coś co rozpływa się w ustach. Idealnie połączone składniki tworzą jedną całość. Ryba może być dowolna - ja wybrałam pieczonego łososia bo akurat kawałek został mi z kolacji. Szpinak w tym przypadku jest świeży a dobór serów zależy tylko od Waszych kubków smakowych. To co? Zaczynamy gotować? Składniki : * 200g łososia pieczonego bądź wędzonego * 2-3 garście świeżego szpinaku * ząbek(...)mozzarelli * mała śmietana 18% * pół szklanki zimnej wody * 2 łyżki koperku * sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Rozgrzać oliwę, dodać czosnek pokrojony w plastry i szpinak. Dodać śmietanę wymieszaną z wodą i startym serem. Całość zagotować i połączyć z rozdrobnionym łososiem. Całość posypać świeżym lub mrożonym koperkiem. Przyprawić do smaku. Łososia podawać z makaronem
Magiczne Życie Martymasła 100 gram parmezanu 1 szklanka ryżu Arborio 0,5 litra bulionu sólo i pieprz 2 żółte marchewki 1 mały batat garść świeżego szpinaku lampka białego wina Grillowana pierś kurczaka: 500 gram piersi kurczaka szczypta soli, pieprzu, kurkumy, chili i wędzonej papryki oliwa z oliwek do smażenia Prażone pieczarki: łyżka(...)połowę. Wlej bulion i gotuj danie na wolnym ogniu do wchłonięcia całego płynu. Na koniec. gotowania dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj starty parmezan i dokładnie wymieszaj. Dodaj świeży szpinak. Piersi kurczaka dopraw i grilluj na patelni do zarumienienia. Na osobnej patelni rozpuść masło i podsmaż na bardzo dużym ogniu pieczarki doprawione solą i pieprzem z rozmarynem
Mango PapajaZapraszam na najlepszy przepis na najszybszą i przepyszną roladę szpinakową z wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego. Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem
AniaGotuje.plNONE Przymierzałam się już jakiś czas do tych muffinek i oto są bardzo smaczne, sprężyste, wilgotne i pięknie zielone :) Jak dla mnie pycha , dodam, że nie przepadam za szpinakiem ale w takiej formie jak najbardziej :D /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority(...)pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pełnoziarnistej ¾ szklanki cukru ( użyłam brązowego) 1½ łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody ½ łyżeczki soli ¾ szklanki mleka ¼ szklanki oleju np. rzepakowego 180g świeżego szpinaku w liściach baby 2 średnie dojrzałe banany 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Wykonanie: do miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli
Słodkie zapomnieniePyszne i zdrowe śniadanie. Taki omlet przygotujemy w kilka minut. Dodatkowo możemy dodać pokrojone plasterki sera feta. 5 kulek mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 3 jajka 5 pomidorków koktajlowych Sól Pieprz Olej do smażenia Na patelni przesmażamy szpinak z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jajka roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Przelewamy delikatnie na szpinak i smażymy na wolnym ogniu
VioletoweKucharzeniedość, że atrakcyjnie wygląda to jeszcze jest pyszne. Oczywiście jak zawsze: polecam. Składniki: na 1 porcję 1 średnie jajko 2 białka 50 ml mleka 0,5% 2 kostki szpinaku mrożonego ( liście około 70 g ) 1 – 2 ząbki czosnku 30 g wędzonego pstrąga łososiowego zamiennie można użyć łososia 1 łyżka fety – w kawałkach (ok.15g ) 1 kawałek papryki konserwowej ( 1 łyżka posiekanej(...)Sól Pieprz Vegeta Dodatkowo: ½ bułki wieloziarnistej 1 kromka chleba chrupkiego Serek almette Wykonanie: Szpinak rozmrażamy ( ja wkładam do kubka i na kilka minut do mikrofali ). Wykładamy aby przestygł. Przyprawiamy vegetą. Do jajka i białek wlewamy mleko, drobno pokrojony kawałek papryki oraz posiekany szpinak i przepuszczony przez praskę czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Roztrzepujemy. Smażymy z obu stron ( nie używam
Smaki Ewysłodkościami nie przepada, także aby jakoś zrównoważyć wypieki słodkie i wytrawne, ostatnio często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego(...)około 20 minut. W tym czasie przygotujemy farsz. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego posiekany ser feta, pestki słonecznika oraz jajka i przyprawy. Wymieszaj i wyłóż na upieczony spód. Piecz
Słodkie Przyjemnościinfekcjami, taki posiłek będzie idealny. Przepis z książki Marka Zaremby "Jaglany detoks...kolejny krok". Robię to danie zwłaszcza kiedy potrzebuję odrobiny mocy, a zarazem lekkości. Składniki 2 szklanki szpinaku 1 szklanka (lub więcej) ugotowanej na sypko kszy jaglanej pomifory koktajlowe pół łyżeczki kurkumy szczypta gałki muszkatołowej OLEJ KOKOSOWY extra virgin do smażenia 2 małe ząbki czosnku sól morska(...)himalajska do smaku pół łyżeczki czarnuszki do dekoracji burak liściowy Umyj szpinak i odcedź na sitku,pomidorki przekrój na pół. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Na rozgrzany wrzuć szpinak i chwilkę podsmażaj ,aż opadnie. Dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, dosmacz solą, gałką oraz kurkumą. Wrzuć pomidorki. Podsmażaj chwilkę, wymieszaj, dodaj ugotowaną kaszę jaglaną. Udekoruj czarnuszką i podawaj z burakiem
Z Kuchni Do Kuchniprzygotować na wiele różnych sposobów, ale ja dzisiaj wybrałam najprostszy. Filet w panierce. Małe kąski "na jeden ząb", ale w nieco odnowionej , odświeżonej wersji panierki. Dodałam do niej zielonego szpinaku i troszkę parmezanu dzięki, któremu kąski nabierają nowego smaku. KĄSKI z KURCZAKA w PARMEZANOWO-SZPINAKOWEJ PANIERCE Składniki: 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)jajko olej do smażenia panierka: 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki drobno startego parmezanu garść świeżego szpinaku typu baby Przygotowanie: Filet myjemy i kroimy na małe kawałki. Obsypujemy solą i pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. panierka: Bułkę i starty parmezan wsypujemy do blendera albo rozdrabniacza, dodajemy szpinak i razem miksujemy. Jajko roztrzepujemy, maczamy w nim kawałki kurczaka
Bon appetit mon amieceramiczne płytki. Tu otrzymaliśmy klasyczne tapas: plastry szynki iberyjskiej, lomo (polędwica dojrzewająca, oczywiście ze świń rasy iberyjskiej*), plasterki sera. Następnie na stół wjechał smażony na oliwie szpinak z ciecierzycą, dorsz w cieście, łopatka ze świni iberyjskiej z frytkami i smażonymi Pimientos de Padron (papryczki z Padron). I oczywiście słodycze, które dla mnie są jednak za słodkie(...)naszej sałatki warzywnej. Następnie pyszny pasztet ze szczęśliwego kurczaka z galaretką z jerez – hiszpańskie/andaluzyjskie wino wzmacniane. Kolejnym tapas była figa zamknięta w kozim serze, z jabłkowym musem. Szpinak z ciecierzycą, tym razem formie krokietów. Danie główne to tylna część łopatki, tak zwana secreto, ze świni rasy iberyjskiej karmionej żołędziami, ziemniaki ze szpinakiem oraz biszkopt o smaku mojo picon
królestwo garówDość sporo ostatnio kombinuję z bezmięsnymi obiadami. Podstawą dla mnie są w nich strączki w różnej postaci. Tym razem ciecierzycę połączyłam z czerwonym pesto oraz szpinakiem i papryką. Na koniec całość wymieszałam z ugotowanym makaronem. To danie znakomicie sprawdzi się w roli lunchboxa. Jeżeli wolicie mięsne dania, cieciorkę możecie zastąpić kurczakiem, który również będzie tu doskonale pasował. Składniki(...)porcji: 3 puszki cieciorki (lub ugotowana ciecierzyca) 3 większe lub 4 mniejsze czerwone papryki Paczka świeżego szpinaku baby 1 ząbek czosnku 1 słoiczek czerwonego pesto (lub kilka łyżek domowego) 500g makaronu (z pszenicy durum, pełnoziarnisty lub bezglutenowy) 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu. Czosnek posiekać i zeszklić na oliwie. Wrzucić szpinak, podsmażyć chwilę
Fabryka pomysłówJeśli lubicie bruschette, spróbujcie tej propozycji – armonatyczna bruschetta ze szpinakiem. Świetne połączenie smaków, idealna propozycja na kolację lub przekąskę na ciepło. Ale to było dobre… 🙂 Składniki: – 1 duża bagietka – 3 pomidory – 2 łyżki oliwy z oliwek – kilka listków świeżej bazylii – 2 ząbki czosnku – mozzarella (opcjonalnie) – Czytaj więcej → Artykuł BRUSCHETTA ZE SZPINAKIEM pochodzi z serwisu green goodies
greengoodiesRety jakie to było dobre, niestety już w czasie przeszłym. Wszystko zjedzone, a zupa palce lizać!. Curry uwielbiam, szpinak i bulgur też, więc cóż zupa skazana była na sukces. Może ktoś ma ochotę się po delektować nutką orientu połączoną z dynią?. Już piszę przepis... Składniki: - 1/2 dyni piżmowej, tak ok. 30-35 dag po obraniu ze skórki - 50 dag fileta(...)kaszy bulgur, ( opcjonalnie, bo możecie dodać inną ) - 1 łyżka pasty curry, ( dałam czerwoną ) - 2 łyżeczki mielonego curry - 2 łyżeczki mielonej kurkumy - puszka mleczka kokosowego, 400 ml - 3 garście liści szpinaku - olej kokosowy do smażenia, 3 łyżki 1. Olej kokosowy rozpuszczamy w dużym rondlu i smażymy mięso pokrojone w kostkę do czasu aż się zarumieni. Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy miąższ
Apetyczna babeczkaLance! Szef kuchni Akademii Smaku przygotowała dla nas przepis na: Pierogi lub uszka nadziewane Pastą z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” ze smażoną cebulą i młodymi liśćmi szpinaku Składniki: • 200 g Pasty warzywnej z ciecierzycy Sokołów „Z gruntu dobre” (1 opakowanie) • 50 g cebuli • 100 g młodych liści szpinaku • 250 g mąki • 1 jajko • 100 ml wody(...)Dodatki: Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z dodatkiem oleju lnianego, soli i świeżo mielonego pieprzu. Gdy zmiękną i nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy młode liście szpinaku. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi
AZgotuj!powrzucać nowe posty, ale JESTEM. Może uda się nadrobić trochę zaległości ;) Dzisiaj polecam przepyszną roladę szpinakową, nie dość, że zdrowa to na prawdę bardzo smaczna ! Składniki na ciasto: - opakowanie szpinaku mrożonego, - 2 ząbki czosnku, -1 łyżka masła, - 4 jajka, - łyżka mąki, Składniki na farsz: -2 serki typu almette śmietankowe, - ząbek czosnku, lub czosnek w proszku, - 2 łyżeczki chrzanu ( opcjonalnie) - łosoś(...)plastrach ok. 350-400 g Szpinak podsmażyć na patelni z masłem. Dodać rozdrobniony czosnek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy przestygnie odcisnąć na sitku. Oddzielić żółtka od białek. Do przestudzonego szpinaku dodać żółtka. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę szpinakową. Na koniec dodać łyżkę mąki i wymieszać. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
Pudełko rozmaitości