Jest to moja propozycja na szybki ale przede wszystkim zdrowy obiad, w którym główną rolę odgrywają składniki bogate w substancje odżywcze: makaron z pszenicy durum, szpinak oraz czosnek. Wszystko to w połączeniu z serami komponuje się w smaczne i aromatyczne danie. Składniki: 300g makaronu z pszenicy durum (u mnie rurki) 600g mrożonego szpinaku 120g naturalnego sera camembert 270g sera feta(...)Makaron ugotować al dente z 2 łyżkami oleju i solą. 2. Bardzo drobno posiekać cebulę, podsmażyć na maśle, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać rozmrożony szpinak i smażyć całość na wolnym ogniu. Na końcu dodać pokrojony w małą kostkę camembert i ser feta. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. 3. Na ugotowany makaron wyłożyć przygotowany sos szpinakowy
Szalona Kuchnia EwelinyObiad, który znika błyskawicznie i nawet młodsze pokolenie nie marudzi że szpinak, a nawet wpada z pytaniem czy jest dokładka. Tak to ja lubię... Składniki na obiad dla 4 osób: - 1 kg fileta z kurczaka Marynata: - 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki - sok wyciśnięty z połowy cytryny - sól - pieprz - olej Sos: - 10 dag serka topionego - 3 ząbki czosnku - 250 ml śmietany(...)kremówki 30 % - 25 dag mrożonego szpinaku - jedna lub dwie łyżki mąki - olej - sól - pieprz 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w grube plastry, wcieramy w nie olej, sok z cytryny i przyprawy, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 180 C przez ok. 40 minut. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy czosnek, następnie podlewamy go wodą, dodajemy serek topiony
Apetyczna babeczkaOmlety to jedno z naszych ulubionych śniadań, zazwyczaj robię omlety biszkoptowe, takie jak - TUTAJ , ale mój Luby bardzo gustuje w omletach wytrawnych. Jednym z ulubionych jest omlet ze szpinakiem i żółtym serem. Można go jeść nie tylko na śniadanie, sprawdzi się idealnie jako szybki obiad czy obiadokolacja. Do przygotowania omleta nie potrzebujemy zbyt dużo składników, wystarczą dobre jajka, ser podpuszczkowy(...)szpinak, masło lub oliwa, śmietana lub mleko. Przy przygotowywaniu omleta ważna jest technika, pamiętajcie, że trzeba dobre ubić jajka, powinny one być luźne. To chyba najlepsze określenie. Nie możemy ich zbytnio napowietrzyć aby omlet nie był zbyt suchy. Dodatek do omleta śmietany to sposób francuski na omleta, który pokazał mi podczas warsztatów kulinarnych Mateusz Gessler, którego znacie z programu
SMYKWKUCHNIdzisiejszej sałatki z łososiem. Bardzo nam bowiem zasmakowało połączenie łososia z soczystymi pomarańczami i sosem pomarańczowym. Dlatego postanowiłam te połączenie wykorzystać i wyczarować przepis na Sałatkę z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami . O tej porze używam najlepszych pomarańczy, czyli pomarańczy sycylijskich, czerwonych. Są bardzo soczyste i mają bardzo delikatne błonki. Dressing do sałatki stworzyłam z soku(...)pomarańczy, oleju rzepakowego, musztardy Dijon, syropu z agawy (można zastąpić płynnym miodem) oraz listków świeżej mięty, które idealnie się z całością skomponowały. “Sałatka z łososiem i szpinakiem, z prażonym słonecznikiem i pomarańczami” świetna jest na lunch lub kolację. Można ją zabrać również do pracy. W takim przypadku dressing zabieramy w słoiczku i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed spożyciem
Moja Delicjainnych składników, które sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktowane są jako afrodyzjak, ponieważ działają silnie pobudzająco. Do garnka z ciecierzycą trafił też szpinak, źródło cennych przeciwutleniaczy, potasu, żelaza i kwasu foliowego. Całą "robotę" w tym daniu robią aromatyczne przyprawy, które balansują między smakiem ostrym, słodkim, kwaśnym i gorzkim. Ach, jakie to dobre(...)zielonej pasty curry świeża trawa cytrynowa 1 puszka pomidorów (400 ml) 400 ml mleka kokosowego sos sojowy sok z limonki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju kokosowego 150 g szpinaku baby kilka pomidorków koktajlowych Przygotowanie: Szalotki, czosnek, imbir i chili drobno siekamy. W woku lub garnku rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy posiekane warzywa. Po kilku minutach dodajemy pastę curry, trawę
Smakowity Blog Kulinarnyomletu to nie jest surowe jajko, to właśnie ten ser. A, no i to pierwszy omlet w moim życiu, taka jestem zacofana. Składniki: 2 jajka 2 garści liści szpinaku 1/5 małej cebuli 25 g sera taleggio 1 gałązka koperku sól pieprz masło (przepis na 1 porcję) Niewielką ilość masła rozpuszczamy na patelni, wrzucamy na nią pokrojoną w drobną kostkę(...)cebulę, rumienimy, dodajemy szpinak, podgrzewamy minutę, ściągamy z patelni. Jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy widelcem. Na patelnię wrzucamy znowu niewielką ilość masła, wylewamy jajka, równo rozprowadzamy, smażymy powoli na niewielkim ogniu, jajka mają się ściąć z wierzchu (dla pewności można na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Na omlet wykładamy szpinak i kawałki sera, składamy go na pół
Kardamonovyklasycznie ze śliwkami. I myślę, że przede mną jeszcze z mięsem, wiecie jak jest. Tydzień temu robiłam pierwsze podejście do tych tytułowych, ale udało mi się kupić tak syfiasty szpinak, że wylądował w koszu (a jedzenia naprawdę nie wyrzucam). Dziś wszystko pięknie się udało Składniki: 500 g obranych ziemniaków 200-225 g mąki pszennej 1 jajko 750 g mrożonego szpinaku(...)duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz 1 łyżeczka masła (przepis na około 14 knedli) Na maśle rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodajemy do tego mrożony szpinak, maksymalnie odparowujemy wodę, porządnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, tłuczemy je tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę, studzimy. Następnie dodajemy
KardamonovyMakaron połączony ze świeżym pesto na bazie szpinaku, wyrazistego czosnku, chrupiących orzechów, sera mozzarella i oliwy z oliwek to świetny pomysł na pełnowartościowy, sycący posiłek. Składniki: 500g makaronu świderki Szpinakowe pesto: 110g świeżego szpinaku 100ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100g sera mozzarella 90g włoskich orzechów 3 łyżki soku z limonki sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować(...)dente w lekko osolonej wodzie. 2. Szpinakowe pesto: Do blendera przełożyć liście szpinaku, czosnek, starty ser, orzechy, i wlać sok z limonki. Całość zmiksować dodając stopniowo oliwę z oliwek, aż pesto nabierze odpowiedniej konsystencji, powinno być gęste, ale dość wilgotne. Doprawić solą i pieprzem. 3. Do ciepłego makaronu dodać pesto, całość wymieszać aż pesto oblepi cały makaron
Szalona Kuchnia EwelinyDomowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalnym szpinakiem w postaci pesto z aromatyczny czosnkiem, chrupiącymi orzeszkami to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 250g mąki kukurydzianej 240g mąki pszennej 7g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 jajka 100ml wody 100ml mleka 80g masła 1 łyżeczka soli morskiej masło do wysmarowania keksówki Pesto szpinakowe: 130g liści świeżego(...)szpinaku 90g orzeszków ziemnych solonych 80ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 100g startej mozzarelli 2 łyżki soku z limonki świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: 1. Mąki przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, sól, jajka i rozpuszczone masło oraz ciepłe mleko wymieszane z wodą. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
Szalona Kuchnia Ewelinyrozgrzanie lekka, wegetariańska zupa ze szpinakiem i selerem naciowym. Często słyszę, nie wiem co zrobić z selera naciowego, otóż idealny jest do zup, można nim zastąpić korzeń selera. Zupę podałam z grzankami z jajkiem lekko ściągniętym, bo takie uwielbiam. 2 ziemniaki 2 marchewki 1 por biała część 4 łodygi selera naciowego 100 g szpinaku baby sól, pieprz 750 ml bulionu(...)dodaję do zupy i gotuję jeszcze 10 minut.Z zupy wyjmuję marchewkę. Połowę zupy miksuję blenderem i dodaję do reszty. Dodaję też marchewkę która pokroiłam. Na tej samej patelni przesmażam szpinak baby i dodaję do zupy. Śmietanę hartuję niewielką ilością zupy i wlewam do garnka. Zupy już nie gotuję. Doprawiam sola, pieprzem, podaję z natką. Grzanki: Bułki kroję na pół. Wydrążam
wesoła kuchnianadrabia smakiem :) U nas w domu ostatnio numer jeden w kategorii szybki i super smaczny obiad. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 2 filety z kurczaka - 200 gram szpinaku mrozonego - 200 gram sera feta - 250 gram dowolnego makaronu ( najlepiej grubszego lub spaghetti ) - ząbek czosnku - czosnek mielony - papryka czerwona mielona - sól, pieprz do smaku - olej Wykonanie Szpinak rozmrażam na małym rondelku(...)kostkę. Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie w/g przepisu na opakowaniu. Ugotowany odcedzam, ale nie do końca na dnie garnka zostawiam troszkę wody z gotowania. Do makaronu dodaję szpinak, mięso i fetę. Mieszam i gotuję jeszcze kilka minut, aż danie się podgrzeje, a smaki się połączą. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródZielony koktajl ze szpinakiem Oczyszczający, pełen witamin i minerałów - polecam każdemu! Składniki: - garść szpinaku w liściach - pęczek natki pietruszki - 1 pomarańcza - szklanka wody - sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: - pomarańczę obierz, włóż do pojemnika wraz ze szpinakiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny - dolej wodę - całość blenduj, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. SMACZNEGO
MintTastesztuk) 2 łyżki oliwy 1 niewielka cebula, przekrojona na połowę i pokrojona na plasterki duży zabek czosnku, posiekany drobno 250g pieczarek, pokrojonych na plasterki 150 g świeżego szpinaku szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki crème fraîche 1 opakowanie rozwałkowanego ciasta francuskiego (320g) 1 jajko, roztrzepane, lub odrobina wody (opcjonalnie) sól i pieprz sezam, lub mak, do posypania po wierzchu(...)opcjonalnie) Oliwę rozgrzej na sporej patelni, dodaj cebulę i czosnek, smażymy 3 - 4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj pieczarki duś, aż zmniejszą objętość. Dodaj szpinak i gałkę, smaż, aż szpinak zwiędnie i płyn odparuje. Wlej crème fraîche i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą (sporo!) i pieprzem, zdejmij z ognia. Zostaw do ostudzenia. Rozgrzej piekarnik do 200stC
Lejdi of the houseCoś dla wytrawnych smakoszy ! Pyszne muffinki na bazie oleju rzepakowego ze szpinakiem i mozzarellą. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego staram się wprowadzać go do diety jak najczęściej. składniki: 2 jaja 250 g mąki pszennej 120 ml ojeju rzepakowego 100 ml mleka 1/2 łyżeczki soli pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)szpinaku 150 g mozzarelli 2 średnie pomidory Jajka roztrzepać , szpinak rozmrozić , odsączyć z nadmiaru wody, mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki oprócz pomidorów połączyć i wymieszać . Foremki do muffinek wypełnić masą do 3/4 wysokości, na wierzchu ułożyć po jednym plasterku pomidora. Wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok 30 min w 185 st C Smacznego
Z MarcepanemSkładniki: Na ciasto naleśnikowe: 8 brykietów mrożonego szpinaku mąka (około 1,5 szklanek) mleko (około 2 szklanek) sól (ok. 1/3 łyżeczki) cukier (ok. 1/3 łyżeczki) soda oczyszczona (ok. 1/4 łyżeczki) olej (około 2 łyżek) 1 jajko Szpinak wkładam do rondelka, zalewam ciepłą wodą, czekam chwilę aż się rozmrozi. Gdy już się to stanie przelewam go przez sitko, odsączam łyżką(...)stojącego blendera (kielichowego, z dzbankiem) dodaję pozostałe (powyższe) składniki dodaję także szpinak. Blenduję, w razie konieczności dodaję jeszcze mleko. Ciasto ma mieć konsystencję lejącej śmietany. Na patelni naleśnikowej (bez oleju) smażę naleśniki. Składniki na farsz: 1 kostka białego półtłustego sera 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka łosoś wędzony 2 łyżki śmietany 18% sól pieprz
MojaQchnia.pl