szpinak - 15265 przepisów (strona:372/1018)

PUDDING Z NASION CHIA, KIWI I BANANA 146

Lekki, zdrowy, wegański pudding połączony ze smoothie z kiwi, banana i szpinaku z dodatkiem owoców marakui, granatu i orzechów pekan, który może stanowić pożywne śniadanie, smaczny deser lub przekąskę. To idealny deser dla tych, którzy lubią zjeść coś słodkiego a zarazem zdrowego. A tutaj znajdziecie więcej przepisów na zdrowe potrawy i desery, a przy okazji również inspiracji na potrawy wielkanocne(...)chia  : ● 20 cl mleka sojowego (lub migdałowego) ● 2 czubate łyżki nasion chia ● 2 łyżki syropu klonowego Na smoothie  : ● 2 kiwi ● ½ banana (lub 1 mały banan) ● garść świeżego szpinaku ● 6 cl mleka sojowego Do dekoracji : ● 1 owoc granatu ● 1 marakuja ● 1 kiwi ● garść rozdrobnionych orzechów pekan Przygotowanie : Przygotuj pudding dzień wcześniej, najlepiej wieczorem: w dużej miseczce wymieszaj przy pomocy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
WIOSENNA ROLADA SZPINAKOWA 632

Jeśli Was ciekawi jak smakuje rolada szpinakowa to polecam spróbować ! Rolada dzięki zawartości szpinaku ma piękną, wiosenną barwę zieleni. Kolor zielony kojarzy się tylko i wyłącznie z wiosną, z rozwijającymi się liśćmi drzew, kwiatów i krzewów. Ten kolor koi nasze oczy. Chcemy czuć zapach wiosny ! Rolada to wyśmienita przekąska z kolorowym i kremowym wnętrzem. Przywołajmy więc te ciepłe dni takimi(...)potrawami. Buzia się śmieje, oczy się cieszą, gdy widzą takie dania, aż szkoda próbować.  PRZEPIS Rolada szpinak rozdrobniony Hortex 5 łyżek ( rozmrożony ) śmietanka 12 % 1/2 szkl. jaja 3 szt. mąka 5 łyżek sól szczypta W misie blendera umieścić jaja, śmietankę i dobrze odsączony z wody szpinak. Zmiksować. Dodać przesianą mąkę oraz sól i ponownie zmiksować. Gotową  masę wylać

Kuchnia Paulettes
Torcik szpinakowy z kurczakiem i sosem beszamelowym 164

Torcik szpinakowy to moja propozycja podania makaronu rurki otoczonego ciągnącą mozzarellą, w towarzystwie szpinaku z pikantną cebulką i czosnkiem, delikatnego fileta z kurczaka i sosu beszamelowego. Składniki: 600g mrożonego szpinaku 600g makaronu penne 350g sera mozzarella 400g fileta z kurczaka 140g sera feta 1 duża cebula 4 ząbki czosnku masło sól pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 250ml mleka(...)Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 4. Sos beszamelowy Masło rozpuścić na patelni (na małym ogniu

Szalona Kuchnia Eweliny
Dania z piekarnika 161

czarnuszką i oregano Focaccia z tymiankiem i oregano Jajka zapiekane z ciecierzycą i brokułami Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi(...)gremolatą Pieczona ricotta z gremolatą Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza z boczkiem Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza

Moja smaczna kuchnia
Pieczona cukinia z makaronem i warzywami w sosie szpinakowym 169

takie kolacje Składniki : 1 duża cukinia 1 papryka czerwona 1 marchewka makaron gniazdka ( ja użyłam z Lubelli) Sos : 30 g masła 0,5 l ciepłego mleka 4 łyżki mąki szpinak mrożony sól, pieprz, szczypta bazylii Przygotowanie : Cukinie myję, kroję w krążki o grubości 2-3 cm i wydrążam środek . Paprykę płuczę, wydrążam gniazdo nasienne i kroję w kosteczkę . Marchew obieram(...)również kroję w kostkę . W naczyniu żaroodpornym układam cukinię , w środek makaron, paprykę układam dookoła makaronu a marchew na środek . Przygotowuję sos : Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rozmrażam szpinak. Masło rozpuszczam, dodaję mąkę i energicznie mieszam . Następnie wlewam mleko ciągle mieszając aż powstanie gładki sos . Przyprawiam solą, pieprzem i bazylią . Dodaję rozmrożony szpinak i dokładnie mieszam . Cukinie zalewam sosem

Domowa Kuchnia u Mamy
Spaghetti Napoli 128

mięsem ❗ "  To fakt, może być z mięsem, lecz nie musi.😀      Jak zacząłem praktykować dietę rozdzielną przynajmniej 2 razy w miesiącu robiłem sobie spaghetti🍝 ze szpinakiem. Potem  kombinowałem z sosem na bazie pomidorów🍅, koncentratu pomidorowego🍅🍅🍅, cebuli oraz ziół🍃... Jednak nadal pozostawałem przy szpinaku.      Dodam, że makaron był u mnie może(...)tydzień...      Co do tego przepisu na spaghetti🍝, który proponuje Agnieszka, to na pewno takiego cacka nigdy nie wykombinowałem... i pewnie dlatego pozostawałem przy spaghetti🍝 ze szpinakiem. Składniki: opakowanie makaronu spaghetti 2 puszki pomidorów bez skórki (najlepiej krojonych) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 papryczka chili (jeśli lubimy bardziej pikantny smak) tłuszcz do smażenia bazylia oregano

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Szpinakowa lasagne 186

Aromatyczna lasagne przekładana warstwami zdrowego szpinaku połączonego z intensywnym smakiem czosnku. Całość gotowego obiadowego dania dopełnia dodatek kurczaka. Składniki: 15 płatów lasagne 600g mrożonego szpinaku 350g fileta z kurczaka 270g sera fety 2 cebule 4 ząbki czosnku 100g żółtego sera sól pieprz klarowane masło olej Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko(...)pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości klarowanego masła. 2.  Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak i całość smażyć około 10 minut. Następnie dodać pokruszony ser feta i usmażonego kurczaka. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 3.  Płaty lasagne ugotować al dente w lekko

Szalona Kuchnia Eweliny
Śmietankowy makaron z suszonymi pomidorami i szpinakiem 135

pracy. I naprawdę nie trzeba się przy tym napracować. Dla 2 osób: 2 szkl makaronu świderki Sos: 1/2 słoiczka pomidorów suszonych 1-2 ząbki czosnku 3 spore garści świeżego szpinaku 250 ml śmietanki 30% 150 g startego sera żółtego sól świeżo zmielony pieprz Makaron ugotować al dente. Odcedzić. W międzyczasie w rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy z zalewy z pomidorków(...)Dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i opłukane wcześniej liście szpinaku. Smażyć chwilę aż szpinak zwiędnie. Doprawić do smaku. Wlać śmietankę i gotować ok 10 minut. Wsypać starty ser (trochę zostawić do posypania) i ugotowany makaron. Podgrzewać jeszcze ok 5 minut aż ser całkiem się rozpuści. Makaron podawać posypany startym żółtym serem

Smakołyki Asi
Cielęce pulpeciki w szpinaku 137

kupiła. Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki. Do garnka lub wysokiej(...)patelni wlewamy bulion warzywny. Zagotowujemy i dodajemy przygotowane pulpeciki. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wkładamy umyty szpinak razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Chwilę razem dusimy aż zmiękną liście szpinaku. Na koniec dodajemy łyżkę alemette i dokładnie rozprowadzamy serek w bulionie. Ewentualnie dodatkowo doprawiamy solą lub pieprzem. Podajemy w ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO (function

Smaki Ewy
Leśny mech 205

Przepis godny polecenia i w sam raz na zimową pogodę. Wszystkie składniki są dostępne o tej porze roku, więc do dzieła. Smacznego :) Zapraszam i polecam. SKŁADNIKI: CIASTO: 450g mrożonego szpinaku 4 duże jajka 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 kropelki ekstraktu w wanilii PTASIE(...)łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa + granat, ale może to być również inny owoc np. borówka amerykańska, poziomka itp WYKONANIE: W pierwszej kolejności należy rozmrozić szpinak i zblendować go na gładką, jednolitą masę. Przygotowanie ciasta: ubić 4 białka, dodajemy cukier, a następnie 4 żółtka. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy pozostałe składniki, czyli przesianą mąkę, olej, proszek do pieczenia oraz ekstrakt

Serce zamknięte w formie pyszności
Halloumi z pieczonymi warzywami i berberysem 156

akurat mam ochotę czy w ogóle mam pod ręką. Dzisiaj więc proponuję przepis z halloumi i z pieczonymi warzywami jak brukiew, kalafior i marchewka. Warto wykorzystać do tego przepisu szpinak. Spotkaliście się kiedyś z brukwią? W Szwecji można ją kupić przez cały rok. W smaku przypomina kalarepę. Prawdę mówiąc to poznałam to warzywo w Szwecji, bo używa się je tutaj(...)jogurtu i jabłka. Przepis z halloumi Składniki: 250 g brukwi 1 mały kalafior 1 marchewka 3 łyżki suszonego berberysu 1 łyżka masła 150 g halloumi 100 g świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku ¼ łyżeczki kminu rzymskiego, opcjonalnie 2 łyżki oliwy z oliwek Dip 1 jabłko 1 łyżka miodu 200 g greckiego jogurtu, 10% tłuszczu Brukiew i marchewkę obierz

codojedzenia
Naleśniki z kurczakiem i pieczarkami w sosie serowym 295

Wpis pochodzi z mgotuje.pl Zapiekane naleśniki z kurczakiem, pieczarkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona z sosem serowym to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Same naleśniki możecie przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia przygotować farsz i zapiec. W ten sposób zaoszczędzicie na czasie i w szybki sposób przygotujecie obiad(...)soli Nadzienie: -2 cebule -0,5 kg pieczarek -kilka suszonych pomidorów -1 pierś z kurczaka (około 500 g) -sól, pieprz, curry, ostra i słodka papryka -łyżeczka tymianku -250 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego Sos serowy: -1 serek topiony (100 g) -pół szklanki mleka -250 ml śmietany kremówki 18 % -100 g tartego sera (żółtego lub mozzarella) -sól, pieprz Przygotowanie

Marta Gotuje
Leśny mech z warstwą malinową 168

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 450 g szpinaku rozdrobnionego mrożonego 3   jajka 1 1/3 szklanki   cukru 1 1/3 szklanki   oleju 2 szklanki   mąki tortowej 2 łyżeczki   proszku do pieczenia kilka kropel zapachu waniliowego(...)Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka zmiksować z cukrem do otrzymania jasnej puszystej masy. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej, zapach waniliowy, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać do połączenia. Formę o wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, wyrównać. Piec w 180 stopniach przez ok 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Z zimnego ciasta

kulinarnyswiatdomi
Zielony owocowo - warzywny koktajl 123

Zdrowy, domowy, bez dodatku cukru i innych substancji koktajl owocowo – warzywny na bazie szpinaku, zielonego ogórka, kiwi, pomarańcza i banana. Odżywczy koktajl jest doskonałą przekąską między posiłkami, która dostarczy nam niezbędnej energii. Składniki: 50g świeżego szpinaku 1/2 zielonego ogórka 2 kiwi 1 banan 200ml świeżego soku z pomarańczy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu Wykonanie: 1.  Ogórka(...)kiwi i banana obrać i pokroić w grubszą kostkę. 2.  Szpinak umyć i pozbawić twardych gałązek, następnie wrzucić do blendera, dodać ogórka, kiwi, banana, podlać pomarańczowym sokiem i zmiksować na gładki koktajl. Na końcu dodać sok z cytryny, miód i całość wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza razowa z szynką parmeńską 178

puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy – 1 kulka mozzarelli – szynka parmeńska – świeży szpinak Przygotowanie: Do ciepłej wody (ok. 100 ml) wsypać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól a następnie drożdże i oliwę. Wyrabiamy(...)układamy szynkę parmeńską oraz mozzarellę. Pizze wkładamy do nagrzanego do maksymalnej temperatury piekarnika (250- 280 stopni), pieczemy ok. 8-10 minut. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Dekorujemy świeżym szpinakiem i kilkoma plasterkami świeżej szynki parmeńskiej.     Artykuł Pizza razowa z szynką parmeńską pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania