następnie dodajemy opłukany, osuszony szpinak i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość i będzie miękki (ok. 8 minut). 4. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę awokado oraz gorgonzolę i podsmażamy jeszcze przez 2 minuty. 5. Jako ostatni
Bez Cebuliszpinakową ale zawsze ją zblendowałam. Tym razem trochę inna wersja, która już na stałe wpisuje się w nasze menu. Jak dla nas zdecydowanie dużo lepsza jest ta z całym szpinakiem. Jednak nie jest to zupa zawiesista więc idealna na letnie upały gdy coś zjeść trzeba. Zupę ugotowałam w garnku z kolekcji Iris ,które można zamówić w sklepie Galicja Dla Twojego(...)nadają się do wszystkich typów kuchenek: gazowe, elektryczne, ceramiczne, indukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach. Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 3 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku baby 100 g serka topionego 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz jajka przepiórcze Przygotowanie: Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą
Ala piecze i gotujeczęść truskawek i polej kaszę. Dodaj połówki pozostałych owoców, chia i orzechy. DRUGIE ŚNIADANIE K:202.8 / B:11.5 / T:14.6 / W:6.5 / Błonnik:4.5 SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Truskawki – 140 g (2 x Garść) Ser mozzarella(...)Porcja) Migdały w płatkach – 40 g (4 x Łyżka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Do salaterki włóż opłukany, osuszony szpinak, pokrojone na połówki truskawki, i porwany ser. 2. Posyp migdałami. OBIAD K:449.2 / B:26.7 / T:9.0 / W:65.3 / Błonnik:11.8 PEŁNOZIARNISTE PENNE PO BOLOŃSKU (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Olej rzepakowy
Powiedz dietom niezielone naleśniki z farszem mięsno- warzywnym. Kto spróbuje chociaż jednego naleśnika, będzie chciał skosztować następnych. Radość dla podniebienia gwarantowana. SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mleka, 150g mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1,5 szklanki mąki, szczypta soli, olej do smażenia, Farsz: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki żółte, oliwa, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE(...)Ciasto: Szpinak rozmrażam. Odciskam nadmiar wody. Mleko miksuję z jajkiem, solą oraz szpinakiem. Stopniowo dodaję mąkę. Miksuję. 2. Na patelni z rozgrzanym olejem smażę cienkie naleśniki. 3. Farsz: Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Cebulę obieram. Z papryk usuwam gniazda nasienne. Cebulę, cukinię i paprykę kroję w kostkę. 4. Na patelnię z oliwą dodaję kurczaka oraz cebulę. Smażę
Tradycyjna kuchnia KasiLekko , zdrowo ,kolorowo. Idealna sałatka na lato dla osób dbających o figurę oraz o zdrowie. Polecam i smacznego. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 garście szpinaku 1 papryka 1 ogórek 10 pomidorków koktajlowych 2 łyżki jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka gotuję na twardo, studzę, obieram i kroję na ćwiartki. Szpinak myję. Kładę na dno miski(...)Pomidorki koktajlowe myję i kroję w ćwiartki. Kładę na szpinaku. Ogórka obieram i kroję w kostkę. Paprykę czerwoną myję i kroję w kostkę. Układam na sałatce. Na koniec kładę jajko. Następnie za pomocą łyżeczki położyłam jogurt naturalny. Solę i pieprze do smaku. Smacznego
Gotowanie PatkiPyszna pełnoziarnista tortilla. Tym razem ze szpinakiem , wędliną oraz serem wędzonym. Idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na drogę. Polecam. SKŁADNIKI: 1 tortilla pełnoziarnista 3 plastry sera wędzonego 3 plastry wędliny 1 Garść szpinaku Ketchup np. Łagodny PRZYGOTOWANIE: Tortillę pełnoziarnistą smaruję dokładnie ulubionym ketchupem np. Łagodnym. Następnie na środek kładę garść umytego i osuszonego(...)szpinaku. Kolejno kładę ok 3 plastry wędzonego sera. Na koniec kładę plastry ulubionej wędliny. Tortillę zawijam w folię aluminiową lub papier śniadaniowy. Smacznego i na zdrowie
Gotowanie PatkiJeśli lubicie wegetariańskie obiady to mam dla Was pyszną propozycję! Na targach króluje szpinak i botwinka - ich połączenie to strzał w dziesiątkę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki wrzątku Pęczek szpinaku Pęczek botwinki 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Szczypta cayenne 2 łyżki mąki z ciecierzycy Jajko i bułka tarta do panierki Olej do smażenia Kaszę jaglaną(...)przelać zimną wodą a następnie wrzątkiem. Ugotować w 1,5 szklanki wrzątku pod koniec dodając sól. Szpinak i botwinkę dokładnie umyć, drobno posiekać. Włożyć do miski, dodać wyciśnięty czosnek, sól , pieprz, cayenne i gorąca kaszę, wymieszać, przykryć talerzykiem, aby zielenina lekko zmiękła. Jak całość wystygnie dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać, uformować 8 kotlecików, obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej
coolinarnyBardzo lubię jarmuż . Jem go praktycznie przez cały rok! Z młodymi ziemniakami smakuje wybornie! Młode ziemniaki Składniki: na 4 porcje 600 g ziemniaków garść młodego jarmużu 80 g świeżego szpinaku 10 rzodkiewek 3 dymki 1 puszka ciecierzycy ¾ łyżeczki chili w proszku 100 g owczego sera typu feta 2 łyżki oliwy 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka winnego octu 1 łyżka(...)podczas gotowania. Do tego dania można również wykorzystać resztki ziemniaków. Ja tak zrobiłam. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień ziemniaki. Posyp je chili, po czym dodaj odcedzoną ciecierzycę. Opłucz szpinak i jarmuż. Sałatkę można przyrządzić z samego szpinaku lub zamiast jarmużu dodać rukolę. Wymieszaj sałatę z plasterkami rzodkiewki, po chwili dodaj ziemniaki z ciecierzycą, pokrojoną w piórka dymkę i pokruszoną
codojedzeniapowstała jednolita konsystencja. Na koniec dodaj posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i dopraw do smaku solą i pieprzem. Autor Sebastian Olma, Szef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino(...)Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy x 80 g Jarmuż Fit & Easy x 80 g Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar
SMYKWKUCHNImakaron lubella tricolore łosoś 200g szpinak świeży 1 opakowanie pesto z ricottą barilla pestki dyni sól pieprz 1 łyżka masła Gotujemy makaron w osolonej wodzie ok. 11 minut. W tym czasie przygotowujemy rybę. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy masło, pokrojonego w dużą kostkę łososia i smażymy ok 3 minut. Odstawiamy rybę natomiast to co pozostało na patelni zostaje(...)zdejmujemy z kuchenki. Wrzucamy umyty szpinak do momentu, aż listki zmiękną ale nie dłużej. Na koniec zdejmujemy z ognia, dodajemy 3/4 słoiczka pesto oraz naszą rybę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z odcedzonym już makaronem dodajemy rybę ze szpinakiem. Układamy makaron na talerzu i posypujemy pestkami dyni. Smacznego
KuchcikoweLovea.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Nadzienie: -opakowanie świeżych lub mrożonych liści szpinaku -1-2 ząbki czosnku -kilka cienkich plastrów szynki, np.konserwowej -ser mozzarella -przecier pomidorowy lub gęsty keczup -sól Sos beszamelowy: -4 dag masła -4 dag mąki -1/3 l mleka(...)żółtka -szczypta startej gałki muszkatołowej -sól, pieprz do smaku Liście szpinaku dusimy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie smażymy naleśniki. Kiedy przestygną, każdy smarujemy przecierem lub keczupem, kładziemy plaster szynki, trochę duszonego szpinaku (wg uznania ) oraz odrobinę startej mozzarelli. Zawijamy w kwadracik lub jak krokieta. Robimy sos: w rondelku rozpuścić
Kulinarne przemysleniaTERAZ NIE POZOSTAJE NAM NIC INNEGO JA GO PIĆ , JEŚĆ I CIESZYĆ SIĘ ZDROWIEM :) SKŁADNIKI: 🍹100 ml zimnej wody mineralnej 🍹1 kiwi 🍹1 /3 ogórka świeżego 🍹1 Garść szpinaku 🍹1 łyżeczka mielonego młodego jęczmienia PRZYGOTOWANIE: Szpinak myję. Kiwi obieram, wydrążam środek. Ogórka obieram kroję na 3 części. Do kubka blendera wlewam schłodzoną wodę mineralną. Wkładam umyty szpinak, obrane kiwi
Gotowanie PatkiLekkie i zdrowe, dla małego i dużego a mowa oczywiście o KOKTAJLACH :) Dziś typowo Zielony , ze szpinakiem, kiwi, imbirem. Polecam i Na ZDROWIE:) SKŁADNIKI: 🍹150 ml wody 🍹Sok z 1/2 cytryny 🍹2 garście szpinaku świeżego 🍹1 kiwi 🍹1 plaster imbiru PRZYGOTOWANIE: Szpinak myję, wkładam do kubka. Dodaję plaster imbiru. Kiwi dokładnie obieram a następnie myję pod bieżącą wodą
Gotowanie Patkiokazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa również sprawdziła się jako dodatek, jeszcze tylko dorzuciłam lekko podduszony na maśle młody szpinak i danie gotowe. Składniki: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 2 przepiórki 300 ml trzebnickiego cydru gruszkowego 4 - 5 gałązek świeżego rozmarynu garść młodego szpinaku klarowane masło do smażenia(...)powinien się na tyle zredukować, żeby nie spływał swobodnie z przepiórek tylko lekko je zglazurował. Gdy mięso jest już miękkie, podajemy je na gorącej komosie ryżowej i ze szpinakiem, który wcześniej wystarczy lekko posolić i wrzucić na parę minut na gorące klarowane masło. Życzę Wam dziś nieskromnie, żebyście mieli okazję przygotować sobie kiedyś to danie ;) Pozdrawiam
Quinoa Raz!tarty z ciasta francuskiego. SKŁADNIKI: (2-3 PORCJE) · opakowanie ciasta francuskiego – 275 g · 160 g szpinaku świeżego · 140 g sera feta · 6 płatów pomidorów suszonych ze słoika · 1 gałązka szczypiorku(...)sztuk · natka pietruszki, szczypiorek lub świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do temp. 200 stopni C. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Szpinak opłukać i włożyć do dużego garnka lub na dużą patelnię i mieszając chwilę podgrzewać aż zmniejszy swoją objętość, wyłożyć na sitko i po ostudzeniu odcisnąć dobrze z wody. Do miski włożyć
Calzonella.com