Składniki na 2 porcje: 150 g makaronu ( u mnie tagliatelle) duża garść świeżego szpinaku 50 g sera pleśniowego typu Lazur 6 szt suszonych pomidorów w oleju 6 łyżek śmietany 30% 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła pieprz biały sól Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szpinak pozbawiamy ogonków, rwiemy na mniejsze kawałki. Czosnek siekamy. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki(...)patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła wraz z 2 łyżkami oleju z pomidorów. Podsmażamy czosnek razem z pomidorami. Dodajemy szpinak, jak zwiędnie wlewamy śmietankę i ser pleśniowy. Gotujemy chwile, aż zrobi się sos. Doprawiamy białym pieprzem i solą. Podajemy z ugotowanym makaronem. Inspiracja
Moja Galeria SmakuPamiętacie koktajl szpinakowy z bananem i gruszką ( klik )? Dzisiaj kolejny koktajl z użyciem szpinaku. Tym razem z dodatkiem pomarańczy i kiwi. Mój 11 miesięczny synek kwasił się przeogromnie przy piciu, ale mimo wszystko otwierał buźkę po kolejną porcję :) Składniki: garść szpinaku 3 pomarańcze 1 kiwi Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Kiwi obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić
Moja Galeria Smakuczosnku sól, pieprz świeży tymianek 1 łyżka soku z cytryny 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki białego wina 150 g pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1/2 cebuli spora garść szpinaku natka pietruszki Czosnek posiekać. W misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, tymianek, czosnek, sól, pieprz. Kurczaka natrzeć przygotowaną marynatą i odłożyć do lodówki najlepiej na kilka godzin. Piekarnik(...)piec kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i mocy piekarnika. Soczewicę namoczyć w wodzie przez 20 minut. Potem jeszcze kilkakrotnie przepłukać. Seler, pieczarki i szpinak pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę, następnie dodać seler, pieczarki i natkę pietruszki. Dodać białe wino i szpinak. Dusić około 10 minut. W razie potrzeby podlać wodą. Soczewicę
Moja Galeria SmakuSkładniki na około 15 sztuk: 2 szklanki mąki 1 jajko 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy w razie potrzeby gorąca woda Farsz: 150 g szpinaku (może być mrożony) 250 g ricotty 1 ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka oliwy Do podania: oliwa, tarty ser żółty, tymianek (opcjonalnie) Ze składników na ciasto wyrobić elastyczne ciasto, w razie(...)potrzeby dodać gorącej wody. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut. Szpinak pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek, następnie dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawić do wystygnięcia. Wymieszać z ricottą. Ewentualnie jeszcze doprawić. Ciasto rozwałkować. Układać farsz w około 5 centymetrowych odstępach, boki posmarować pędzelkiem wodą. Nałożyć drugi płat ciasta
Moja Galeria Smakutego koktajlu potrzebujemy tylko 2 składniki: szpinak i jabłko :) Składniki na 2 porcje: duża garść szpinaku 1 jabłko 1 szklanka wody (lub więcej wg uznania) Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Szpinak pozbawić łodyg. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Smacznego
Moja Galeria SmakuZielony koktajl ze szpinakiem, kiwi, mango i pomarańczą. Bomba witaminowa bez dodatku cukru Składniki na 3 porcje: z przepisu Czekoladą utkane spora garść szpinaku 2 kiwi sok z 3 pomarańczy 1 mango Szpinak umyć, oderwać łodyżki. Kiwi i mango obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Wycisnąć sok z pomarańczy. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuKoktajl ze szpinakiem, bananem i sokiem z pomarańczy na dobry początek dnia :) Składniki: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Na zdrowie
Moja Galeria SmakuKolejny zielony koktajl ze szpinakiem w roli głównej. Tym razem z mleczkiem kokosowym, które jest tutaj wyraźne wyczuwalne. Polecam wypróbowanie takiego zestawienia. Składniki na 1 porcję: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku duża garść szpinaku 1 banan 1 mała puszka mleczka kokosowego (165 ml) cukier (opcjonalnie) Banan obrać ze skórki, pokroić na większe kawałki. Wraz ze szpinakiem i mleczkiem kokosowym
Moja Galeria SmakuFilety z piersi kurczaka w kremowym sosie z curry, mleczkiem kokosowym i szpinakiem. Smaczne danie w stylu indyjskim. Składniki na 2 porcje: 2 filety z kurczaka 1 cebula 2 pomidory 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mąki 400 ml mleczka kokosowego spora garść świeżego szpinaku sól , pieprz Do podania: 100 g ugotowanego ryżu 1. Cebulę(...)filety, zrumienić. Dołożyć cebulę i czosnek. Podsmażyć. Dodać curry oraz mąkę. Krótko zasmażyć. Wlać mleko kokosowe i 200 ml wody. Zagotować. Dodać pomidory i całość gotować 10 minut. 3. Szpinak porwać na mniejsze części, dodać do kurczaka i przez chwilę gotować. 4. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem
Moja Galeria SmakuZdrowy koktajl w kolorze zielonym, bez dodatku cukru. Szpinak dostarczy nam dużej ilości żelaza, a awokado zdrowych tłuszczy omega 3. Oba te składniki zawierają również kwas foliowy. Polecam go więc również kobietom będącym w ciąży. Składniki na 2 porcje: garść szpinaku sok z 3 pomarańczy (około jednej szklanki soku) 1 awokado 1 banan Szpinak umyć. Wycisnąć sok z pomarańczy. Banana
Moja Galeria SmakuSzpinak od niedawna coraz częściej gości w mojej kuchni. Najczęściej dodaje go do koktajli, ale sprawdza się też świetnie w daniach obiadowych. Dobrze przyprawiony smakuje wyśmienicie. Dzisiejsza propozycja to makaron penne zapieczony w sosie śmietanowo-szpinakowym, pod warstwą mozzarelli i pomidorów. Składniki na 2 porcje: 200 g makaronu penne 100 g szpinaku 180 g śmietany 18% 1 kulka mozzarelli(...)pomidor 4 ząbki czosnku kilka listów bazylii oliwa z oliwek sól, pieprz Makaron ugotować al dente. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na patelnię, zalać śmietaną. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Dusić kilka minut. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany makaron, polać sosem śmietanowo-szpinakowym. Przykryć plasterkami mozzarelli i pomidorów. Spryskać oliwą. Posypać solą i pieprzem. Piec 15 minut
Moja Galeria Smakusłoną fetą i aromatycznym sosem balsamicznym. Szybka i prosta do przygotowania. Przy tym bardzo kolorowa, pełna witamin oraz antyoksydantów, które wiele dobrego przynoszą naszej skórze. Składniki: 2 spore garście szpinaku 100 g fety garść jagód, malin i truskawek sos balsamiczny* pieprz Szpinak umyć, osuszyć. Przełożyć do miski. Truskawki podzielić na cząstki. Wraz z malinami i jagodami dodać do szpinaku
Moja Galeria SmakuKolorowa, letnia i szybka w przygotowaniu sałatka ze szpinakiem, grillowanymi brzoskwiniami, borówkami oraz serem kozim. Całość dopełniają płatki migdałowe oraz dressing. Grillowane brzoskwinie smakują doskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu(...)Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować je odrobiną dressingu. Ułożyć przecięciem do dołu na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Pokroić na plasterki. 3. Szpinak przełożyć do miski. Dodać ser kozi, borówki, płatki migdałowe i brzoskwinie. 4. Polać pozostałym dressingiem i wymieszać przed podaniem
Moja Galeria SmakuZiemniaki pokrojone w talarki i usmażone na patelni to smak mojego dzieciństwa. Wzbogacając ziemniaki o cebulę, paprykę, szpinak oraz dressing musztardowy z syropem klonowym uzyskałam smaczne, ciepłe danie na kolację. Dietetyczne to nie jest, ale czasami można zaszaleć ;) Składniki na 2-3 porcje: 5 dużych ziemniaków (ok. 400g) 1 cebula 1 czerwona papryka garść szpinaku 4 łyżki oleju sól Ziemniaki(...)Smażyć pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać kolejne 2 łyżki oleju oraz paprykę i cebulę. Smażyć kolejne 10-15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia dodać szpinak. Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka czerwonego octu winnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka syropu klonowego 1/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli Wszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszać
Moja Galeria SmakuKaszotto ze szpinakiem, pomidorkami i orzechami włoskimi wg Anny Starmach. Kaszotto to takie risotto, tylko że przygotowywane z kaszy. Schemat postępowania jest identyczny jak przy risotto. Najpierw szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy kaszę, następnie odparowujemy wino a ostatnim etapem jest uzupełnianie bulionu, aż kasza zmięknie. Może skusicie się na taką wersję? Składniki na 2 - 3 porcje: 200 g kaszy jęczmiennej(...)pęczak 50 g startego żółtego sera 30 ml białego wina kilka sztuk pomidorków koktajlowych 2 garście szpinaku garść orzechów włoskich 1 cebula 1 ząbek czosnku 700 ml bulionu warzywnego olej sól, pieprz 1. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem.. 2. Dodać kaszę. Chwilę podsmażyć. Zalać winem i poczekać, aż odparuje. 3. Chochla
Moja Galeria Smaku