Sezon truskawkowy. Uwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki(...)Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem. Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem
R'n'G KitchenCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na lekką sałatkę na bazie szpinaku z dodatkiem zielonych szparagów i jajka w koszulce. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - 2 garście świeżego szpinaku - 2 garście rukoli - 1 czerwoną paprykę - 3-4 pomidory malinowe - 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 10 sztuk) - 1 opakowanie gorgonzoli (200 g) jeśli gorgonzola jest dla Was zbyt intensywna, dodajcie(...)główką wrzucamy do gotującej się wody na ok. 3-4 minuty. 3. W tym czasie kroimy paprykę, pomidory oraz gorgonzole w kostkę, które dodajemy do opłukanego i osuszonego szpinaku oraz rukoli. 4. Do sałatki dodajemy również ugotowane i odcedzone szparagi. 5. Następnie przygotowujemy dresing łącząc wszystkie składniki ze sobą i dodajemy go do sałatki. Całość mieszamy i przekładamy do miseczek
Bez Cebulilatające sowy, dla mnie efekt bomba aż sama miałam na nią ochotę, a moje dziecko pierwszy raz zjadło tuńczyka i nawet nie kręciła nosem. ba nawet zjadła 2 liście szpinaku! SUKCES :) Składniki 1/2 puszki tuńczyka 1 serek wiejski 2 kromki chleba 2 jajka 2 plasterki ogórka zielonego 3 liście salaty 2 czarne oliwki kawałek czerwonej papryki garść liści szpinaku(...)przycięty szczypiorek. Z plasterków ogórka wycinamy pazurki sowy, natomiast z czerwonej papryki wycinamy dwa małe trójkąciki na dzióbki sów oraz podłużne paski na promienie słoneczka. Sowy układamy na liściach szpinaku
W kuchennej krainiePyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację. 1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g liści młodego szpinaku 200 g pieczonego łososia 6 pomidorków koktajlowych 1/3 kostki fety 2 łyżki prażonych ziaren do sałatek (pini, dynia, słonecznik) sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Szparagi ugotować ( tutaj(...)pisałam jak to zrobić), ostudzić i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak umyć, osuszyć i rozłożyć na dużym półmisku. Pomidorki przekroić na pół, łososia rozdrobnić, rozsypać na szpinaku. Na sałatkę pokruszyć fetę, posypać prażonymi ziarnami, oprószyć solą i pieprzem a całość skropić oliwą. Sałatkę można polać sosem winegret
Smakołyki Asiforma do tarty nie może mieć wyjmowanego spodu. Składniki : pęczek botwinki razem z małymi buraczkami – umytej i drobno pokrojonej – buraczki odkładamy do dekoracji pół paczki szpinaku baby – umytego pół pęczka świeżego koperku – drobno pokrojonego mała cebula czerwona drobno pokrojona pół opakowania sera feta – pokrojonego na kawałki 6 jajek ząbek czosnku przetartego przez praskę(...)orzechów włoskich bez skorupek 100 g sera żółtego startego na tarce forma do pieczenia posmarowana masłem i podsypana mąką Przepis na frittatę z botwinką Wymieszać botwinkę (bez buraczków), szpinak, koperek, cebulę i fetę. Jajka ubić trzepaczką razem z czosnkiem i przyprawami. Przełożyć zieleninę do formy do pieczenia, zalać masą jajeczną, posypać orzechami i serem. Udekorować małymi buraczkami z botwinki
Ugotowane pozamiataneDziś coś niezwykle aromatycznego i ciekawego w smaku. Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe(...)papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy 100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć
Raj dla Podniebienianajlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni! Żeby potrawa była nieco bardziej sycąca, dodałam(...)niej odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan
Magda KucharzyWiosna to najlepszy czas na wykorzystanie zielonych części roślin i chwastów do przygotowania zdrowej i pożywnej zupy. Do mojego dzisiejszego obiadu wrzuciłam między innymi młodą pokrzywę, szpinak, liście kalarepy i rzodkiewki. Zupę zagęściłam komosą ryżową, wyszło całkiem pożywnie i niedrogo. Składniki: 1/3 szklanki nasion białej quinoy 5 łyżek ugotowanej białej quinoy (jako dodatek) 1 litr wywar warzywnego 2 szalotki(...)marchew 1 pietruszka 3 garście młodego szpinaku pęczek pokrzywy 1 garść liści rzodkiewki liście z jednej kalarepy 2 gałązki świeżego lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek świeży tymianek pieprz sól Wykonanie: Quinoę moczymy 2-3 godziny, a następnie kilka razy dokładnie płuczemy. Szalotki kroimy w kostki i dusimy na oliwie z oliwek, wrzucamy je do wrzącego wywaru razem z pokrojona
Quinoa Raz!serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem. 300 g mięsa mielonego wołowego 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 150 g mrożonego szpinaku 50 g sera feta 1 cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 500 - 750 ml bulionu warzywnego 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki koperku Sól Pieprz W garnku rozpuszczamy masło(...)dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę. Formujemy małe pulpety
VioletoweKucharzenieCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron w kremowym sosie z dodatkiem świeżego szpinaku, pieczarek i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy: - makaron (u mnie razowe penne) - 300 g świeżego szpinaku - 500 g pieczarek - kilka pomidorków koktajlowych - pół opakowania sera typu feta - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 1 łyżkę masła - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku i przyprawy(...)Następnie dodajemy opłukane, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki. Całość solimy, aby grzyby szybciej puściły wodę i podsmażamy przez ok. 10-15 minut. 3. Do usmażonych grzybów dodajemy szpinak. Mieszamy i smażymy, aż liście zmniejszą swoją objętość (ok. 5-10 minut). 4. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojony w kostkę ser feta. 5. Jako ostatnią dodajemy śmietanę
Bez Cebulisztuk): 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka pół szklanki oleju 2 jajka rozmiar M łyżeczka proszku do pieczenia Jajko w koszulce: Jajko odrobina oleju sól, pieprz Pozostałe: szpinak baby szynka szwarcwaldzka pomidor szczypior Sos holenderski: 2 żółtka 50g masła sól, pieprz pół łyżki soku z cytryny 1. Szynkę podpiekamy w piekarniku nastawionym na 100-120 stopni na termoobiegu(...)będzie super chrupiąca. Możecie też pominąć pieczenie i dać taką prosto z opakowania. 2. Myjemy szpinak, pomidora i szczypior zostawiamy do osuszenia. Jajko w koszulce: W małym garnuszku zagotowujemy wodę. Jajko ostrożnie rozbijamy i wlewamy do woreczka foliowego, który wcześniej od środka smarujemy odrobiną oleju i posypujemy pieprzem. Zawiązujemy woreczek i wkładamy do wrzątku. Gotujemy ok 4-5 minut
Czerwona Porzeczkatowarzystwie jajek i kasza jaglana mega zdrowa a niedoceniana. Moja rodzina uwielbia takie sałatki. Zaletą ich jest też to że możemy wykorzystać to co mamy w lodowce. 1 opakowanie szpinaku baby 1/3 szklanki kaszy jaglanej 6 pomidorków koktajlowych 2 jajka 1 garść kiełek z rzodkiewki 1 burak pieczony 3 pomidory suszone 4 rzodkiewki oliwa z suszonych pomidorów majonez sos vinaigrette(...)lazur natka pietruszki kwiatki bratka sól, pieprz, oregano Szpinak myję i osuszam, układam na talerzu. Jajka gotuję na twardo i obieram. Kaszę jaglaną gotuję w 2/3 szklanki wody. Jak lekko przestygnie dodaję do niej oliwę z suszonych pomidorów, sól, pieprz, oregano, dwie pokrojone drobno rzodkiewki. Z kaszy formuję kulki.Układam na szpinaku, dodaję połówki pomidorków z majonezem, dodaję pokrojone rzodkiewki
wesoła kuchniachwili przerwy wracamy z czymś absolutnie fantastycznym. Kiedyś nigdy nie pomyślelibyśmy nawet, że połączenie szpinaku z żurawiną, to będzie istna eksplozja smaku :) Zatem dzisiaj przepis na klasyczne drożdżówki, ale nadziane właśnie taką mieszanką. Bułeczki robi się naprawdę szybko, mogą spokojnie poleżeć do następnego dnia i co najważniejsze są fantastyczne. To doskonała i przepyszna alternatywa dla sklepowych wypieków :) CIASTO: 2 szklanki(...)mąki 35 g drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 100 g masła lub margaryny 1/2 łyżeczki łyżeczka soli FARSZ: 450 g mrożonego szpinaku 1 łyżka suszonej żurawiny 1 łyżeczka masła 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej. sól 100 g startego sera żółtego Masło lub margarynę roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mleko lekko podgrzewamy. Dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier
Kuchnia od dwojgaNowalijki to młode warzywa, które pierwszy raz dojrzewają właśnie wiosną. Do nowalijek zaliczymy zarówno szczypiorek, cebulę dymkę, botwinkę, rzodkiewkę, szpinak czy sałatę. Powstaje wiele teorii na ten temat czy warto jeść nowalijki i czy na pewno są zdrowe. Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Przeszukując dziesiątki stron internetowych znalazłam pozytywne, jak i negatywne wypowiedzi dotyczące nowalijek . Osobiście uważam, że nowalijki(...)sklepach już pierwsze pęczki. Są one prawdziwą skarbnicą witamin. Polecane kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Mówi się także, że są afrodyzjakiem, także polecam na kolację we dwoje Szpinak – jedno z moich ulubionych zielonych warzyw. Kocham go w sałatkach, jak i makaronach. Liście szpinaku zawierają dużo potasu, dzięki czemu obniżają ciśnienie krwi. Tak jak głoszą legendy, zawiera także łatwoprzyswajalne
Kuchnia Bazylii