szpinak - 15265 przepisów (strona:318/1018)

Szpinakowe bułeczki z ciasta francuskiego 145

Składniki: ciasto francuskie (1 opakowanie) szpinak (wiązka świeżego lub 30 dag mrożonego) zielone oliwki (ok. 15 szt.) sól pieprz ziołowy Czas przygotowania: 30 min Przygotowanie: Szpinak myjemy i kroimy. Następnie dusimy przez kilka minut. Dodajemy pokrojone oliwki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Ciasto francuskie kroimy na kilka prostokątnych części (wielkość wedle uznania). Na każdą z nich nakładamy trochę szpinaku. Zlepiamy

Weganka gotuje
Koktajl truskawkowo-szpinakowy 183

Już nie raz pokazywałem Wam w jaki sposób przygotować pyszne i pożywne koktajle owocowe. Tym razem propozycja na koktajl truskawkowo- szpinakowy. Dzięki liściom szpinaku (więcej o właściwościach szpinaku, przeczytacie tutaj ) zawiera w sobie ogromne pokłady witamin i związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Koktajl truskawkowo-szpinakowy - przepis: Szpinak dokładnie myjemy i razem z pozostałymi składnikami dodajemy do blendera. Całość

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Filety z łososia na szpinaku z młodymi ziemniakami 220

Zajebisty obiad dla dwóch osób: - 400 g szpinaku mrożonego lub świeżego - 1 średnia cebula - 4 ząbki czosnku - sól do smaku - pieprz czarny mielony pół łyżeczki - gałka muszkatołowa szczyptę - łyżka oleju do smażenia - filet z łososia 300 - 350 g - łyżka masła klarowanego - sól - 6-8 ziemniaków młodych - 2 łyżki posiekanego koperku Wstaw ziemniaki, gdy zaczną się gotować zeszklij na patelni posiekaną(...)cebulę z czosnkiem. dodaj sól i pieprz, szpinak odciśnięty jeżeli jest mrożony oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj razem, podduś około 5 minut i odstaw. Łososia posól i smaż na maśle klarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne

Pasje Jolki
Kieszonki z kurczaka w smakach Podlasia i "Sekret" 148

pamiętnego wyjazdu na Podlasie i od jednego z programów Karola Okrasy będą kojarzyć mi się właśnie z tym regionem. Składniki (na 4-8 porcji): kulka mozzarelli (100 g) liście szpinaku 8-12 kawałków suszonych pomidorów (u mnie odmiany czarnej) łyżeczka czarnuszki kilka (6-7) ździebeł trawy żubrowej olej sól pieprz Mozzarellę pokroić na plastry, a potem na słupki. Ułożyć pierś(...)ładniejszą stroną do góry i ostrym nożem zrobić wgłębienie wzdłuż piersi. Trzonkiem noża obiadowego powiększyć "kieszonkę". Do środka włożyć 2-3 słupki mozzarelli, liście szpinaku i po 2-3 kawałki suszonych pomidorów. Można pomóc sobie, wpychając je trzonkiem noża (jak pokazuje zdjęcie obok). Oprószyć piersi z obu stron pieprzem i solą. Wierzch dodatkowo posypać czarnuszką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Leśny mech 410

pomocnikami :) A właściwie manewrując pomiędzy traktorami i ciężarówkami mogę conieco przygotować;) Skoro już jadłam pyszne, zielone ciasto to musiałam sama przetestować;) I teraz mogę rozpowszechniać;) Róbcie ciasto ze szpinakiem.... i nie mówcie swoim gościom skąd bierze się zielony kolor ciasta.  A jaka potem będzie niespodzianka;) Leśny mech     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 450 g mrożonego(...)szpinaku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany 30 % 150 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru oraz owoce granatu ;) Przygotowanie: Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy i delikatnie blendujemy. Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę. Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej

Lawendowe Niebo
Sałatka z brzoskiwnią i serem dojrzewającym 233

temperatury w mieszkaniu. Organizm wtedy też nie tęskni za gorącymi daniami. I wtedy idealne wydają się być sałatki. W salaterce ląduje trochę liści sałaty i świetnego o tej porze szpinaku. A potem wystarczą 2-3 dodatki. I danie gotowe :) Składniki (na 4 porcje): 6 liści sałaty masłowej 3 duże garście szpinaku brzoskwinie w z puszki 4 grube łodygi selera naciowego(...)sera dojrzewającego (u mnie Bursztyn) pieprz oliwa sok z cytryny Szpinak i sałatę dobrze wypłukać i osuszyć. Ewentualnie porwać na mniejsze kawałki. Wrzucić do salaterki. Łodygi selera naciowego obrać z włókien. Seler pokroić na talarki i półtalarki. Rozrzucić na sałacie. Brzoskwinie odsączyć z syropu. Pokroić na kawałki dowolnej wielkości. Dodać do salaterki. Ser pokroić zwykłym nożem lub nożem do serów

Weekendy w domu i ogrodzie
Rolada szpinakowo - łososiowa 136

właśnie trzeba wystartować w 2015 roku! Uroczyście! Z piosnką na ustach...."zielono mi..." Ps. A ja przy najbliższej okazji wbijam do Frau na roladę ;) Składniki - 1/2 kg szpinaku mrożonego - 1 łyżka masła - 4 jaja - czosnek - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - 100-200 g łososia wędzonego  na zimno - opakowanie fety - trochę białego serka typu almette naturalny - 2 łyżki śmietany(...)jogurtu Rolowanie: Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię. Podusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty czosnek , przyprawy i jeszcze troszkę odparować. Całość wystudzić, zmiksować z żółtkami i mąką. Na końcu dodać ubite białka. Rozłożyć papier na blachę z wyposażenia kuchenki (jak na roladę słodką) i piec  ok. 15 min w 190 stopniach. Wyjąć i na wierzch położyć wilgotną ściereczkę

Kuchnia smaków
Turecka pizza szpinakowa. 195

pozwala na umieszczenie większej ilości farszu, który pozostaje bardziej wilgotny niż ten cienko rozsmarowany na placku. To dobrze. A przynajmniej dzisiaj miałem ochotę na takie rozwiązanie: dużo świeżego, jędrnego szpinaku, cebula, czosnek i jajko. No i feta oczywiście. Czy tę fetę wymyśliłem sam, czy mi się zaindukowała od koleżanki ? ;) A może to jednak ja, już dużo wcześniej zacząłem(...)pide będzie w sam raz! PS Marzenka zrobiła już coś wyglądającego obłędnie w ramach kolejnego hasła, którego oczywiście zdradzić nie mogę, ale będzie fajne :) Składniki: Farsz: 300 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 75 g słonego białego sera (np. fety) 2 małe jajka (lub przepiórcze) oliwa Ciasto: 300 g mąki  1 łyżeczka drożdży instant 1 - 2 łyżki

zadanie-gotowanie
szpinakowe kotlety z serem mozzarella 94

Wegański klimat bloga ucieka wraz z dzisiejszymi kotletami, gdzie króluje mozzarella- dodatek spontaniczny i niezwykle trafny. Zielony kolor zawdzięczam świeżo zerwanemu w ogródku szpinakowi, a stałą konsystencję, niezawodnej ciecierzycy. Całość? Zwala z nóg- nie tylko wegetarian. SKŁADNIKI: dwie pełne garści liści świeżego szpinaku 1 i 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy kawałek sera mozzarella (może być wegański) przyprawy: sól himalajska, pieprz czarny(...)czosnek granulowany WYKONANIE: Cieciorkę blendujemy razem ze szpinakiem. Możemy dolać odrobinę wody dla ułatwienia. Do zblendowanych składników dodajemy przyprawy, po czym całość dokładnie mieszamy. Z masy lepimy w dłoniach okrągłe formy, które nadziewamy serem mozzarella. Całość pieczemy ok 15 min w 200 stopniach

healthy dreams
Zielone smoothie 154

gotowe rozwiązania. Dlatego dziś podzielę się z Wami błyskawicznym przepisem na smaczne, zdrowe i sycące smoothie – w sam raz na weekend! Lista zakupów: Gotowa mieszanka warzywna do zielonego koktajlu – szpinak, seler naciowy, jarmuż; ja kupuję w Biedronce, nazywa się to Super Koktajl 2 kiwi 0,5 l soku jabłkowego listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Zielone smoothie'; listonic(...)content='Mieszanka warzywna do zielonego koktajlu Super Koktajl – szpinak, seler naciowy, jarmuż 2 kiwi 0,5 l soku jabłkowego'; document.write(" "); Obieramy kiwi i kroimy je na mniejsze kawałki. Do miksera wrzucamy mieszankę warzywną, dorzucamy kiwi i zalewamy sokiem. Odpalamy mikser na wysokich obrotach i blendujemy co najmniej przez minutę, do dobrego połączenia się składników. Przelewamy do szklanek i pijemy! Smacznego

Proste-przepisy.pl
Zielone risotto 195

porcje to około 200-300 g suchego ryżu) 500 g szparagów (pęczek) 2 cukinie puszka groszku (około 200 g- ideałem byłby świeży cukrowy) kilka ząbków czosnku 200 g szpinaku łyżeczka soli pieprz Przygotowanie:       Na dużej patelni podgrzej 2-3 łyżki oliwy i podsmaż na niej przepuszczone przez praskę 2-4 ząbki czosnku. Po 2 minutach dodaj pokrojone(...)półplasterki cukinie i pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Po 5 minutach dodaj groszek, i duś około 1 minuty. Na samym końcu dodaj szpinak, wymieszaj dokładnie, dopraw . Wystarczy minuta aby szpinak był gotowy. Smacznego

greenscarf
Sałatka z truskawkami i szpinakiem 120

Sałatka z truskawkami i szpinakiem jest jedną z najprostszych sałatek jakie znam. Składniki, które na co dzień jem oddzielnie tutaj doskonale się uzupełniły, połączone pysznym octem balsamicznym z dodatkiem miodu. Za nutkę pikanterii odpowiada grubo zmielony czarny pieprz. Skusicie się?   Składniki /2 porcje/: 2 garście szpinaku baby kilkanaście truskawek 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego z miodem(...)dodatkowo 1/2 łyżeczki miodu grubo zmielony czarny pieprz   Wykonanie: Czytaj dalej... Artykuł Sałatka z truskawkami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Indyk ze szpinakiem i bryndzą 160

Potrzebujemy:  5 sznycli  z indyka,  200 g bryndzy  5 łyżek mrożonego szpinaku  ząbek czosnku  pół cebuli  sól  pieprz  odrobina ulubionej przyprawy do drobiu  tłuszcz do smażenia.      Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody i przesmażamy z posiekaną drobno cebulką i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Sznycle z indyka(...)lekko rozmijamy i doprawiamy ziołami do drobiu. Na sznyclu kładziemy łyżkę szpinaku i plasterek sera. Spinamy wykałaczkami i smażymy około 10 min z każdej strony. Smacznego

WYSPA SZCZĘSLIWA
Zupa ze szparagów i szpinaku 152

trzeba obierać ich przed gotowaniem, mają dzięki temu najwięcej prozdrowotnych właściwości. Otwieram więc sezon szparagowy w mojej kuchni zupą, w której poza zielonymi szparagami znalazł się też młody szpinak. Składniki: 2 pęczki zielonych szparagów 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 garści liści młodego szpinaku 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sól pieprz Przygotowanie(...)tego samego garnka wrzucamy posiekane szalotki i łodygi szparagów, smażymy około 5 minut. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy jeszcze 5 minut, aby szparagi nie straciły koloru. Wrzucamy liście szpinaku, wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu do miseczek do każdej porcji wkładamy szparagowe główki. Podajemy z grzankami

Smakowity Blog Kulinarny
Szpinakowe naleśniki z ryżem waniliowym na musie truskawkowym 147

sosów. O książce z autografem Josepha i fajnych gadżetach do kuchni nie wspomnę. Konkurs jednak trwa, więc dodaje kolejny przepis. Tym razem w roli głównej, obok ryżu pełnoziarnistego, świeży szpinak i truskawki. Składniki na 6-8 sztuk: naleśniki: 2-3 spore garście młodego szpinaku 2 jajka 200 ml mleka 100 ml wody spora szczypta soli 1 łyżeczka cukru mąka - ilość(...)taka, aby uzyskać konsystencję średnio gęstej śmietany olej do smażenia Szpinak opłukać i osuszyć. Przełożyć do malaksera razem z jajkami - zmiksować. Dodać wodę, mleko, sól, cukier i kilka łyżek mąki (ilość mąki powinna być taka, aby ciasto nabrało konsystencji średnio gęstej śmietany).  Zmiksować wszystko razem. Odstawić na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło".  Smażyć z obu stron

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania