ciasto: 600 g mąki pszennej typ 500, np. TOTA ok szkl ciepłej wody 1 żółtko szczypta soli ok 1/2 kostki miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g świeżego szpinaku 1/2 posiekanej cebuli 3 ząbki czosnku oliwa masło sól pieprz Dodatkowo: masło 1/2 posiekanej cebuli Wykonanie: Ciasto. Mąkę przesiać, dodać żółtko i sól. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłą wodę. Kiedy składniki(...)się połączą, dodać miękkie masło. Urabiać ok 3-5 minut. Ciasto idealnie odchodzi od rąk i z łatwością się urabia. Nadzienie: Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy oraz odrobinę masła i zeszklić cebulę. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, po 2 minutach wrzucić szpinak i łyżkę masła. Całość dusić ok 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem
TrufelkowoLubię połączenie winogron z wytrawnymi składnikami. Przełamują smak i nadają lekkości posiłkowi. Banalnie prosta sałatka na bazie pomidorków koktajlowych, szpinaku, czerwonej cebuli z winogronami, mozzarellą oraz pestkami dyni oraz delikatnym, cytrynowym dressingiem to idealny pomysł na lunch do pracy lub lekką kolację. Składniki: garść szpinaku 100 gram różowych winogron kilka kulek mini mozzarelli pomidorki koktajlowe(...)mieszam. Winogrona kroję na pół i pozbawiam je pestek. Cebulę kroję w piórka, pomidory suszone w paski, koktajlowe pomidorki w ćwiartki a ser na mniejsze kawałki. Na talerzu układam szpinak, na nim pozostałe składniki. Całość posypuję prażonymi pestkami dyni, świeżym tymiankiem. Przed podaniem polewam dressingiem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaUgotowałam czerwoną sycącą soczewicę. Dodałam aromatyczne przyprawy, kilka garści szpinaku i cieszę się gorącym posiłkiem. szklanka czerwonej soczewicy kilka garści szpinaku baby ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy /2 łyżeczki chili 2 cm świeżego imbiru kumin olej Soczewicę wypłukałam i ugotowałam w osolonej wodzie (ok 15 minut). W rondlu rozgrzałam na oleju przyprawy, dodałam soczewicę i kilka garści szpinaku
AZgotuj!ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki o pojemności 200 ml 1 szklanka wody o pojemności 200 ml 1 jajko 1 łyżka oleju olej do smażenia Składniki na farsz: opakowanie szpinaku (może być mrożony) kostka sera feta 100 g sera żółtego w kawałku 2 ząbki czosnku oliwa pieprz do smaku Sposób przygotowania ciasta naleśnikowego: Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy wodę(...)talerz i według tego samego sposobu smażymy kolejne naleśniki aż do zużycia przygotowanej masy naleśnikowej. Z przepisu wychodzi 6 sztuk naleśników. Patelnia o średnicy 16 cm. Sposób przygotowania farszu: Szpinak włożyć do rondla rozmrozić na małym ogniu, odlać nadmiar wody, dodać trochę oliwy, czosnek i podsmażyć. Ser feta rozkruszyć widelcem, żółty ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, wszystko dodać
Przepisy kulinarne babci AntoninyOCZYSZCZAJĄCY KOKTAJL ZE SZPINAKIEM Idealny na wiosnę po świątecznym biesiadowaniu i ponurej zimie! Koktajl najlepiej wypijać codziennie na II śniadanie - dostarcza niezbędnych witamin m.in. A i C, a oprócz tego składniki mineralne takie jak żelazo oraz wapń, przyspiesza przemianę materii i zawiera sporą porcję błonnika (m.in. dzięki kiwi) niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Składniki: - 2 garście szpinaku; - 2 kiwi(...)gruszka; - sok z 1 cytryny; - pęczek natki pietruszki; - pół szklanki wody mineralnej. Kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy jak i oczywiście liście szpinaku. Owoce kroimy na kawałki. Następnie wszystkie składniki miksujemy lub koktajl możemy również przyrządzić za pomocą blendera! SMACZNEGO
MintTastekurczaka około 300 g miąższu dyni 2 średnie czerwone papryki 1 średnia żółta papryka 1 nieduża czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 garście młodego szpinaku 2 łyżki rodzynek (niesiarkowanych) 2/3 szklanki pomidorów krojonych wraz z zalewą, z puszki (lub świeżych, pozbawionych skóry i pokrojonych w niedużą kostkę) 1 – 2 łyżeczki harissy (opcjonalnie) lub posiekana ostra papryczka(...)minimalnym ogniu przez 20 minut. Dodać pomidory i gotować dalsze 20 minut. Zupę zdjąć z ognia, doprawić ewentualnie solą i pieprzem do smaku, dodać skórkę i sok z cytryny, szpinak (większe liście poszarpać/pokroić na mniejsze kawałki) – wymieszać i pozostawić na chwilę pod przykryciem, by szpinak zmiękł. Przed podaniem posypać natką pietruszki lub kolendrą. Smacznego! Jeśli chcesz, by zupa
Even Better Foodricotta Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Grzanki z ricottą i pieczonymi warzywami Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Pieczona ricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti(...)szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru cukier do smaku lub zamiennik Przygotowanie: Ricottę przekładamy do głębokiego naczynia. Wsypujemy kakao i cukier. Przy pomocy blendera ręcznego miksujemy, aż powstanie gładki mus. Gotowy przekładamy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 500 g makaronu 450 g mrożonego szpinaku 100 ml śmietanki 36% 100 g sera feta 1 łyżka masła 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrozić, odlać wodę. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Gdy cebula się zeszkli, dodać szpinak i smażyć, co jakiś czas
kulinarnyswiatdomitakie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek . Paprykę płuczę, wydrążam gniazdo nasienne i kroję w kosteczkę . Marchew obieram(...)również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony szpinak i dokładnie mieszam . Cukinie zalewam sosem
Domowa Kuchnia u Mamykanapek . Jak tylko mam czas wolę przygotować taką wędlinę niż iść do sklepu i kupić gotową. Dziś polecam drobiową wędlinę z filetów z kurczaka oraz ze szpinakiem i natką pietruszki. Połączenie nie codzienne ale zadowoli nie jedno podniebienie. Polecam . SKŁADNIKI: 1 kg fileta z kurczaka 1 pęczek natki pietruszki 5 garści szpinaku sól i pieprz do smaku(...)papryki chilli 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka majeranku PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję, a następnie kroję w kostkę. Doprawiam. Natkę pietruszki drobno siekam, dodaję do mięsa. Szpinak myję a następnie dodaję do mięsa. Mieszam dokładnie. Przekładam do siatki na wędlinę a następnie do worka do pieczenia. Zamykam szczelnie. Piekę w 180 stopniach przez 30 min. Studzę , pozostawiam
Gotowanie Patkidanie. Są też dnia, które oprócz podniebienia cieszą również oczy i to właśnie danie należy do takich. Jesienne barwy żółtej komosy ryżowej ugotowanej w bulionie z marchewką, papryką i szpinakiem z pewnością prócz pysznego wyglądu zachwycają smakiem. Dodatki w postaci prażonych orzechów lasowych, chipsa z szynki parmeńskiej czy parmezanu tylko podkreślają perfekcyjny smak potrawy a przy tym dodają charakteru. Idealny(...)ryżowej 200 ml bulionu drobiowego Krakus 200 ml wody 2 marchewki 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej garść świeżego szpinaku 3-4 plastry szynki parmeńskiej garść orzechów włoskich sól i pieprz szczypta kurkumy, kolendry i wędzonej papryki garść startego parmezanu łyżka oliwy z oliwek
Mango Papajasposobem urozmaicenia oraz wzbogacenia o cenne składniki odżywcze wszystkich dań zbożowych – od owsianek, po jaglanki i komosanki właśnie. W wersji wytrawnej dyniowa komosanka świetnie smakować będzie z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz jajkiem w koszulce – całość to już naprawdę solidny i wartościowy posiłek. Składniki na 2 porcje: 1/2 szklanki suchej komosy ryżowej + 3/4 szklanki wody 8 suszonych pomidorów 6 pełnych łyżek(...)więcej, według uznania) 1 łyżka oliwy extra virgin lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 – 3 łyżki delikatnie podprażonych pestek dyni 2 garście młodego szpinaku (lub rukoli, roszponki, rukwi wodnej) szczypiorek, dymka lub natka pietruszki do podania nierafinowana sól i czarny pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki kurkumy, świeżo mielona gałka muszkatołowa (lub inne, ulubione przyprawy
Even Better FoodDzień Dobry z rańca! :) Dzisiaj mam dla Was szybki obiad, makaron tagliatelle ze szpinakiem w sosie śmietanowym. Kto ma ochotę?! Zapraszam :) Składniki: 1/2 opakowania makaronu tagliatelle 250 g świeżego szpinaku baby 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanej cebuli 200 ml śmietanki 18 % (lejącej) 4-5 pomidorków koktajlowych na pół sól pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu. Na oliwie poddusić cebulę(...)dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyty i osuszony szpinak. Poddusić ok 5 minut, po tym czasie zalać śmietanką. Odrobinę zmiksować blenderem. Dusić ok 10 minut. Wymieszać z makaronem, przyzdobić pomidorkami. I gotowe! :) Smacznego
Trufelkowowykonania tej potrawy, ale możecie wykorzystać każde inne urządzenie w którym możecie gotować na parze. Naczynie koniecznie trzeba wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki: 2 małe jajka 70 g mrożonego szpinaku 40 g łososia wędzonego fit 50 ml mleka 0,5% Sól Pieprz vegeta Wykonanie: Rozmrażamy szpinak na patelni. Przyprawiamy go solą, pieprzem ( ja dodatkowo dodaję odrobinę vegety ). Przesmażamy i odparowujemy(...)Odstawiamy do przestygnięcia. Do miseczki wpijamy jajka. Roztrzepujemy. Dodajemy przestudzony szpinak i mleko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy na jednolitą masę. Naczynie do gotowania na parze wykładamy papierem do pieczenia ( brzegi powinny być lekko uniesione aby masa nie wypływała ). Wylewamy masę i gotujemy na parze aż omlet się jednolicie zetnie. Wyjmujemy razem z papierem. Odstawiamy do wystygnięcia
Smaki Ewyszybkie dania jednogarnkowe zwłaszcza w ten jesienny czas. Pyszne danie ,które idealnie wpasowuje się nie tylko na rodzinne obiady. Dziś w roli głównej Makaron Mini RURKI Lubella ze szpinakiem i serem cheddar smakuje idealnie :) Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu drobnego typ rurki 200 ml wody 150 ml smietany 18% 3 garście świeżego szpinaku(...)osolonej wodzie al dente. W garnku o grubym dnie wlewam wodę i śmietankę. Podgrzewam następnie dodaję sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Następnie dodaję tarty cheddar oraz zielony szpinak. Mieszam dokładnie. Dodaję makaron. Mieszam i w razie potrzeby jeszcze doprawiam. Solą i pieprzem. Podaję od razu
Gotowanie Patki