mój drugi raz kiedy piekłam wspólnie z innymi w Piekarni Amber z bloga Kuchennymi Drzwiami. W kwietniu zawijane bułki ze szpinakiem zaproponowała Tosia z bloga Smakowity Chleb. Musiałam dodać więcej mąki i w składnikach podałam moje proporcje. szpinak : 200 g szpinaku mrożonego lub świeżego 4 – 5 łyżek śmietany u mnie kremówki ząbek czosnku
Polska Zupapięknym, zielonym kolorze i orzeźwiająco-słodkim smaku. Przepyszny i niebanalny, polecam! Składniki na 2 duże porcje: 2 dojrzałe banany 2 duże pomarańcze 1 gruszka 2 spore garście szpinaku Banany obierz ze skórki, przełam na pół i wrzuć do kielicha blendera. Gruszkę przekrój na ćwiartki (nie obieraj ze skórki), wydrąż gniazda nasienne i dorzuć do bananów. Liście szpinaku namocz(...)kilka minut w wodzie i dokładnie opłucz. Z pomarańczy wyciśnij sok. Dorzuć szpinak do owoców, wszystkie składniki zalej sokiem i zmiksuj
Roślinna - blog wegańskizjemto Kategoria: przystawka Czas przygotowania: 30 minuty Czas gotowania: 15 minuty Całkowity czas: 45 minuty Składniki 200g łososia wędzonego 4 jajka 450g mrożonego szpinaku 200g serka śmietankowego/kanapkowego skórka z 1 cytryny 4 łyżki posiekanego koperku sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa sól, pieprz Przygotowanie Mrożony szpinak roztopić na patelni, odsączyć z nadmiaru wody(...)odstawić do ostygnięcia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę, następnie na małych obrotach dodawać pojedynczo żółtka. Szpinak doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Dodać całość do masy z jajek i powoli razem wymieszać łyżką. Rozsmarować całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku do 180C przez 15 minut
zjem to blog kulinarnytakże fakt, że zapiec można praktycznie wszystko, więc jest to kreatywny sposób na wykorzystanie lodówkowych resztek. Do mojej dzisiejszej propozycji użyłam pełnoziarnistego makaronu świderki, mięsa z piersi kurczaka oraz szpinaku podsmażonego na cebuli i czosnku. Całość zapiekłam z jogurtem i tartym serem żółtym. Tak oto powstała niezwykle aromatyczna, lekka i przepyszna - fit zapiekanka makaronowa! Składniki (na 4-6 porcji(...)pełnoziarnistego makaronu - 1/2 opakowania mrożonego szpinaku (można użyć całego) - 400 g piersi z kurczaka - cebula - 3 ząbki czosnku - łyżka oliwy, masła i zielonego pesto (opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić
Kuchnia Ellieokazji urodzin mojego taty powstał wyjątkowy tort. Dlaczego wyjątkowy? Bo zielony... bo ze szpinakiem... i dlatego, że na wyjątkową okazję. Tort jest bardzo efektowny i zaskoczył jubilata. Wypróbujcie koniecznie! Leśny mech Składniki: 450 g mrożonego szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 300 ml śmietany kremówki, 2 śmietan- fixy, cukier waniliowy(...)oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 4 mandarynki. Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz rozmrożony i odcedzony szpinak Ciasto dokładnie mieszamy łyżką i wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta odcinamy jego wierzch
paapilotkaabyć zwiastunem wiosny. Upieczcie koniecznie, by zaskoczyć najbliższych, gdy będą chcieli ukroić sobie kawałek, a zamiast piaskowej barwy, ujrzą piękny zielony kolor. Zdrowy zamiennik drożdżowej baby, która dzięki dodatkowi szpinaku przysłuży się Wam na zdrowie. Zapraszam! :) Zielona babka wielkanocna 280g mąki pszennej przesianej przez sito 3 jaja wiejski rozmiar M szklanka brązowego cukru pół szklanki miodu duża łyżka(...)cukru z prawdziwą wanilią szklanka oleju rzepakowego 200g szpinaku świeżego, oczyszczonego, bez ogonków łyżeczka proszku do pieczenie pół łyżeczki sody oczyszczonej świeże truskawki i listki świeżej mięty Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka wody barwnik żółty Do dzieła! Zaczynamy od szpinaku. Świeże listki myjemy, oczyszczamy, po czym miksujemy w blenderze na gładką masę
Sajkofanka smakuwrócicie już do tych tradycyjnych. Składniki: Na ciasto: - 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej + mąka do podsypania - 2/3 szklanki ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oleju Na farsz: - paczka szpinaku - ser ricotta - 5 suszonych pomidorów - 2-3 małe ząbki czosnku Przygotowanie: Farsz: Podsmażamy na oleju pokrojony drobno czosnek dodajemy szpinak, odrobinę wody i dusimy, aż szpinak się zmniejszy, dodajemy pokrojone suszone
zdrowa vege kuchniaramach wydarzenia "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] tym razem Małgosia wybrała chlebek nadziewany szpinakiem i fetą. Chlebek jest rewelacyjny, przynajmniej nam tak smakował. Dla wielbicieli szpinaku to jest rewelacyjne danie na śniadanie czy na obiad, polecam gorąco. Chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMakaron tagliatelle jest jednym z moich ulubionych. Potrzebowałam obiadu na szybko więc zrobiłam go ze szpinakiem w kremowym sosie śmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta(...)trójkąciki serka topionego śmietankowego 1 puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Gdy dobrze odparuje, dodać śmietankę, pokruszoną fetę i serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać odsączony z zalewy groszek, wymieszać. Doprawić do smaku. 3. Makaron ugotować al dente. Gorący wymieszać z sosem. Podawać
Kto ugości moich gości?wiele produktów spożywczych związanych ze świętami, dlatego też można np. takie pyszne jajeczka kupić taniej :). W tej sałatce posmakujemy majonezowo-śmietankowego kremu ze szczypiorkiem i chrzanem w towarzystwie świeżego szpinaku, kukurydzy, pomidora a także fety z mleka owczego i koziego. Nie kupujcie pseudo fety - szkoda zdrowia a poza tym zepsuje Wam całą resztę smaków. Polecam sałatkę na wielkanocny stół(...)dzień! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 5 przepiórczych jajek Garść świeżego szpinaku 1/3 pęczku szczypiorku Kukurydza konserwowa bez GMO 4 plastry pomidora (Najlepiej malinowego) 25g sera feta z mleka owczego i koziego Majonez Śmietana 30% tł Płatki migdałowe Chrzan tarty w słoiczku Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy w mocno osolonej wodzie 1 minutę a następnie
Kuchnia PROzdrowotnamnie sałatka idealna - soczyste maliny, młody szpinak, pomidor i usmażona pierś z kurczaka obtoczona w sezamie, a całość polana sosem czosnkowo-koperkowym. Pychota! Sałatka dla osób, które lubią połączenie mięsa i owoców. Składniki na 2 porcję: 2 garście młodego szpinaku 1 pomidor świeże maliny (według uznania) 2 małe piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu posiekany świeży(...)przesmażone mięso można włożyć na 10 minut do rozgrzanego piekarnika. Przygotowane mięso ostudzić i pokroić na zgrabne plasterki. Warzywa i maliny umyć. Na 2 talerze wyłożyć po 1 garści szpinaku, dodać pokrojonego pomidora, maliny i plasterki piersi z kurczaka. Na sam koniec polać sosem czonskowo-koperkowym (w miseczce wymieszać majonez, posiekany koperek i ząbek czosnku - doprawić solą oraz pieprzem
Ugotowaćjeść pyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera(...)kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy
e-PrzepisyKulinarnebiałka, 0,7 g tłuszczu, 30 g węglowodanów i 4,8 g błonnika. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 100 g świeżych liści szpinaku 1 banan 1 pomarańcza sok z cytryny (do smaku) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Liście szpinaku myjemy, odsączamy z wody. 2. Banana i pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. 3. Przekładamy szpinak
W kuchni Katiepiekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak i ser Blue Składniki: 125 g łososia; 200 g szpinaku mrożonego Hortex; 50 g sera Blue; 1 mała cebula; 1 ząbek czosnku; pieprz, gałka muszkatołowa. Zaczynam(...)początku zajmuję się szpinakiem, wrzucam na patelnię i czekam aż się rozmrozi. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem oraz gałką muszkatołową
Życie na widelcujeść pyszne rzeczy. Co prawda do frytek z selera byłam dość sceptycznie nastawiona, ale okazały się bardzo smaczne. Składniki (2 porcje): Roladki: 2 piersi z kurczaka ok 100 g szpinaku mrożonego łyżeczka śmietany 2 ząbki czosnku łyżka oliwy sól, pieprz, bazylia, przyprawa do kurczaka Frytki: duży seler duża marchew czosnek granulowany, papryka wędzona, tymianek, sól pieprz łyżka oliwy Przygotowanie Selera(...)kurczaka przekrawamy na pół, żeby z dwóch piersi wyszły 4 roladki. Mięso tłuczemy na cieńsze plastry, oprószamy z dwóch stron przyprawami i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 min. Szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę podsmażamy na oliwie. Do podsmażonego szpinaku dodajemy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na porcjach mięsa, które zawijamy w rulon. Przygotowane rolady przekładamy
e-PrzepisyKulinarne